Прескочи до съдържание

Магеланска класация за любими градове

Препоръчани мнения

Ауу, и сега като се види, че единия от организаторите на класацията е в конфликт на интереси, не знам какво ще правим :)

Доверяваме се в безпристраността му и си припомняме мъдрите думи на другаря Сталин: "Не е важно как са гласували, а кой брои гласовете."  ;)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ауу, и сега като се види, че единия от организаторите на класацията е в конфликт на интереси, не знам какво ще правим :)

Как не знаем.....отстраняваме от класацията и града и организатора и после даваме приза на следващия по ред град......това Лондон ли беше  :P ?

После отстраненият организатор пише епилог на честния конкурс и всички сме доволни :lol:

• Харесвам 2
Връзка към коментар

оспорва величието и красотата на Рим ?

За мен Рим дори трябва да е извън класацията , а да се обяви за нещо като почетен първенец и тогава да редим останалите.

И според мен Рим трябва да е извън класациите, но те са за това - да го докажат категорично....

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Не би било лошо да има някакво разграничение между столица/град над 1 милион, голям град (примерно между 100 000/200 000 и 1 000 000), и малък град (под 100 000).

Например аз съм посочил 2 града от Англия - Лондон и Йорк.И двата са уникални по своему, но са различен тип атракция, въпреки че са в една държава и са продукт на същата култура. 

Освен това, би било интересно да видим градовете с по 1-2 гласа - очевидно по-рядко посещавани, но все пак впечатлили дотолкова, че да попаднат в нечия класация, особено ако са в Европа, а не в отдалечени и трудни за посещаване райони. 

И още едно предложение, но за края на годината - класация за най-посещавано място през изминалата година. Ясно е, че ще е в Европа. Даже може да се ограничим само в рамките на континента, но все пак статистиката би била интересна. 

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако (когато) Лондон изгуби първото място от Рим, ще си удавя мъката в двудневен (че през седмицата ще ми провалят плана) запой с ... шотландско уиски (в името на личната ми кауза) и ще взема окончателно решение да емигрирам в UK в знак на протест.

Отивам да си търся учебниците по английски, а който не е гласувал, да даде първия си глас за Лондон и да не дава никакъв за Рим.

Ще съжалявам, ако Лондон изгуби и второто място...... то там си му е и мястото...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И още едно предложение, но за края на годината - класация за най-посещавано място през изминалата година. Ясно е, че ще е в Европа. Даже може да се ограничим само в рамките на континента, но все пак статистиката би била интересна. 

Е това вече е интересно. Но сигурно ще е нова тема. Всеки да се изкаже какво е посетил през изминалата година и тогава ще видим някаква нова и интересна класация...

Не би било лошо да има някакво разграничение между столица/град над 1 милион, голям град (примерно между 100 000/200 000 и 1 000 000), и малък град (под 100 000).

Например аз съм посочил 2 града от Англия - Лондон и Йорк.И двата са уникални по своему, но са различен тип атракция, въпреки че са в една държава и са продукт на същата култура. 

Вече е късно за такива разграничения. Края на класацията наближава и резултатите са почти предопределени (с изключение на третото място)

Редактирано от ruwenzogy
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Днес се сетих за една нова класация... за любими български места/градове. Само че с едно интересно изключение, да не посочваме родните места. Това е с цел избягване на фаворизиране на някои градове спрямо други. Предполагам почти всеки ще сложи родния град на челно място и няма да се получи желания резултат, а класации по роден край :) . Не знам дали ви допада идеята. При варианта без ограничения без да имам пророчески способности знам кой ще е победителят.

Връзка към коментар

Кефи ме как се сравнява несравнимото. Да сравняваш Рим с Ню Йорк е все едно да сравняваш краставици с презервативи. Не, че и двете неща нямат огромна полза за човека, но... все пак. Нали. Има един Английски лаф - сравнявай ябълки с ябълки, дет се вика. :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Никакво шотландско уиски. Само London Pride или в краен случай, Guinness! :) Наздраве!

Мислех до Шотландия да отскоча да си давя мъката, ама тази идея май е по-подходяща за целта. :lol:

:drinks: за победителя (който и да е той) и всички, които видяха Лондон като жалко селце.

Връзка към коментар

Само Лас Вегас не мога да осмисля в класацията от архитектурна гледна точка :)

При Вегас не е намесена архитектурата... Прекрасни спомени за бурни купони от преди 13-14 г !

Връзка към коментар

...

Ще ми бъде интересна такава класация. :)

Връзка към коментар

Vox populi, vox dei. Глас народен – глас божи. 

Крайно класиране от топ 5 за любими градове!

- 64 мнения

- 109 града

Vae victis. Горко на победените.

Аb Iove principium. Да започнем с най-важното.

Рим

105

Лондон

72

Барселона

54

Париж

52

Истанбул

44

Венеция

35

Лисабон

29

Флоренция

26

Будапеща

24

Амстердам

24

Санкт Петербург

23

Прага

21

Виена

21

Севиля

20

София

20

Сингапур

16

Ню Йорк

13

Берлин

13

Рио де Жанейро

12

Кейп Таун

11

Бургас

10

Сан Франциско

10

Монако

10

Ница

10

Хонконг

9

Сан Диего

9

Пловдив

9

Дубровник

9

Порто

9

Москва

8

Буенос Айрес

8

Дубай

7

Верона

6

Дъблин

6

Киото

6

Токио

6

Мадрид

6

Лион

5

Варна

5

Гент

5

Банкок

5

Жеравна

5

Мексико

5

Кампионе д'Италия

5

Билбао

5

Претория

4

Йоханесбург

4

Отава

4

Лас Вегас

4

Ханя

4

Залцбург

4

Милано

4

Син Пин

4

Вьове

4

Пекин

4

Цюрих

4

Копривщица

4

Враца

4

Бергамо

4

Петра

4

Мелбърн

3

Краков

3

Нант

3

Дрезден

3

Дюселдорф

3

Любляна

3

Фоча

3

Луанг Прабанг

3

Толедо

3

Гьореме

3

Братислава

3

Сидни

2

Сантиаго де Компостела

2

Хой Ан

2

Монпелие

2

Куско

2

Портофино

2

Сен Пол де Венс

2

Салерно

2

Кампала

2

Нафплио

2

Белград

2

Хавана

2

Солун

2

Бигест

2

Сайгон

2

Бат

2

Киев

2

Брюж

2

Сеул

2

Монреал

1

Чикаго

1

Катманду

1

Единбург

1

Пиза

1

Белфаст

1

Котор

1

Йорк

1

Шикли

1

Мелбърн

1

Гранада

1

Копенхаген

1

Ушуая

1

Туло

1

Брюксел

1

Андора

1

Куала Лумпур

1

Велико Търново

1

Позитано

1

Roma locuta, causa finita. Рим каза, въпросът е приключен.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Крайното класиране и на топ 10.

Последните 2 мнения се оказаха доста решаващи.  Барселона победи недолюбвания от мнозина Париж с спора за третото място. Амстердам е още по-напред в десетката. Между  трите централноевропейски столици - Виена, Прага и Будапеща се установи абсолютен паритет на деветото  място. Извън Европа най-напред се класира Сингапур (наскоро обявен за най-доброто място за живеене).  В престижната магеланска класация се включиха и прекрасните градчета Позитано и Цермат, да не говорим за първата точка на Неапол....

Ето го и самото класиране:

1. Рим - 298 точки
2. Лондон - 195

3. Барселона - 187
4. Париж - 169
5. Истанбул - 155
6. Венеция - 123
7. Флоренция - 90

8. Амстердам - 87

9. Виена - 86
    Прага - 86
    Будапеща - 86
12. Лисабон - 77
13. Севиля - 61
14. София - 60
15. Санкт Петербург - 53
16. Берлин - 48

17. Сингапур - 46

18. Ню Йорк - 40
19. Рио де Жанейро - 37
20. Пловдив - 36
21. Ница - 35
22. Монако - 31
23. Кейптаун - 26
24. Дубровник - 25
      Верона - 25
      Сан Франциско - 25
      Бургас - 25

28. Мадрид
      Хонг Конг - 24
      Дъблин - 24
      Сан Диего - 24
32. Москва - 23
33. Дубай - 21

34. Лас Вегас - 20
35. Порто - 19
      Толедо - 19
37. Буенос Айрес - 18
       Петра - 18
39. Брюж - 17
      Сиена - 17
41. Токио - 16
       Киото - 16

43. Залцбург - 15
       Гент - 15
45. Мелбърн - 14

Валенсия - 14
       Дрезден - 14
       Милано - 14
       Хания - 14
       Банкок - 14
51. Куала Лумпур - 13
      Дюселдорф - 13
53. Чикаго - 12
      Цюрих - 12

Любляна - 12
      Варна - 12
      Ното - 12
58. Брюксел - 11
       Краков - 11
       Братислава - 11
       Гранада - 11
       Бат - 11
63. Копенхаген - 10
       Мексико сити - 10.................

• Харесвам 5
Връзка към коментар

От топ 10 съм бил сериозно само в 3 (Париж, Лондон, Амстердам), други 4 съм претупал и не се броят (Истанбул, Будапеща, Венеция, Рим), а в 3 не съм и стъпвал. Излагация!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Санкт Петербург - Там всичко е най! Как беше.... "Широко отворени очи и силно паднала челюст."

Амстердам е вълшебен по Коледа, всъщност Амстердам е много специален за мен град. Обичам го по всяко време на годината. Все си мисля, че бих живяла там...  :wub: 

Както казват мъдрите хора, ако човек е уморен от Лондон, вероятно е уморен от живота. Не се сещам за място, където така хармонично да са вплетени минало, настояще и бъдеще. Това е град, в който има буквално за всеки, от всичко, по много (освен слънце.. и небе) Най-доброто място за пазар! 

След това лято оставих малко от сърцето си и на Ибиза, което е курорт, ама карай, противно на очакванията ми, Ибиза е много повече от парти място.

Така като се замисля, трудно е да кажа на някой град, че е "Най". Зависи от моментното ми настроение, целта на пътуването... за душата, за гардероба или за купона... :) 

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Това на аватара ти предполагам е лондонска телефонна кабина ?

От първите 22 не съм бил в 3 , а в поне 9 от тях нямам никаква нужда от карта.

П.С. Не трябваше БГ градове да участват вш класирането , защото местният патриотизъм изкара София и Пловдив на смешно предни позиции.

Връзка към коментар

Да, LOVEdon. :D Излизах с един симпатяга, който живее там. Та не е като да нямам поне 50 снимки от различни кабинки.

Завиждам на stenk за ориентацията. Аз дори в София мога да се изгубя без да ми мигне окото. :)

Ps. Рим, не знам защо този град така и не успя са ми влезе под кожата...

Връзка към коментар

Завиждам на stenk за ориентацията. Аз дори в София мога да се изгубя без да ми мигне окото. :)

То и в това да се изгубиш из уличките на някой хубав град си има определено очарование ;)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.