Прескочи до съдържание

Няколко въпроса за остров Крит

Зани

Препоръчани мнения

Сега.....то е малко на лично усещане кой къде припада. И на настроение, и на компания, ако щеш.

@ДиянаВ, за мен Крит без кола е малко рисково заради вятъра. Няма север, няма юг - някои дни духа от едната страна, други-от другата. Постоянно следяхме прогнозата за вятър и кръстосвахме север-юг-запад /на изток засега не сме стигнали/. И като духа, се има предвид, че песъчинките от плажа те пронизват направо. Да се забоде чадър-абсурд. Но може пък да случите безветрени дни, ще ти стискаме палци 🙂

• Харесвам 3
Връзка към коментар

всичко си е до ландшафт

широк открит плаж на север, между Ханя и Ретимно, във ветровит ден

20190914_155945.jpg.7c7b5d73a15c2c2f1560a315d8ff08e0.jpg

закътан заливен на юг, и пак си духаше, но трудно би провокирало вълни

20190919_125845.jpg.dace4c238814fd943fe3a392c770f9f7.jpg

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 50 минути , Argentique каза:

каквото духаше на север, това беше двойно по-силно на юг след минаване на северняка през планината.

Това и аз го забелязах, като на юг го носеше на много силни пориви, редуващи се с кратки затишия. Освен това вятърът като се нагорещи едно хубавичко, докато пресече цялата суша, и те забрули в оченцата, и във водата няма спасение... Последния ден на Крит бяхме на Каламаки, където се изви такава пясъчна буря, че беше заравнило целия пясък на плажа като в японска градина, ама по-гладко. На Елафониси пък беше точно с горещия ефект и след 5 часа пържене на бавен огън (само на сянка или във водата) се изнесохме без да чакаме залези-малези и подобни, че направо ми прилоша... В района на Йерапетра края на юли имаше пожари, едва ли са стигнали до плажовете, но сигурно е опустошило едно-друго... Матала е по-закътано заливче, нормално е да не брули твърде много и твърде често там. Като цяло островът е наистина голям и все някъде ще се намери правилното място за всеки. Само трябва да порови малко човек или най-лесно да пита тук и да получи всякакви противоречащи си мнения, които съвсем, напълно, изцяло да го дообъркат 🤣🤣🤣

• Харесвам 2
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 1 час, jul каза:

Сега.....то е малко на лично усещане кой къде припада. И на настроение, и на компания, ако щеш.

@ДиянаВ, за мен Крит без кола е малко рисково заради вятъра. Няма север, няма юг - някои дни духа от едната страна, други-от другата. Постоянно следяхме прогнозата за вятър и кръстосвахме север-юг-запад /на изток засега не сме стигнали/. И като духа, се има предвид, че песъчинките от плажа те пронизват направо. Да се забоде чадър-абсурд. Но може пък да случите безветрени дни, ще ти стискаме палци 🙂

Точно това имах предвид под духане - да вдига пясък. Така беше някои дни в Тенерифе, на Сан Андрес. Когато си с лещи и ти влязат песъчинки в очите е много болезнено и няма оправия дълго време. Ноо, така дъщерята стигна до извода, че Калатос на Родос е най-прекрасният плаж досега😉 - камъчета и чиста работа😛

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ние сме били три пъти на Крит - първия път десетина дни през август, когато пообиколихме повечето по-известни плажове и някои градове и два пъти за дълъг уикенд (този юни) и в края на септември, не помня кога, в Ретимно основно и освен септември проблем с вятъра не сме имали. Мислех, че септември понеже е било края и вече поразвалено време сме нямали късмет, ама като ви чета явно другите два пъти сме имали късмет и съм останала може би с грешни впечатления за вятъра :-). Две снимки от този юни (началото), може и из уикенд забежките нещо да съм писала

IMG_20240607_144713.jpg.e73859dc71e760485e92ba6406003d1a.jpg

IMG_20240607_212650.jpg.46f4c7d9ec52c955249f253b3ea79349.jpg

• Харесвам 3
Връзка към коментар

На изток по хълмовете има много готини вили с инфинити басейни, но лошото е, че нямам бюджет от 1000+€ за нощувка😛 Ама пък то кой знае как ще духа по баирите към брега😄

Връзка към коментар
преди 13 минути , ДиянаВ каза:

На изток по хълмовете има много готини вили с инфинити басейни, но лошото е, че нямам бюджет от 1000+€ за нощувка😛 Ама пък то кой знае как ще духа по баирите към брега😄

И около Agia Pelagia има 😂

P1040395.JPG

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 16 часа, ДиянаВ каза:

Точно това имах предвид под духане - да вдига пясък. Така беше някои дни в Тенерифе, на Сан Андрес. Когато си с лещи и ти влязат песъчинки в очите е много болезнено и няма оправия дълго време. Ноо, така дъщерята стигна до извода, че Калатос на Родос е най-прекрасният плаж досега😉 - камъчета и чиста работа😛

Дъщеря ми е с лещи и се е случвало да хвърляме месечни, докато не разбрахме, че за плажни дестинации трябва да се ползват дневни лещи, а често и без лещи на самия плаж, ако има много къпане, защото солта пак ги скапва за нула време.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз се отказах от лещите, но още докато носех такива, за плажа за да избегна инфекции си направих слънчеви очила с диоптър. За плуване пък се предлагат диоптрични очила за плуване.От години ползвам такива на Спидо и съм много доволна.

И аз нямам спомен за някакви забележителни ветрове на Крит, явно е късмет.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Този юли на южен Крит вятърът щеше да ни отнесе. В дефилето на юг от Ретимно бяхме свалили покрива на кабриото, което ни бяха дали, и мислех, че ще го загубим по трасето. На плажа песъчинките удряха безмилостно и нямаше покой. Ни чадър, ни книга можеш да отвориш. На късмет е.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 20 часа, ДиянаВ каза:

А в Ретимно как е плажът и морето? Духа ли вятър?

Гледах в мапс, че има вълни и по разните въздушно-водни уреди, като сърфове, балони и подобни, съдя за вятър. Проблем е за дъщерята, защото е с лещи и наистина става много неприятно, чак отказващо да плажуваш.

Ако сте в тази част на плажа, която е най-близо до стария град и фара, е по-тихо морето, защото има нещо като дига. Имало е дни, когато морето е било като езеро, имало е и вълни. Наблюдения от юли, август и септември през годините.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...
На 25.06.2021 г. в 23:28, Otnesen каза:

IMG_20200910_221641_BURST001_COVER.jpg.94e87d2c6d3bad3f4459a5c401c11518.jpg

С две ръце за .....със сервитьора миналия септември се наслаждавахме на гледката как китайци пият на екс тяхната ракия....незабравимо преживяване.......

Таверната продължава да води по качество на обслужване и вкусота!

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Едноседмична почивка в Ретимно 4-11.10 - перфектно време, слаб бриз, чудесно море, а за храната - ох, ... и много, и вкусно! 😀Неочаквано ни хареса Крит на нас, дето не сме плажаджии!... 😍

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.