Прескочи до съдържание

Магеланска класация за любими градове

Препоръчани мнения

Моят топ 10

1. Рим, защото е необятен. Известен освен като Вечния град, а и като l'Urbe - Градът. Сенатът и римския народ (Spqr) постанови, че един живот не стига.  :yes:

2. Венеция, защото е магия. Красота. Вдъхновение.

3. Флоренция, защото премазва. Стендаловия синдром. Изящност.

4. Париж, защото е елегантен

5. Прага, защото е атмосфера

6. Лондон, защото е разнолик

7. Виена, защото е имперски

8. Будапеща и ах този Дунав

9. Барселона и парковете й

10. Братислава и запазения дух

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не е честно само първите 5. То и десет не стигат, а сега само първите 5. И защо да не се точкуват, ако някой е дал само 3 или 5

града.  Регламента е зададен и никакви промени

Ако кажеш само един град това са 10 точки, а другите подгласници нищо не получават. Така се фаворизира персоналния любимец и се ощетяват други. Мисля, че не издребнявам, но не пречи да има две класации на топ 5 и топ 10  :).

Връзка към коментар

Нека хората гласуват с 10.  Ти прави класацията само от първите 5, а аз от десятката. Мисля, че така ще влязат повече градове, а не само обичайните заподозрени - Рим, Париж, Лондон, Барселона, Венеция....

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Според мен българските трябва да са извън тази класация - любими са ни родните градове, а това прави надпреварата сложна. Родният град си е роден и пред него всичко бледнее, майна.... B)

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Ок, то е ясно, че класацията няма как да е обективна, поради причината, че много хора не сме посещавали супер много готини места, но за момента моята изглежда така:

1. София сити! Защото е моят град.  Плюс това, София е по един 'half-life' начин красива. :)

2. Лондон - Защото живея в него от почти 6 години и за толкова време, не е успял да спре да ме очарова с динамиката, отвореността и мултикултурализма си и стремежа винаги да се състезава с Ню Йорк, във всяко едно отношение.

3. Истанбул - защото няма такъв град на планетата, хем модерен, хем толкова old-school в определени отношения.

4. Амстердам - защото очарова с неговата така характерна релаксиращо-хипи-подобна атмосфера.

5. Сан Франциско - Заради огромното културно наследство, хипи културата, Lombard Street и подобните безбройни криви улички, силиконовата долина наблизо и невероятната атмосфера, която има в самият град като цяло.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ето я и моята класация. Макар че, трудно мога да класирам градовете които харесвам но все пак:

1. Будапеща - Първия голям град извън България който посетих. Тогава бях на 10 и го харесах

2. Флоренция - Обичам я! Макар че тя май не ме обича защото много плака като се видяхме :lol: Дъжд, дъжд и отново дъжд

3. Дрезден - Красота!

4. Москва - Година и половина съм живял там няма как да не я харесвам

5. Пиза 

6. Банска Бистрица

6. Прага

7. Краков

8. Варна

9 и 10 нещо не мога да ги измисля :) Засега е това но ще продължавам да пътувам и тогава може би списъка ще стане съвсем друг :)

Редактирано от Костов
Връзка към коментар

Не съм била все още в много от градовете, които оглавяват класациите на Трип адвайзър и подобни форуми, така че няма смисъл да правя топ десет. Вместо това ще напиша трите ми фаворита досега - Истанбул, Севиля и Дюселдорф. В последния имам късмета да живея вече няколко години и всеки път като изляза при хубаво време покрай реката или любимите ми квартали се чувствам като на почивка.

Прага, Венеция, Берлин, Хамбург, Барселона също ми харесват, да речем, че те си поделят четвъртото място.

Връзка към коментар

1. Бургас - все пак е родният град :)

2. Берлин

3. Амстердам

4. Лондон

5. Прага

6. Кьолн

7. Хейстингс (Великобритания)

8. Виена

9. Будапеща

10. Дюселдорф

Редактирано от Zelen Burgas
Връзка към коментар

1. Сингапур - уникален, различен, уреден, прекрасен и най-любим (засега)

2. Истанбул - неповторим, вкусен, хаотичен и на вода. Обожавам го.

3. Барселона - не само заради Гауди, а и заради плажа, атмосферата, великолепната архитектура

4. Рим - много любим. Първото ми самостоятелно организирано пътешествие във времето, когато booking предлагаха едва 40 хил.хотела.

5. Виена - аристократичен и достолепен град, все едно си в огромен музей

6. Фуншал - цяла Мадейра е една градина

7. Хайделберг - най-красивият град в Германия

8. Цюрих - единственият посетен от мен град в Швейцария и много други планирани

9. Венеция - няма нужда от обяснения

10. София - защото всъщност тя е красива, освен че е моят град.

Всъщност имам още любими градове, а и надявам се да видя нови, които да ми станат любими. :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Сложно е да класираш по критерий "най-любим", защото поне за мен този критерий е изцяло субективен и крайно неустойчив. Веднага правя и втора уговорка. Нямам основателна причина да включа София в подобна класация. София не може да ми бъде любим град, София е МОЯТ град, който не бих могъл (и нямам основателна причина) да сравня с който и да е друг град на света, по който и да е обективен и/или субективен критерий...

И така:

1. Лондон - защото е единственото място извън София, в което се чувствам у дома и това чувство не се е променило вече повече от 22 години.

2. Рим - защото Рим дефинира понятието Град в своята съвкупност.

3. Лисабон - защото е градът, в който бих могъл да изкарам старините си с удоволствие.

4. Прага - старата любов от 1982 г. ръжда не хваща, нищо, че миналата година леко ме разочарова.

5. Истанбул - защото..........отворете който и да е учебник по история и прочетете защо, защото за мен е истинско светотатство да се налага да обяснявам защо!

6. Барселона - не само заради Гауди и не само заради симетричното градоустройство, но също така и именно заради всичко това.

7. Сиена - защото ме върна векове назад и това чувство беше съвсем реално.

8. Амстердам - не е заради каналите, а заради атмосферата или поне онази атмосфера, която помня с двадесетгодишна давност и която се надявам все още да е налице при закъснялата ни трета среща след по-малко от месец.

9. Париж - само и единствено заради латинския квартал, Монмартр и "Сакре Кьор", "Пер Лашез" и..........."Дефанс", правилно сте прочели, "грешката" е вярна, аз харесвам "Дефанс".

10. Дюселдорф - защото е най-красивия немски град (съжалявам desislavna, но от всички градове, които съм видял в тази страна, поставям Хайделберг на второ място в личната си класация за немски градове, а на трето Кобленц, който всъщност е доста подценяван и непознат за ценителите).

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз доста се чудих как да ги класирам и накрая се получи ето това:

1. Дъблин

2. Лисабон

3. Монако

4. Венс

5. Белфаст

6. Трогир

7. Барселона

8. Истанбул

9. Венеция

10. Мали Стон

Връзка към коментар

1. Париж

2. Рим

3. Верона

4. Сан Диего

5. Лас Вегас - не е грешка - имаш голяма част от посочените по-горе градове на едно място, а купонът е денонощен

6. Сиена с околните градчета - Монтепулчано, Пиенца, Монталчино, сан Джиминяно и др.

7. Прага

8.  Барселона

9. Будапеща - толкова млади хора събрани на различни места в града на друго място не съм виждала

10. Пловдив - защото това е Градът, в който живея и наистина искам да живея.

Връзка към коментар

Не се чувствам на място в големи градове, но няма как и да подмина някои от тях.

1. Рим

2. Будапеща

3. Бургас (слагам го едва на трето място, за да не бъда обвинен в пристрасност ;) )

4. Салерно

5. Котор

6. Куала Лумпур

7. Валенсия

8. Фуншал (Мадейра)

9. Рио

10. Сингапур

Връзка към коментар

1. Лондон - много на място се чувствам там, в езиков, футболен и други аспекти. 

2. Рим - още едно място, на което мога да ходя по всяко време. 

3. Будапеща - градът, който е надмина в най-голяма степен очакванията ми. Захабената на пръв поглед фасада създава автентично, а не стерилно преживяване.

4. Севиля - разкошен град.

5. Йорк - пътуване назад във времето. 

Но като се замисля, според настроението ми, класацията е доста условна и може да приеме всяка друга форма. 

Що се отнася до родния ми град, Пловдив не е просто място, а състояние на духа. Това, което усещам там, го няма никъде, особено, когато минавам по места, където съм скиторил като дете. 

Връзка към коментар

1. Истанбул - защото има повече от всички други и няма страшно много

2. Ню Йорк - защото го познаваш преди да го посетиш

3. Любляна - защото е романтичен малък град, но с лудницата и културния живот на развита столица

4. Кампала - защото е любимата ми романтична Африка

5. София - защото ми харесва, въпреки всичко

6. Барселона - въпреки Гауди

7. Чарлстън - защото е истинския юг

8. Валенсия - заради Калатрава

9. Синеморец - защото си е черно море без бетон (все още)

10. Ню Делхи

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Понеже не виждам да се прави разлика между големи градове и градчета, ще ги омешам:

1. Ница (Nice)

2. Ханя (Chania)

3. Фоча (Foça)

4.Нафплио (Nafplio)

5. Шикли (Scicli)

6. Мардин (Mardin)

7. Бейрут (Beirut)

8. Стреза (Stresa)

9. Париж (Paris)

10. Истанбул (Istanbul)

Българските градове май са за друга тема. Любими: Трявна, Созопол, Балчик, Пловдив и Благоевград - роден град! :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

И аз ще опитам, въпреки, че не е много лесно:

1. Венеция - клише, вероятно, но я обичам, въпреки че съм най-неромантичния човек на света.

2. Будапеща - едно от местата, което ме грабна и ми е точно по мярка.

3. Рим - толкова прекрасен, че чак не може да се опише.

4. Сингапур - много нареден, но пък тая атмосфера около реката...няма друга подобна..или всъщност има, в...

5 Мелбърн - толкова бях влюбена в ситито, че от обикаляне в продължение на седмици имах чуството, че е моят град, а мъничките улички из вътре, ония скритите са невероятни.

6. Флоренция - грабващ и непускащ, завинаги.

7. Лондон -този град е магия!

8. Ерусалим - толкова разнолик, толкова шарен, че надали на света има друго такова място.

9. Истанбул- там можеш да се връщаш, и връщаш, и връщаш...и пак има какво да намериш.

10. Толедо- ето това е приказен град! От край до край.

За Бергамо нищо не казвам, любовта ми към това градче и това, че все се връщам и връщам там вече за не знам кой път го споменавам...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Въй, това даже нямам идея къде е ... :rolleyes:

Южна Франция... :) Може би трябваше да го напиша Vence.. :) Много приятно градче! :)

А отстрани погледнато изглежда така:

post-21-0-87359700-1407331741_thumb.jpg

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Много ще ми е интересен и долния край на класацията, когато се оформи, мисля че истински бисерчета може да се намерят в градовете с по 2-3 присъствия в лични класации, иначе че тежката артилерия ще окупира върха е ясно :)

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.