Щастливеца Публикувано: 11 април, 2017 Сподели Публикувано: 11 април, 2017 преди 10 минути , oli_mali каза: Констанц на Боденското езеро. Там е пълно с подобни "паметници" на всяка крачка. Абсолютно вярно !!! Връзка към коментар
oli_mali Публикувано: 11 април, 2017 Сподели Публикувано: 11 април, 2017 Ураа, най-накрая се доредих и аз. Къде се намира: 1 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 11 април, 2017 Сподели Публикувано: 11 април, 2017 Пещерата Мелисани на о. Кефалония 4 Връзка към коментар
Емика Публикувано: 11 април, 2017 Сподели Публикувано: 11 април, 2017 Такива скали с лодки съм виждала в Полиняно А Маре, Южна Италия. Връзка към коментар
Евгения Публикувано: 11 април, 2017 Сподели Публикувано: 11 април, 2017 преди 9 минути , Емика каза: Такива скали с лодки съм виждала в Полиняно А Маре, Южна Италия. А аз в Xelha в Юкатан. 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 11 април, 2017 Сподели Публикувано: 11 април, 2017 Е, то има доста подобни места с лодки, но в случая съм убеден, че iaia_mama е права и пещерата е точно Мелисани. Светлото петно във водата е с много характерна форма 3 Връзка към коментар
oli_mali Публикувано: 11 април, 2017 Сподели Публикувано: 11 април, 2017 2 hours ago, iaia_mama said: Пещерата Мелисани на о. Кефалония Правилен отговор. Ти си на ход. 49 minutes ago, master_of_germs said: Светлото петно във водата е с много характерна форма Мастъра си е мастър Красивото подземно езеро Мелисани и неговата пещера се намират на гръцкия остров Кефалония. Езерото е открито случайно от спелеолога Янис Петрохилос през 1951 г. Няколко години по-късно силно земетресение срутва част от скалите и така се разкрива подземната пещера, принадлежаща към езерото. Великолепните сталактити и сталагмити са на възраст 20 000 години. Водата в Мелисани е смесица от морска и езерна и достига дълбочина от 40 метра. Легендите гласят, че прекрасното езеро е лобното място на нимфата Мелисани, която се удавя след като богът на пещерите Пан (богът – козел, съпровождащ нимфите в митологията) не отвръща на чувствата ѝ. През 1963 г. Мелисани е официално проучено от австрийски водолази. Построен е малък тунел, по който посетителите стигнат до лодките, които ги повеждат на вълнуваща обиколка из езерото и пещерата на нимфата Мелисани. 2 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 11 април, 2017 Сподели Публикувано: 11 април, 2017 Кое е това градче и къде се намира? 2 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 11 април, 2017 Сподели Публикувано: 11 април, 2017 20 minutes ago, oli_mali said: Мастъра си е мастър Мастърът, за да си остане мастър, трябва да напише и още нещо за Зоологическата градина в Будапеща. една от най-старите в света, открита е през 1866 г. и преминала през доста перипетии. Включително през втората световна война, по време на обсадата на Будапеща, когато е солидно поразрушена от бомбардировките и гладуващото население на града изяжда де що намери животно. От над 2000 вида, които зоопаркът приютявал по онова време, оцелели едва 15. А вероятно най-голямото постижение на този зоопарк е, че преди 10 години там се ражда първото в света бебе носорог, заченато с изкуствено осеменяване. 7 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 11 април, 2017 Сподели Публикувано: 11 април, 2017 (редактирано) преди 54 минути , iaia_mama каза: Кое е това градче и къде се намира? Парга, Йонийско море, Епир, Гърция, Балкански полуостров, Европа. Редактирано 11 април, 2017 от Zaro 5 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 12 април, 2017 Сподели Публикувано: 12 април, 2017 (редактирано) преди 12 часа, Zaro каза: Парга, Йонийско море, Епир, Гърция, Балкански полуостров, Европа. леко ти е непълен отговорът, обаче а би трябвало: Парга, Йонийско море, Епир, Гърция, Балкански полуостров, Европа, Земя, Слънчева система, Млечен път, Дева суперклъстър, Ланиакея свръхкуп, Вселена Редактирано 12 април, 2017 от Фичо 13 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 12 април, 2017 Сподели Публикувано: 12 април, 2017 Супер верен отговор, Заро! Давай, ти си! Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 12 април, 2017 Сподели Публикувано: 12 април, 2017 Парга ми влезе в главата преди около 10 години. Когато бяхме там, единствените българи, които видяхме, беше компанията на Йордан Йовчев. Вече са повече, но пак остава далеч по-малко познато на нашенската общност. А най-яката кръчма не се намира на крайбрежната, а във вътрешността и продават собствен зехтин. В хотела, в който бяхме при последното ходене, с бармана си намерихме приказка на петата минута, а той реши да ме поздрави с песен на ... Тони Стораро, която не познах, щото нямам допирни точки с този стил. Така и не го разбра до края на престоя. Хайде, една лесна от мен. Каква е легендата, свързана с това, което се вижда. 6 Връзка към коментар
Добри Публикувано: 12 април, 2017 Сподели Публикувано: 12 април, 2017 Марагидик! Тоя юнашки епос не само че го имаше в списание Дъга ено време, наред с чудни други като тоя за Вида Баждаркиня, но ми е един от любимите и дори съм се мъчил да го превеждам. Крали Марко тръгва за Македония, а сестра му Мара остава да варди тук. Той проклина душманина и зарича всичко да стане на камък, ако турците дойдат при сестра му. Скоро те я издебват и убиват с нож. В типичната за епоса сюжетна линия - природата жали смъртта на героите - засвяткват светкавици, настава буря, земя и небо превръщат плевнята в канара, сеното в камъни, а амбаря с житото стават върховете Амбарица, Малък и Голям Купен и Кръстците. Ходил съм 3 пъти, имам прекрасни спомени от Марагидик. А съм спал долу и при баба Стана в една от най-хубавите български къщи в махаличката на Априлци, до която се ходи по чудното черно пътче в дясно, пълно с ябълки Карастоянки :) 11 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 12 април, 2017 Сподели Публикувано: 12 април, 2017 Да допълня, че при малко въображение се вижда силует на женско лице във върха. 1 Връзка към коментар
Добри Публикувано: 12 април, 2017 Сподели Публикувано: 12 април, 2017 преди 4 часа, Фичо каза: леко ти е непълен отговорът, обаче а би трябвало: Парга, Йонийско море, Епир, Гърция, Балкански полуостров, Европа, Земя, Слънчева система, Млечен път, Дева суперклъстър, Ланиакея свръхкуп, Вселена Фичо, като голям фен на Мултивселенната космология с респект към Хокинг, Грийн и Нийл деГрас Тайсън, мога да поспоря дали и твоят отговор е пълен, или редичката ти може да се продължи до н-та степен, до която понятието адрес да изгуби всякакъв смисъл извън познатия ни наблюдаем човешкия свят Снимка. Минавам от природа към история. Много от вас са били тук, затова давам въпроса с 2 подточки. Моля, отговорете по възможност с по-голям акцент върху втората: а) На снимката виждате агората на един древен град. Кой е той? б) Назовете поне 2-3 велики събития от човешката история, разиграли се тук, едно от които, пряко свързано с български владетел 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 12 април, 2017 Сподели Публикувано: 12 април, 2017 преди 7 минути , Бай Добри каза: Фичо, като голям фен на Мултивселенната космология с респект към Хокинг, Грийн и Нийл деГрас Тайсън, мога да поспоря дали и твоят отговор е пълен, или редичката ти може да се продължи до н-та степен А, най-вероятно не е , аз така - на прима виста, може да допълниш. 1 Връзка към коментар
Gentleman Basta Публикувано: 12 април, 2017 Сподели Публикувано: 12 април, 2017 Това е Филипи, но историята ми куца 2 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 12 април, 2017 Сподели Публикувано: 12 април, 2017 преди 21 минути , Бай Добри каза: б) Назовете поне 2-3 велики събития от човешката история, разиграли се тук, едно от които, пряко свързано с български владетел 1. Битката Октавиан и Марк Антоний срещу Касий и Брут. 2. Пристигането на апостол Павел 3. Надписът от времето на кан Пресиян. 9 Връзка към коментар
Добри Публикувано: 12 април, 2017 Сподели Публикувано: 12 април, 2017 (редактирано) преди 38 минути , Gentleman Basta каза: Това е Филипи, но историята ми куца преди 34 минути , Zaro каза: 1. Битката Октавиан и Марк Антоний срещу Касий и Брут. 2. Пристигането на апостол Павел 3. Надписът от времето на кан Пресиян. Време беше и аз да дам нещо фасулско. Трябваше да сложа снимка без базиликата. Разбира се, че е Филипи! Без излишни патриотарства, често като българи трябва да си припомняме думите от знаменития надпис на Пресиян, от който са запазени само началото и края: "Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже - Бог пак вижда. Българите направиха много добрини за християните. Но християните ги забравиха, а Бог и това вижда." Ще ме улесните, ако се разберете двамата кой да пусне нова снимка Редактирано 12 април, 2017 от Бай Добри 9 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 12 април, 2017 Сподели Публикувано: 12 април, 2017 Първият познал мястото, разбира се, с англо-италианското име. Връзка към коментар
Евгения Публикувано: 12 април, 2017 Сподели Публикувано: 12 април, 2017 преди 4 часа, Бай Добри каза: Марагидик! Тоя юнашки епос не само че го имаше в списание Дъга ено време, наред с чудни други като тоя за Вида Баждаркиня, но ми е един от любимите и дори съм се мъчил да го превеждам. Крали Марко тръгва за Македония, а сестра му Мара остава да варди тук. Той проклина душманина и зарича всичко да стане на камък, ако турците дойдат при сестра му. Скоро те я издебват и убиват с нож. В типичната за епоса сюжетна линия - природата жали смъртта на героите - засвяткват светкавици, настава буря, земя и небо превръщат плевнята в канара, сеното в камъни, а амбаря с житото стават върховете Амбарица, Малък и Голям Купен и Кръстците. Ходил съм 3 пъти, имам прекрасни спомени от Марагидик. А съм спал долу и при баба Стана в една от най-хубавите български къщи в махаличката на Априлци, до която се ходи по чудното черно пътче в дясно, пълно с ябълки Карастоянки :) Същинский поет. Бих те слушала без умора 2 Връзка към коментар
Gentleman Basta Публикувано: 12 април, 2017 Сподели Публикувано: 12 април, 2017 преди 21 минути , Zaro каза: Първият познал мястото, разбира се, с англо-италианското име. Нямам снимка под ръка, пък и ти даде по-важния отговор. Моля те, пусни ти снимка. Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 12 април, 2017 Сподели Публикувано: 12 април, 2017 И така, надморската височина, откъдето е направена снимката е почти ....? 1 Връзка към коментар
Двуцветко Публикувано: 12 април, 2017 Сподели Публикувано: 12 април, 2017 На път за Мальовица на 2,300-2,400 м? 5 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега