traveler Публикувано: 9 декември Публикувано: 9 декември Да се оплача и аз. Забравих си Дилатренд-а (бетаблокер). Като го пропусна само един път се чувствам много некомфортно с две думи. Попитах в две-три аптеки е Лондон и се оказа, че без рецепта, може и снимка не дават. Това е оплакването. Вече приех , че няма да го вземам 4 дни и ооо чудо. Като се прибирах към хотела видях работеща аптека. И там две хърватки. Казаха ми да им дам доказателство, че го вземам. Сетих се, че ми се мотаеше някаква част от блистера в раницата, който ме е мързяло да изхвърля и с това "доказателство" ми дадоха таблетки за 5 дена. Аз пък го отдадох на това, че сме наши хора. Говорихме си всеки на своя език и се разбрахме чудесно. Happy end!😉 Чудя се какво е толкова този дилатренд, или така постъпват с лекарствата с рецепти. В Италия съм го купувал без проблеми. По-лесно от Оки ми го дадоха. 11
searus Публикувано: 9 декември Публикувано: 9 декември преди 8 минути , traveler каза: Да се оплача и аз. Забравих си Дилатренд-а (бетаблокер). Като го пропусна само един път се чувствам много некомфортно с две думи. Попитах в две-три аптеки е Лондон и се оказа, че без рецепта, може и снимка не дават. Това е оплакването. Вече приех , че няма да го вземам 4 дни и ооо чудо. Като се прибирах към хотела видях работеща аптека. И там две хърватки. Казаха ми да им дам доказателство, че го вземам. Сетих се, че ми се мотаеше някаква част от блистера в раницата, който ме е мързяло да изхвърля и с това "доказателство" ми дадоха таблетки за 5 дена. Аз пък го отдадох на това, че сме наши хора. Говорихме си всеки на своя език и се разбрахме чудесно. Happy end!😉 Чудя се какво е толкова този дилатренд, или така постъпват с лекарствата с рецепти. В Италия съм го купувал без проблеми. По-лесно от Оки ми го дадоха. Нищо не дават без рецепти в Англия, само парацетамол и ибупрофен 🤣 Иначе в краен случай можеш да намериш български лекар, да ти издаде набързо рецепта... Радвам се, че са се наредили нещата! 4
Lyubina Публикувано: 9 декември Публикувано: 9 декември преди 2 часа, searus каза: Нищо не дават без рецепти в Англия, само парацетамол и ибупрофен Ако питат мен, и в България трябва да е така, но тук цари друг начин на мислене. (иначе, мой познат в аптека иска да си купи Конкор. Девойката го пита дали има рецепта, а той отговаря "Моето момиче, така като ме гледаш, мислиш ли че ще си купувам бета-блокер за кеф") 6
era123 Публикувано: 9 декември Публикувано: 9 декември 2 hours ago, traveler said: Happy end! Верно е хепи. Не го очаквах, но браво. Има много причини да не дават, вкл. финансова. Една рецепта е £9.90. На нея може да има 10 лекарства напр, все си е 9.90. За една година е £114.50 многократната рецепта. Има по-ниски цени за пенсионери и на помощи. В Шотландия е напълно безплатно. Ако се наложи на острова нещо подобно, набирате 111или https://111.nhs.uk От там ще ви се издаде рецепта в някоя аптека ако се наложи. Има и частни рецепти, ама там ще е по-евтино да си отидеш до БГ със сутришния полет и да се върнеш с следобедния 🙂 4
traveler Публикувано: 10 декември Публикувано: 10 декември @era123, осъзнавам,че си беше късмет. Пък и това с цената на рецептата , взеха ми само 8£. Ще трябва да ги черпя. Това със 111 ми го предложиха, но с моя английски нямаше как да се разберем. Но да, за полета, по лесно беше лекарят ми да ми прати снимка на рецепта, те това ми искаха.. И друго, беше ми смешно, на тази частица от блистера освен, че беше много дребен шрифт беше и на български. Благодаря на готините хърватки. Бяха много хубави. И накрая, това беше за "Искам да се похваля", но тази тема беше отгоре.😄 4
searus Публикувано: 10 декември Публикувано: 10 декември преди 5 часа, traveler каза: Това със 111 ми го предложиха, но с моя английски нямаше как да се разберем. На 111 ползват преводачи на всякакви езици... 5
Дани Магелани Публикувано: 10 декември Публикувано: 10 декември преди 10 часа, traveler каза: Да се оплача и аз. Забравих си Дилатренд-а (бетаблокер). Като го пропусна само един път се чувствам много некомфортно с две думи. Попитах в две-три аптеки е Лондон и се оказа, че без рецепта, може и снимка не дават. Това е оплакването. Вече приех , че няма да го вземам 4 дни и ооо чудо. Като се прибирах към хотела видях работеща аптека. И там две хърватки. Казаха ми да им дам доказателство, че го вземам. Сетих се, че ми се мотаеше някаква част от блистера в раницата, който ме е мързяло да изхвърля и с това "доказателство" ми дадоха таблетки за 5 дена. Аз пък го отдадох на това, че сме наши хора. Говорихме си всеки на своя език и се разбрахме чудесно. Happy end!😉 Чудя се какво е толкова този дилатренд, или така постъпват с лекарствата с рецепти. В Италия съм го купувал без проблеми. По-лесно от Оки ми го дадоха. Аз бях в Лондон през 2007 за 16 дни и направих бронхопневмония. Дадоха ми само някакъв сироп за кашлица, никакъв антибиотик. Да съм отидела на лекар. Не отидох, че нямах застраховка. Влачих си се така, а като се върнах, влязох в болница. Не разчитайте и в САЩ да купите нещо, дори да имате българска рецепта. Проверено. 6
Eva eva Публикувано: 10 декември Публикувано: 10 декември Да се оплача - първата снимка я направих в събота, в Лил, Франция. Втората е от вчера, от селската Била /София/. Една и съща марка масло, един и същ грамаж. Както и да го превалутирам, това са над 100 % разлика в цената. Единственото успокоение е, че моите сладки ще са 300 % по-хубави от тези на която и да е френска мадам 😈 Все пак не е честно 😒 2 10 1 3
bad kid Публикувано: 10 декември Публикувано: 10 декември Сигурно от 5-6 години не съм купувал Президент, заради българското ценообразуване, иначе съм голям маслояд. В момента ми свършват едни запаси Lurpak от една хубава промоция в Кауфланд. 3
Lindt Публикувано: 10 декември Публикувано: 10 декември Преди 1 час, Eva eva каза: Да се оплача - първата снимка я направих в събота, в Лил, Франция. Втората е от вчера, от селската Била /София/. Една и съща марка масло, един и същ грамаж. Както и да го превалутирам, това са над 100 % разлика в цената. Единственото успокоение е, че моите сладки ще са 300 % по-хубави от тези на която и да е френска мадам 😈 Все пак не е честно 😒 Не съм безразлична към това оплакване! 30 лв е 1 кг президент в Метро в момента. Аз във Франция тъкмо награбих няколко опаковки масло, и като видях, че не стават за ръчен багаж, излязох с насълзени очи. https://shop.metro.bg/shop/pv/BTY-X223247/0032/0021/PRESIDENT-Френско-масло-1кг?_gl=1*qs8kjf*local_aw*R0NMLjE3MzIyNjgwNDUuQ2p3S0NBaUE5SUM2QmhBM0Vpd0FzYmx0T004dFJxSHFxcnVwdjk3ak9jWlpYd25XZmtQZGxhMVByRTdfZ3BnaHdfVERVWTRuMjJzR1Z4b0NTdTBRQXZEX0J3RQ..*local_ga*MTM1ODU3NDUwNy4xNzMyMjY4MDE4*local_ga_4N83E9ZK99*MTczMzg0MzA3Ny4zLjEuMTczMzg0MzA4Ny41MC4wLjA.*_gcl_aw*R0NMLjE3MzIyNjgwNDUuQ2p3S0NBaUE5SUM2QmhBM0Vpd0FzYmx0T004dFJxSHFxcnVwdjk3ak9jWlpYd25XZmtQZGxhMVByRTdfZ3BnaHdfVERVWTRuMjJzR1Z4b0NTdTBRQXZEX0J3RQ..*_gcl_au*MTE2MjU4ODAyMS4xNzMyMjY4MDE4 Не съм ходила на гости на никоя френска мадам, но ако имам такива пекарни и сладкарници на разположение, въобще няма да си мръдна пръста да правя сладки. 5 1
iaia_mama Публикувано: 10 декември Публикувано: 10 декември Преди 1 час, Eva eva каза: Да се оплача - първата снимка я направих в събота, в Лил, Франция. Втората е от вчера, от селската Била /София/. Една и съща марка масло, един и същ грамаж. Както и да го превалутирам, това са над 100 % разлика в цената. Единственото успокоение е, че моите сладки ще са 300 % по-хубави от тези на която и да е френска мадам 😈 Все пак не е честно 😒 Във Виена маслото "Президент" е 2,90-3€, а австрийските марки масла са 2,20-2,70€. За грамаж по 250г. Мега-спекула е при нас, уви. 12
Argentique Публикувано: 10 декември Публикувано: 10 декември преди 8 минути , Lindt каза: но ако имам такива пекарни и сладкарници на разположение, въобще няма да си мръдна пръста да правя сладки. Пък аз си мислех, че специално на теб ти е забавен и интересен процесът на правене, а не че толкова ти се яде 3
Lindt Публикувано: 10 декември Публикувано: 10 декември преди 11 минути , Argentique каза: Пък аз си мислех, че специално на теб ти е забавен и интересен процесът, а не че толкова ти се яде А, за всичко останало за ядене да, за сладкиши и печива ми е все едно съм изпуснала жизненоважни уроци по химия, физика, логика и определено съм лишена от елементарно усещане за естетично и красиво 😄 Мъча се само съдържанието на готовите продукти не ми допада и в моите не усещам вкуса на промишлеността. Отделен проблем е, че намирам почти всичко опитано и видяно за скучно и посредствено, освен, естествено, във Франция. Там даже мога да си доям поръчанотo 2 4
Argentique Публикувано: 10 декември Публикувано: 10 декември преди 5 минути , Lindt каза: за сладкиши и печива ми е все едно съм изпуснала жизненоважни уроци по химия, физика, логика и определено съм лишена от елементарно усещане за естетично и красиво 😄 С уроците ще наваксаш в процеса, а за другото... Примерно това тук ми изглежда достатъчно естетично и цветовете ми харесват. Пък и щом стои сглобено, значи с физиката, химията и логиката всичко е наред. Обаче моята логика отказва да разбере причината за сглобяването на 18 (толкова преброявам) палачинки в съвършена цялост, но вероятно времето навън не е било подходящо за приятно времепрекарване или някой е имал повод за десерт. 😎 3 1
Lyubina Публикувано: 10 декември Публикувано: 10 декември За съжаление тези ценови разлики не са от вчера и са валидни за доста продукти. Не говоря само за хранителни, но също козметика, битова химия.... за качество не отварям дума. 6
blueriver Публикувано: 10 декември Публикувано: 10 декември преди 8 минути , Lyubina каза: За съжаление тези ценови разлики не са от вчера и са валидни за доста продукти. Не говоря само за хранителни, но също козметика, битова химия.... за качество не отварям дума. И са валидни за доста места в Европа. 3
era123 Публикувано: 10 декември Публикувано: 10 декември 2 hours ago, Lindt said: Аз във Франция тъкмо награбих няколко опаковки масло, и като видях, че не стават за ръчен багаж, излязох с насълзени очи. Чедър обичаш ли? 15 hours ago, traveler said: Благодаря на готините хърватки. Бяха много хубави. И накрая, това беше за "Искам да се похваля" Па щом са били 'убави си е за хвалба. Покани ли ги на "танц"? Или пазиш сърцето 🙂 1
Lindt Публикувано: 10 декември Публикувано: 10 декември преди 24 минути , era123 каза: Чедър обичаш ли? ... 🙂 Обичам го колкото индиец черен пипер. Ако ще ми носиш, предпочитам по-зрелите 🙂 3
Lindt Публикувано: 10 декември Публикувано: 10 декември преди 2 часа, Argentique каза: С уроците ще наваксаш в процеса, а за другото... Примерно това тук ми изглежда достатъчно естетично и цветовете ми харесват. Пък и щом стои сглобено, значи с физиката, химията и логиката всичко е наред. Обаче моята логика отказва да разбере причината за сглобяването на 18 (толкова преброявам) палачинки в съвършена цялост, но вероятно времето навън не е било подходящо за приятно времепрекарване или някой е имал повод за десерт. 😎 Това е частен случай. През август, най-тъпият месец в живота ни, почти не сме излизали от къщи, та трябваше с нещо да се занимавам и да привличаме посетители. Иначе аз вчера съзерцавах една рецепта за тулузко касуле и се чудех защо би ми трябвало да сготвя идеално патешко бутче конфи, за да го сложа в гювеч после и пак ми се прииска просто да отида и поръчам това пипкаво нещо. 1
ven62 Публикувано: 11 декември Публикувано: 11 декември преди 22 часа, Eva eva каза: ... Единственото успокоение е, че моите сладки ще са 300 % по-хубави от тези на която и да е френска мадам 😈 ... Да попитам: Мадам @Роца броиш ли я? 1 8
Дани Магелани Публикувано: 11 декември Публикувано: 11 декември преди 38 минути , ven62 каза: Да попитам: Мадам @Роца броиш ли я? Тя си е бг мадам. 1 5
Lindt Публикувано: 11 декември Публикувано: 11 декември преди 27 минути , ven62 каза: Да попитам: Мадам @Роца броиш ли я? Сигурна съм, че не, но аз я позиционирам много нагоре точно в тази категория и съм готова да браня честта й 3 1
Роца Публикувано: 11 декември Публикувано: 11 декември Мадам Роца и тя не знае към кои е, след като е изживяла по-голямата част от съзнателния си живот във Франция 😂. Направо като жабата от вица, дето трябва да се разчекне, понеже не може да се реши дали да се подреди при умните, или при красивите. 14
Assya Публикувано: 11 декември Публикувано: 11 декември 22 hours ago, Lindt said: Не съм безразлична към това оплакване! 30 лв е 1 кг президент в Метро в момента. Аз във Франция тъкмо награбих няколко опаковки масло, и като видях, че не стават за ръчен багаж, излязох с насълзени очи. От Италия редовно си нося масло в ръчен багаж и няма проблем при проверките. Лятото даже ги пренасям в мини хладилна чантичка с пакетче замразени моркови (или какъвто замразен зеленчук има на промоция) за охлаждане 😁 4 1 1
Lindt Публикувано: 11 декември Публикувано: 11 декември преди 14 минути , Assya каза: От Италия редовно си нося масло в ръчен багаж и няма проблем при проверките. Лятото даже ги пренасям в мини хладилна чантичка с пакетче замразени моркови (или какъвто замразен зеленчук има на промоция) за охлаждане 😁 Аз в Италия си позволявам доста неща, но французите след като през 2019 ми изхвърлиха меките сирена и плакахме заедно, много внимавам. Разказвах на един френски колега на Жижо, беше дошъл тук със специална селекция сирена от района си и той каза, че би крещял много силно, а не плакал, само ако посегнат. Мога да опитам неговата стратегия другия път като искат да ми вземат нещо 8
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега