Прескочи до съдържание

Берлин

Nikotin

Препоръчани мнения

Ами аз знам историята и както и на останалите знакови за Берлин места , но нито новото канцлерство , нито Hauptbahnhof ме впечатляват особенно.

В Азия има  много по-мащабни и модерни архитектурни решения  във всеки развиващ се мегаполис от Дубай до Манила  , па било голяма част от тях дело и на германски архитекти. Там намират финансиране и пространство истински да развихрят фантазията си.

Любимите ми места в Берлин са Prenzlauer berg , Nikolaiviertel , Gendarmenmarkt и Kurfurstendamm

Връзка към коментар

Интересна е историята й, отделно е доста ярък пример за германската техническа мисъл и по-точно съединяването на административните сгради над самия тунел (има епизод от поредицата megastructures посветен на това).

Даже вчера го даваха :)  и пак го изгледах :)

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Някой знае ли, дали е разрешено да се внася статив при посещението на Райхстага? Изобщо каква точно проверка правят на входа?

Почти като в самолет. Не знам за статив. Може да попитате на ел.поща.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Да попитам пътувалите до Берлин със самолет - добра ли е цена за двупосочен билет от 106 лв  (София-Берлин-София), само с ръчен багаж за март 2015? Признавам си, че не съм следила билетите до там -_-.

Ходила съм в Берлин много отдавна като дете - по времето на Източен Берлин. Спомням си берлинската стена, граничния контрол, Бранденбургската врата, а от другата страна Райхстага. Качвала съм се на телевизионната кула и от там се виждаше Западен Берлин - окъпан от светлина (по това време в България имаше режим на тока).Спомням си, че хотела ни беше до Александер плац и се казваше Stadt Berlin, а сега видях, че се казва Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz... По улиците имаше само трабантчета и вартбургзи... оттогава е минала цяла вечност и май е време да го видя пак след... 27 години... :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Според мен е добра. Може още да е студено там обаче март месец. Сега пак ще видиш трабантчета, обаче експонати. И да не пропуснеш Потсдам.

Връзка към коментар

Да попитам пътувалите до Берлин със самолет - добра ли е цена за двупосочен билет от 106 лв  (София-Берлин-София), само с ръчен багаж за март 2015? Признавам си, че не съм следила билетите до там -_-.

...

Цената е добра. Вероятно след месец март цените ще се вдигнат, защото easyJet спират полетите до там...

Връзка към коментар

Според мен е добра. Може още да е студено там обаче март месец. Сега пак ще видиш трабантчета, обаче експонати. И да не пропуснеш Потсдам.

И в Потсдам съм била, и в двореца Сан Суси :) също, и в Лайпциг, в Дрезден. Но мъжът ми и дъщеря ми не са били в тази част на Германия... ще се радвам да им я покажа...

Цената е добра. Вероятно след месец март цените ще се вдигнат, защото easyJet спират полетите до там...

Mary и на мен ми направи впечатление, че след март месец нямат полети и предположих, че ще ги спират... И на мен ми се стори добра цената, но все пак да си попитам :)

А места по-късно може ли да се добавят или е хубаво като резервирам да ги включа. Веднъж съм пътувала с easyjet до Мадрид (и до там вече не летят), но тогава мисля, че нямаше запазване на места (поне нямам спомен да съм го правила).

Иначе гледах и цените на airberlin. Имаше двупосочно за 78.68€ на човек.

Редактирано от woman_in_white
Връзка към коментар

За местата се плаща допълнително, аз не плащам. Миналата седмица се чекирах за полетите до Берлин за средата на октомври, 3 души сме, на една тройна седалка сме един до друг. С тях летях до Лондон и до Рейкиявик, никога не са ни разделяли и винаги едното място е до прозореца.За цената и аз платих горе долу толкова, макар, че сме точно по време на фестивала на светлината, но ги взех още март месец.

Връзка към коментар

Ако сте с деца, в Берлин има един Technisches Museum, за него си отделете поне 4-5 часа, за децата е направо рай! Самолети, влакове, автомобили, лодки, подводници, представя историята на всякакви превозни средства, моите бяха като полудели :P Доста интересен за деца, а и за възрастни, е също Naturkundenmuseum /природо-научен музей/, с разни скелети на динозаври, препарирани животни, през 10 минути въртят на тавана и едно филмче за създаването на Земята, като за целта лежиш на нещо като канапе, а отгоре има екран, който се спуска и вдига по време на филма. А на децата най-много им хареса Lego-museum, в който обаче не ходих, пратих ги с госпожата :P На мен лично най-много ми хареса Gendarmenmarkt, като останаха много неща за разглеждане за следващия път :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

... А на децата най-много им хареса Lego-museum, в който обаче не ходих, пратих ги с госпожата :P На мен лично най-много ми хареса Gendarmenmarkt, като останаха много неща за разглеждане за следващия път :)

На мен берлинския Леголенд ми се видя малко постен (в други не съм ходила и нямам база за сравнения), но на детето му хареса.

Връзка към коментар

На мен берлинския Леголенд ми се видя малко постен (в други не съм ходила и нямам база за сравнения), но на детето му хареса.

Аз в никой не съм ходил и нямам никаква база за сравнение, но щом на лапетата им хареса, е ок :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не зная точно кога е открит, това му е сайта: Добре е да се купуват билети он-лайн защото иначе са много по-скъпи, он-лайн зависи от часовия диапазон в който се букват, може да е наполовина цената:

http://www.legolanddiscoverycentre.de/berlin/en/

Връзка към коментар

Да, и ние купихме билети онлайн, излиза до около 50% по-евтино в зависимост от часа на влизане. Следобедните билети са по-евтини от сутрешните, но реално 1,5-2 часа са достатъчни за музея. През седмицата не е проблем с часовете, освен ако не е през ваканциите, събота и неделя може и да няма свободни часове. Ние бяхме купили билети онлайн в самия ден на посещението сутринта /беше делничен ден/, като часът на влизане беше в 15:00.

Връзка към коментар

Не зная точно кога е открит, това му е сайта: Добре е да се купуват билети он-лайн защото иначе са много по-скъпи, он-лайн зависи от часовия диапазон в който се букват, може да е наполовина цената:

http://www.legolanddiscoverycentre.de/berlin/en/

А, ясно, мерси, явно говорим за различни неща. Това е LEGOLAND Discovery Centre, а аз имах предвид за големите паркове тип Disney. Примерно ей това е Немският: http://www.legoland.de/en/

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Бърза вметка по последните теми. Лего откриха и голям магазин на Ку-дам (не точно ;) ) в него има pick-a-brick за ентусиастите.
Пергамон е затворен до 2019 за ремонт на основите на сградата.

Връзка към коментар

Пергамон е затворен до 2019 за ремонт на основите на сградата.

Много благодаря за включването!

Жалко за Пергамон :( Има ли някой музей, отворен в четвъртък до по-късно? Някъде четох и за безплатен вход след 18 ч.?

Източния зоопарк заслужава ли си?

И последно: толкова ли е опасно в Лихтенберг или само така пишат? Хотелът ми е там (Holiday Inn Berlin City East)...

Редактирано от Nine
Връзка към коментар

Четвъртък по принцип е ден за свободен вход в музеите, но това важни само ако няма специална изложба в него, което е доста често. По мое мнение по-добре да не се разчита на това.
Източното зоо в никакъв случай не е лошо, но за предпочитане е другото.
Трудно можеш да имаш неприятности в Берлин, но човек трябва да има и -Common Sense- :). Лихтенберг е определено "сенчестата" страна на града, но не мисля, че чак е опасно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ъпдейт за пътуващите към Берлин този уикенд: Ще има стачка на S-Bahn ватманите, която започва от 2:00 сутринта в събота и ще приключи в понеделник сутринта в 4:00. Трамвай, автобуси и метро са окей.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.