Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Да се пресрамим и да направим темата. Добре е да се пуснат снимки, все пак нещата, които описваме понякога думи не могат да пресъздадат! Та око да види!

Та почвам с Барселона. Първите дне неща- супер нетипични за там, но пък изборът беше Марокански ресторант.

Разядките:

post-108-0-51444900-1369299810_thumb.jpg

Основните:

post-108-0-30713300-1369299822_thumb.jpg

Типичната за Испания паея.

post-108-0-21969300-1369299830.jpg

И на последно място- така любимият хамон.

post-108-0-51453400-1369299840_thumb.jpg

Редактирано от Тони
  • Харесвам 12
Публикувано:

Също така много любимите пататас бравас /храбри картофки/. Засега най-добро попадение във Валенсия.

post-108-0-66227600-1369301819_thumb.jpg

В Мадрид любимите "Музеи на хамона", с безброй варианти като менюта и типично техните плата със сирена, видове хамон и оф, оф, оф...старост нерадост...онова тестеното, панираното...помагайте!

post-108-0-43952600-1369301851_thumb.jpg

post-108-0-48470000-1369301861.jpg

  • Харесвам 8
Публикувано:

Най-вкусното нещо, което съм ял някога беше едно шишче пилешки дробчета печени на улицата в Тайланд. Бабка, количка със жар и шишчетата отгоре. Нямам снимка за съжаление. То донякъде субективно де, атмосферата и обстановката има много общо, купуваш нещо от улицата за 50 стотинки, което е толкова просто, а в същото време толкова вкусно - предполагам това засилва усещането. Върнахме се и изкупихме всичките шишчета на бабката, бяха останали 2-3 за съжаление :)

 

Но ще се реванширам със снимките довечера, да не си помислите, че само бирата си снимам!

  • Харесвам 16
Публикувано:

Тони, това хамон - печено месо на жар, от което се режат мезета ли е? не мога да го схвана от снимката, пък мръвката винаги ми е интересна :rolleyes:

  • Харесвам 1
Публикувано:

Също така, бих препоръчал, освен снимки да се посочват и координати на самото заведение...

 

Честно да си призная, рядко снимам в заведенията и обикновено се сещам да направя снимка чак когато всичко вече е ометено на масата. :lol: Иначе съм голям чревоугодник по отношение на храненето в чужбина. Задължително се яде нещо традиционно за района, избира се локална кръчма без кьорав чужденец в нея и т.н. Естествено, имам разни снимки, но все с лицето на съпругата ми, което надали е интересно за вас... :P

 

Като стана дума за Барселона, лично аз бях очарован от различните видове "тапас", както и от прекрасната морска храна. Айде, една снимка, напук на принципите от Барселонета. Заведението е на самия плаж, паеята беше пълна скръб, но за сметка на това кофата с миди и различните "тапас" свършиха добра работа:

 

post-53-0-84916200-1369304305_thumb.jpg

 

Ако трябва обаче да отворя тема с подобно съдържание, бих започнал с любимото ми заведение от всички посетени от мен в чужбина. Става дума за небезизвестната "Tratoria Da Emilia", която се намира на старото пристанище на Соренто. В тази автентична фамилна тратория е обичала да похапва навремето София Лорен, а качеството на храната (естествено основно прясна риба и морски дарове), както и това на червеното вино собствено производство, е просто изумително. Препоръчвам горещо!

post-53-0-28398200-1369304567_thumb.jpg

  • Харесвам 14
Публикувано:

Тони, това хамон - печено месо на жар, от което се режат мезета ли е? не мога да го схвана от снимката, пък мръвката винаги ми е интересна :rolleyes:

 Хамонът е полусушен и осолен цял свински бут. Испанците са луди по него - имат си специална стойка за хамон и режат на воля. На вкус ми прилича много на италианското прошуто, но не съм му кой знае какъв фен. Според мен хамонът си останал от мореплавателските времена, когато на корабите са зареждали с трайни продукти.  

  • Харесвам 6
Публикувано: (редактирано)

Тони, това хамон - печено месо на жар, от което се режат мезета ли е? не мога да го схвана от снимката, пък мръвката винаги ми е интересна :rolleyes:

 

Това е опушен по специална рецепта бут. В Италия му казват прошуто... ;)

 

EDIT: Да, очевидно много хора по едно и също време сме давали разяснения... :P

Редактирано от Duke
  • Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Хамонът, мисля, не е пушен, а само сушен. И наистина прилича на Прошуто, макар да не е съвсем същото.

 

A най-хубавата paella ни я сготви една украинка в Малага, даже и рецептата ми записа, а на другия ден ни сготви още една пред мен, за да ми покаже всички "тънкости" :)

Редактирано от но нейм
  • Харесвам 6
Публикувано: (редактирано)

Голяма съм лакомия и пробвам какво ли не, къде ли не. Ако ви кажа какви какви неща съм яла... Например докато пътувахме с автобус в Перу, някъде по пътя хора продаваха пакетчета с пържен местен вид черен боб. Ядох. В Куба из провинцията пак по пътя продаваха разни странни сладки неща направени от кокос. Ядох, но за имена, нямам представа как се казват. Яла съм крокодилско месо пак в Куба, а половинката морско свинче и лама в Перу. Полувегетарианството малко ме ограничава, но морски дарове пробвам, където мога.

 

 

На първата снимка е кралски рак в Ушуая, местен специалитет. 

 

post-181-0-43151400-1369305348_thumb.jpg

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 7
Публикувано: (редактирано)

Нищо, щом не ми се подиграхте че не знам аз съм доволна :)

 

Най-близкият пък български еквивалент е т. нар. "еленски бут"

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 4
Публикувано:

А това са скариди, с палмови сърцевини и чипс от банани във Фоз до Игуасу, Бразилия. Един приятел като видя снимките и ме пита: "Само не разбирам, защо храната ти изглежда веднъж вече ядена."   :D

 

post-181-0-07014900-1369305512_thumb.jpg

  • Харесвам 14
  • Смея се 1
Публикувано: (редактирано)

Най-вкусното нещо, което съм ял някога беше едно шишче пилешки дробчета печени на улицата в Тайланд. Бабка, количка със жар и шишчетата отгоре. Нямам снимка за съжаление. То донякъде субективно де, атмосферата и обстановката има много общо, купуваш нещо от улицата за 50 стотинки, което е толкова просто, а в същото време толкова вкусно - предполагам това засилва усещането.

Моето скромно мнение е, че въпреки всичко останало - основно значение има колко си гладен :D

Най-вкусно ми е било парче ръчен хляб със сирене, чубрица и краставица след дълъг и тежък преход в планината :D

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 10
  • Смея се 1
Публикувано:

Айде и две от Порто, типичното за тях- риба и варени картофи. И задължително видовете сирена като подарък от заведението. Това е по крайречната улица, ресторантчетата са уникални!

 

post-108-0-38718100-1369305693_thumb.jpg

post-108-0-20262800-1369305703_thumb.jpg

  • Харесвам 12
Публикувано: (редактирано)

В левият чувал е прословутия чай от кока. Пиех го навсякъде, наркотичен ефект - нулев.

post-181-0-15373500-1369305855_thumb.jpg

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 8
Публикувано:

На Крит не са за пренебрегване пълнени цветчета от тиквички.

Приличат на лозови сармички, ама пак не е същото!

  • Харесвам 4
Публикувано:

А, да, пълнените цветове. Правят ги почти из цяла Гърция, както и любимото ми папуцаки. И сухия таратор, така нареченото дзадзаки, но нямам снимки.

Публикувано:

Тони, много впечатляващи снимки. Кофата с бирата е супер. :D

Аз не снимам храната, но сега отчитам това за сериозен пропуск и ще трябва да се коригирам за в бъдеще.

  • Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

В Рим препоръчвам този аржентински ресторант:

 

http://www.baires.it/

 

влезнах с голееееми резерви, които бяха разбити на пух и прах! Такова месо не съм яла! А виното, което ни препоръча сервитьорът, беше.....

 

 

 

 

P.S. И аз не обичам снимките тип "пощенска картичка", но си взимам бележка.

Редактирано от но нейм
  • Харесвам 3
Публикувано:

В левият чувал е прословутия чай от кока. Пиех го навсякъде, наркотичен ефект - нулев.

Не опита ли друга рецепта: например вдишване - издишване? ;)

  • Харесвам 1
Публикувано:

:D  Листата нямат нищо общо с наркотика. Помагат за височинна болест. Бях чела, че навремето инките го дъвчели за упойващ ефект, но явно това са легенди. Дъвках пак нищо.  :)

  • Харесвам 1
Публикувано:

Аз такова...за Италия ще пусна, ама като се знам, ще има доста снимки на храна от там, така че ми е необходимо повече време да подбера. :)

Публикувано:

В Рим препоръчвам този аржентински ресторант:

 

http://www.baires.it/

 

влезнах с голееееми резерви, които бяха разбити на пух и прах! Такова месо не съм яла! А виното, което ни препоръча сервитьорът, беше.....

 

 

 

 

P.S. И аз не обичам снимките тип "пощенска картичка", но си взимам бележка.

 

Ако говорим за аржентински стек, приготвен в Европа, сякаш най-добре го приготвят аржентинските емигранти в лисабонските ресторанти... ;)

  • Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.