Прескочи до съдържание

1 седмица в Емилия-Романя

Spqr

Препоръчани мнения

Иначе за емигрантите стари и нови съм подготвена. От местни хора знам, че това е най-отворения за странници град, което произтича от това, че събира хиляди студенти всяка година. Те значително надхвърлят броя на местните жители.

Не бяха точно от този тип. ;) Просто го имайте предвид. Дойде ми в повече в пазарния ден, макар да съм виждала доста навсякъде до сега. 

Редактирано от Bliss
Връзка към коментар

Не бяха точно от този тип. ;) Просто го имайте предвид. Дойде ми в повече в пазарния ден, макар да съм виждала доста навсякъде до сега. 

Хахаха, разбрах те правилно.

Опитвах се да кажа, че жителите на градчето са свикнали с преселниците и тяхните странности от къде ли не, та е нормално да има и струпване на емигранти. Болония е отворен град, за разлика от градове като Сиена, където обществото не приема новодошли.

Връзка към коментар

Бяхме базирани в Болоня в средата на ноември (преди 20 дни) и водната уличка я имаше, открихме я съвсем случайно, не бяхме чели или чували за нея, просто някакви хора зяпаха през прозорчето и ни стана интересно. 
Що се отнася до хапването - нямам забележки за никъде - и в Парма, и в Равена, и в Болоня хапнахме страхотно. В Римини се отдадохме повечко на сладолед (там е оригиналната Gelateria la Romana, за която съм писал и в темата за сладоледа в Рим). Но от Болоня конкретно, мога да препоръчам това място. На нас ни беше близко и ни го препоръчаха хората, при които бяхме отседнали от airbnb, оказа се много приятно, но е тясно, трудно се намира място без резервация.  

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Чудех се дали няма да препоръчаш някоя пинакотека, ама явно този път ще съм пас за тях.

Микеланджело е в църквата Сан Доменико. По принцип Болоня има своето място в Ренесанса. Академията за изящни изкуства е сред най-ранните. Пинакотеката не я посетих, не остана време, но бих я разгледал при следващо пътуване.

За храна, от месата непременно пробвай кулатело. Забрави за прошуто. Важно е в магазина да го нарежат супер тънко.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Микеланджело е в църквата Сан Доменико. По принцип Болоня има своето място в Ренесанса. Академията за изящни изкуства е сред най-ранните. Пинакотеката не я посетих, не остана време, но бих я разгледал при следващо пътуване.

За храна, от месата непременно пробвай кулатело. Забрави за прошуто. Важно е в магазина да го нарежат супер тънко.

Има, ама е добре човек да знае, за какво гледа, иначе трудно би разбрал. Младият, нешлифован още Микеланджело, не е толкова лесно разпознаваем ;) 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Помните ли, че имаше такава тема? Ред е на Парма...

Колкото повече виждаш, толкова по-малко знаеш.

P1011848-001.JPG

А понякога и "тайното място" ласкаеш.

P1011864-001.JPG

"...елате на улица Сан Паоло, при вратичката, която носи номер 19" - Стендал в "Пармския манастир".

P1011946-001.JPG

Ако се замотаеш по улиците на Парма, имаш ориентир.

P1012007-001.JPG

Възхита

P1011899-001.JPG

те връхлита.

P1012019-001.JPG

Остатъка може да прочетете, на този линк.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Първият модерен град на Европа.

Мраморни диаманти от рядък вид,

P1012436-001.JPG

колела и тухлен зид.

P1012491-001.JPG

Джорджо де Кирико във Ферара се чувствал "нападнат от откровения и вдъхновения".

P1012396-001.JPG

А какво да се каже за духа, благословения...

P1012610-001.JPG

Средновековна автентичност,

P1012331-001.JPG

стени и романтичност.

P1012633-001.JPG

Ферара е един от четирите италиански града, изцяло заобиколени от стени.

В пълен обем може да се прочете тук.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

"О вий, кои пристъпяте тоз праг,

надежда всяка тук оставете."

Равена е на път. Данте и той е там. Равена е в топ 10 на Италия. За другите градове в Емилия-Романя, колкото и да ми харесват, ще им бъде леко трудно да се наместят.

Едно видео, което не акцентира на най-важното, но все пак е ориентир.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.