Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

@AlexandraKo Между другото произходът точно на рибното ястие е или английски, или френски, и до днес не могат да се разберат. Много е популярно на Източния бряг на САЩ и Канада, но пак не е ясно кой го е пренесъл. Важното е, че е вкусно 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...
преди 9 минути , Jenbel каза:

Marisha, какво е? Изглежда много интересно... и вкусно. Май съдържа месо? 

Франсезиня - две големи филии хляб, между тях пържола, наденица, шунка, кашкавал а отгоре -много разтопен кашкавал, накрая е полят със сос. Сосът съдържа в основата си с бульон, зеленчуци, бира, домати, чили, порто. Характерно за този сандвич е, че се поднася с пържени картофи и допълнително сос. Типичен сандвич за Порто.

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Понякога най-простите и лесни ястия са невероятни.

Питки с кълцано месо от тези прасенца, слагат и по едно парченце кожа. Не близвам кожа, но след като я пробвах исках да купя само кожа...

Препоръчвам с две ръце имат 3 мини заведения в Единбург.

 

IMG_6931.JPG

IMG_6932.JPG

IMG_6933.JPG

  • Харесвам 11
  • Шок 1
  • Браво 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Моите две нови открития

Сладолед с много печени кедрови ядки в cremeria Emilia в Imola.

 

Едни от най-хубавите и най-големи пици в Болоня- Spacca Napoli се казва неаполитанската кръчма.

При желания се слага цяла топла биволска моцарела в средата на огромната пица.

 

Имат с трюфел, не бях виждал подобна,  вкуса е страшно силен от тези няколко люспи.

 

Пицата на кръчмата  е с една част като калцоне пълна с шунка и рикота и друга част нормална пица. 

 

 

 

 

IMG_7278.JPG

IMG_7279.JPG

IMG_7280.JPG

IMG_7360.JPG

IMG_7361.JPG

  • Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 4 минути , Alexander каза:

Моите две нови открития

Сладолед с много печени кедрови ядки в cremeria Emilia в Imola.

 

Едни от най-хубавите и най-големи пици в Болоня- Spacca Napoli се казва неаполитанската кръчма.

При желания се слага цяла топла биволска моцарела в средата на огромната пица.

 

Имат с трюфел, не бях виждал подобна,  вкуса е страшно силен от тези няколко люспи.

 

Пицата на кръчмата  е с една част като калцоне пълна с шунка и рикота и друга част нормална пица. 

 

 

 

 

IMG_7278.JPG

IMG_7279.JPG

IMG_7280.JPG

IMG_7360.JPG

IMG_7361.JPG

Ама срам нямате.... все пак има хора на режим. Това не е човешко . Голямо слюноотделяне падна. 😉

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

В Денвер са пуснали за един ден хамбургер с една от съставките на марихуаната

 

Carl’s Jr has cooked up a CBD burger and it will be selling it exclusively at one Denver location on 4/20

The “Rocky Mountain High CheeseBurger Delight” will be topped with a sauce infused with hemp-derived CBD. Must be 18 to order.

https://www.denverpost.com/2019/04/17/carls-jr-cbd-burger-denver/

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Преди години ядох тартар от риба тон, но преди няколко дни успях да намеря и да се престраша за телешки тартар.(пояснявам на незапознатите, че рибата и месото са абсолютно сурови).

И двете ястия са интересни, но трябва да се внимава къде се ядат, защото трябва всичко да е много прясно, за да няма изненади.

Телешкия го пробвах в Равена по съвет на италианец. Избрах да сложат от всички подправки докато го правиха пред мен на количката, а на вкус и текстура прилича на пастет. 

 

 

От риба тон.

IMG_0290.JPG.8574db9be11c95dde4dc734252611b69.JPG

 

И телешкия тартар

 

IMG_7301.thumb.JPG.d4e2131f60dc9b577421676b73b18476.JPGIMG_7302.thumb.JPG.c3b46f111be8249b2819e9c751a14f1f.JPG

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Рапорт от Талин - по препоръка на @Polina посетихме механа Златното прасенце (  Kuldse Notsu Kõrts /Golden Piglet Inn )  - ресторант с традиционна естонска кухня и останахме много доволни! :smile3: 
Приятна обстановка, много вкусна храна, бързо и качествено обслужване (девойката хвърчеше и беше усмихната и любезна) , прилични цени. 

 

Започнахме с чашка от най-известното тачмошно питие - Vana Tallinn - ликьор на основата на ром 

 

20190525_133721.jpg.4ed09ef2f1879419c1c1fafcd8b5ae9c.jpg

За предястие взехме плато рибки, в менюто - Fish platter for two
(salted herring, cold-smoked salmon, spiced sprat, salted whitefish, light-salted salmon), панирани сиренца,  препечен черен хляб със скилидки чесън, чесънът се втрива на филийката с търкане като на ренде.  


20190525_140744.jpg.7734e7c663a1d6274dcf1c74f8e51195.jpg

За основно си поръчахме плато с различни меса, в менюто - Generous meat feast for two: (porkshank, chicken, pork, bacon, meatball, honeyed vegetables, oven potato,sauerkraut with wine sauce and mustard) - прекрасно приготвено джоланче с препечана кожичка, свинска пържолка, пилешко, кюфтенце, наденичка, зеле и  картофки. 
20190525_140750.jpg.770ba47f64a593bb90780464cd33b048.jpg

 

Поливахме с местна наливна биричка


20190525_135008.jpg.df6c0a4690392cf1f57b3492531d09d7.jpg

 

Както се казва - облизахме си пръстите! Много вкусно! :smile3:
Малко интериор:


20190525_135050.jpg.94ac2cdc40a4cf8d5c4901bc23f3ef42.jpg

Препоръчвам! :smile3:



 

 

  • Харесвам 19
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар

Vana Tallinn-а започна ли да ти харесва? И viin опитахте ли? А рибките? Какво ще кажеш? Като се сетя каква херинга съм яла в Талин... Браво. Много се радвам, че ви е харесало, @Фичо и че съм ви била полезна. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Vana Tallinn си ми харесва отначало, е, доколкото може да ми хареса сладко питие, по каквито по принцип не си падам много.

Рибките бяха супер - и херингата и шпротите и сьомгата.

 

Връзка към коментар

Ако все още сте в Талин, силно препоръчвам средновековния ресторант Olde Hansa. Впечатленията са ми отпреди 100 години, но беше страхотно интересно място - осветлението е само на свещи, със средновековна жива музика и средновековна храна със специални подправки.

 

https://www.oldehansa.ee/about-our-house/

 

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, dechy каза:

Ако все още сте в Талин, силно препоръчвам средновековния ресторант Olde Hansa. Впечатленията са ми отпреди 100 години, но беше страхотно интересно място - осветлението е само на свещи, със средновековна жива музика и средновековна храна със специални подправки.

 

https://www.oldehansa.ee/about-our-house/

Вече не сме в Талин, прибрахме се още миналата седмица и да - Olde Hansa ни беше другата опция, но ми се стари някак по-"туристическо", а в "Златното прасенце" като че ли повечето клиенти бяха местни, доколкото успях да дочуя какъв език говорят. 

 

 

20190525_154758.thumb.jpg.ee9b0db6c740d7eaf18727cfbb3f728d.jpg
 

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Един парижки обяд в бистро под Монмартър. Помолихме за нещо типично френско.

Много държах да опитам лучена супа, макар с голяма доза скептицизъм, но останах положително изненадан

164968158_.thumb.jpg.b46385da8c21bea6f30df8bcc6e3369c.jpg

 

Пържола с картофки

 

674852979_.thumb.jpg.33f9f0fa3749e0325281624f0621d8c6.jpg

 

Френски десерт

 

1706883983_.thumb.jpg.ef24e53f8510439c7306c50220d82c6a.jpg

 

И още една вкусотия

 

1464470684_.thumb.jpg.937932f3a0be541175885e14307b9f49.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 2
Връзка към коментар

За краткото време в Шотландия опитахме scones със сметана и сладко в кафенето на Cawdor castle:

 

IMG_20190528_165523.thumb.jpg.197809904c7648700ac6070c9c2b5570.jpg

 

На Оркни обядвахме в малко заведение на пристанището - Helgi's. Тук вече пробвахме традиционния haggis (сервиран с картофки, сос с уиски и чедър) и сандвич с месо от рак. И двете неща бяха много вкусни, за хагиса не съм очаквала, но беше страхотен:

 

SAM_6854.thumb.JPG.ef26e03789be8aeaf2f65b22316d97bb.JPG

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към коментар

Тъкмо за тази вечер съм приготвила един хагис за опитване 🙂 (купешки, обаче!). Досега не съм пробвала. Тъкмо се чудех как да го сервирам, та идеята с картофките е чудесна. Само дето за соса нямам уиски, че го изпихме 😂😂

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Втора седмица съм на почивка в Северен Кипър. Турците ме изненадват с по някое мезе при всяко посещение. Изненадата до тук е една морска трева, маринована тип туршия, на вид като маслинови листа (купичката в дясно на втората снимка) . Много вкусно мезе! Расте в близост до морето. Показа ни я на живо един Erdogan, собственик на хотел с ресторант Teresa, който се намира на полуостров Карпаз в близост до Ronas Beach (между другото това е най-хубавата част на остров Кипър, защитена природна зона с удивителни девствени плажове без жива душа наоколо и чудна природа, зелено и свежо). 

По-късно открих тази трева в местен супермаркет, на буркана пише Pickled Samphire, но не е добре приготвена, много е кисела. 

 

IMG_20190606_152218.jpg

IMG_20190606_152406.jpg

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

@Jenbelтази трева я има и в Гърция, включително и по магазините. Казва се критамос. На бурканчето също пише "Pickle rock samphire".

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Само да допълня, че в Гърция се продават още един вид осолени и мариновани листа в бурканче - капарофила (листа от каперси).

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.