Прескочи до съдържание

Говорим си за Казахстан/Киргизстан/...стан

Meidj

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 15 минути , stanimir каза:

На теория има граничен пункт  между Киргизстан и Китай , но минаването там било доста сложно.

Нашият шофьор сподели, че след ден ще вози китайци до там, но мисля за тях няма проблем. 

Публикувано:
преди 37 минути , stanimir каза:

Бишкек - Алмати е около 4 часа с автобус или маршрутка.Пътуват редовно.

От Алмати до Khorgos на китайската граница има ежедневно автобус и границата се минава Visa free за български граждани. Има всеки ден автобус и до Урумчи , но се пътува около 20 часа. Иначе от Алмати само до китайската граница е около 7 часа.

На теория има граничен пункт  между Киргизстан и Китай , но минаването там било доста сложно.

т.е. ако се ходи до Западен Китай по-добре да се влезе от Казахстан? И как би могло да стане връщането по най-безболезнения маршрут? В смисъл, че ми се ще да не се връщам по същия път т.е. връщане от Китай директно към Киргизстан лесно ли е и ще трябва ли някаква допълнителна

виза, при все че вече ще има изкарана ОА виза от летището в Бишкек?

Публикувано:

Граничният пункт между Киргизстан и Китай знаех, че е затворен още от съветско време. Но май е имало скорошно раздвижване и вече се минава. Само че това там не е баш Китай, а Синдзяно-Уйгурския автономен регион, та за там си трябват специални разрешителни...

Иначе, ох, какви преходи съм си набелязал и в Синдзян, амааа...

Между Бишкек и Алматъ в Казахстан си е кажи-речи цялото скоростен път. КПП-то е доста натоварено. Ако искате да правите кръг като нас след Каракол, КПП Къркъра е отворен, но само денем, до 17/18 ч. Има един час разлика във времето между двете държави. Въоръжете се с търпение; много е бавно и обслужват кола по кола. Отидете по-рано, че да не затворят. Примерно опашка от 30 коли за влизане в Казахстан оттам и чакахме над два часа. Писал съм повече в нашата тема "Где ли е конят с ездача?"

• Харесвам 3
Публикувано:

Както за много неща в Китай - информацията е оскъдна , противоречива и всъщност много малко чужденци посещават места извън популярните маршрути.Все пак в Youtube има скорошни видеа от пътуващи из региона.По въздух или по суша от Китай със сигурност се влиза лесно в Синдзян и може да се обикаля безпроблемно и самостоятелно почти навсякъде докъдето стига нормалния турист ( без Tashkurgan ), но въпросът със сухопътните граници  е дискусионен, най-вече южната част на провинцията гранична с Киргизстан , Таджикистан и Пакистан :

Накратко , кои всъщност са уйгурите :

За региона :

• Харесвам 7
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:
В момента, Argentique каза:

Поне не си в самолета 13 часа. 😄 А тези часове от вас или от момента на излитане, че аз от нас за Шимкент тръгнах в 7.30 и бях в хотела там в 4:00 на другия ден (2 часа разлика с България) и не ми се стори голям тормоз. 

М/у другото, хареса ли ти Шимкент? Ако си разказала или пуснала снимки в някоя тема, не съм видял, но ще ми е интересно. Преди пандемията бях в Алма Ата (Алматы, дето му викат), яко соц.  Същото и в Бишкек/Киргизстан. Не смея да си помисля какво е в Шимкент. Но ми се ходи пак в Казахстан, ама в столицата.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 часа, Hakkâri Spor каза:

М/у другото, хареса ли ти Шимкент? Ако си разказала или пуснала снимки в някоя тема, не съм видял, но ще ми е интересно. Преди пандемията бях в Алма Ата (Алматы, дето му викат), яко соц.  Същото и в Бишкек/Киргизстан. Не смея да си помисля какво е в Шимкент. Но ми се ходи пак в Казахстан, ама в столицата.

@Йосиф Милчов и @Azia сега се прибраха от Казахстан и ходиха и в Шимкент и Туркестан, та могат да дадат пресни впичатления. 

според мене Алмата и Бишкек не върви да се съпоставят. Алмата ми се стори доста модерен град (бяхме преди година). Но имахме твърде малко време и за двата града, пък и ние не сме градски туристи.

Публикувано:

Има много красиви обществени сгради от съветско време , особено тези на университетите ,.а и много зеленина.Булевардите и цялата централна част на града все едно са в един огромен парк.Има вече и модерно строителство , бизнес сгради и хотели , а от пътя към планината се виждат вилни зони с впечатляващи палати 🙂

Бишкек е доста опърпан и видимо по-беден , но Алмати според мен е хубав, добре планиран град.Видимо някога е бил "перлата" на цяла Централна Азия.

Master , със сигурност сте видяли  сградата на медицинския университет - изключително красиво здание.

Публикувано:
преди 1 час, stanimir каза:

🙂

Master , със сигурност сте видяли  сградата на медицинския университет - изключително красиво здание.

Всъщност нощувахме в едно блокче в комплекса на Медицинския. 

Но почти нямахме време за разглеждане. След всичките проблеми с таратайката и загубеното време в пустинята, по пътя за Алмата колата почти не можеше да завива. Най-спешното беше да намерим хидравлична течност. Имахме време, само колкото да се качим с лифта до Шимбулак за няколко минути преди затваряне. А си бяхме уж планирали и преход. Сутринта бързи църква, парк, пазар и газ към Бишкек за една вечерна разходка и среднощен полет. И петроглифите в Казахстан станаха свидна жертва на разбитата ни програма, та с интерес чакам Йосиф да разкаже и за тях. 🙂

Точно ми пише по месинджъра, че вече са в София 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 часа, Hakkâri Spor каза:

Тук съм пускала малко: 

Летях до Шимкент само заради евтиния начин да стигна до Узбекистан и изкарах последния ден преди полета там. Попрочетох това-онова за „забележителностите“ им предварително – по мои представи такива няма. :smile: Обиколих града от пазара до центъра и обратно пеша - старите пететажни панелни блокове от 60-70-те, дето вече се рушат (някои ремонтирани на парче), нови високи сгради, съвременни магазини и търговски центрове, някой парк, мемориал от ВСВ, джамии и някакви останки от средновековно поселение, но там не отидох, че бяха в друга посока, а след Узбекистан нищо нямаше да ме впечатли в тая сфера. Извън града има повече места за посещение, Туркестан, организират турове до Тяншан и т.н., но от мен за самия Шымкент (Чимкент едно време на руски) – прозявка. 😄

• Харесвам 2
  • 6 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

През май ще посетя за първи път Астана, Алмати и Бишкек. Ще се радвам на препоръки от хора, които са били там 😊

Интересуват ме:

• must do / must see места

• интересни квартали и гледки

• местна кухня и ресторанти

• rooftop/bar места

• еднодневни екскурзии около градовете

• практични съвети за транспорт, плащания, SIM карти и др.

Ще имам:

• 2 дни в Астана

• 4 дни в Алмати

• 1 ден в Бишкек

Благодаря предварително!

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.