Прескочи до съдържание

Игра: Познай откъде е тази снимка

Препоръчани мнения

преди 4 часа, Argentique каза:

твой ред е за снимка!

=========

P.S. Ако @iaia_mama предпочита чайче или друго пред кафе, съм насреща. За по-автентично някога в някой Мардин. Иншалла. :smile3:

Иншалла, иншалла!  Тоя Мардин все ми бяга по тъча, ама да видим кога ще му дойде времето  :yes:

А от мен сега питанката: Що е то? Къде е? Какво е?

Kelbrun Castle 1.jpg

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 1 час, iaia_mama каза:

Иншалла, иншалла!  Тоя Мардин все ми бяга по тъча, ама да видим кога ще му дойде времето  :yes:

А от мен сега питанката: Що е то? Къде е? Какво е?

Kelbrun Castle 1.jpg

Смени името на снимката. :biggrin:

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Хубава работа, как само тази весела къщичка ви се опря :girl_sigh: ...  А Бог знае колко много магеланци са минали съвсем наблизо, през недалечния голям град на има-няма 30 мин. с возило от местоположението на тази шарена къщурка-замък, фамилията на чийто собственик е същата, както и името на големия град.

Да речем, че това беше първи жокер.

Хм, днеска са ме хванали добрините, ще дам и жокер 2:  Сградата е защитена и е в списъка на категория А ("Сгради със специален архитектурен или исторически интерес, които са изключителни примери за определен период, стил или тип сграда.“)  Защото това е един от най-старите замъци-mansion в ..???... и е бил постоянно обитаван от една и съща фамилия от времето, когато е построен, та до ден днешен.

п.п. Е, казах ви какво е  🙂  но има още две питанки.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

На мене най ми харесва бухЪТ на комина. Клъвдий IV Бух би одобрил 😉

Гледам, че има и разни други животинки, дето могат да се видят в района на тоя Kelburn castle, та няма да е лошо Клъвдий да врътне някоя предизборна обиколка там да набере електорат 🙂

А, честно не мисля, че кой знае колко магеланци са се навъртали из околностите на Глазгоу. Докато не им мине някой референдум за независимост на шотландците и магеланците непочнат да си броят Шотландия като отделна посетена държава, само може да гадаем.

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 11 часа, master_of_germs каза:

тоя Kelburn castle

Не можах да открия картата на знамето, а и не ми се рови, но ако на Глазгоу все още няма забит байрак, пожелавам ти  master_of_germs  в най-скоро време ти да го направиш. То, май наистина повечето магеланци се целят в Единбург като се каже Шотландия. И той наистина си струва отвсякъде, но Глазгоу е друга бира и то хич не лоша, да знаеш  🙂

И така. Правилно, отговорът на питанката е "замъкът Келбърн".

Тъй като района около замъка, т.е. прилежащите му площи (гора, парк, градини) е доста приятен за разходка, особено из тъй наречената "Магическа гора" с разни горски къщета на г-жа Вещица, някакви феи, дървени фигурки и други приказни неща, люлки, пейки, водопад(че), както и нещо като минизоо с козички, любопитни ла̀ми и разни перна̀ти обитатели – изобщо за децата е доста забавна, а за възрастните е особено приятна разходка сред природата. Стига да не вали дъжд, щото шотландският дъжд е по-студен и неприятен от английския 🙂

Самият замък е частен дом и се обитава от семейството на лорд Глазгоу от построяването му, а то е било доста отдавна, още в 12век. Първоначално някаква дървена постройка, по-късно във вековете разширявана, достроявана, преустроена в каменна и устроена като голяма частна къща, приличаща на малък замък, и така е известна и днес. Посещения вътре в замъка се допускат само през летния сезон, а през другите сезони – само за специални случаи. А както в повечето частни имения в добрата стара Англия, Шотландия и Ирландия, собствениците припечелват допълнително средства, с които (казват) да си поддържат имението, като създават голф площадки, където се плаща за посещението им, устройват се концертни на открити площи (поляни) около замъка, културни събития и забави по време на празници, позволяват терен за сватби или пък сватбени фотосесии из парковете си или дори в самия замък. Съответно има паркинг, за който се плаща, а в нашия случай таксата е 5 паунда (за информация). Не може, разбира се, и без приятно кафене и магазин за сувенири, откъдето също им капят приходи.

Защо е изрисуван така този замък? Защото към края на миналия век външната облицовка започнала да се руши и се налагало да се направи сериозен ремонт – все пак замъкът е един от най-старите в Шотландия и е в списъка на сградите със специален архитектурен и исторически интерес. Тогава на графа му хрумнало временно решение – хем ще "замаже" нелицеприятния външен вид на къщата си докато събере пари и осъществи сериозен ремонт, хем ще изкефи любимите си деца. И през 2007г. графът поканил няколко бразилски графити художници, които превърнали част от безцветната фасада в свежа забава за очите и доброто настроение.

А, къде се намира замъкът Келбърн – почти по средата между Феърли, едно малко градче на брега на Ирландско море и малко по-голямото Лааргс, също крайбрежен – горе-долу на по около 1 км от двете. Или на около 50км западно от Глазгоу.

master_of_germs   ти си 🙂  

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, master_of_germs каза:

Къде се намира зелената сграда и какво представлява?

20240213_093216.jpg.9427ee0a23c1e35a048c71deccec57be.jpg

При такова заглавие на снимката (отварям на голям екран за преглед), за съжаление веднага си навързвам датите на вашето пътуване и понеже Панама е на по-ранна дата, ще кажа Сан Хосе.
Но за повече акъл в момента нямам. :smile3:

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , Argentique каза:

При такова заглавие на снимката (отварям на голям екран за преглед), за съжаление веднага си навързвам датите на вашето пътуване и понеже Панама е на по-ранна дата, ще кажа Сан Хосе.
Но за повече акъл в момента нямам. :smile3:

В Сан Хосе е 🙂

Обаче съм сигурен, че можеш да си налееш повече акъл от скритите запаси. 😉

На снимката има много силен жокер, а ти нали имаш платинена звезда на славата, пардон - в дуолингото - по учене на испански. 😉

И давам още един жокер, който е много по-силна подсказка, отколкото изглежда на пръв поглед 🙂

20240214_203326.jpg.a328a7c7c5237b34bfd3315e5ccafce1.jpg

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Да речем, на сградата пише, че е затворено. На мен първа визуална асоциация ми е с театър.

Няма да е лошо да обясниш как да ползвам снимковия жокер. :biggrin: Защото от вербалния „звезда на славата“ стигам до кино.

Като няма акъл от запасите, има гугъл. :smile3:

Teatro Variedades – стар кино/-театър.

• Харесвам 1
  • Браво 2
Връзка към коментар

Да, това е сградата, в която в продължение на цял век се е помещавал вариететният театър в Сан Хосе. От тридесетина години насам затворена и безстопанствена.

Над "затворено" (cerrado) пише "следваща премиера" (proximo estreno) 😉

Това е сградата, в която през 1906 г. за първи път е имало филмова прожекция в Коста Рика и всяка една премиерна прожекция в страната в следващите 84 години е била именно там... Включително и на първия костарикански филм, който няма да промотирам, щото не е политкоректен и възхвалява кръвосмешението 😉

Доста по-късно, през 1956 г. в същата тази сграда е премиерата на един не костарикански, а мексикански филм "Pura vida" ("Чист живот"). Филмът разказва за неудачите на беден човечец, който е постоянно сполетяван от лош късмет, но така и не губи оптимизма си и вярата в доброто, като след всеки житейски удар във филма (общо 13 пъти) произнася мантрата "pura vida".

Филмът жъне небивал успех в Коста Рика, много повече, отколкото където и да е по света. До степен такава, че всички почват да ползват "Пура бида" като универсален поздрав, въпрос и отговор и само за няколко години тези две думи се превръщат в неразривна част от битието на всеки костариканец и девиз, с който Коста Рика е разпознаваема навред по света. 

@Argentique няма нужда от специален девиз, за да е разпознаваема сред магеланците и може да ни забаламоса със слеващата снимкова загадка 🙂

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Ясно ми беше, че шансът да се познае без жокер мястото е почти нулев, но след като тук е имало загадки с рокли от палатка за антарктическа сватба от незнамсикой военноморски лондонски музей, реших, че някоя читанка тип @master_of_germs ще се разрови. :blum3:

Жокерите:

1. Тънка червена нишка свързва последната ми снимка, мастъръфджърмсовското описание на костариканския му жокер и моето описание на портофинския замък от предната страница.

2. Сигурна съм, че почти 99% от магеланци не са виждали тази къща на живо и не я знаят. Аз обаче съм и я знам. Защо ли?

• Браво 1
Връзка към коментар

С тези разнообразни и неподрязани растения, с комбинацията вечнозелени и листопадни дървета, с този климатик на видно място, с малката постройка с керемиди долу вдясно, с меланжа от цветове на къщата, с трите различни покривни елементи за различен климат, с БГ-улуците на задната къща... това нещо е или из Югоизточна Европа, или случайно някъде из Латинска Америка, където шаренията не е от безхаберие, а търсен ефект.

Понеже каза, че има връзка между Портофино и Коста Рика... да не би пък да е от "Порторико"?

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Венелин каза:

С тези разнообразни и неподрязани растения, с комбинацията вечнозелени и листопадни дървета, с този климатик на видно място, с малката постройка с керемиди долу вдясно, с меланжа от цветове на къщата, с трите различни покривни елементи за различен климат, с БГ-улуците на задната къща... това нещо е или из Югоизточна Европа

Логиката стигна до правилната посока. :smile3:

Преди 1 час, Венелин каза:

да не би пък да е от "Порторико"?

Не е. 

преди 1 час, Argentique каза:

1. Тънка червена нишка свързва последната ми снимка, мастъръфджърмсовското описание на костариканския му жокер и моето описание на портофинския замък от предната страница.

Нишката не е анаграма, а дума, която се среща в цитираните мнения. Ще я има и в моето, когато познаете. :smile3:

Всъщност от тези две мнения ми дойде идеята за моята снимка. Знам, че женската логика е по-трудно проследима, но все пак. :smile3:

преди 2 часа, Argentique каза:

Сигурна съм, че почти 99% от магеланци не са виждали тази къща на живо и не я знаят. Аз обаче съм и я знам.

Магеланци не знаят коя е къщата, но това съвсем не значи, че само аз я знам. Но не е нещо свръхпопулярно. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , Argentique каза:

Нишката не е анаграма, а дума, която се среща в цитираните мнения. Ще я има и в моето, когато познаете. :smile3:

филм?

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 31 минути , Argentique каза:

...Знам, че женската логика е по-трудно проследима, но все пак. :smile3:

Тъкмо щях да напиша, че "...по-трудно проследима" трябва да се чете "непроследима" и ... изненада.

@neuromancer е на прав път.

@neuromancer, твоята бразилка знае ли колко голяма късметлийка е. :clapping:

:biggrin:

• Смея се 1
Връзка към коментар

Логиката си беше желязна, обаче тука трябва някой киноман поне от ранга на @домосед да се изкаже с някакво предположение. Аз от поне 10 години за първи път се завъртях да снимам някакво кино, пък то да вземе да излезе трайно затворено в предната ми загадка. 😄

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , master_of_germs каза:

Логиката си беше желязна, обаче тука трябва някой киноман поне от ранга на @домосед да се изкае с някакво предположение. Аз от поне 10 години за първи път се завъртях да снимам някакво кино, пък то да вземе да излезе трайно затворено в предната ми загадка. 😄

А, и за теб ще се намери работа. :biggrin:
Я разгледай втория ми жокер.

преди 3 часа, Argentique каза:

2. Сигурна съм, че почти 99% от магеланци не са виждали тази къща на живо и не я знаят. Аз обаче съм и я знам. Защо ли?

Специално по него имаш повече възможности за размисъл от изказалите предположения, защото те съвсем не ме знаят. :smile3: 

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Argentique каза:

А, и за теб ще се намери работа. :biggrin:
Я разгледай втория ми жокер.

Специално по него имаш повече възможности за размисъл от изказалите предположения, защото те съвсем не ме знаят. :smile3: 

Ми, Асеновград по соц-а е бил нещо като БГ Холивуд 😉

https://plovdivmedia.bg/102060.html

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 46 минути , master_of_germs каза:

Ми, Асеновград по соц-а е бил нещо като БГ Холивуд 😉

https://plovdivmedia.bg/102060.html

Шсъ сетиш.

:biggrin:

Онзи ден ме мързеше да познавам твоята снимка, пък и нямах снимка за загадка. :biggrin:
Но от дума на дума познах и вчера ходих да си набавям снимка.

Ходих и още един жокер да снимам, но той е за зор-заман. Ако го видите, ще се сетите по-бързо.

Чакам името на филма, сниман в къщата и по други места. :smile3:

• Смея се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.