Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

3 hours ago, Jenbel said:

Месото изглежда много вкусно, а мусаката неразпознаваема като такава - добре, че си я описал 😀

Тя и нямаше вкус на мусака. Като прочетох менюто какво съдържа предположих, че ще е нещо близо до гръцката мусака. Да, ама не. Няма нищо общо. Много ми приличаше като вкус на една бабина манджа, а агнешкото месо беше наистина много вкусно. Като разглеждахме менюто се хвалеха, че всичко било традиционно, и че за разлика от другите ресторанти ползвали прясно месо, а не замразено.

Редактирано от plamenk
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Музей на отвратителните храни - отворен до края на януари 2019

Настоящото инфо е за кулинарен туризъм

 

В Малмьо, Швеция е отворил врати Музей на отвратителните храни.

 

Отвращението е една от шестте основни човешки емоции. Храните, които смятаме за отвратителни, не са универсална емоция. Това, което е вкусно за един човек, може да бъде отвратително за друг. „Музея на отвратителните храни“ кани посетителите да изследват света на храната и да предизвикат представите си за това какво е и какво не е годно за консумация.

 

„Искам хората да започнат да си задават въпроса какво намират за гнусно и да разберат, че отвращението винаги е в очите на наблюдателя“ – казва Самуел Уест, основател на „Музея на отвратителните храни“, известен също и като създател на Музей на неуспеха. „Обикновено намираме неща, с които не сме запознати за отвратителни, в сравнение с нещата, с които израстваме и които познаваме. Вторите почти никога не са отвратителни за нас, независимо какво точно представляват.“

 

В музея има различни експонати, за които съществуват категорични доказателства, че биват консумирани от различни култури по света. Някои от тези ястия са ферментирало месо от акула, пенис на бик, ферментирал херинга, изгнило червено сирене и дори ларви на мравки. Атмосферата и ароматът на някои от продуктите са толкова неприятни и тежки, че музеят предоставя на посетителите торбички за повръщане, преди да влязат да разгледат нетипичните и нестандартни ястия.

В музея могат да бъдат открити приблизително 80 експоната

Голяма част от тези деликатеси са от Азия и Европа, като Китай води с най-много примери за ястия, които едва ли бихте желали да опитате. Изненадващото е, че на второ място по брой експонати след азиатската държава са Съединените американски щати. Всъщност северноамериканската държавата е включена с повече ястия, отколкото Централна и Южна Америка, Африка и Австралия. Някои „вкусотии“ от САЩ, които са включени в „Музея на отвратителните храни“, включват легендарните храни Spam и Twinkies, кореновата бира, както и салатата Jell-O с паста и Pop-Tarts.

Повечето от експонатите в музея са истински и свежи, с изключение на тези, които са изключително трудни за намиране, или тези, които са резултат от жестокост към животните. Те са представени с пластмасови модели или фотографии.

Около половината от ястията трябва да се приготвят всеки ден, което прави издържането на музея скъпа инвестиция. Ето защо музеят ще бъде отворен само за три месеца – до края на януари 2019 г.

 

Супата от прилеп е деликатес в Индонезия, Тайланд, Виетнам, Гуам и в други страни от Азия и Тихия океан.

disgusting-food-museum-62.jpg.104d0a9f8599b8a2044001876df7dc8e.jpg

 

Вековно яйце – китайски деликатес, който се прави, използвайки се патешки или пилешки яйца, които се оставят да изгният и ферментират до няколко месеца, след което консумират.

disgusting-food-museum-42.jpg.1c5a701d8b38081be02080268e10a120.jpg

 

Сайт на музея:

https://disgustingfoodmuseum.com/

 

 

 

 

  • Харесвам 2
  • Шок 3
Връзка към коментар

“Храната е за ядене, вкусната храна е за удоволствие!” - казали някои мъдри хора:wink:

 

Следват кулинарни музеи в Италия:

Националният музей на пастата (Рим) - Museo Nazionale delle Paste Alimentari

е единствен по рода и мащаба си в света. Зала след зала се откриват древни методи на приготвяне на паста (като първите каменни преси). Нещо повече, тук ще научите как пастата е станала любима на цял свят благодарение на изобретяването на “сухата паста”. 

http://museodellapasta.it/wp/

 

Музеят на виното (край Флоренция) - Museo del Vino

Greve in Chianti е красиво средновековно градче на 30 км. от Флоренция. Тъкмо там се намира великолепният Музей на виното. 200-годишна традиция във винопроизводството и  автентичната винена култура на региона Chianti. Сред най-забележителните експонати е античната библиотека с богато илюстрирани книги за виното. Разбира се, всеки ден тук сте повече от добре дошли да изживеете и винен тур в компанията на най-добрите сомелиери към музея.

http://www.museovino.it/

 

Музей на сладоледа (Болоня) - Gelato Museum Carpigiani

Приключение, излязло направо от мечтите ви – това ви очаква в неустоимия музей, който по интерактивен начин ще ви представи трите ключови теми, свързани със сладоледа: еволюцията му във времето; историята на производствените технологии; местата и начините, по които се консумира. Над 20 оригинални машини и повече от 100 000 исторически фотографии и документи впечатляват посетителите. Без съмнение обаче гвоздеят на програмата е вкусната обиколка, по време на която гостите на музея могат да опитат различни видове джелато, които са си цяла наука, но същевременно и изкуство!

https://www.gelatomuseum.com/it

 

 

 

        

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Според мен Полша не трябва да присъства в тази тема.Това е една от най-безличните в кулинарно отношение нации за мен.

Септември планирам Познан служебно,та дано ме изненада,ама надали.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

В ресторанта на Панаира във Виченца. Почти “на крак”, но много вкусно.

 

B2F39539-2DA0-43C9-BE69-D41166C863ED.thumb.jpeg.c3e5e838fb5295f1af80e0f464a52ab6.jpeg

 

Сега се замислих, кое в Италия не е вкусно?Не се сещам за нищо.:)

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 8
  • Браво 2
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Малко храна от карибския круиз.

 

Супата от манго се сервира доста оригинално - носят празна чиния с мангото в средата, останалото го сипват пред теб:

20190202_220425.thumb.jpg.9354316a56e4e343be865f90323a0175.jpg

 

Алигаторче с леко лютив сос:

20190202_215552.thumb.jpg.67ba0375959a334d549de1a0fd9141fc.jpg

 

Това е със сьомга:

20190131_213024.thumb.jpg.36a4be93a0790095a4828919229a0a68.jpg

 

А това с тиква:

20190202_221509.thumb.jpg.a429577ae30fe075cff92102375cc10d.jpg

  • Харесвам 14
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Ние днес,на село,бяхме поканени на проста трапеза:

Истински курбан, зелева салатка,домашен хляб и винце/биричка.

Много обичаме овчи курбан, а този,така беше угоден на вкус,така добре сварено месцето, супер вкусно.Ама,ме беше срам да си поискам допълнително.:(((

Щото,сър Антъни не даде, да не си мислели хората,че у града гладуваме:)))))))

IMG_20190216_132012.jpg.e01d4dc797089f39a63290a644d2bea6.jpgIMG_20190216_131925.jpg.9c5fecc875de2556ca7010696f9bcceb.jpg

 

  • Харесвам 6
  • Браво 4
  • Смея се 5
Връзка към коментар

Ядем по света, ама и тука си угаждаме.

Ето какво ще сервирам, след малко на вечеря: палачинки с пилешко и гъби, запечени с кашкавал, салата от маруля и краставица, с пресен лук и чесън, за десерт - мандаринки без семки.

Напитката оставям вие да я познаете:))))

1AB2736D-7561-4145-886A-0D1FF99B7B05.jpeg.8f96bf2d90f51d4aaea7ec6721de82af.jpeg

 

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 7
  • Шок 1
  • Браво 5
Връзка към коментар
преди 2 часа, Емика каза:

Турска баклава, произведена за Дубай и купена от там. Няма друга такава вкусотия😋

 

20190223_190026.jpg

20190223_190050.jpg

20190223_190155.jpg

20190223_190223.jpg

 

преди 1 час, AlexandraKo каза:

Ядем по света, ама и тука си угаждаме.

Ето какво ще сервирам, след малко на вечеря: палачинки с пилешко и гъби, запечени с кашкавал, салата от маруля и краставица, с пресен лук и чесън, за десерт - мандаринки без семки.

Напитката оставям вие да я познаете:))))

1AB2736D-7561-4145-886A-0D1FF99B7B05.jpeg.8f96bf2d90f51d4aaea7ec6721de82af.jpeg

 

Ух , че вкусно изглежда! 

 

Редактирано от liliya
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 9 часа, liliya каза:

 

Ух , че вкусно изглежда! 

 

Абе, не съм някаква страшна готвачка, като @Роца, например, но мога да спретна нещо вкусничко:)))))

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
На 16.02.2019 г. в 18:43, AlexandraKo каза:

Ние днес,на село,бяхме поканени на проста трапеза:

Истински курбан, 

Каква проста трапеза???

Това е от най-култовите манджи в цялата тема!!! И чинийката си е както си му е редът!

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

Абе, не съм някаква страшна готвачка, като @Роца, например, но мога да спретна нещо вкусничко:)))))

Абе, не си, не си, ама изглежда апетитно и приготвено с любов. А това е най-важното 😘

 

И да съм по темата, няколко вкусотии от последната ми отбивка в Англия - cornish pastry,  поридж за закуска (мармайта го пропуснах 😉 ),скоунс (това ми е последната мания, в момента правя през седмица), шотландски яйца и фъдж:

 

20180501-20180501_140528_Richtone(HDR).jpg

20180501-IMG_0236.jpg

20180502_080812_Richtone(HDR).jpg

20180502_203201_Richtone(HDR).jpg

20180506-IMG_0679.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 2
Връзка към коментар

Да, това на втората снимка. Маслена курабийка, сервирана със сметана и сладко (да не заслабнем 😂) и чаша чай.

Обикновено са със стафиди, но има и много други солени и сладки варианти (тази сутрин правих едни шоколадови с маршмелоус)

 

П.П. пиша "курабийка", ама си е цяла курабия 😉

Редактирано от Роца
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Ох, и аз много ги харесвам тези скоунс, особено заради сметаната (clotted cream), както и бисквитите с такъв вкус. @Роца твоят профил в инстаграм ми е един от любимите, защото за разлика от много други като мен, не само ги снимаш тези вкусотии, ами и ги приготвяш 😄  Иначе и аз мога да добавя някои нови за мен неща от английската кухня, с която все по-често се срещам, например от новогодишното меню - "домашна" пушена сьомга за предястие, с гарнитура от картофена палачинка, салата и сос от хрян:

 

308821993_Skype_Picture(94).thumb.jpeg.610f499123760d69313e306869530f68.jpeg

 

За основно имаше sea bass & cockles chowder - задушен лаврак с миди и сос със спанак, бекон, лук и картофи. Chowder всъщност е по-гъста супа, която в случая е леко изменена като сос, а cockles са сърцевидни миди, които са много малки, но вкусни. Популярни са в рибарските райони на страната, събират се по време на отлив. Другото основно е стандартно за всяка английска кръчма - стек с картофки и зеленчуци:

 

1788016473_Skype_Picture(95).thumb.jpeg.39d772b6a8c1e0e77fc64dad5b42dd39.jpeg

 

880817971_Skype_Picture(96).thumb.jpeg.34a07cf6668319d8b6eb929ee141c919.jpeg

 

За десерт имаше топъл пай с круши и бадеми и торта с тъмен шоколад и заквасена сметана, всичко беше много вкусно:

 

656579719_Skype_Picture(111).thumb.jpeg.318f64c9c3ba76f000d8a47ea31fed44.jpeg

 

От домашните традиционни неща, мога да препоръчам коледния сладкиш (christmas cake) - прави се през юни-юли, основно съдържа сушени плодове и ядки, като до декември обилно и на интервали се напоява с бренди. После се покрива с домашен марципан и захарна глазура и се поднася с добре узрял чедър. Допреди 20-30 години това е бил стандартът за сватбена торта, а хората са си запазвали за спомен едно парче, защото реално не се разваля.

 

930020938_Skype_Picture(58).thumb.jpeg.d5211e594397bbd50996d8fbd3ef3c74.jpeg

 

Коледният обяд пък включва пълнена птица - най-често гъска, но в нашия случай беше яребица, пълнена със свинско месо, а гарнитурата е от зеленчуци, картофено пюре, наденички, завити в бекон, хлебни трохи и отделно се прави сос грейви (да не се взимат под внимание БГ добавките - домашна руска салата и малиново вино 😀 )

 

1545753838805.thumb.JPEG.7a74a677e10315434b408c09f203ec20.JPEG

Редактирано от DenitsaS
  • Харесвам 13
  • Браво 1
Връзка към коментар

@DenitsaSДеничка, това, с лаврака съм го предвидила  в менюто за другата седмица, ама, на Cote  d’Azur😀

Всичко изглежда вкусно, а чинийката с червено е много красива.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.