Прескочи до съдържание

Говорим си за Казахстан/Киргизстан/...стан

Meidj

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, master_of_germs каза:

В крайна сметка отидохте ли някак? 

Може ли и малко информация за наемането на колата и местата, които посетихте? Със сигурност видях на снимките ти долното езеро Колсай, но имаше и някакъв водопад, който не ми е известен...

Отидохме пеш разбира се, особено като е асфалт, 2,5 часа нагоре, а на връщане минахме по доста екстремна стръмна пътека, а бях с гладки кецове.

До Колсай не стигнахме, понеже е далеч. Там се кара бавно, 50-60км/ч максимум средна скорост.

До Колсай за дневна разходка не си струва, защото е поне 8 часа само шофирането, без да броя пеш, а добре да се видят и съседните. 

Със сигурност бих отишъл пак натам, за разлика от другите станове.

Взех кола за два дни, Лада Гранта! 26 евро на ден, това е най-евтиното което намерих с малък депозит.

Бензина е 80ст/л.

Първия ден ходихме до въпросното Голямо езеро.

Втория ден стигнахме с колата + 1,2км пеш в посока  до Мечешкия водопад, искаме да идем до втория по-голям водопад Кайракский водопад, но трябваше да се върви по 7км кофти терен в посока и нямаше време.

На връщане към Алмати посетихме езерото Иссык, най-много то ми хареса.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Alexander  За колата в Бишкек ми харесва руската тройка, но като гледам сайта, ми се струва,че повечето са с обратен волан. Има ли такова нещо ? Вашата каква беше ?

Публикувано:

С нормален!

В Киргизстан половината са с обратен волан, пише си изрично за всяка кола в сайтовете на агенциите с какъв волан е.  С обратен  са малко по-евтини .

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Ако плащате предимно с карти имайте под ръка минимум две различни.Някъде приемат единствено MasterCard, другаде само Visa , при трети български карти изобщо не минават , но пък Revolut минава. Дали обменяте евро или долари е все тая , маржът при доларите е съвсем леко по-нисък.

On 6/14/2024 at 6:25 PM, Alexander said:

С нормален!

В Киргизстан половината са с обратен волан, пише си изрично за всяка кола в сайтовете на агенциите с какъв волан е.  С обратен  са малко по-евтини .

Рентакарите ли са с обратен волан ? Защото доста малко от нормалните автомобили са с обратен волан.По-скоро са изключение , отколкото обичайна гледка.Ползвал съм автобуси , маршрутки , всеки ден в градовете Яндекс и само веднъж съм попадал на автомобил с обратен волан.

• Харесвам 3
Публикувано:
1 hour ago, stanimir said:

Ако плащате предимно с карти имайте под ръка минимум две различни.Някъде приемат единствено MasterCard, другаде само Visa , при трети български карти изобщо не минават , но пък Revolut минава. Дали обменяте евро или долари е все тая , маржът при доларите е съвсем леко по-нисък.

Рентакарите ли са с обратен волан ? Защото доста малко от нормалните автомобили са с обратен волан.По-скоро са изключение , отколкото обичайна гледка.Ползвал съм автобуси , маршрутки , всеки ден в градовете Яндекс и само веднъж съм попадал на автомобил с обратен волан.

В Северен Киргистан наистина много автомобили и минивани са с десен волан, няколко пъти тръгвах към шофьорското място по тази причина :-).

• Харесвам 2
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

В Киргизстан коя планина може да се види отблизо, без някакви големи трекове?

Предполагам към бившия връх Ленин(на юг от Ош) е по-разработено?

Към бившия връх Победа(на границата с Китай) изобщо изпълнимо ли е?

Публикувано:

Ако имаш предвид еднодневни трекове без преспиване - Ala Archa национален парк е съвсем близо до Бишкек с повече от десет върха между 4000 - 5000 м.

Всъщност планината се вижда дори от Бишкек.

За Победа - може да се направи трек от Jyrgalan нагоре от долината и с преспиване на палатка (или в юрта на местно семейство) да се види макар и отдалеч Хан Тенгри и Победа.Без поне една нощувка в планината няма как.

За Ленин - от Sary Mogul може да се стигне с джип до Tulpar Tash ( нощувка  в юрта там) и от там преход до базовия лагер на Ленин.Ако се направи нощувка в базовия лагер на следващия ден може да се отиде до ABC - предния базов лагер , което не изисква специални планинарски умения или оборудване.Там вече си в подножието на върха с феноменална гледка при ясно време , но без поне една нощувка на палатка или дори две не става.Да се има предвид и надморската височина , без малко аклиматизация може да е опасно.

За този граничен регион трябва обаче и специално разрешително ( поне официално , макар хора да казват че не са ги спирали за проверка) 

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
23 hours ago, Oshko said:

В Киргизстан коя планина може да се види отблизо, без някакви големи трекове?

Предполагам към бившия връх Ленин(на юг от Ош) е по-разработено?

Към бившия връх Победа(на границата с Китай) изобщо изпълнимо ли е?

Ако не държите на голяма планина с 4-5 хилядници от близо, по пътя Бишкек - Нарин и Бишкек -Каракол все планини се виждат, всякакви по вид. С автомобил може да се изкачи платото Арабел на около 3900 м.н.в.. От Нарьiн с агенция бяхме на около 3200 м.н.в. с преспиване и храна + погранично разрешително, от там с коне до езерото Кел Су. Семейства с деца от Казахстан бяха дошли със собствени SUV и наеха "Виетнамка" до под езерото.  Ние с коне се разходихме.  Има пункт за проверка на разрешителните, слизаме от колата и ни задават по някой въпрос, записват ръчно в една тетрадка. Снимките в района на пункта са забранени, за съжаление не можах да снимам камилата в планина. Удивителни са гледките и от плажа на южната стMessenger_creation_e0b7bd3c-82d7-4b4d-8626-cd54f80c606b.jpeg.af14feebb18431e5de5cbcc3ad5f873a.jpegрана на езерото Исьiк Кул - високи планини със сняг през юли.

DSC03416.JPG

DSC03425.JPG

DSC03436.JPG

Messenger_creation_55457aa0-5645-4574-942a-45e19cd70d68.jpeg

• Харесвам 11
  • Браво 1
  • 7 месеца по-късно ...
Публикувано:

Малко инфо относно логистиката между някои точки , в случая Ташкент - Худжанд , в случай , че някой има намерение да отиде в Таджикистан от Узбекистан с наземен транспорт.

На летището в Ташкент купихме карта , която имаше 50 GB за Узбекистан , и 2 GB. за Таджикистан - Ucell , цена 80 000 сум. Роумингът в Таджикистан не тръгна , а купихме картата точно заради тези 2 GB.

1. Трябва да се стигне до спирка Food City - ние отидохме с рейс , цена 1700 сум , платих с Curve. Това е последна спирка. Оказа се , че тази спирка е по далече от центъра , което ни отне повече от 1 час пътуване.

2. Оттам се хваща рейс 251 до Бекабад - спира на границата/Айбек/ , цена 18000 сум. Може и с карта , но да не се разчита много на това. Рейса тръгва на всеки кръгъл час , от мисля беше 05.30 часа, и то след като се напълни. Пътувахме 2 часа .

3. На границата - почувствах , че съм сред стадо бизони. Блъскане , викане , караници , носене на огромни багажи и денкове , много деца ,бебета , възрасни хора......и т.н. Никакъв ред , никаква организация  - и на двете граници. Преминаването ни костваше 2 часа, изключвам жегата , която не се траеше.

4. След преминаването на границата - нов ужасТ - нападение от таксиметрови шофьори. По план трябваше да стигнем до Бустон с такси , и оттам с маршрутка до Худжанд , но винаги има изненади.

Никой не искаше да ни закара до Бустон/ за цена 15 сомони на човек/ , затова взехме цяло такси до Худжанд за 200 сомони/ з ма човека/. Не искаше да чуе за по-малко. Минаваше 14.00 часа , и вече на никой не му се разправяше.

След границата има и две бюра с нормален курс. Моята eSim въобще не тръгна/Saily/.Въобще интернетът там не е добър.

Следва .....Худжанд - Истравшан - Искандеркул - Душанбе

• Харесвам 5
Публикувано:

Ще пиша и аз за друга граница, докато ми е прясно.
Взех билети от София през Истанбул до Шимкент с Pegasus с крайна цел Узбекистан (144€ е чудесна цена за 4 отсечки с малък кабинен, затова и си го причиних).
В Шимкент се каца нощем, има къде да се сменят пари, има и банкомати, теглене от Револют без такса (от Halyk Bank, за другите не съм проверявала). Но това е на стария терминал, новият не беше още съвсем готов, въпреки че от него летях на връщане. Двата са един до друг на максимум пет минути пеша.
Взех си есим карти от BNesim две отделни за Казахстан и Узбекистан, казахстанската тръгна от раз от летището.
Оттам - Yandex Go и в хотела. Вероятно можеше директно към такситата за Узбекистан, ама исках да се изкъпя и да поспя 3-4 часа. През май в 4 сутринта вече се развиделява.
Такситата за границата тръгват от пред хотел Dostar Inn. Ако се разправяте с такси, кажете му да ви кара към Ко́лос, за границата.

Има микробуси, таксита и какво ли не. Аз се появих към 10.30 и имаше много предложения, лошото е, че тръгват, когато се напълнят. Микробусите са супер, чисти и с климатик, вече имаше трима клиенти и аз се присъединих. Обаче бабата-тартор на семейството явно не ѝ хареса, че ще се чака до напълване и тръгна да си търси кола. След минути си намери и ми вика, ние се махаме - идвай с нас за бройка или ще чакаш доста, докато се напълни микробусът (разбира се, може да се плати целият микробус само за теб, ама аз не бързах). За едно място цената беше 1500 тенге (5 лв) за 110 км по магистрала предимно. Та се набутахме в една баничарка 7+1, аз седях на седалката в багажника с още една девойка, имаше климатик, стигнахме за час и малко.

От февруари нормалното ГКПП между двете страни Черняевка-Жибек Жолы е в ремонт с цел разширение и щели да го отварят лятото. Когато бях аз, се минаваше през Капланбек.
Слязохме от колата, шофьорът посочи къде е ГКПП и си отиваш пеш. Абсолютна джунгла, блъсканица, всеки ти предлага смяна на пари или такси. Двете граници пеш ги минах за 30 минути. Бъдете готови, че всеки ще иска да ви пререди и само леденият ми тон към една стринка я върна на мястото ѝ (между другото един буквално ме изблъска на чейджа на летището, за да си обмени парите преди мен :shok: и вече бях готова за разправии). Всички са с огромни бохчи, превозвани с детски колички и други подръчни средства. Много интересно зрелище. 😄 Температурата в този ден беше +38.
Колите чакаха с часове на пункта и ги тарашеха една по една много бавно, така че ако решите така, да имате едно наум.
Видях и автобус на връщане, според мен е за хора с много багаж или с големи твърди куфари. И него го тарашеха обстойно. По такситата няма място за много багаж, само аз имах багаж въобще (малък сак).
Освен двама китайци, други по-различни от местните хора не видях на ГКПП.
Узбекистанците само ме попитаха с каква цел им влизам в страната и аз си казах „туризъм“, както си и беше.

След влизане в Узбекистан ви чакат таксиджиите лешояди. Ако знаете руски, е най-добре да се правите, че не го знаете. Защото някоя пиявица се лепи за вас, следва ви по петите и дори със скандал не се отлепва. 😄 Нямаше официално чейндж бюро, обикаляха разни мръсни баби с пачки в ръка.

Задействах си узбекистанската есим карта, но при смяната на есимовете и търсене на мрежа някак съм си включила бг картата и то за мобилни данни и +120 лв към сметката. 😄Другия път въобще ще я изключвам и без това не ми трябва.

Та близо до границата не можете да се вържете към нет, походих към 200-300 метра и там слаба работа. Накрая един скромен чичо ми предложи да ме закара до Ташкент за 80 000 сума, аз му казах 70 000 (9.50 лв) и се споразумяхме. Цената е нормална (пътят отнема час заради трафик и светофари), защото на връщане за същата отсечка през Яндекс в непиков час платих 62000 сума на приложение.
Пък и нямах узбекски пари и той ме закара до Капиталбанк да обменя. 😄 В тези банки има автомати за обмяна на 50 и 100 долара, носете по-нови, ненадраскани и нескъсани банкноти.

Връщане - един час из града с таксито от Яндекс, 20 минути преминаването пеша, в Казахстан минаваш първите редове с хуни-таксиджии с дзен изражение на лицето. Тук обмених и оставащите узбекски пари в тенге. Бях по обяд, нямаше чакащи клиенти по микробусите и от дума на дума се наложи да платя 2500 тенге (8.40 лв) за място в нова, хубава кола с климатик. Момчетата на задната седалка и те по толкова дадоха, мен ме сложиха на предна седалка и закараха на 200 м от хотела. Казахстански нет се върза чак на магистралата и на всички телефоните писукаха постоянно в търсене на мрежа.

С една дума - беше забавно, видях, че Шимкент не го бъде особено, но пък се получи лека икономия с цената на полетите. В Шимкент на летището теглят багажа и се заяждат, така че внимавайте. 
Останаха ми около 20€ в тенге, защото на връщане не работеше чейнджът на летището в Шимкент, а на Сабиха тези пари никой не ги ще. Ще се пробвам някой ден в Никар или първо в Рига ще подпитам. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Следва .....Худжанд - Истравшан - Искандеркул - Душанбе

След пристигане в Худжанд , се оказа , че не можем да се свържем с собственика на апартамента, защото нито една от картите не работише.

Таксиметровият шофьор ни закара до адреса и се обади от наше име. След това си взехме карта на Tcell - 5GB , за 95 сомони с валидност 10 дни. Според тамошните , този оператор бил най-добрия.

Бях чела от руски форуми , че около гарата се мотаят 5 шофьора , които може да те откарат до Душамбе  през Искандеркул. 

И така , отидохме до гарата , която се намира до Худжанската крепост , за да се информираме предварително и да видим има ли , няма ли такива шофьори.

В момента в който стигнахме до гарата ни нападнаха доста инвазивните  шофьори - всички говореха в един глас , сякаш работеха общо. 

Казахме какво искаме и те се съгласиха за 100 $ да завземем само ние цялата кола - джип Лексус. Стиснаха си ръцете и сделката мина.

Тук допуснахме грешка - трябваше да си изберем един от всички и само с него да водим алъш - вериша. Но , човек се учи от грешките си.

Както и да е , разбрахме се да дойде да ни вземе от квартирата сутринта.

Оказа се , че този шофьор - 

- не познава маршрута по който трябва да минем - нито Истравшан , нито Искандеркул.

- беше доста мълчалив , и мрънкаше когато трябваше да каже нещо , едвам го разбирах. Хубаво , че е мъжът ми.

- беше шофьор - камикадзе , тези няколко часа бяха много напрегнати заради шофирането му.

- не пускаше климатика , а времето беше доста горещо.

При влизане в Душамбе , изведнъж реши , че не може да ни закара до хотела , а уговорката беше друга. Реши , че ще ни викне такси , сякаш ние не можем.

Отказахме и казахме да ни остави където му е удобно. В момента в който му платихме и тръгнахме да излизаме от колата , започнаха циганските номера.

Каза , че не сме се разбирали в прехода да влиза Искандеркул за тази сума. После от нищото изникна един от другите шофьори , които бяха на гарата. Той също започна да ни убеждава , че цената трябва да е по-висока и че не сме се разбрали правилно. Е ..........тогава чашата преля . Толкова се ядосах , че ми се идваше да му пусна една.....

След няколко минутна разправия , изкарахме още 10 сомони  , и се разделихме.

Много съжалявам , че не проверихме за рейса Худжанд - Душанбе на Asian Express.

Следва ..... Душанбе - Пенджикент - Самарканд , границата , която днес преминахме. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.