Прескочи до съдържание

Кофишоповете в Амстердам


nomad

Препоръчани мнения

До момента няма подобна тема тема във форума, а кофишоповете са една от основните атракции в холандската столица. Ще е добре всеки, който е посещавал кофишопове, да сподели тук личните си впечатления за местата, които е посетил и за качеството на предлаганите продукти.

 

Честно казано, за мен Амстердам не е топ дестинация за употреба на марихуана и хашиш. По принцип търговията е нелегална, но властите си затварят очите.  Повечето трева, която се продава, е отгледана на закрито на лампи и вместо почва се използва хидропоника - вода, в която се разтварят изкуствени торове и химически добавки, за да се хранят растенията. Основна причина за това е неблагоприятният климат и законовите ограничения. Разликата между отгледано по този начин растение и друго, отгледано при оптимални условия на открито, е като между домат, отгледан в двора на село и такъв, купен от супермаркета.

 

Личното ми впечатление е, че повечето кофишопове в централните части на Амстердам предлагат сходни като цени и качество продукти. Повечето заведения са адски запушени и пренаселени, поне за мен атмосферата е отблъскваща. Гледам да си купя трева, хаш или спейс кейк и да изляза по най-бързия начин. Предпочитам да си изпуша джойнта, докато стоя на някоя пейка или докато се разхождам по улиците.

 

Накратко за предлаганите продукти. Най-ниски са цените на внесената от Ямайка и Африка трева, а също и местна трева, отглеждана на открито. Тези треви могат да бъдат намерени на цени от 3-6 евро за грам, в зависимост от закупеното количество. Причината за това е ниското качество. Обикновено внесената от Африка и Карибите марихуана а сушена и съхранявана при лоши условия, отделно е доста престояла. Тези фактори дават сериозно отражение на качеството. Проблемът с местната трева, отглеждана на открито е отвратителният климат. Цяло чудо е, че все пак успяват да произвеждат и на открито - качеството не е особено високо.

 

Цената на отглежданата на закрито местна трева е средно 10 евро за грам, като някои сортове достигат и до 15-16 а други за 7-8. Обикновено по-скъпи са сативите заради по-дългия период на цъфтеж и по-ниския добив.

 

Цената на хашиша е в рамките на 5-15 евро за грам. Най-евтин е мароканският, по-нискокачественият е по 5 евро, а зеро-зеро е около 7-9 евро за грам. Ливанският хаш е по 10-12 евро за грам, а индийските, непалски и пакистански са около 15 евро, понякога и по-скъпи. Според мен, основен фактор в случая е географският. Много по-трудно е да се внесе хашиш от Индия отколкото от Мароко. В интернет се лансира мнението, че някои сортове хаш са много по-добри от останалите, например индийският malana cream, но поне за мен мароканският зеро-зеро по-нищо не му отстъпва, а е 2 пъти по-евтин.

 

Мъфините и кексовете с масло от марихуана са по около 5-7 евро парчето. Те са добра алтернатива за непушачите. Но с тях трябва повече да се внимава, защото ефектът е много по-силен и продължителен.

 

Като става дума за ефекта от марихуаната ще си позволя кратко обобщение.  В зависимост от въздействието си марихуаната се дели на три вида- индика, сатива и хибриди.

 

Индиката има силно успокоително и седаивно въздействие. След джойнт с индика на човек най-често му се иска да полегне, да хапне стабилно и да поспи. Този вид марихуана е използвана за лечебни цели в страните, където това е легално. Използва се за възвръщане на апетита при хора на химиотерапия или страдащи от анорексия, за лекувне на безсъние, тревожност и депресивни състояния, а също за третиране на хронични болки.

 

Сативата има по-слабо въздействие върху тялото и по-силно върху ума. При мен лично има креативно и стимулиращо въздействие, помага ми да погледна на нещата от различна гледна точка, в същото време ме успокоява. Някои сортове ме карат да се смея. Има стимулиране на апетита, но по-слабо от индиката.

 

Хибридите съчетават качествата на индика и сатива. В днешно време повечето сортове са хибриди, като в някои хибриди е по-силно влиянието на индика, а в на други сатива.

 

Хашишът, поне мароканският и индийският, който съм пробвал, като въздействие спада към хибридите.

 

Ще продължа с ревю на три кофишопа, които посетихме по коледните празници на 2014.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 27
  • Браво 1
Връзка към мнение

Само аз ли ще призная , че ми е интересно ? Никога не съм опитвал , но пък инфото съм сигурен е много полезно за доста хора.

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

аз тук в милата ни родина толкова пъти съм се напушвал като тиин че като отидох в Холандия вече ми беше толкова безинтересно това...влезнах в един кофишоп просто да видя какво е и как се продава тревата.....но от близо 10г че и повече сигурно не съм пафкал...интересното ми беше външната реклама едно самолетче все едно е туроператорска агенция :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

При мен лично има креативно и стимулиращо въздействие, помага ми да погледна на нещата от различна гледна точка, в същото време ме успокоява.

 

Разкажи нещо повече за "креативното въздействие", че ми стана интересно. Любопитен съм да разбера какво успя да създадеш, какво да изобретиш, каква идея се роди след напушването?

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

А аз искам да чуя мнението на Лили за креативното въздействие, което ти оказва пушенето на тези "специалитети".

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Разкажи нещо повече за "креативното въздействие", че ми стана интересно. Любопитен съм да разбера какво успя да създадеш, какво да изобретиш, каква идея се роди след напушването?

Креативното въздействие идва от това, че променя перспективата,  мога да погледна към даден проблем или задача от различен ъгъл, което ми дава алтернативи. Не смятам да описвам конкретни случаи.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Разкажи нещо повече за "креативното въздействие", че ми стана интересно. Любопитен съм да разбера какво успя да създадеш, какво да изобретиш, каква идея се роди след напушването?

То, ако нямаш, например, задълбочени познания по физика, едва ли ще откриеш нов физичен закон...

 

А аз искам да чуя мнението на Лили за креативното въздействие, което ти оказва пушенето на тези "специалитети".

Нека nomad да приключи с ревютата и тогава, ако ще реша дали и какво ще споделя от моя опит.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ех, носталгия!

Навремето (средата на 90-те) Амстердам го асоциирах само с това.

Ходеше се всяка пролет да се обикалят кофишоповете.

Но съм позагубил навици. А и не ми липсва особено. В блока в Претория по цял ден някой пуши dagga на аварийното стълбище (то е външно с хубава гледка)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 10 месеца по-късно ...

Сина ми препоръча 420 cafe. През април ще ходя за малко и ще споделя.  :)

nomad ми даде много полезна информация, която не знаех. Благодаря!  Редактирано от si111
  • Харесвам 8
Връзка към мнение
Евгени Димитров

Това беше добро за сина! Не мога да си представя, да препоръчам на майка ми къде да отиде да се нагърми с трева или хашиш! Но различни хора, различни виждания и разбирания.

Редактирано от Евгени Димитров
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

 

Сина ми препоръча 420 cafe. През април ще ходя за малко и ще споделя.  :)

nomad ми даде много полезна информация, която не знаех. Благодаря! 

 

@ si111 , радвам се, че информацията ти е била полезна. Според мен повечето кофишопове в централните части на Амстерсдам предлагат сходни като цена и качество трева. Аз лично не обичам да пуша в кофишоп, само си купувам трева от там и я пуша на някоя пейка или направо на улицата, забелязал съм, че и други туристи пушат навън. Причината е, че повечето кофишопове са доста запушени, а и централните са доста претъпкани.

Препоръчвам ти да пробваш някоя добра сатива или хибрид с преобладаващо сатива въздействие, подобни сортове, достъпни в повечето кофишопове са Jack Herrer, White Widow, Super Silver Haze и т.н.

Редактирано от nomad
Връзка към мнение

Никакво креативно въздействие няма.В шоповете смърди на изгорели конски л...на.Аз влезнах в такъв с един приятел да пробваме.Обстановката е мрачна и воняща,по стените имаше изрисувани някви шесторъки богини,може би -Кали богинята на смъртта,подходящо.Взехме си медиум,аз дръпнах веднъж,може би защото не съм пушач и не съм пушил трева хич не бях очарован,но пък приятеля ми се отряза и стана,като робот.Та с две думи няма смисъл,мое мнение.Кой го беше казал "whiskey is liquid sunshine" :) :) по добре

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Признавам си - никога не съм проявявала интерес. Може би, защото подобни субстанции като цяло не ми понасят - ген - какво да се прави. Имам опит от обезболяващи след един инцидент - щях да умра не от болката, а от лекарствата с които се опитаха да ме "надрусат". От тогава предпочитам да ме боли, вместо да ме обезболяват с такива.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз бях решила от научен интерес да пробвам, когато бяхме в Амстердам, но така и не го направих- ставаше ми лошо само от миризмата, която се разнасяше от кофишоповете докато минавахме покрай тях. Да не говорим за гледката на натръшкали се по тротоари и градинки ползватели на билката. Отвратих се тотално и напълно загубих интерес /не, че някога ме е вълнувало, но след това съм сигурна, че не бих опитала доброволно/.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Моят първи опит с трева беше епичен, изпаднах в жестока параноя, мислех съвсем сериозно, че ще умра. А това стана на 29 години и вече като баща :D. Никога не съм пафкал цигари и тревата ми дойде преко сили. Бях с приятели, които започнах да си представям, че са скроили план да ме напушат, ограбят и убият. Тръгнах си, като се опитвах да полагам максимални усилия да не ми личи в какъв филм съм се вкарал. Ходих пеша от Пирогов до Орлов мост, за да де почувствам по-добре, а всеки пешеходвц и кола считах за потенциална заплаха хаха.

Пушил съм още 3-4 пъти в Бг, но никога не ми е действала весело или креативно. В Холандия и Дания съм си взимал бисквитки, които ми харесват мн повече. Не знам за другите, но поне на мен марихуаната ми действа и много сексуално, което е нормално с оглед на размазващия ефект. Някой вкарвал ли е бисквитки в чекирания багаж. Аз съм го правил и не е имало проблем,но не знам дали някой се е усъмнил изобщо и какви биха били последиците, ако речем се поинтересуват какво е всъщност.

Редактирано от Worldismine
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Честно казано, никога не съм виждал някой да се "натръшка" само от канабис, от алкохол или други субстанции съм виждал многократно. Няма да коментирам или правя задълбочена съпоставка на ефекта от канабиса сравнен с ефекта от алкохола, защото има достатъчно публикации доказващи, че алкохола е много по-вреден и за разлика от канабиса във високи дози или при системна злоупотреба е смъртоносен. Всеки е различен, има хора на които не им допада миризмата или ефекта на канабис, други обратно , харесват или имат нужда от канабис, било заради стреса, било заради здравословни проблеми или просто защото ги кара да се чувстват добре. Знам за хора, които са преодолели тумори с помоща на канабис, също и за такива , които употребяват всеки ден с години без никакъв отрицателен ефект. Въпрос на личен избор.

  • Браво 1
Връзка към мнение

Nomad,съжалявам ако коментарът те е засегнал по някакъв начин. Нямах никакво намерение да морализаторствам, нито твърдя, че съм наясно с ефектите на канабиса- просто коментирах лични възприятия. Разбира се,че е въпрос на личен избор и има различни причини, поради които хората избират едно или друго нещо. Аз лично не мога да се преборя с навика да пуша, а и не искам, макар да знам,че е вредно. Както се казва, всеки сам си избира отровата.

Връзка към мнение

Ех, Амстердам :) Спомням си първото посещение на кофишоп. Усещането беше подобно, като първото ми посещение зад желязна завеса в края на социализма :) Не съм фен на наркотиците, но съм на принципа, че човек трябва да опита от всичко и стоя твърдо зад легализацията, защото най-сладкото винаги е забраненото ;) Едно от последствията на легализацията на марихуаната в Холандия са и празните затвори...

 

В Холандия закриват затвори, защото няма достатъчно престъпници

Прочети повече на: http://profit.bg/news/V-Holandiya-zakrivat-zatvori,-zashtoto-nyama-dostatuchno-prestupnitsi/nid-149431.html

 

 

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Според мен някои продават и много фалшификати - обикновен тютюн без никакво въздействие

Това за Амстердам ли е?

Май леко изместихме темата, тук доколкото схванах от заглавието е да споделяме, за кофи шопове, интересни, комерс и месни, както и качествата на тревите, които може да се опитат. Не да коментираме нивото на интелект в отношенията родители деца или личните "пристрастия" въобще или не, към тревата.  ;) В този ред на мисли и аз съм опитвала 3 пъти в рамките на 10 год. но това не ми пречи да съм безкрайно любопитна. 

Редактирано от si111
Връзка към мнение

Ще си позволя да направя кратко ревю на трите кофишопа, които посетих при последното си ходене в Амстердам, беше преди повече от година, но предполагам, че нещата не са се променили чак толкова.Ще пиша само имената на кофишоповете, адресите излизат в гугъл като се напише името. Първият кофишоп, който посетих, веднага след като оставих багажа в хотела се казва The Otherside, причината да вляза в него е че беше първият който ми се изпречи, докато вървях към центъра. Оказа се, че е с претенции да е с гей насоченост, но повечето посетители бяха обикновени туристи. Кофишопа предлагаше голям избор от сортове, поне двайсетина различни сорта и отделно пет-шест вида хаш. Средно цената беше около 12 за грам. Взех си три грама Jack Herrer(един от любимите ми сортове) по 12 евро за грам и един грам хаш malana cream за 15 евро. Тревата се оказа много добра, чист сатива ефект, хашиша не ми допадна особено, очаквах повече, заради хвалбите, които получава в нета точно този вид хаш, но не забелязах да е по добър от мароканския зеро-зеро, който струва наполовина. Доста ми се доспа след като пуших хаша.Определено не бих го купил втори път.В този кофишоп продаваха и кекс с трева,по 6 евро парчето, но не си купих. Вторият кофишоп, който посетих вечерта на другия ден, след като приключих със запасите от Jack Herrer се казва Tweedy,избрах го защото вече беше към девет вечерта,бях изморен и ми се спеше, навън беше кучи студ, а това беше най близкия до хотела кофишоп. Този кофишоп не е за туристи, а за местни, намира се на една по забутана уличка, наоколо са само жилищни сгради, отначало помислих, че съм закъснял и кофишопа е затворил, защото макар и да светеше, беше празен, а като натиснах бравата вратата не се отвори. Тогава продавача ме видя през прозореца и ми обясни с жест че трябва да натисна силно вратата, накрая успях да вляза. Вътре видях, че в един ъгъл има двойка холандци, пиеха шоколад и пушеха джойнт. Избора в този квартален кофишоп, беше ограничен, един вид сатива, един вид индика и марокански хаш. Естествено взех от сативата- 2 грама super silver haze,12 евро грама, за пръв път пробвах този сорт, допадна ми, по нищо не отстъпва на Jack Herrer, ефекта е подобен, добро настроение, креативност. Качеството в Tweedy беше добро. Последния кофишоп, който посетих, беше Bluebird, този е един от най-популярните в Амстердам, определено е в топ десет сред туристите, има огромно меню със сортове.Винаги е пълен и ужасно запушен, но аз отидох набързо, само да купя мъфини. Мъфините се оказаха добри,5 евро парчето, много силен ефект, останах доволен. Бяха наистина силни, ако нямате толерантност към тревата, цял мъфин ще е предозиране.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

двойка холандци, пиеха шоколад и пушеха джойнт

 

Chocomel, класика в кофишоповете :) Аз докато живеех в Амстердам, няколко пъти туристи са ме питали къде е Mellow Yellow, доста беше търсен. Иначе и bulldog беше популярен. Аз бих препоръчал да се пробва изпарител (vaporizer), но не се предлага навсякъде.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ще си позволя да направя кратко ревю на трите кофишопа, които посетих при последното си ходене в Амстердам, беше преди повече от година, но предполагам, че нещата не са се променили чак толкова.Ще пиша само имената на кофишоповете, адресите излизат в гугъл като се напише името. Първият кофишоп, който посетих, веднага след като оставих багажа в хотела се казва The Otherside, причината да вляза в него е че беше първият който ми се изпречи, докато вървях към центъра. Оказа се, че е с претенции да е с гей насоченост, но повечето посетители бяха обикновени туристи. Кофишопа предлагаше голям избор от сортове, поне двайсетина различни сорта и отделно пет-шест вида хаш. Средно цената беше около 12 за грам. Взех си три грама Jack Herrer(един от любимите ми сортове) по 12 евро за грам и един грам хаш malana cream за 15 евро. Тревата се оказа много добра, чист сатива ефект, хашиша не ми допадна особено, очаквах повече, заради хвалбите, които получава в нета точно този вид хаш, но не забелязах да е по добър от мароканския зеро-зеро, който струва наполовина. Доста ми се доспа след като пуших хаша.Определено не бих го купил втори път.В този кофишоп продаваха и кекс с трева,по 6 евро парчето, но не си купих. Вторият кофишоп, който посетих вечерта на другия ден, след като приключих със запасите от Jack Herrer се казва Tweedy,избрах го защото вече беше към девет вечерта,бях изморен и ми се спеше, навън беше кучи студ, а това беше най близкия до хотела кофишоп. Този кофишоп не е за туристи, а за местни, намира се на една по забутана уличка, наоколо са само жилищни сгради, отначало помислих, че съм закъснял и кофишопа е затворил, защото макар и да светеше, беше празен, а като натиснах бравата вратата не се отвори. Тогава продавача ме видя през прозореца и ми обясни с жест че трябва да натисна силно вратата, накрая успях да вляза. Вътре видях, че в един ъгъл има двойка холандци, пиеха шоколад и пушеха джойнт. Избора в този квартален кофишоп, беше ограничен, един вид сатива, един вид индика и марокански хаш. Естествено взех от сативата- 2 грама super silver haze,12 евро грама, за пръв път пробвах този сорт, допадна ми, по нищо не отстъпва на Jack Herrer, ефекта е подобен, добро настроение, креативност. Качеството в Tweedy беше добро. Последния кофишоп, който посетих, беше Bluebird, този е един от най-популярните в Амстердам, определено е в топ десет сред туристите, има огромно меню със сортове.Винаги е пълен и ужасно запушен, но аз отидох набързо, само да купя мъфини. Мъфините се оказаха добри,5 евро парчето, много силен ефект, останах доволен. Бяха наистина силни, ако нямате толерантност към тревата, цял мъфин ще е предозиране.

Толкова сладко го описваш,че едва се сдържам да не хукна да си търся от тези билки за които разказваш. ;)  ;)

А пък на мен в Амстердам около тези кофишопове ми мирише на л@йн@ :(  :( .Следващия път ще гледам с други очи на тези благини. :)  :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Катя мравката

Това за Амстердам ли е?

Май леко изместихме темата, тук доколкото схванах от заглавието е да споделяме, за кофи шопове, интересни, комерс и месни, както и качествата на тревите, които може да се опитат. Не да коментираме нивото на интелект в отношенията родители деца или личните "пристрастия" въобще или не, към тревата.  ;) В този ред на мисли и аз съм опитвала 3 пъти в рамките на 10 год. но това не ми пречи да съм безкрайно любопитна. 

Да, на Ноймаркет, най-близкия кофишоп,  Нямаше каквото и да е въздействие върху мен. а не вярвам аз да съм някакъв особен медицински случай. 

Връзка към мнение

По принцип и аз препоръчвам да се ползва vaporizer, проблема е, едно че няма във всички кофишопове и второ, където ги има , например в bluebird, е трудно човек да се вреди да ги ползва, може би трябва да се отиде рано, когато няма толкова хора. Относно нискокачествената трева със слаб или никакъв ефект, има лесен начин да се избегне. Никога не купувайте предварително навит джойнт,купувайте само трева която не е раздробена с грайндер,помиришете я, трябва да има силен аромат, след това я огледайте добре, трябва да е покрита с фини кристали, ако не мирише и няма кристали, значи е жмел.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.