Topfly Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 (редактирано) 28 minutes ago, Боян Димитров said: Имам 2 въпроса. - В такава обстановка, добре ли е човек да купува акции или по-добре да спести пари и да купува, когато корекцията е в сила. - Има ли индустрии, които са сравнително защитени при общ спад на пазарните индекси. Много лесно изглежда да купиш евтино и да продадеш скъпо, но на практика когато става дума за твоите пари човек неминуемо е обзет от алчност и паника в определени моменти. Когато пазарът се покачва е много трудно да продадеш и да гледаш как пазарът продължава да се покачва, въпреки всякакви разумни доводи и в такива моменти човек е склонен да купува дори и много скъпо, само за да не изпусне влака. Когато пазарът пада и в медиите чертаят всякакви черни прогнози за бъдещето на икономиката също е много трудно човек да се сдържи да не продава или дори да купува срещу общата прихоза. Общо взето и в двата случая трябва да търгуваш срещу тълпата. Още веднъж ще публикувам горната графика, защото много добре илюстрира алчността и паниката когато човек инвестира собствени пари. Както @cckспомена има огромна разлика между това да инвестираш на демо пари и когато реално почнеш да рискуваш собствените си пари. В такива моменти емоцията за собствените пари лесно надвишава рационалността. На вторият въпрос няма общо валиден много конкретен отговор. Най-много падат обикновенно тези индустрии, които в бума са се покачили най-много и най-защитени остават тези, които не са били част от хайпа в бума на пазара. Редактирано 12 юли, 2018 от Topfly 3 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 преди 3 минути , Topfly каза: На вторият въпрос няма общо валиден много конкретен отговор. Най-много падат обикновенно тези индустрии, които в бума са се покачили най-много и най-защитени остават тези, които не са били част от хайпа в бума на пазара. И все се сещам за Джек Лондон и неговата "Сияйна зора" за времето на Голямата депресия - импровизирам по памет: Единственият ми реален приход - от всички инвестиции, които бях направил - бяха монетите от трамвая, които звънливо и всекидневно капеха в джоба ми. Хората някакси трябваше да се придвижват. Извинявам се за лиричното отклонение 🙂 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 16 minutes ago, Rainy said: Което ми напомня как четох за въпросната диверсификация през 90-те години точно от дебели книжки и комфортно разположих доходите си в 1) акции; 2) облигации; 3) валута. И щото бях много умна, получавах заплатата си в Първа Частна Банка - и нямах кьорав кеш. И в един прекрасен ден осъмнах без една стотинка, със заплата запорирана във фалиралата банка, валута - запорирана в една друга банка; акции и облигации - с нулева стойност. Някои може и да помнят тези прекрасни дни от нашата икономика 🙂 Добре че имах аверка в една от банките, та успя да ме навре в списък да си получа по-бързо част от валутата. Българският подход трябваше да влезе в ход. Ех, спомени... Точно поради това не случайно почнах с въпроса за избор на посредник и диверзификацията на парньорският риск. Риск има не само в инвестициите, а и в посредниците през които ги правим. В държави като България международната диверзификация на партньорите също е важна. Повечето учебници изобщо не се занимават с този риск, а той също е поне толкова важен, като това от какви елементи да ни се състои портфейла. След събитията в Гърция, Кипър, КТБ и различни временни проблеми с Виза и Мастеркард аз лично почнах да гледам и на кеша, като много важна част от моят портфейл. 4 Връзка към коментар
stefanrusev Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 Любопитно ми е за каква годишна доходност за , да речем, 5-7 годишен период става дума и дали си заслужава всичкия труд, свободно време и рискове.. средностатистически... 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 (редактирано) 1 hour ago, stefanrusev said: Любопитно ми е за каква годишна доходност за , да речем, 5-7 годишен период става дума и дали си заслужава всичкия труд, свободно време и рискове.. средностатистически... 5-7 години е относително кратък период за инвестиране в акции и е абсолютно възможно портфейлът ти да е на минус, дори и да си инвестирал в един добре диверзифициран портфейл. В темата по нагоре има конкретни доходности за различни периоди в САЩ цък Средната доходност на американския пазар за последните 100 години е около 10% или изчистено от инфлация около 7%. Инвеститори като Бъфет и Сорос правят дългосрочно по около 20% годишна доходност. За 7 години като се капитализира годишната дохоност се получава, че грубо първоначалната инвестиция в долари може да се удвои. Това обаче е средно стaтистическа стойност. За определени периоди може да е по малка или отрицателна, а отделни компании могат да си увеличат стойността зa такъв период със 100-200 пъти. Въпросът е как да открием подобни компании в ранен стадий? Редактирано 12 юли, 2018 от Topfly 4 Връзка към коментар
antea Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 @Topfly, в България доходите от разпореждане с финансови инструменти /сделки на регулиран пазар/ са необлагаеми, както при физическите лица, така и при фирмите /формираните печалби и загуби от такова разпореждане не се взимат предвид при данъчното преобразуване на счетоводния финансов резултат/ ще ми е интересно да знам дали е така и в други държави, където имаш наблюдения Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 5 minutes ago, antea said: @Topfly, в България доходите от разпореждане с финансови инструменти /сделки на регулиран пазар/ са необлагаеми, както при физическите лица, така и при фирмите /формираните печалби и загуби от такова разпореждане не се взимат предвид при данъчното преобразуване на счетоводния финансов резултат/ ще ми е интересно да знам дали е така и в други държави, където имаш наблюдения Българската регулация се отнася за търговия на всички регулирани пазари в ЕС. Ако търгуваш от България през български посредник на който и да е пазар в ЕС след курсовите разлики не трябва да плащаш данъци. Данъци се плащат обаче след дивидентите и за търговия на регулирани пазари извън ЕС. Ако търгуваш през чужд брокер от данъчна гледна точка ситуацията става по сложна и няма общо правило. Връзка към коментар
Георги Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 А какво мислиш за инвестиция в допълнително пенсионно осигуряване? Имаше една дама, която в бившия ми работодател доста агресивно агитираше, но в моя случай предполагаемата доходност е по-ниска от лихвите по кредитите, които имам и ми се виждаше по-смислено да погасявам кредитите с оставащи средства вместо да добавям за трета пенсия. Но останах с впечатление, че предлагат доста голяма сигурност, но и доста ниска доходност, по-голяма от лихвите по депозити, но все пак ниска. Но ще ми е интересно и малко по-професионално мнение извън дамата, която се опитваше да си продаде продукта 🙂 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 1 minute ago, Георги said: А какво мислиш за инвестиция в допълнително пенсионно осигуряване? Имаше една дама, която в бившия ми работодател доста агресивно агитираше, но в моя случай предполагаемата доходност е по-ниска от лихвите по кредитите, които имам и ми се виждаше по-смислено да погасявам кредитите с оставащи средства вместо да добавям за трета пенсия. Но останах с впечатление, че предлагат доста голяма сигурност, но и доста ниска доходност, по-голяма от лихвите по депозити, но все пак ниска. Но ще ми е интересно и малко по-професионално мнение извън дамата, която се опитваше да си продаде продукта 🙂 Не познавам конкретният продукт, но мисля че си направил добър избор. Много от схемите за пенсионно осигуряване за съжаление работят с високи разходи, които изяждат значителна част от доходността 😞 Ако продават активно с агенти почти е сигурно, че схемата е неизгодна. Ако имаш кредит по принцип не е лошо обаче да имаш успоредно и някави спестявания с размер на разходите ти за 6-24 месеца. Тези спестявания могат да ти служат за буфер в случай, че нямаш работа или се разболееш. 2 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 преди 16 минути , Topfly каза: Не познавам конкретният продукт, но мисля че си направил добър избор. Много от схемите за пенсионно осигуряване за съжаление работят с високи разходи, които изяждат значителна част от доходността 😞 Ако продават активно с агенти почти е сигурно, че схемата е неизгодна. Ако имаш кредит по принцип не е лошо обаче да имаш успоредно и някави спестявания с размер на разходите ти за 6-24 месеца. Тези спестявания могат да ти служат за буфер в случай, че нямаш работа или се разболееш. Да, да, буфера е ясен 🙂 А за произведенията на изкуството какво мислиш? Тук нямам някакъв практичен интерес и едва ли някога ще стигна до там, питам от чисто любопитство. Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 Понеже Жоро зададе въпрос, искам да кажа нещо. Според мен, еврейското правило за парите е много точно и меродавно за всички времена. Аз, лично, от капиталови пазари нищо не отбирам, но се водя по него и до сега не съм сгрешила. Излишните пари се разпределят така: 1/3 се влагат в злато и скъпоценни камъни, предимно диаманти. Може и в произведения на изкуството.Защо злато - по време на икономическа криза, доверието на хората към разните валути и финансови инструменти намалява, търсенето на злато скача, оттам - повишава се цената му. 1/3 се влагат в имоти.Ама , не какви да са, ами - апетитни и на хубави места. Факт - еврейските имоти винаги са такива, стана ясно след реституцията у нас. И 1/3 се върти, като печалбата отново се разпределя така. От момента, в който започнах да работя, започнах да купувам злато. От времето , дето беше 825 $ за трой унция / началото на 1980 година/ , та до днес, сега цената е 1246 $ . Имаше едни моменти, когато цената скачаше, тогава си продадох златото, дето го бях събрала и си купих кабинет. Тогава имотите бяха евтини. После, пак по схемата, с предимство на 2-ра точка. Наемите са третата пенсия и пътуванията. С това искам да кажа, че човек може да си защити и умножи спестяванията и така. Сега, колко е съпоставимо с борсовите игри, не зная. 13 3 Връзка към коментар
antea Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 браво, @AlexandraKo, супер добре си се справила! дребната подробност е, че правилото ще работи, ако имаш толкова излишни пари, че 1/3 от тях да стига за хубави и апетитни имоти, а при такива нива на излишъци и в нищо да не инвестираш, пак ще имаш доживот и не само... но пък наследниците ще са хепи 🙂 6 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 преди 19 минути , antea каза: браво, @AlexandraKo, супер добре си се справила! дребната подробност е, че правилото ще работи, ако имаш толкова излишни пари, че 1/3 от тях да стига за хубави и апетитни имоти, а при такива нива на излишъци и в нищо да не инвестираш, пак ще имаш доживот и не само... но пък наследниците ще са хепи 🙂 Не е точно тъй - парите се харчат лесно и бързо, обезценяват се, инфлацията ги яде и не е казано, че трябва да ги имаш на куп, за да купиш имот. Но това е личното ми мнение и опит, споделих го, като вариант. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 4 hours ago, Георги said: А за произведенията на изкуството какво мислиш? Тук нямам някакъв практичен интерес и едва ли някога ще стигна до там, питам от чисто любопитство. Това е по скоро игра за богати, а не истинска инвестиция. Няма и много публична информация какви доходности могат да се постигнат на този пазар, а и е трудно да се говори за пазар, когато става дума за отделни уникални произведения. Акциите, имотите, облигациите имат някаква доходност от дивиденти, наеми или лихви от тези доходи може да се изчисли коректна цена. Прозведенията на изкуството в повечето случаи нямат такава доходност и цената им се определя единствено от егото на различни богаташи, които искат да демострират определен статус с купуването на даденото произведение на изкуство. За мен като инвестиция не е много интересен този пазар, но като хоби някой може да почне да се занимава. 2 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 (редактирано) 2 hours ago, antea said: браво, @AlexandraKo, супер добре си се справила! дребната подробност е, че правилото ще работи, ако имаш толкова излишни пари, че 1/3 от тях да стига за хубави и апетитни имоти, а при такива нива на излишъци и в нищо да не инвестираш, пак ще имаш доживот и не само... но пък наследниците ще са хепи 🙂 На борсата има възможност да направиш инвестиция в имоти и при много по скромни спестявания от цената на един апатамент например. АДСИЦ (REIT) за имоти например позволява с малки суми човек да инвестира в жилища, офис сгради, хотели или обработваема земя. Редактирано 12 юли, 2018 от Topfly 1 Връзка към коментар
antea Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 така е, само че годишният дивидент от инвестиция в АДСИЦ ще е в порядъка на един-два месечни наема спрямо същото вложение в собствен имот /какъвто има предвид Александра/, където ще са 12 но да, при липсващи средства и това е някакво решение 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 8 minutes ago, antea said: така е, само че годишният дивидент от инвестиция в АДСИЦ ще е в порядъка на един-два месечни наема спрямо същото вложение в собствен имот /какъвто има предвид Александра/, където ще са 12 Въз основа на какви данни вадиш такива заключения? Вярно е, че повечето АДСИЦ имат разходи за управлението на имотите, но това си е реална дейност която трябва да свършиш и ти със собствен имот. Да не говорим, че рискът ти е много по диверзифициран и лесно може да сменяш държави и сектори при имотите с АДСИЦ. Ето малко информация за американския пазар. Тази година един приятел купи апартамент в центъра на София и го даде под наем. Доходността му преди да си плати данъците е 4,2% годишно. Като смъкнеш данъците и един процент за амортизация реалната му доходност от наем на апартамента е около 2,8% годишно... 1 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 12 юли, 2018 Сподели Публикувано: 12 юли, 2018 4 hours ago, AlexandraKo said: От момента, в който започнах да работя, започнах да купувам злато. От времето , дето беше 825 $ за трой унция / началото на 1980 година/ , та до днес, сега цената е 1246 $ . Имаше едни моменти, когато цената скачаше, тогава си продадох златото, дето го бях събрала и си купих кабинет. Тогава имотите бяха евтини. Като инвестиция златото не е много добра алтернатива. В твоя случай 825 долара през 1980-та година днес трябва да са станали 2523 долара за да можеш да покриеш ифлацията и да си запазиш покупателната способност. Сметката я направих тук Спрямо тази цена златото не е запазило и 50% от покупателната си способност. За различни периоди разбирасе е различно, но аз лично не съм фен на златото по няколко причини: 1. Златото не носи доходност, но има разходи за съхранение. 2. Развитието на минната индустрия позволява добива на все по голямо количество злато. 60% от добитото от човечеството злато е станало през последните 50 години! Реално златото се “печата“ със скорост непозната в минали исторически периоди. 3. Златото е помагало в миналото да го сложат в джоба и да избягат от войни, нацинализации и т.н. Днешно време много по лесно е да отвориш онлайн сметки на 4-5 места в смета вместо да мъкнеш злато, а за плащане много по ликвидно е да имаш долари, швейцарски фракове, австралийски долари и т.н. вместо злато. 4. Много по лесно е да те излъжат със злато от колкото с някоя валута. (Скоро имаше случай 4-те най-големи банки в Унгария да ги излъжат със злато за няколко стотин милиона евро. Собственикът на една от най-големите заложни къщи им беше дал като залог позлатени кюлчета мед с фалшифицирани сертификати) 7 Връзка към коментар
Боян Димитров Публикувано: 21 юли, 2018 Сподели Публикувано: 21 юли, 2018 Техни§ески въпрос: Могат ли реално да се направят изводи от стойностите на Earnings ESP i P/E, Valuation MCap i Pr/Bk в решението за покупка на акции. Връзка към коментар
Боян Димитров Публикувано: 21 юли, 2018 Сподели Публикувано: 21 юли, 2018 (редактирано) Още един въпрос. Трябва ли да се притеснявам от това да направя поръ§ка за закупуване на акции на пазарна цена. Искам да сложа един ордер на хонг конг-ската борса в момента. Тъй като тя е затворена, а аз нямам намерение да ставам в 3 часа посред нощите, искам да сложа ордера на пазарана цена с флаг, докато го канцелирам. Но програмата каза, §е може да го купя много скъпо и ми препоръчва да сложа лимит на закупуване, само §е аз се притеснявам да не би да го сложа много нисък и да изтърва сделката. Вижда ми се по-вероятно да се вдигне цената, докато се събудя. Въпросът ми е: колкото най-голямо отклонение мога да полу§а от пазарната цената, която виждам в момента, особено като се има впредвид, §е поръ§ката е малка. И има ли възможност, да сложа на пазарна цена с лимит до 10% отгоре. Ново премеждие имам. В момента ми казва, §е имам CASH AVAILBLE (SETTLED CASH) : 0. Как да го сетълна този кеш ? Редактирано 21 юли, 2018 от Боян Димитров Връзка към коментар
charlotte Публикувано: 21 юли, 2018 Сподели Публикувано: 21 юли, 2018 10% над пазарната цена е адски много, освен ако не идва отчет и нямаш вътрешна информация:) Защо не сложиш ордера в 7 сутринта, като видиш как върви пазара? По-горе видях, че се обсъжда REIT. Имам няколко хартии от холандски компании, които дават към 5% на година, но най-голямото предимство е, че мога да ги продам с няколко клика. Ако имах реална собственост, колко време би ми отнело да я продам? Ликвидността е ключова, когато играеш с малко пари и не можеш да чакаш по-добри времена. С толкова много евтини пари последните години е трудно да се каже кое колко струва. Все пак това си има и предимства ако ще купуваш собственост за лично ползване или дългосрочно. 1 Връзка към коментар
Боян Димитров Публикувано: 21 юли, 2018 Сподели Публикувано: 21 юли, 2018 преди 1 минута , charlotte каза: 10% над пазарната цена е адски много Това беше за илюстрация на идеята. Връзка към коментар
charlotte Публикувано: 21 юли, 2018 Сподели Публикувано: 21 юли, 2018 преди 10 минути , Боян Димитров каза: Това беше за илюстрация на идеята. Ок, разбирам. Дано пък като купиш на следващия ден да скочат с толкова;) Връзка към коментар
Боян Димитров Публикувано: 21 юли, 2018 Сподели Публикувано: 21 юли, 2018 (редактирано) преди 14 минути , charlotte каза: Ок, разбирам. Дано пък като купиш на следващия ден да скочат с толкова;) Проблемът е за засега, §е не мога да я трансмитна, защото нямам сетълд кеш, така §е ще изтърва печалбата 🙂 Някой наистина може ли да помогне. Опитвам се да създам ордер в interactive brokers TWS. Проблемът ми е , §е като натисна трансмит и ордера автоматично се отказва. Съобщението се вижда на скрийншот-а отдолу. Изобщо трябва ли да натисна трансмит или на третия ред имам валидна поръчка, която ще се изпълни в момента, в който се отвори борсата. Редактирано 21 юли, 2018 от Боян Димитров Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 25 юли, 2018 Сподели Публикувано: 25 юли, 2018 On 7/21/2018 at 12:25 PM, Боян Димитров said: Още един въпрос. Трябва ли да се притеснявам от това да направя поръ§ка за закупуване на акции на пазарна цена. Искам да сложа един ордер на хонг конг-ската борса в момента. Тъй като тя е затворена, а аз нямам намерение да ставам в 3 часа посред нощите, искам да сложа ордера на пазарана цена с флаг, докато го канцелирам. Но програмата каза, §е може да го купя много скъпо и ми препоръчва да сложа лимит на закупуване, само §е аз се притеснявам да не би да го сложа много нисък и да изтърва сделката. Вижда ми се по-вероятно да се вдигне цената, докато се събудя. Въпросът ми е: колкото най-голямо отклонение мога да полу§а от пазарната цената, която виждам в момента, особено като се има впредвид, §е поръ§ката е малка. И има ли възможност, да сложа на пазарна цена с лимит до 10% отгоре. Ново премеждие имам. В момента ми казва, §е имам CASH AVAILBLE (SETTLED CASH) : 0. Как да го сетълна този кеш ? Такъв краткосрочен подход към инвестициите е сигурен път към това да си загубиш парите. Още нещо много важно! Не винаги нй-модерните и популярни акции са най-добрата инвестиция. Някой път малки иновации в традиционни индустрии могат да доведат до много по големи печалби. На долната графика се вижда сравнение на акциите на пицарията Домино и някои технологични гиганти за последните 10 години. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега