Прескочи до съдържание

Обществен транспорт в Холандия и OV-chipkaart

Георги

Препоръчани мнения

Надя Воденичарова
Публикувано:
преди 2 минути , Георги каза:

Зависи от конкретното корабче, тук пише, че са денонощни, естествено нощем са по-разредени: https://en.gvb.nl/veerpont-over-het-ij

Разписанието им можеш да видиш от тук: https://reisinfo.gvb.nl/nl/haltes/centraal-station/09903/haltevertrekstaat/lijn-906 Цъкни на "Bekijk geplande vertrektijden" за разписанието. 

Благодаря! Важно е, че ще пристигнем късно, а апартаментът е от другата страна.

Публикувано:
преди 7 минути , Надя Воденичарова каза:

Благодаря! Важно е, че ще пристигнем късно, а апартаментът е от другата страна.

Честно казано малко ми е объркано разписанието, но до полунощ не трябва да има проблеми със сигурност. 

• 6 години по-късно ...
Публикувано:

Живеем на 3 км от летището по права линия. Тук по приятелско-съседски се чудим къде беше този вятър. 😎

Вчера от 3 ч. сабаале щерката виси първо на нашето летище, после и на друго. Чакаше се полет от Белград, който трябвало да кацне в 23 ч. вечерта на 04.01, но реално е кацнал сутринта. Излетяха за Белград с 2 ч и 20 мин закъснение и там се почна драмата. Ще излетим в 10.30 , не в 15.30, не няма да летим. Крайната дестинация е Амс, които от 2 дни са се ошашавили заради силен вятър и 2 см. сняг. Днес пак са на летището Белград, ама пак почват да отлагат полета. Нидерландия е полу блокирана заради сняг и лед - нямало автобуси, защото не били сигурни, че няма да им занасят задниците, влаковете са тука има, тука нЕма, защото...трудно им се местели стрелките. На Скипхол 60% канселирани полети, 25% със закъснение и 5% гласно от изток и презокеански кацат някак си.  (off topic: към момента мога да похваля сърбите - сандвич, вода, кафе, ваучери за хотел (Crowne plaza 😜) в самостоятелна стая, ако си нямаш другарче, вечеря, закуска, извозване до/от хотела. Може да не са от най-организираните по това, което чета в темите за студентите в Нидерландия в други форуми, но поне не са стиснати) 

• Харесвам 7
  • Шок 1
Публикувано:
преди 27 минути , bibi каза:

Крайната дестинация е Амс, които от 2 дни са се ошашавили заради силен вятър и 2 см. сняг. Днес пак са на летището Белград, ама пак почват да отлагат полета. Нидерландия е полу блокирана заради сняг и лед - нямало автобуси, защото не били сигурни, че няма да им занасят задниците, влаковете са тука има, тука нЕма, защото...трудно им се местели стрелките. На Скипхол 60% канселирани полети, 25% със закъснение и 5% гласно от изток и презокеански кацат някак си. 

Говори ми, говори ми... Още когато в петък започнаха снеговалежите (покривка между 3-5 см и стопяване до около 1 см в рамките на деня) вече ми беше ясно, че ще имаме проблеми с прибирането в неделя. Ние пътуваме от Гронинген (най-северния голям град на Нидерландия) през Айндховен, което означава смяна на минимум два влака и накрая автобус до летището в Айндховен. Първата отсечка до Зволе с влака беше ОК. Втората от Зволе до Утрехт започна да акумулира закъснение, което резултира в преустановяване на движението на влака на гарата в Амерсфорт. Нова, непредвидена смяна на влака от Амерсфорт до Утрехт с още една вече "редовна" смяна на влака до Айндховен. Десет минути преди Айндховен купих билети за автобуса от гарата до летището именно, за да се застраховам от закъснения на влака. На излизане от гарата обаче установихме, че автобусите до летището не функционират и така е от сутринта. Интересно, но очаквах на юг сняг да няма, но в Айндховен имаше покривка от около 1 см. Улиците бяха абсолютно чисти, но очевидно транспортната компания е решила да отмени всички автобуси до летището още сутринта, когато по всяка вероятност е имало малко повече сняг, например 5 см. В Нидерландия понятието "зимни гуми" не съществува и по подобие на Англия, всеки снеговалеж води до невъобразим хаос по пътищата и най-вече в градовете. Ясно, че двата автобусни билета до летището изгоряха, но трябваше да се разделем и с още 2х25 евро за придвижване с такси. Тамошните "копърки" бяха надушили далаверата и извозваха хората от гарата до летището "организирано" на цена от 25 евро на човек с леки автомобили и бусове. Така че някой като започне да ми мрънка от родните копърки, спокойно мога да го изпратя на гарата в Айндховен за обмяна на опит. Както писах по-горе и полета закъсня с един час и имахме интересно кацане, но така е по празници, а най-важното е, че все пак кацнахме в София и като цяло се отървахме леко...

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 9 минути , Duke каза:

Тамошните "копърки" бяха надушили далаверата и извозваха хората от гарата до летището "организирано" на цена от 25 евро на човек с леки автомобили

Подобен случай и у наше село. Един екипаж се позастояхме на аерогарата в Лил. Дойде един юнак с едно бусче и ни обяви някаква цифра за превоз, която бе приемлива. Не много висока, но приемлива. Като спряхме пред хотела тоя образ започна да иска цената, която е обявил за всеки от нас, плюс толкова и за куфара му. Наложи се двама-трима от механиците лекинко да го поповдигнат и проверят колко тежи с мокри дрехи. Алжирецът се поопита да нададе вой, ама като чу, че ще звъннем на полицията предпочете да скочи във возилото си и да отпраши без пари, защото усети на къде вървят нещата. От тогава по френската територия като поръчаме транспорт първата работа е да изчистим въпроса за цената, за да не се гледаме после с наведени очи.     

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 6 минути , дядо Пепи каза:

Алжирецът

Тези може би бяха мароканци, но това не е важно... Идеята на целия ми пост по-горе е, че кофти ситуации възникват навсякъде по света и пак навсякъде по света веднага се намира група от хора, които да се възползват от тази кофти ситуация. Не, че всичко у нас е цъфнало и вързало, но някак малко повечко ми идват оплакванията за щяло и нещяло. Разликата е, че по онези земи повечето хора поне гласно не показват разочарование или неприязън към очевидната спекула, а приемат нещата малко по-спокойно и философски. А, така се живее по-леко, поне според мен...

• Харесвам 6
Дани Магелани
Публикувано:
преди 51 минути , Duke каза:

Говори ми, говори ми... Още когато в петък започнаха снеговалежите (покривка между 3-5 см и стопяване до около 1 см в рамките на деня) вече ми беше ясно, че ще имаме проблеми с прибирането в неделя. Ние пътуваме от Гронинген (най-северния голям град на Нидерландия) през Айндховен, което означава смяна на минимум два влака и накрая автобус до летището в Айндховен. Първата отсечка до Зволе с влака беше ОК. Втората от Зволе до Утрехт започна да акумулира закъснение, което резултира в преустановяване на движението на влака на гарата в Амерсфорт. Нова, непредвидена смяна на влака от Амерсфорт до Утрехт с още една вече "редовна" смяна на влака до Айндховен. Десет минути преди Айндховен купих билети за автобуса от гарата до летището именно, за да се застраховам от закъснения на влака. На излизане от гарата обаче установихме, че автобусите до летището не функционират и така е от сутринта. Интересно, но очаквах на юг сняг да няма, но в Айндховен имаше покривка от около 1 см. Улиците бяха абсолютно чисти, но очевидно транспортната компания е решила да отмени всички автобуси до летището още сутринта, когато по всяка вероятност е имало малко повече сняг, например 5 см. В Нидерландия понятието "зимни гуми" не съществува и по подобие на Англия, всеки снеговалеж води до невъобразим хаос по пътищата и най-вече в градовете. Ясно, че двата автобусни билета до летището изгоряха, но трябваше да се разделем и с още 2х25 евро за придвижване с такси. Тамошните "копърки" бяха надушили далаверата и извозваха хората от гарата до летището "организирано" на цена от 25 евро на човек с леки автомобили и бусове. Така че някой като започне да ми мрънка от родните копърки, спокойно мога да го изпратя на гарата в Айндховен за обмяна на опит. Както писах по-горе и полета закъсня с един час и имахме интересно кацане, но така е по празници, а най-важното е, че все пак кацнахме в София и като цяло се отървахме леко...

Същото го преживях преди няколко години. Прибирахме се от коледни базари през Айндховен. При нищо сняг спряха автобусите към летището и такситата ни отсякоха главите. Явно е практика. Може би плащат на автобусната мафия да не карат.

• Харесвам 1
Публикувано:
1 hour ago, Duke said:

Аз далеч не се имам за експерт по Холандия, но ми е интересно каква е била идеята за купуване на билет за автобуса предварително? Има някаква по-добра цена, или? Даже не знаех, че има такава възможност. А относно такситата, защо не ползвате Bolt/Uber? Сигурно и те ще вземат същата цена при липса на алтернативен транспорт, но със сигурност няма да е на човек.

• Харесвам 1
Публикувано:

И в Белгия беше идентична ситуацията преди години, вероятно още е така. 

А още по-странното беше, когато в една зимна и "снежна" сутрин се озовах на Шарлероа да посрещам една девойка от България. 

На летището пълна тишина, никой нищо не знае или не казва.... накрая се оказа, че полетът е пренасочен, но неясно на къде - дали за международното летище на Брюксел или за Лиеж (имаше и такава версия). 

А местните каква пързалка си бяха организирали на излизане от летището (там има леко баирче на пътя 🙂 )... едвам се разминахме с тези, които си играеха на шейни. 

Публикувано:
преди 14 минути , Blago каза:

Аз далеч не се имам за експерт по Холандия, но ми е интересно каква е била идеята за купуване на билет за автобуса предварително? Има някаква по-добра цена, или? Даже не знаех, че има такава възможност.

Да, цената през приложението 9292 е по-ниска - около 3 евро срещу около 5 евро ако платиш с карта в автобуса...

преди 15 минути , Blago каза:

А относно такситата, защо не ползвате Bolt/Uber? Сигурно и те ще вземат същата цена при липса на алтернативен транспорт, но със сигурност няма да е на човек.

Когато все пак се стремиш да не закъснееш за полета, а вече си акумулирал един час закъснение по маршрута, някак няма време за губене в търсене на алтернативни варианти, а честно казано се съмнявам точно в този неделен ден да бях открил по-добра алтернатива...

• Харесвам 2
Публикувано:
3 minutes ago, Duke said:

Да, цената през приложението 9292 е по-ниска - около 3 евро срещу около 5 евро ако платиш с карта в автобуса...

Не знаех за това, благодаря! 

3 minutes ago, Duke said:

Когато все пак се стремиш да не закъснееш за полета, а вече си акумулирал един час закъснение по маршрута, някак няма време за губене в търсене на алтернативни варианти, а честно казано се съмнявам точно в този неделен ден да бях открил по-добра алтернатива...

Това също е така, предполагам. Явно моята непоносимост към копърки е достатъчно голяма, че да не са ми първосигналната опция дори в такава ситуация. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Blago каза:

Аз далеч не се имам за експерт по Холандия, но ...

Само да вметна, че Айндховен е в обл. Брабант (в случая Северен Брабант), няма общо с обл. Холандия, която е в северозападната част на Нидерландия.

преди 4 часа, Duke каза:

Десет минути преди Айндховен купих билети за автобуса от гарата до летището 

Става въпрос за автобусите 400 и 401 ли? Аз за тях се цъкам с картата OV chipkaart на качване в автобуса или директно с билет от спирката пред летището от автомата (което е по-скъпия вариант), не знаех, че може и предварително купуване онлайн на билет от градския транспорт (който е без фиксиран час), това май не гарантира никакви предимства. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 40 минути , Hakkâri Spor каза:

Само да вметна, че Айндховен е в обл. Брабант (в случая Северен Брабант), няма общо с обл. Холандия, която е в северозападната част на Нидерландия.

Ти все едно въобще не си чувал, че открай време разговорно Нидерландия се нарича Холандия, та хайде да не издребняваме чак толкова. :wink: 

• Харесвам 7
Публикувано:

Някои хора я наричат така, но е грешно.  Когато си в Амстердам си едновременно и в Холандия и в Нидерландия. Но когато си в Айндховен - определено не 😉

Holland vs The Netherlands: What's The Difference? - Brilliant Maps

А темата беше за Летище София, къде отидохме 😄

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 часа, Hakkâri Spor каза:

Става въпрос за автобусите 400 и 401 ли? Аз за тях се цъкам с картата OV chipkaart на качване в автобуса или директно с билет от спирката пред летището от автомата (което е по-скъпия вариант), не знаех, че може и предварително купуване онлайн на билет от градския транспорт (който е без фиксиран час), това май не гарантира никакви предимства. 

Както писах по-горе, предимството се изразява в по-ниската цена в случай, че не притежаваш OV chipkaart...

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
15 minutes ago, Duke said:

Както писах по-горе, предимството се изразява в по-ниската цена в случай, че не притежаваш OV chipkaart...

От 1-2 години (откакто вкараха OV-pay системата) можеш да се цъкаш и с банкова карта за check in и check out в рейсове и влакове. На същата цена като с ov-chipkaart. Билетът от шофьора наистина е много по-скъп, дори не знам защо още го продават.

• Харесвам 3
Публикувано:

Тъкмо си гледам извлеченията от КК и Револют. Автобус летище Айндховен - Айндховен централ  - 3.06 евро.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, lyuben96 каза:

От 1-2 години (откакто вкараха OV-pay системата) можеш да се цъкаш и с банкова карта за check in и check out в рейсове и влакове. На същата цена като с ov-chipkaart. Билетът от шофьора наистина е много по-скъп, дори не знам защо още го продават.

Това не е така специално за въпросните два автобуса до летището, които таксуват пътуването за около 5 евро, докато през 9292 е около 3 евро. Проверено многократно...

Публикувано:
преди 1 час, bibi каза:

Тъкмо си гледам извлеченията от КК и Револют. Автобус летище Айндховен - Айндховен централ  - 3.06 евро.

За кой от двата автобуса - 400 или 401, защото има разлика?

Публикувано:
преди 6 минути , Duke каза:

За кой от двата автобуса - 400 или 401, защото има разлика?

Ами ние ходим честичко при момичетата и ползваме и двата, та не мога да кажа кой кога, но от 2024 сумата в дните на полетите от/до летище е винаги тази. Различавам пътуванията с 400 и 401 в извлеченията по датите на полетите, защото чат пат ползваме и други “градски” автобуси, но там сумите са по-малки.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 21 минути , bibi каза:

Ами ние ходим честичко при момичетата и ползваме и двата, та не мога да кажа кой кога, но от 2024 сумата в дните на полетите от/до летище е винаги тази. Различавам пътуванията с 400 и 401 в извлеченията по датите на полетите, защото чат пат ползваме и други “градски” автобуси, но там сумите са по-малки.

ОК, по някаква причина не мога да направя извлечение от сметката, за да ти покажа разликата, но няма никакво значение - така или иначе плащаме еднаква сума, дали чрез карта или чрез 9292

• Харесвам 1
Публикувано:
54 minutes ago, Duke said:

Това не е така специално за въпросните два автобуса до летището, които таксуват пътуването за около 5 евро, докато през 9292 е около 3 евро. Проверено многократно...

За ov-pay системата ли говориш, т.е., check in чрез допиране на картата до устройството до вратата при качване и по същия начин check out при слизане? Или си купувал билети чрез пос терминала при шофьора? През ov-pay винаги ми взима по 2.80-3.00 евро, тези се водят съвсем нормални градски автобуси.

Публикувано:

Сега погледнах и аз, последните няколко години с OV-Pay съм плащал между 2,70€ и 3,14€ за 400 или 401. Първоначално разбрах, че с 9292 е още по-евтино, но сега сравних и там ми дава цена 2,94€ или 3,48€ според автобуса. Май са вдигнали цените от тази година и предполагам, че с OV-Pay пак ще е толкова. Както и да е, стига сме спамили темата…

image.png.3ec0dd4c07278df98797a33769e51645.png

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 часа, lyuben96 каза:

За ov-pay системата ли говориш, т.е., check in чрез допиране на картата до устройството до вратата при качване и по същия начин check out при слизане?

Да, точно за това говоря. За съжаление не мога да направя извлечение по сметката за миналогодишен период, за да покажа разликата в сумите. Нямам представа, може и при мен да е имало някакъв специфичен проблем, но след като установих, че през приложението ми е по-евтино, започнах да купувам билетите през него...

Публикувано:

Само да покажа "2-та см." сняг на 3.01.2026г. в Хаутен т.е. в Утрехт, Нидерландия.

Това за тях е нещо между бедствие и катастрофа. 

Синът ми разправяше как се пънели местните да си карат колелетата. А на единственото мостче в града с денивелация от 1 м. имало задръствания и леки верижни  ПТП-та. 

Но имало и щастливи хора. Децата са се размали от кеф и ... сополи цял ден в снега.:biggrin:

1.jpg.91da09f2085f32337e4819671ca2ea81.jpg

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.