Прескочи до съдържание

Къде не бихте пътували и защо?


Препоръчани мнения

Здравейте пътешественици! :)

 

Дойде ред да пусна първата си тема. Искам да обсъдим местата, където не бихме отишли и причините за това.

 

Аз лично бих посетил всяка държава, като по принцип съм доста резервиран за тези, в които не се спазват човешките права. Също бих се замислил за някои места, където има военно положение и са доста опасни. Тях съм ги оставил за по-нататък в живота.......пък да видим :)

 

Ваш ред е ;)

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ще се опитам да изброя критериите:

 

- финансови и времеви;

Ако дадена държава излиза скъпо и не разполагам с необходимото време, отпада на този етап.

 

- сигурност;

Военни конфликти, болести, отвличания и др.

 

- интереси;

Ако не съвпада с интересите и светогледа ми, също отпада от списъка. Не си поставям за цел в живота да бъда пътешественик и да бройкам държавите. Не само за пътуванията, а и по принцип е по-важно да узрееш за дадена идея и тогава да я осъществиш. А уви, горното не се случва само с количествни изменения  ;).

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Писал съм го много пъти из други теми по различни поводи.

Просто, кратко и ясно - не бих пътувал до държави, за които са нужни предварително издадени визи :) По-точно такива, издаването на които зависи от субективен човешки фактор.
Като следва да направя необходимо в случая уточнение - към тази група не слагам Visa on Arrival. И визата, която се издава само срещу такса, валиден паспорт и снимки, и отиваш след 2-3 дена да си я получиш (както е примерно с тайландската виза за българи). Също и тези, които може да се получат от тур. агенция срещу допълнителна "такса за услугата". Причините да имам такова отношение също съм ги писал, и сега няма да ги повтарям отново тук да не пораждам нови спорове. Принципно положение. Вече има достатъчно държави, за които не е нужна виза за български граждани. Като ги посетя тях, ще мисля за останалите  :biggrin:

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

1. Докато има визи за САЩ няма да ходя там, вече в другата тема написах защо - втори път няма да се подлагам на такова унижение като това за въпросната виза.

2. Нямам желание за Индия заради мръсотията

3. Нямам желание за Южна Африка пак заради болестите

/ама при мен си има и професионална деформация на тема болести/

4 Ще се пробвам за Австралия, понеже е он-лайн, ако не стане, ще я пропускам и нея.

Ей го де е всичкият останал свят, докато го изтръшкам, светът ще стане съвсем без гроници :) :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Не бих пътувала в страни, където има войни, в някои държави в Африка, в Папуа и Нова Гвинея заради голямата престъпност и канибалите (:)). Не бих пътувала и някъде, където просто не ме влече - като бившите съветски републики например.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не бих отишла например в Афганистан и Пакистан, които са опасни и определено не мисля, че са места, които са подходящи да бъдат посещавани от жени с туристическа цел.

За Индия - хем много искам, хем ме плаши, заради мръсотията и бедността. Не мисля, че емоционално ще понеса да гледам децата в мизерията. Сега чета "Шантарам" и се обогатявам с тяхната култура.

За разлика от Сънчо и Травеолани - и арабският свят, и бившите съветски републики са изключително атрактивни за мен. :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

3. Нямам желание за Южна Африка пак заради болестите

/ама при мен си има и професионална деформация на тема болести/

 

Южна Африка (държавата) е далеч по-цивилизована от България в почти всяко едно отношение, а нивото на лекари и сестри е в пъти по-високо. Генералното усещане е, че си в Северна Америка или Западна Европа (плюс привкуса на Африка). Малария може евентуално да се хване само в някои части на две провинции - Мпумаланга и Лимпопо. Други болести, които да липсват и в България почти няма.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Африка, изключвам северната част, не ме влече, а и не искам да се тъпча с лекарства излишно. САЩ, заради визите, ако ги премахнат - може. Държавите с война и висока престъпност, която не може да се избегне с местни гидове, макар, че засега се въздържам, че не обичам много да ме водят, може да пропусна нещо, но искам да се разхождам сама. Индия, арабския свят и бившите съветски републики са ми в списъка за по-скорошно посещение, само да стигна до там.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

1.Индия - много ми харесва на снимки, но мръсотията няма да мога да понеса

2.голяма част от Африка - сигурно аз не съм достатъчно запозната, но изобщо не ми изглежда интересно ...

3.много бих искала да пътувам из Иран , Афганистан и подобни, но никога няма да го направя, заради войните и заради отношението към жените ...

 

сигурно има и други, но това е на първо четене :0

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Със сигурност не искам да пътувам в страни с военни конфликти, опасности от отвличания и политически хаос. Не искам да пътувам и в страни, за които е нужно да се натъпча с лекарства или да си направя един куп ваксини, освен ако там не се намира някаква забележителност, поради която всичко това да си струва поне според мен. Не бих пътувала и до страни в които царува глад, драстична мърсотия и убийствена мизерия, която считам че психиката ми не би понесла. Това е просто защото не бих искала да излизам твърде много от зоната на собствения си комфорт и да подлагам на преценка собствената си издържливост и възможности да понасям лишения. Не бих организирала пътувания и до страни, които нямат с какво особено да ме грабнат просто, защото има толкова много други страни, в които считам, че си заслужава да отида. Не бих предприела пътувания и до страни, в които има затегнат визов режим. Няма смисъл да обтягам нервната си система, поради това че може и да не ми дадат виза заради неясни аргументи.

Обикновено се концентрирам върху страните, в които искам да отида. Те са толкова много, че едва ли би  стигнало времето и парите ми, за да успея да ги посетя. Когато и ако постигна всичко останало бих се замислила и върху някои не толкова привлекателни за мен страни. Всичко това обаче е с оглед на настоящия момент, а интересите и приоритетите подлежат на промяна, поради което не знам какво бих отговорила на този въпрос след време.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Принципно бих пътувал навсякъде. Това на първо четене. На второ четене следват приоритетите. Ако трябва да избирам първо бих посетил една страна за сметка на друга. Така мога да направя списък в дъното на който ще стои Русия. Това е единствената страна в света, която някак не бих желал да посетя доброволно. В същото време бих направил един Санкт Петербург с най-голямо удоволствие. Ако около мен можеше да не се лее руска реч по време на този престой, спокойно мога да се абстрахирам, че се намирам в Русия. Зони на военни конфликти в повечето случаи не са кой знае колко интересни от туристическа гледна точка. Нямам проблем обаче с посещение на Израел, например, както и Иран, Ирак и защо не - Афганистан. Сирия е друга бира в настоящия момент. И така...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Не бих отишла в държава, която е в конфликт, в която властват някакви радикални ислямски групировки и пр. Или в която има болести. Като към днешна дата ебола в Западна Африка, например.

Иначе по принцип ми се ходи на доста места. И навсякъде човек има какво да види, някъде повече, другаде по-малко.

 

Не знам, обаче, защо нещо не ме влече Далечният изток. Не го усещам и нямам мерак. Не съм любопитна към него.

От гледна точка на манталитет за мен "Европа си е Европа".

 

Но, ако имам необх. финансови възможности и време, бих разгледала и там.

Връзка към мнение

Всичко далечно ми е много, ама много интересно. Съответно близките дестинации и най-вече Гърция въобще не ме влекат. Не че не съм ходила там, но като си спомня за мястото, не ми носи такива хубави спомени, каквито нещо по-екзотично и нестандартно.

Ако трябва да спомена конкретна дестинация, която не бих посетила, то това е Индия – много интересна страна безспорно. Притесняват ме обаче мръсотията, големият контраст между бедни и богати и най-вече това, че мога да си докарам някакви стомашни проблеми, които да провалят цялото пътуване, а и спомена за дестинацията после. Накратко за Индия – хем искам, хем не ми стиска :blink:

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Никога не съм бил в Гърция, но не знам защо, тази страна и трудовите й хора много ме дразнят, и изпитвам вътрешно нежелание да я посещавам. Същото се отнася и за Турция, макар че там съм бил за 2 дена в Истанбул. Сърбия също ми е доста противна като страна, едвам я изтърпявам транзит. Македония същата работа. Май ще се окаже, че съм някакъв тъмен балкански субект, който мрази всичките си съседи :P Впрочем не знам защо, но не изпитвам същото към румънците, някакси са ми по-симпатични. От по-далечните страни отпадат САЩ /заради визите - принцип/, разни арабски и африкански държави, в които дрънчи оръжие или дебне ебола, както и Париж /подчертавам само Париж, не Франция/ :) .

Редактирано от Hayasko
  • Харесвам 6
  • Шок 1
Връзка към мнение

Хм, интересно, мислех, че съм единствената, която никак, ама никак не й се ходи в Гърция, поради изброените по-горе причини. Също не ми се ходи в Иран, Ирак, Афганистан, а и в бедните африкански държави. Срам ме е, но си е така. В Америка бих отишла, но не непременно. Най - ми се ходи в Австралия, Нова Зеландия, Фиджи, Самоа, такива островчета. За Индия по-скоро бих отишла. Друг е въпроса, че съпружеското тяло Азия не го влече и с триста зора ще го замъкна. И страни с военни конфликти не ме привличат, та и Украйна на този етап отпада. За Русия, особено Санкт Петербург, задължително!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Първо, не бих отишъл в страни в които властват джихадисти или радикални ислямисти. По принцип нещо арабските държави не ме влекат. Може би единственото изключение са Емирствата но те са друга бира. Другото място на което не бих отишъл са държавите от Централна Африка. Там никога не се знае кога две племена ще се сбият и ти може да се окажеш помежду им.В Африка с удоволствие бих отишъл в Ботсвана. И последно, не бих отишъл в държава посещението ми в която зависи от това дали някакъв си служител е спал, ял или ... и ако не е правил едно от трите няма да ме пусне да му видя държавата. :angry: Що се отнася до Индия която доста от горе пишещите не желаят да посетят, там  и искам, и не искам. Не искам главно заради това че може да хвана нещо и единственото което видя от Индия да е някоя индийска тоалетна :lol: Като гледам доста свят остана да обиколя :)

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Няма такава страна, в която изобщо да не ми се ходи. Има само места, които не бих посетил или са ми втръснали. Със сигурност съм се нагледал на катедрали за пет живота и трудно бих отишъл някъде специално заради поредната такава. :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Във всеки етап от живота на човек или в пътуванията,настъпва желание или убеденост ,че едно място или страна,трябва да го види на живо,да го посети през живота си....Ако  И преди това да не е чувствал някаква специална притегателна сила. Знам ,че живота е кратък да обиколиш целия свят...за повечето и финансово е невъзможно.Но няма място ,което да не искам да посетя,просто всичко е до приоритети свързани с желание,мечти,страст...ситуация в страната или достъпа до нея.Затова си карам по "списъка" с онова ,което ми се иска да видя ,дори с цената на визи,нестабилна обстановка или рискове от болести...а пък ако един ден се случи да се изчерпят местата в този "списък" ,ще мисля за допълнителни.Определено свързвам местата в някой страна...не толкова самата държава ,че трябва да се посети.А колкото до споменатите от някой Гърция,Турция или арабски страни ,като непривличащи ги дестинации...Освободете се от предразсъдъците си!!! В тези страни има култура и история,природа ако щете.. ,която не е само сегашното управление или строй и манталитет  в тези страни...Това ,че са ни комшии е само в плюс. А колкото до Арабските страни...в Богатия Персийски залив всичко е подредено и космическо,но къде му е арабското днес? Всъщност точно чисто арабските страни с този тип култура и традиции,история за съжаление днес са в конфликти или нестабилни обстановки...няма значение дали са в Близкия изток или Северна Африка.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Южна Африка (държавата) е далеч по-цивилизована от България в почти всяко едно отношение, а нивото на лекари и сестри е в пъти по-високо. Генералното усещане е, че си в Северна Америка или Западна Европа (плюс привкуса на Африка). Малария може евентуално да се хване само в някои части на две провинции - Мпумаланга и Лимпопо. Други болести, които да липсват и в България почти няма.

Флай, въобще не визирам маларията, имам предвид ето, това:

 

" Иначе колко е точният брой на носителите на вируса в тази страна е трудно, ако не е и невъзможно, да се определи. Между най-спряганите цифри са 5 и 7 милиона от 42-милионното население. Според ключови фигури от здравеопазването обаче, подобни цифри са прекалено оптимистични. От една страна: защото сравнително малка част от хората въобще се изследват. Тук все още има райони без достъп до медицинско обслужване. Все още може да чуеш за случаи, при които жена стига до болница след няколко дни ходене с полуизвадено, вече започнало да се разлага бебе. Не е изненадващ фактът, че колкото повече се изследват хората в дадена област, толкова по-висок се оказва и процентът на заразените. Така вече има достатъчно данни да се предположи, че в столицата Претория всеки втори чернокож е серо-позитивен. Само в провинцията Квазулу Натал пък 40% от бременните жени, които са под лекарски контрол, имат НIV Голяма част от тях не взимат лекарствата, с които шансовете бебето да се роди с НIV падат под 2%. Пак в Натал около 400 000 са т. нар. СПИН-сираци: деца, загубили родителите си именно заради болестта."

 

Източник:

http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=362&aid=12061

Ама това е популярно четиво, а аз чета и медицинска литература :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Няма такава страна, в която изобщо да не ми се ходи. Има само места, които не бих посетил или са ми втръснали. Със сигурност съм се нагледал на катедрали за пет живота и трудно бих отишъл някъде специално заради поредната такава. :)

Подкрепям мнението на T.E.Lawrence - вярваща съм и имам респект към църкви, катедрали и т.н., но у мен вече има едно пренасищане от пътувания, при които основните забележителности са църкви. Затовя сякаш напоследък имам нужда от нещо по-различно от Европа.

 
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз пък мисля, че целта на тази тема не е да се убеждаваме един друг как е много хубаво да се посети дадена държава или да не се посещава друга, а просто да споделим къде нямаме желание да пътуваме, без да се налага да спорим дали сме прави или не. Както се казва, на вкус и на цвет товарищи нет :)

Редактирано от Hayasko
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Благодаря за отговорите, много ми е интересно да чета какво мислите :) Всеки има различни интереси, виждания, възприятия и склонност за компромиси и рискове. Мисля си, че това определя нашите бъдещи стъпки или въздържането от такива.......

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Флай, въобще не визирам маларията, имам предвид ето, това:

 

" Иначе колко е точният брой на носителите на вируса в тази страна е трудно, ако не е и невъзможно, да се определи. Между най-спряганите цифри са 5 и 7 милиона от 42-милионното население. Според ключови фигури от здравеопазването обаче, подобни цифри са прекалено оптимистични. От една страна: защото сравнително малка част от хората въобще се изследват. Тук все още има райони без достъп до медицинско обслужване. Все още може да чуеш за случаи, при които жена стига до болница след няколко дни ходене с полуизвадено, вече започнало да се разлага бебе. Не е изненадващ фактът, че колкото повече се изследват хората в дадена област, толкова по-висок се оказва и процентът на заразените. Така вече има достатъчно данни да се предположи, че в столицата Претория всеки втори чернокож е серо-позитивен. Само в провинцията Квазулу Натал пък 40% от бременните жени, които са под лекарски контрол, имат НIV Голяма част от тях не взимат лекарствата, с които шансовете бебето да се роди с НIV падат под 2%. Пак в Натал около 400 000 са т. нар. СПИН-сираци: деца, загубили родителите си именно заради болестта."

 

Източник:

http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=362&aid=12061

Ама това е популярно четиво, а аз чета и медицинска литература :)

Добре, вие на секс-туризъм ли отивате или при пътуване имате директен контакт с кръв? Като лекар знаете как се предава СПИН и как съответно човек да се предпази. СПИН не се предава от ръкостискане, прибори за хранене, тоалетна или ухапване от комари, така че мисля, че параноята е преувеличена. Колко ли серопозитивни се разхождат в България без въобще да знаят? Съмнява ме, че официалните 1200 регистрирани са истиснкият брой. В Южна Африка човек има едно наум и се пази, а в други страни може по-лесно да "направи компромис" след пиянска вечер например и свалки с местни в дискотека.

 

В Претория ми се наложи да ползвам медицинска помощ. Само мога да желая българската да стигне южноафриканското ниво.

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.