Прескочи до съдържание

Игра: Познай откъде е тази снимка

Препоръчани мнения

Е, то има доста подобни места с лодки, но в случая съм убеден, че iaia_mama е права и пещерата е точно Мелисани. Светлото петно във водата е с много характерна форма :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар
2 hours ago, iaia_mama said:

Пещерата Мелисани на о. Кефалония  

Правилен отговор. Ти си на ход.

49 minutes ago, master_of_germs said:

Светлото петно във водата е с много характерна форма :)

Мастъра си е мастър :)

Красивото подземно езеро Мелисани и неговата пещера се намират на гръцкия остров Кефалония. Езерото е открито случайно от спелеолога Янис Петрохилос през 1951 г. Няколко години по-късно силно земетресение срутва част от скалите и така се разкрива подземната пещера, принадлежаща към езерото. Великолепните сталактити и сталагмити са на възраст 20 000 години. Водата в Мелисани е смесица от морска и езерна и достига дълбочина от 40 метра.

Легендите гласят, че прекрасното езеро е лобното място на нимфата Мелисани, която се удавя след като богът на пещерите Пан (богът – козел, съпровождащ нимфите в митологията) не отвръща на чувствата ѝ.

През 1963 г. Мелисани е официално проучено от австрийски водолази. Построен е малък тунел, по който посетителите стигнат до лодките, които ги повеждат на вълнуваща обиколка из езерото и пещерата на нимфата Мелисани.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
20 minutes ago, oli_mali said:

Мастъра си е мастър :)

Мастърът, за да си остане мастър, трябва да напише и още нещо за Зоологическата градина в Будапеща.

една от най-старите в света, открита е през 1866 г. и преминала през доста перипетии.

Включително през втората световна война, по време на обсадата на Будапеща, когато е солидно поразрушена от бомбардировките и гладуващото население на града изяжда де що намери животно. От над 2000 вида, които зоопаркът приютявал по онова време, оцелели едва 15.

А вероятно най-голямото постижение на този зоопарк е, че преди 10 години там се ражда първото в света бебе носорог, заченато с изкуствено осеменяване.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 54 минути , iaia_mama каза:

Кое е това градче и къде се намира? :)

58305742.jpg

Парга, Йонийско море, Епир, Гърция, Балкански полуостров, Европа.  :P

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 12 часа, Zaro каза:

Парга, Йонийско море, Епир, Гърция, Балкански полуостров, Европа.  :P

леко ти е непълен отговорът, обаче:P
а би трябвало:
Парга, Йонийско море, Епир, Гърция, Балкански полуостров, Европа, Земя, Слънчева система, Млечен път, Дева суперклъстър, Ланиакея свръхкуп, Вселена

:biggrin:

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 13
Връзка към коментар

Парга ми влезе в главата преди около 10 години. Когато бяхме там, единствените българи, които видяхме, беше компанията на Йордан Йовчев. Вече са повече, но пак остава далеч по-малко познато на нашенската общност. А най-яката кръчма не се намира на крайбрежната, а във вътрешността и продават собствен зехтин. В хотела, в който бяхме при последното ходене, с бармана си намерихме приказка на петата минута, а той реши да ме поздрави с песен на ... Тони Стораро, която не познах, щото нямам допирни точки с този стил. Така и не го разбра до края на престоя.

Хайде, една лесна от мен. Каква е легендата, свързана с това, което се вижда.

_IGP3955.JPG

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Марагидик! Тоя юнашки епос не само че го имаше в списание Дъга ено време, наред с чудни други като тоя за Вида Баждаркиня, но ми е един от любимите и дори съм се мъчил да го превеждам. Крали Марко тръгва за Македония, а сестра му Мара остава да варди тук. Той проклина душманина и зарича всичко да стане на камък, ако турците дойдат при сестра му. Скоро те я издебват и убиват с нож. В типичната за епоса сюжетна линия - природата жали смъртта на героите - засвяткват светкавици, настава буря, земя и небо превръщат плевнята в канара, сеното в камъни, а амбаря с житото стават върховете Амбарица, Малък и Голям Купен и Кръстците. Ходил съм 3 пъти, имам прекрасни спомени от Марагидик. А съм спал долу и при баба Стана в една от най-хубавите български къщи в махаличката на Априлци, до която се ходи по чудното черно пътче в дясно, пълно с ябълки Карастоянки :) 

• Харесвам 11
Връзка към коментар

преди 4 часа, Фичо каза:

леко ти е непълен отговорът, обаче:P
а би трябвало:
Парга, Йонийско море, Епир, Гърция, Балкански полуостров, Европа, Земя, Слънчева система, Млечен път, Дева суперклъстър, Ланиакея свръхкуп, Вселена

:biggrin:

Фичо, като голям фен на Мултивселенната космология с респект към Хокинг, Грийн и Нийл деГрас Тайсън, мога да поспоря дали и твоят отговор е пълен, или редичката ти може да се продължи до н-та степен, до която понятието адрес да изгуби всякакъв смисъл извън познатия ни наблюдаем човешкия свят :)

Снимка. Минавам от природа към история. Много от вас са били тук, затова давам въпроса с 2 подточки. Моля, отговорете по възможност с по-голям акцент върху втората:

а) На снимката виждате агората на един древен град. Кой е той?

б) Назовете поне 2-3 велики събития от човешката история, разиграли се тук, едно от които, пряко свързано с български владетел

P1030795.thumb.JPG.dccd7d67b63292360202a4eb862eaf1e.JPG

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , Бай Добри каза:

Фичо, като голям фен на Мултивселенната космология с респект към Хокинг, Грийн и Нийл деГрас Тайсън, мога да поспоря дали и твоят отговор е пълен, или редичката ти може да се продължи до н-та степен

А, най-вероятно не е ;),  аз така - на прима виста, може да допълниш. :biggrin:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 21 минути , Бай Добри каза:

б) Назовете поне 2-3 велики събития от човешката история, разиграли се тук, едно от които, пряко свързано с български владетел

1. Битката Октавиан и Марк Антоний срещу Касий и Брут.

2. Пристигането на апостол Павел

3. Надписът от времето на кан Пресиян.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 38 минути , Gentleman Basta каза:

Това е Филипи, но историята ми куца :(

преди 34 минути , Zaro каза:

1. Битката Октавиан и Марк Антоний срещу Касий и Брут.

2. Пристигането на апостол Павел

3. Надписът от времето на кан Пресиян.

Време беше и аз да дам нещо фасулско. Трябваше да сложа снимка без базиликата. Разбира се, че е Филипи!

Без излишни патриотарства, често като българи трябва да си припомняме думите от знаменития надпис на Пресиян, от който са запазени само началото и края:

"Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже -  Бог пак вижда. Българите направиха много добрини за християните. Но християните ги забравиха, а Бог и това вижда."

1024px-Philippi_Inscription_1.thumb.JPG.938a4e94537988053c9bc918596080b3.JPG

1024px-Philippi_Inscription_2.thumb.JPG.bc622a572a4fb030baec41d9968fc8b1.JPG

Ще ме улесните, ако се разберете двамата кой да пусне нова снимка :)

Редактирано от Бай Добри
  • Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 4 часа, Бай Добри каза:

Марагидик! Тоя юнашки епос не само че го имаше в списание Дъга ено време, наред с чудни други като тоя за Вида Баждаркиня, но ми е един от любимите и дори съм се мъчил да го превеждам. Крали Марко тръгва за Македония, а сестра му Мара остава да варди тук. Той проклина душманина и зарича всичко да стане на камък, ако турците дойдат при сестра му. Скоро те я издебват и убиват с нож. В типичната за епоса сюжетна линия - природата жали смъртта на героите - засвяткват светкавици, настава буря, земя и небо превръщат плевнята в канара, сеното в камъни, а амбаря с житото стават върховете Амбарица, Малък и Голям Купен и Кръстците. Ходил съм 3 пъти, имам прекрасни спомени от Марагидик. А съм спал долу и при баба Стана в една от най-хубавите български къщи в махаличката на Априлци, до която се ходи по чудното черно пътче в дясно, пълно с ябълки Карастоянки :) 

Същинский поет. Бих те слушала без умора :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 21 минути , Zaro каза:

Първият познал мястото, разбира се, с англо-италианското име.

Нямам снимка под ръка, пък и ти даде по-важния отговор.

Моля те, пусни ти снимка.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.