Worldismine Публикувано: 7 декември, 2025 Публикувано: 7 декември, 2025 Вчера в Исфахан ядох един от най-странните десерти в живота си. Хорещ маст, ако правилно го изговарям. Сервитьорът ми предложи десерт, но предвид, че не ям глутен, не очаквах да има нещо подходящо точно в Иран. Оказа се, че съставките са ми позволени, но комбинацията беше много интересна. Агнешки врат, яйца, йогурт, шафран и захар. Пасирано на крем с дъвчаща консистенция. Беше една- две идеи по-сладко от моя вкус, но определено ми хареса. 9 4 1 2
Marusinka Публикувано: 29 януари Публикувано: 29 януари Любимят ми аризонски ресторант - Дюрант’с наскоро отново отвори врати след голям ремонт, смяна на собствениците, и с ново меню. Настаниха ни в салон, който допреди ремонта не беше достъпен, а някога е служил за офис, където собственикът на ресторанта е събирал приятелите си гангстери. Много ми хареса освежената обстановка, в която дизайнерите са запазили максимално от пъстрото минало на това заведение. Храната и обслужването бяха на още по-високо ниво отпреди. На снимките са Veal Parmesan и коктейл Old fashioned с кубче лед показващ годината на откриването на ресторанта. А миналата седмица бях на бизнес обяд в немското заведение на един клиент и ядох най-вкусния свински джолан. 17
Zaro Публикувано: 29 януари Публикувано: 29 януари преди 49 минути , Marusinka каза: Настаниха ни в салон, който допреди ремонта не беше достъпен, а някога е служил за офис, където собственикът на ресторанта е събирал приятелите си гангстери. Новият собственик за същото ли го ползва? 😁 2
Marusinka Публикувано: 29 януари Публикувано: 29 януари преди 1 минута , Zaro каза: Новият собственик за същото ли го ползва? 😁 Не съм навътре в бизнеса на новите собственици, които между другото са известна по тия ширини ресторантьорска фамилия, но щом са го превърнали от офис в зала за клиенти, явно не 🤣 2
Фил Публикувано: 12 февруари Публикувано: 12 февруари Малко и в подкрепа на кашкавал-туризма P.S. нещо май се смачква картинката, не знам защо ... 12
jorocontrola Публикувано: 12 февруари Публикувано: 12 февруари преди 19 минути , Фил каза: Малко и в подкрепа на кашкавал-туризма Мъж отива за кашкавал до магазина и се прибира след два дни. Жената започва да намила още от вратата: Друг път се прибираш поне за един ден. Мъжът се оправдава: Магазинът в Бари беше в ремонт и трябваше да отскоча и до Болоня... 1 17
Фил Публикувано: 12 февруари Публикувано: 12 февруари преди 59 минути , jorocontrola каза: Мъж отива за кашкавал до магазина и се прибира след два дни. Номерът с риболова вече не минава ли? 3
Argentique Публикувано: 4 април Публикувано: 4 април Камбоджа и Малайзия Първото и най-важно - нямаше жертви на кулинарния туризъм, вероятно заради следните фактори: – Пиене по глътка бърбън на гладно (когато се сетим). 😃 Но и след дъжд качулка също се практикуваше, в по-големи дози. – Люта храна – аз обичам и дори няколко пъти ядох normal spicy в индийски ресторант и се размина без сълзи. – Късмет и лека предпазливост. Започваме с IGA lounge и чиния десерти to share. Отделно, за мен фалафелите им са топ. За самолета си поръчах special menu на отиване – беше страхотно! На връщане естествено ми беше писнало от всичко чуждоземско, с радост прежи́вях турски кашкавал от стандартното меню след дълга двуседмична раздяла с млечни продукти и гледах как околните азиатци дори не го поглеждат. 😃 Сием Реап – задушени зеленолистни зеленчуци (morning glory, листа от сладък картоф и още 10 варианта, ядохме ги редовно вместо салата) с чесън, чили и кашу, тофу в сос, пролетни рулца. Ориза обикновено пропускахме. И амок с риба в бананово листо с чили и лимонова трева - на мен ми хареса. На картинките в менюто чиниите бяха малки и яденето ни дойде доста в повече. Сметка с 3 бири - 10$. Обичам да пробвам симпатични неща, дето другаде ги няма – ходехме за закуска в непретенциозна барачка Grandma Rice Cake - странни оризови неща с кокос (бялото) и кексчета от сладки картофи и кокос, без много захар, одобрихме. Обяд в някаква туристическа кръчма – салата с папая (за втори път пробвам след Тайланд, трети няма да има), ананас и задушени зеленчуци с кашу Пържени банани Храна + 3 наливни бири. Една наливна бира - 0,50$ Бирария с местен крафт в махалата - малко по-позната храна Остров Ко Ронг Санлоем - люто кокосово къри с тофу и лимонова трева, два пъти обядвах това, толкова да ми допадна. Порцията е 2,5 $ с ориза. На острова е по-скъпо от Сием Реап, но се ядва. Вечер на плажа в Ко Ронг Санлоем всяка кръчма прави барбекю Mixed seafood - 10$, по-скъпо нямаше по нормалните заведения извън хотелите 4*. Ядохме и с баракуда - пак топ В хотела имахме закуски по меню и отделно малък бюфет, но там взимахме плодове, а някои мъже ходеха да си дояждат с камбоджански закуски – нудъли, яйца и незнайно месо без сос в тава. Закуските много им се получаваха. Бенедикт Пак на плажа (то другаде няма заведения – семпло месо със зеленчуци и кашу Обяд в далечния край на плажа - 40 минути пеш по брега Зеленчуци темпура, шницел от баракуда, а пържените банани си ги взехме за вкъщи. Тук бирата беше по-скъпа. Препоръчвам Ко Ронг Санлоем, докато още не са го застроили. Уличен пазар в Пномпен. Не посмяхме да пробваме храна от улицата. Но пак опряхме до пържени банани със сладолед с лайм и някакви разядки, които явно много бързо сме изяли, че снимка няма. Джорджтаун, Пенанг, Малайзия - кулинарната столица! Тествахме индийски ресторант - много съм доволна, особено от яхнията от бейби царевичките вляво, не съм и предполагала, че може такава вкусотия да има. Всичко - normal spicy. В Малайзия алкохолът не е като в Камбоджа – 4 бири са 71,80 рингита, около 15€, т.е. половината сметка. Нямаше начин да не пробвам за спорта малайзийския десерт - cendol - стърган лед с кокосово мляко, боб, сироп от гула мелака и „червейчета“ от оризово брашно с пандан. 😃😃😃 Из КЛ и Пенанг навсякъде имат такива „банички“, не точно самоса, но много вкусни, с вегетариански пълнеж с индийски подправки. Жален обяд в Пенанг в китайски фудкорт от нисък клас - т.е. в някаква махала до голям хиндуистки храм под навес. Жален, защото ни пратиха да пием бира пред 7/11, не предлагали. Супа с тестени пелменчета. Същите пелменчета ни ги запържиха за сравнение Пак индийско на партера на нашия гигантски блок в Пенанг. С бира и калмари. КЛ. Известната улица Jalan Alor Един калмар на грил е около 5-6€, зеленчуци 1€. Има и стриди Моят калмар Змийски плодове, взехме за проба, донесох и на този-онзи за проба тук. Вътре са като отделни скилидки, прилича на ароматна ябълка + още нещо. КЛ - специално ходехме за закуска в Китайския квартал - поръчахме кана от местното кафе с кондензирано мляко (сладко, но от един път не се умира 😃) плюс kaya toast - препечени филийки с масло и кая. Всичко 18 MYR с включен сервиз = 4€ в заведение със сервитьор. Заради тази кая си чекирах багажа на връщане - взех няколко бурканчета за проба за разни хора, дето обичат да ядат. „Pandan kaya е популярно сладко от кокос и яйца в Югоизточна Азия, ароматизирано с листа от пандан (screwpine), което му придава естествен зелен цвят и аромат. Тази гладка кремообразна паста е класическа гарнитура за препечен хляб (kaya toast) за закуска, често поднасяна с масло, яйца и кафе.“ (Гугъл) До гарата един ден ни нахраниха някакви китайци на много развален английски и ми сготвиха грозна, но много вкусна супа с тофу. Шантавите неща в местните супермаркети - слънчоглед с кафе и карамел. 😃 И шкаф с алкохол - има водка Москва, Сочи и прочее неизвестни неща по 10€. Магазинът е за местни, из центъра иначе има всичко. И за довиждане - кюнефе на Отогар в Истанбул. 24 1
Antigona Публикувано: 4 април Публикувано: 4 април Тази част на пътешествието ви много ми хареса, без последното при съседите. Онова плодче май е мангустин, ако скилидките са като твърдо желе.
Argentique Публикувано: 4 април Публикувано: 4 април преди 8 минути , Antigona каза: Тази част на пътешествието ви много ми хареса, без последното при съседите. Онова плодче май е мангустин, ако скилидките са като твърдо желе. Мангустин е друго. Това си е змийски плод, кожата му е твърда и наистина прилича на змия. Има и костилки. 8
Alexander Публикувано: 27 април Публикувано: 27 април Има бая фенове на кашкавали, а май не съм писал за това чудо на кашкавал ената индустрия. Може да има и по други места, аз съм виждал само в Испания. Става дума за странния кашкавал торта дел Касар има различни производители. На външен вид е като другите. Прави се от сурово овче мляко, но интересното е, че се използва за мая не стандартните неща, а от растението Cynara cardunculus. Идеята е, кашкавала, никога да не се втвърди. В хладилник става по-твърд като Бри и камембер, аз така и го ядох първия път преди години - малко като доматите с колците… Трябва да се извади 10-12 часа преди ядене, а ако е по-голям 500-700гр и 24 часа преди яденето му. Реже се отгоре като капак и вътре е кремообразно на стайна температура. лична снимка 20
Alexander Публикувано: 29 април Публикувано: 29 април Пускам ревю за едно хубаво място ресторант Signuria в Лече-Италия Набелязах го доста преди пътуването ни. Когато го гледах за първи път преди 3 месеца и сега е на първо място в града в Tripadvisor Направих резервация и му дойде реда, посетихме го преди месец. Мястото е на центъра, не е голямо и постоянно беше пълно или според мен без резервация няма да е възможно. Още предварително бях си харесал някои неща. Това която ядохме трима човека е: Едно общо предястие панирани цветове от тиква, много ги обичаме и аз също съм си правил в нас. Нямам снимка само на него, в дясно в снимката са тези цветове. Имахме и второ общо предястие, Тартар от жълт тон. По принцип Тартар рибен или говежди ям много рядко и когато съм ял е било в Италия основно. Даваха безплатно ипи в цената на копертото от 3€ на човек, три панички с 4 вида интересни и много хубави хлябове. На всеки човек идваха и сипваха в малки купички специален страхотен зехтин, като го презентираха отлично. На масата имаше и по-обикновен зехтин. Беше отличен, а аз съм много претенциозен за зехтини. За основно взехме две пасти, карбонара и втората с манатарки и един октопод. Чиниите за паста са много дълбоки, като обърнато мексиканско сомбреро и количеството не е малко, както изглежда. Карбонарата беше доста по-различна от това което бях срещал. Имахме бутилка голяма вода и бутилка бяло вино, няма снимки. Всичко беше страхотно, храна, обслужване, презентиране и т.н. Препоръчвам с две ръце. И накрая сметката 113€, с включени 9€ коперто, за 2 предястие, 3 основни и бутилка вино и бутилка вода само за сравнение още преди нова година, 4 предястия и една бутилка вино и една вода в София в набедения фейк френч беше точно толкова пари или по-скъпо. за вкусове изобщо няма говорим. 16
Mimi Raycheva Публикувано: 14 май Публикувано: 14 май Ако някога се озовете в Приднестровската молдовска република и искате да избегнете туристическия капан “Снова в СССР”, препоръчвам ресторант La Tocana, в непосредствена близост до паметника на Хари Потър и университета. Приятна обстановка, големи порции, народни цени, избор от немски и чешки бири, че и собствена крафт бира. 🙂 Излишно е да казвам, че всичко беше много вкусно. Плюс е и менюто с картинки. Овнешки кебапчета: Предлагат и пъдпъдък, но нямах повече свободен капацитет 😄 Мезета за водка И мезета за бира, вкл. чипс от риба тон В Кишинев първата вечер популярните в центъра кръчми бяха фул, затова попаднахме в малък местен ресторант Sălcioara - също всичко беше вкусно и обилно, но нямам снимки. Сармичките бяха с ориз и месо, за разлика от другите места в Кишинев, където бяха само с месо. Местното вино на изба Purcari също го уважаваме. 😄 11
Фил Публикувано: 14 май Публикувано: 14 май На 29.04.2026 г. в 15:19, Alexander каза: в София в набедения фейк френч е хората поне изрично са посочили, че е фейк ( извън майтапа - чувам и чета доста противоречиви мнения за това заведение )
Alexander Публикувано: 14 май Публикувано: 14 май преди 52 минути , Фил каза: е хората поне изрично са посочили, че е фейк ( извън майтапа - чувам и чета доста противоречиви мнения за това заведение ) Ми за мен си е зле. Ядохме 4 предястия, мазни, безвкусни и т.н. За сметка на това е скъпо, пълно е и с времеви слотове от по 2 часа и се дава зор от първата минута.. 1 1 1
horus92 Публикувано: 14 май Публикувано: 14 май Едно време, когато фейк френч беше Бистрело, беше любимият ми ресторант. Не съм ходил от година там и последно беше хубаво, от доста време салата не ме беше изненадвала, някакъв брутален дресинг. За основните нямам силни впечатления. Най големият проблем е тъпканицата вътре. Буквално трябва да викаш, за да се чуеш със събеседника си. Това тотално ме отказва от следващо посещение, особено когато даваш не малка сума. И както вече се спомена яко оптимизират всяка минута и всичко е по слотове. Също чувам, че качеството е спаднало, което не ме изненада предвид падналото качество в другите обекти на главния готвач, който е жури в МК1. 2
Argentique Публикувано: 14 май Публикувано: 14 май Аве съвсем полудяха тези хора - не стига че скъпо и по отзиви неособено вкусно, ами и зор ще дават да ядеш, да хвърляш парите и да бегаш. И клиенти на опашка чакат. Аз ли нещо не разбирам? 2 2
Alexander Публикувано: 14 май Публикувано: 14 май Аз лично не съм сядал никога и никъде със слотове, включително по звезди Мишелин и топ известни места. знам / чувал съм, че на места има, но само в този фейк френч съм сядал до сега. Аз бях в края на 2025 1
Фил Публикувано: 14 май Публикувано: 14 май преди 7 минути , Argentique каза: Аз ли нещо не разбирам? Не знам доколко ще те успокои, но не си само ти! 3 1
Argentique Публикувано: 14 май Публикувано: 14 май Тия дни бяхме в Лондон в непретенциозен средиземноморски ресторант в центъра и понеже беше резервиран през TheFork, имаше 2 часа слот (в приложението). Обаче при -50% на храната какво да им се сърдиш. Пък и посрещаха с купа турски натурални маслини и огромна паница вкусни и хрупкави топли тънки питки – комплимент от заведението. На място никой не ни даде зор. *Онази тема за БГ заведенията май е заключена и вече не може да се оплаче човек. 4
horus92 Публикувано: 18 май Публикувано: 18 май Който ходи до Бергамо, силно препоръчвам този ресторант - Antica Trattoria La Colombina. Има страхотна гледка от терасата, но там са малко места. Най важното храната беше чудесна, имат традиционната пълнена паста за областта. Порциите са предостатъчно големи. Цените за мен бяха като в центъра на София. 3ма споделихме платото с меса и сирена и една пармиджана, която също беше страхотна. Всеки си имаше и основно, накрая нямаше място за десерт. Вътре ми се стори шумно. Към 13.30 отидохме и ни намериха маса на терасата с малко изчакване. Кухнята работи до 14.15 на обяд, а вечер от 19,30 до 22,15 май. 14 1 1
Asya Assenova Публикувано: 18 май Публикувано: 18 май На 14.05.2026 г. в 17:47, Argentique каза: Тия дни бяхме в Лондон в непретенциозен средиземноморски ресторант в центъра и понеже беше резервиран през TheFork, имаше 2 часа слот (в приложението). Обаче при -50% на храната какво да им се сърдиш. Пък и посрещаха с купа турски натурални маслини и огромна паница вкусни и хрупкави топли тънки питки – комплимент от заведението. На място никой не ни даде зор. *Онази тема за БГ заведенията май е заключена и вече не може да се оплаче човек. Дай линк за ресторанта, моля. Живот и здраве, скоро и ние в Лондон.
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега