Прескочи до съдържание

(Полу)Околосветско пътешествие до Южните морета

Препоръчани мнения

• 1 месец по-късно ...

Съвсем навреме, макар и година по-късно открих пътеписа ти и безкрайно благодаря за него. 

След 20-тина дни тръгваме по същия път, дори - за мое изумление :) - ще се окажем в същите хотели! Така че информацията ми е изключително полезна. За съжаление, не успях да включа островите Кук в програмата, а първоначалният план беше дори повече Кук, по-малко Таити. Здраве да е!  :)

Та искам да те попитам как стои въпросът с шнорхелинга и кораловите рифове. Само като част от туровете ли? Или пък трябва да си в някой 100-звезден хотел с риф наблизо? Т.е. свободно плуване/ къпане/ шнорхелинг практикува ли се на публичните плажове? 

Бях планирала доста обиколки с велосипеди, но започвам да се разубеждавам. Откъде можеш да си наемеш по-свестни колела, ако не от хотела? 

Понеже не съм организирала предварително трансфери от летището до хотелите, имаш ли представа как стои въпросът на място? С такси или все пак да се впрегна и да букна нещо оттук? Гледам из сайтовете някакъв "градски" транспорт, но силно ме съмнява.

Моля те, препоръчай ми някоя агенция, с която да си организирам обиколките из островите. Мислех да търся на място, защото е по-евтино, но да имам някакво инфо все пак.  

И последно: оттук ли си купи полинезийска валута? Питах на няколко места, но ме гледаха странно.  :)

Извинявай, че те засипах с въпроси, но току виж изникнали и още!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Много се радвам, че си избрала тази дестинация :)

Дай повече информация - на кои острови ще сте от описаните тук и в кои хотели точно?

Така ще мога да те ориентирам най-точно за плажовете и трансферите.

Като предварителна информация, всичките ми хотели предоставяха трансфери на прилична цена. Такситата, както съм писал, са абсурдно скъпи. За "градски" транспорт направо забрави :)

За шнорхелинг и обиколки си трябват организирани турове, които само на място се купуват от хотелите, безумно по-скъпо беше предварително (дал съм една ценова листа в началото). Друга опция е в трипадвайзър да търсиш, по острови.

Валута купих оттук, но малко. На място сменях, срещу международен паспорт, но повече плащах с карта.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами хотелите... Сара Нуи - на Таити, Кавека - на Мореа /не ме е страх от плъхове, била съм котка в предишния живот :)  :) /, Фаре Маева на Хуахин. Само на Бора Бора ще сме в Софител. Но предполагам, че не е проблем да се заяви допълнително трансфера /предвид, че не го заявих при букването на хотела/. Трансферът на Бора Бора видях, че е 60 евро и свят ми се зави, ама щом казваш, че такситата са по-скъпи... Малко съм лошо предубедена към Бора Бора. Ама реших, че няма как да се мине без него. Твоят разказ лееекичко потвърждава съмненията ми, пък да видим. 

Ще пътуваме с Емирейтс през Токио - само с 8 часа престой, обаче. Нищо де, ще се пробвам - колкото и да видя от японската столица, пак е нещо! 

Връзка към коментар

Първо, да уточним: сами ли си ги намерихте тези хотели или ползвахте тамошна агенция ? Съвпадението е наистина странно :)

Сара Нуи ми пратиха безплатен трансфер. Свържи се с тях за потвърждение.

Кавека си имаха опция за трансфер, най-добре им пиши да видим дали не са се скарали с фирмата :)

Ползват Albert Transport и Moorea Transport, но в крайна сметка ми пратиха трети, защото тези се изложиха с организацията.

Пичът от Фаре Маева предоставя трансфери и то на прилични цени, защото е много близо до летището. Пак едно писъмце и нямате проблеми.

За Софитела да разбирам, че е 60 евро за 2ма, двупосочно? Ако да - очаквана цена :) Може да потърсиш за "shared shuttle" на този остров, но разликата ще е малка, 10-15 евро максимум.

Питай на воля каквото ти дойде на акъла, тук има още доста опитни в района :)

Edit: За колелата - освен от хотелите, дават ги и в агенциите за рент-а-кари.

Редактирано от macf1an
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не, хотелите ги букнах с тукашна агенция.  :) Имам приятелка, която е тур-оператор и я правя луда, горката, като затръгвам за някъде. Но ги подбрах от букинга, де. Трасферът на Софител е в ЕДНАТА посока, ама... друго и не очаквах от Бора Бора. Така де, много по-привлекателни на вид места на Хуахин се предлагаха на 1/3 от цената. 

Определено мисля да те послушам за трансферите. Благодаря ти! И... ще питам, със сигурност. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

"Френска" Полинезия е, все пак .. нормални, "френски" контакти са :)

Все пак, винаги е добре да имаш мулти-адаптор на път, че не знаеш къде ще те завари нуждата от ток ..

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Аз се завърнах неотдавна и искам отново да ти благодаря - пътеписът ти се оказа значително по-полезен от Трип адвайзър, да не говорим за местните травъл сайтове!

Разбрах, че ще се видим на коледната среща. Не знам само как ще те позная по профилната снимка! :) :) :)   

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Радвам се, затова го написах :)

Ще се познаем по баджовете ;)

С неописуемо удоволствие ще прочета твоите разкази за същите места!

Редактирано от macf1an
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

здравейте.хубаво разказче,но и аз като едно от горепосочените мнения не виждам нищо екзотично във френска полинезия(само името и звучи така).и аз си я бях планувал през оукланд,но сега доста пари ще спестя.може би обиколка само на нова зеландия(дори и оукланд ми отпада,в следствие пътеписа).на бора бора не видях един екзотичен плаж с много палми зад него(е все пак е от вулканичен произход).в това отношение айтутаки ми се видя доста по-екзотичен(тази му част от малките коралови островчета) около големия централен остров,които също е от вулканичен произход.иначе лирическия герой навсякъде го скубеха за щяло и нещяло(поне според моя бюджет).а тези гадинки,лазещи из стаите са неизменна част от такива пътешествия.интересно щеше да е,ако беше снимал онзи плъхозавър рекс.

Редактирано от dubai
Връзка към коментар

Много дебело трябва да се подчертае за бъдещите кандидат-полинезиици колко чудовищно скъпо е всичко. 5 евро малка бира, 15 евро пица в евтино кръчме... :) :) :) Но нека това не ви отказва - винаги има начин, желание да имаш! И плъхозаври ще ядем, ако трябва. :)

Връзка към коментар

еми трябва да си носим храна от вкъщи-консерви с боб и наденица.продават ги по 2.09лв.,а ако хванеш промоция-1.39лв.къде са 15 евро-толкова ми е нощувката в хостел.а някой ако може да ме светне за по-евтини билети до оукланд.смятам да се завартя за една седмица из страната на властелина.вътрешните полети с еър ню зеаланд не са скъпи,а и ще нощувам в хостели за 15 евро.първоначално мислех до папеете(няколко нощувки в хостел за 24 евро) и еднодневна екскурзия до бора бора,но след оукланд пътните скачат двойно,а и при тези цени на пицата там.иначе има желание,но пари няма(за полетите),така че ако някой може да ми каже за билет до оукланд?аз го виждам от франкфурт с чайна еърлайнс(през тайпе) за около 900 евро.

Връзка към коментар
  • 11 месеца по-късно ...
  • 2 месеца по-късно ...

Още веднъж благодаря! До колкото разбирам, островът принадлежи по територия към Френска полинезия. Сега в момента българите как пътуват до там - с визи ли?

Редактирано от rdd
Връзка към коментар

Не само че няма визи, но има и свободно движение - Франция = ЕС :) Български граждани могат да се установят и да живеят там ако искат без никакви формалности, стига да разполагат с достатъчно доходи или да започнат бизнес или фриланс дейност. Само нямаме право на наемна работа на Френска Полинезия, Нова Каледония и Уолис и Футуна. Аз неведнъж съм се замислял.  

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Островите на Кук

За Френска Полинезия няма визи, за тези острови мисля също няма.

Островите Кук - без визи.

Ако дръпнеш към Айтутаки, за да заходиш за майната си (о-в Майна) можеш да се сдобиеш със симпатичен входен печат под формата на босо краче. Случвало ми се на граничен контрол на други държави, впечатлени от печата гранични органи да вадят телефоните си и да ми го снимат от паспорта, това беше ново изживяване за мен по гранични контроли :)

post-299-0-07996000-1490963412_thumb.jpg

Редактирано от Двуцветко
  • Харесвам 15
  • Шок 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.