Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

  • 2 седмици по-късно ...

Истанбул

 

Адана кебап

 

66098425_355431071809104_2556878345811787776_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_eui2=AeGdXa1WsxfIZ71iZ41_kETccgJJXbgEtRNgK8pf-bSavIpVy245rXA2Q31VxcEtGASOsFruqnJq5SoUoi5dsH07Z-U3XpJ6y2zqYvZMgE8bHQ&_nc_oc=AQl7m0cKTUiP7Q56YhtFnKz5qVtnYind3Qf3kcwLEJGzpFI5qSFBKLw8WntihS7yj4U&_nc_ht=scontent.fsof3-1.fna&oh=c9f00589e1e64349c6f5af0c6d286a2e&oe=5DAA37FB

 

Пиде

 

66254685_473936419846584_2479583700581351424_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_eui2=AeG426uUbTgSY13OisUX_6NJcgB1REsTLjfdIxjdm8TfVxHBlMuq20qjLiUHrqWkfvpD0aSbddr43wnN7wBl93ecBdYh2inkDvn1gKXP8iNhAA&_nc_oc=AQkEnhYPlPgNUjIoT2HKytY34y9EQTQ2sn260UIdhkj8ecaK-GKoTWETfj9d1Bh8Y4k&_nc_ht=scontent.fsof3-1.fna&oh=91220e95e38b99a7f335edba4e6ca4dc&oe=5DA47492

 

Локум

 

66644929_378234726231444_3946361361977573376_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_eui2=AeH_S2-Bp9j6cblrkSZhCWo2oZS_yq9MqlZG7jw6tSCphXfovWBeUXDT3hOz3NGNRNvKNv_qSj7FHYXdAz1tF516fJrVxwCs8Y4YtV95LYzU_Q&_nc_oc=AQlGzERlsA24-OKYUZAVd9iJ09aO1e3i1EQGjWlWGPT8GbUi5AHuxNAxkYAFm0CnM_0&_nc_ht=scontent.fsof3-1.fna&oh=6cdd31cafd675f7fd0ceeb33ef117875&oe=5DAA8FB3

 

Баклава

 

66359149_386663775287054_1844638782335221760_n.jpg?_nc_cat=108&_nc_eui2=AeHbT7weolhQj6mQMdsjRB6G5tYSvNYjwvj3AzvP5t5ZiuKzjnD0MlkS8JXBR6AZfLoDrI5wd_IbEnWhHWRhqNBQT3p6FGdDAu-QQXlvZWDLYg&_nc_oc=AQkfdcIYgfF3HoO7xhV1M09CKs02tr-4mbxH1HIgaDj4g--vbyU4asi3VEqfb-sIWZk&_nc_ht=scontent.fsof3-1.fna&oh=26ea5627c234f9befc5a918174bdd1b2&oe=5DC47D9E

 

Кукуреч

 

66084669_312932979613242_233578781325918208_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_eui2=AeEnVc65Qilgi5deGCwYkqMhcEZMUBC2Q47zsc3ev-fmGCtoHtOU5VoIPmAqplOZJad3q_VjKU6dxPRu6tc2UJiTKCGaBP3HdSOPD_O5p0Pxhw&_nc_oc=AQmMcTWPONre2GC77bnXtX8-RRnPMLLo9uoqlCq7VWsIhZRaRorhnouytt8ed7wbbwk&_nc_ht=scontent.fsof3-1.fna&oh=4187a634da61ea316f9fb6baa71ad9ab&oe=5DADAD5F

 

Балък екмек

 

66181417_445112512888170_7346217371381530624_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_eui2=AeHSWn5CmEg5ig-lMt3c6jHaemcUPAz9ud1ShjOSIA2COPUrp0tl16pav6YhNfSnMqbkPVojQt15szHhWqt8XFwfWnYJEpBPA9OhXx44oi7fDQ&_nc_oc=AQnyTVp9xZj7R_dW7TgrsefuSXclupvEeUJLwsRMP61xPcoKxWF8izoz7BwJKLaqY08&_nc_ht=scontent.fsof3-1.fna&oh=82d17d98fd20fa0ff0a7d548665cc46b&oe=5DA0FA7D

 

Кюнефе със сладолед

 

66071738_2459615144100551_2534854964698677248_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_eui2=AeHOjvJ-q3gBAsX2DW3UBrkVVE-3FzQ3mpmrCiaWBxvkS3yR6HMzgE5GDABrjQ-y0FJBYQ6y7UT0pXCnoM23M3Sv5Rn8v3imfA7hrf1oBSj_qQ&_nc_oc=AQkbs8OS1H3Y-aPADGsIVh4AHr2LT7xCKrf8nWT6eYwQQmPKlivLsrDW0lAGlw3qv8Q&_nc_ht=scontent.fsof3-1.fna&oh=3d7516d9c71e1839a0e39cc62116a84d&oe=5DC382C9

 

Локум

 

66422250_868593113511730_1292556290173698048_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_eui2=AeGV2Otw5KLt0NgHxuup373zFV978_pV-1za1qdCUXjBULI9qnkYZ5wkv5mwlJhbb1W8wJawCKmi57NZsUCNSDCi9d1pk0rraTTMF1iw207E2w&_nc_oc=AQlJEPXc0uquZtqeUEmEGNdgE5qD1fLpIYdN5qAuxpgGTjej5RwmgdhCVaLdsd2ypqE&_nc_ht=scontent.fsof3-1.fna&oh=b479e782bdfd580280a7ff83ed64ef1b&oe=5DA80916

 

66176308_363629484347343_7988579328780664832_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_eui2=AeH0DSrxuzHQ3A-JyGwdbA7JE0h2Ajzq0DBi76VbH6iUDq7LCHhI3uy9Q438uUq6g7vceTD4f6-2v7UQhO7lk5eKbt0R7xXKaQfp3EheqipO1A&_nc_oc=AQmwIhW5IFJ93fJNnRIwL0kEyZzMczAZwtus8pQLJo5nDziu6Ll7eaJT2i9_h30KwPI&_nc_ht=scontent.fsof3-1.fna&oh=170656ba75ea24815e39431f8c234959&oe=5DA101A8

 

А това е мое производство - дърпана баница със сирене, това ядем в наше село 🙂 

 

66772080_867286033628728_12336451744169984_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_eui2=AeGSo4QhbiqDOfbqn1bgmgXLJIzrcklD6wLQJ-L5HxpFr94a7wqBI_py44hEKi5XxHSDIm8WhAy34YEsf3gpaC8QCPiWiKSBTAWq7W5eMyr41w&_nc_oc=AQlsgvQCzc7MmN8fT_OijPSn2suAwuOT4oktn5zpRBIG3ULGEDUmLljFtCQNUyXyzrA&_nc_ht=scontent.fsof3-1.fna&oh=9ba55eb2ad19dcd153f19dbe53ea6a9f&oe=5DB8755B

  • Харесвам 19
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
Преди 1 час, Nevena каза:

Любимите специалитети от Еквадорското крайбрежие 

 

Севиче де Кончас20190728_141107.thumb.jpg.7fff30cae359becd583efad41cb55066.jpg

 

Енкокадо миксто -провинция Есмералдас.

20190728_141014.thumb.jpg.8cdcf503c1bd37df539629b61c6021df.jpg

 

Севичето е прекрасно ястие,ако и на него не слагаха оная зелена подправка,която има вкус на настърган сапун.

Първият път като ядох Севиче реших,че са мили паницата със сапун и не са я изплакнали.После @Куфар (Говорещ) каза,че не иска да им яде салатите,защото вътре слагат въпросната зеленина.Май,че беше кориандър.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 19 часа, Emil Chakalov каза:

Севичето е прекрасно ястие,ако и на него не слагаха оная зелена подправка,която има вкус на настърган сапун.

Първият път като ядох Севиче реших,че са мили паницата със сапун и не са я изплакнали.После @Куфар (Говорещ) каза,че не иска да им яде салатите,защото вътре слагат въпросната зеленина.Май,че беше 

Да кориандър е ,да не е по вкуса на всеки И аз като го ядох за първи път ми приличаше като вкуса на буболечките миризливки.А сега само като го помириша и ми потичат лигите😀 .Използвам го доста като готвя азиатска и еквадорска храна.За мен има ястия който без кориандър не са същите.Но наистина много силна подправка.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Купуването на прясна риба на Фарьорите се оказа не особено лесна задача.

На пристанището има рибен пазар.Ходихме в сряда,нямаше нито един търговец.Попитах един местен дядо кога отваря,а той ми отговори “Че той е отворил”.Повече търговци идвали в петък след 10 часа.Даже ни посъветва да си купим риба от жена със сини дрехи и в никакъв случай от дебелак с побеляла брада.

Та снощи изядохме подарената ни -един хадок и три трески (днес ги доизядохме).

Днес ходихме отново на рибния пазар.В десет нямаше нито един търговец,малко по-късно дойде дебелака с побелялата брада.Така че отидохме в супера на SMS shopping center.Тази вечер сме на филе от Red fish,утре на Cat fish,в неделя на Халибут.

Опитахме и агнешкото.На вкус е малко по-различно от нашето.По е сухо.

Взехме два вида кит-солен (изобщо не ставаше за ядене) и сушен.Този бива ,но в Норвегия беше далеч по-добър.В супера има и ферментирало сушено агнешко,но само миризмата му ни отказа.

Снимки няма да качвам,защото панирана риба всеки е виждал.

  • Харесвам 9
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

От о. Амулиани (Гърция)

 

Пастицио

264.JPG

 

Гръцка салата, панирани калмари, пържени тиквички и бира

265.JPG

 

Бяло вино

266.JPG

 

Миди саганаки и тиквички

267.JPG

 

Фрапе

268.JPG

 

Сафрид на скара и гръцка салата

269.JPG

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

В Кутаиси бих ви препоръчала да хапнете в Baraqa. Централно място, интернет, големи порции с вкусна храна.

Лобиани:

IMG_20190912_205611.thumb.jpg.c5ab9849e692bc2ff295d01addd4a081.jpg

 

Чжижи бижи с говеждо (пикантно):

IMG_20190912_210802.thumb.jpg.ac2d1f85e1648bede047b750a005c043.jpg

 

Оджахури със свинско:

IMG_20190912_211842.thumb.jpg.45cf17ffc36f89ba27aecba79e4e40d5.jpg

 

  • Харесвам 15
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 59 минути , Happy_Traveler каза:

Я кажете моля - какво да ям в Копенхаген? Кое е вкусно и типично местно? 

Ами те датчаните, както и останалите скандинавци са зле в кулинарно отношение, най-вече защото не използват подправките, които правят манджата вкусна и с които ние българите сме свикнали, но ето тук ще намериш добри препоръки


https://theculturetrip.com/europe/denmark/articles/an-introduction-to-danish-cuisine-in-9-dishes/

 

Аз в подобни северни страни наблягам обикновено на сладкиши и бисквити.

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Happy_Traveler каза:

Я кажете моля - какво да ям в Копенхаген? Кое е вкусно и типично местно? 

Ти, ако видиш цените по заведенията хич няма да питаш.

Обаче по супермаркетите имат пакетирани интересни неща. 

Ние много ядехме пастет, ама това няма нищо общо с пастета тук. Това си и донесох. На разни промоции огромни кутии с пастет се продаваха на цена 4 евро. Хлябът, обаче е доста скъп, а маслините са златни.

Има и един закрит пазар в центъра, на който можеш да си купиш разни неща, да ги пробваш. Цените там са горе-долу поносими.

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ето малко идеи в географски карти.

Скандинавска кухня

Scandinavian food.jpg

Централноевропейска храна

Central European food.jpg

Хърватски манджи

Croatian food.jpg

Френска кухня

French food.jpg

Германска кухня

German food.jpg

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Ако обичаш пушени и мариновани риби и сирена - нямаш никакъв проблем с храната. Има огромна разлика в цените на много ресторантчена до 17 часа през лятото и 15,30 часа през зимния сезон, защото държавата плаща разликата. Например стек до 15,30 часа беше 9 евро, след гова - 21;-))). Била съм на конференция и обмяна на добри практики там и ни го показаха с много проби ;-). Говоря за разлики от нормалното меню , а не само обедни предложения. Целта е населението да излиза на вън през светлата част на деня в студения сезон, и така да се намалят депресиите. Имаше многооо други прекрасни неща и изобщо от тогава реших, че това е държава много загрижена за гржданите си . И то не по прекалено социалния за мен начин на Швеция, Финландия и до голяма степен Норвегия. 

  • Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 9 часа, mililia каза:

Ти, ако видиш цените по заведенията хич няма да питаш.

Обаче по супермаркетите имат пакетирани интересни неща. 

Ние много ядехме пастет, ама това няма нищо общо с пастета тук. Това си и донесох. На разни промоции огромни кутии с пастет се продаваха на цена 4 евро. Хлябът, обаче е доста скъп, а маслините са златни.

Има и един закрит пазар в центъра, на който можеш да си купиш разни неща, да ги пробваш. Цените там са горе-долу поносими.

Хаха, да. Подготвена съм вече психически. Ама аз за вкусна храна, която се пробва веднъж - давам пари. Ако реша, че си заслужава естествено де. Просто да е нещо нестандартно и вкусно от типа на кенгуру в Австралия, крокодил в Азия, пържоли в Аржентина...

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 23 часа, Happy_Traveler каза:

Я кажете моля - какво да ям в Копенхаген? Кое е вкусно и типично местно? 

Както вече е ставало дума - на страните в северна Европа кухнята като че ли не им е най-силната част :wink:, хубавите места за кулинарни изкушения и пиршества в Европа определено са предимно по на юг - Португалия, Испания, Франция, Италия, Гърция, България ...
Та и в Дания няма нещо кой знае какво по отношение на хапването ... Все пак, ако искаш нещо характерно и традиционно - може да опиташ например Smørrebrød (в превод хляб с масло) - аз ги наричам "датските тапаси" , представляват филийка плътен ръжен хляб, намазан обилно с масло и отгоре с различни неща -  пушена или маринована сьомга/херинга, скариди, колбаси, студени меса, сирена, зеленчуци и пр.  
Open Sandwichesd
(снимката не е моя, а от мрежата) 
Нашият гид ни препоръча ето това, като добро място за традиционен Смореброд на относително (като за Дания) прилични цени.  

А аз се загледах в табелката и съдейки по надписа - според мен, въпреки че (още) не се е похвалил, нашият виден приятел-магеланец @домосед е отворил сморебродаджийница в Копенхаген! :yes: :grin:


image.png.8c3de781b569961139ff94f97ee476b9.png


То не че е голяма филисофия човек и сам да си приготви подобен сандвич с продукти от супера (верига с по-прилични цени е Netto) ... Ние се изхранвахме точно със сандвичи и плодове от супермаркетите. Впрочем - северните страни имат сериозно производство на боровинки и малини, така че тези плодове се намират на прилични цени, бананите също са евтини, на фона на общата скъпотия. 

Иначе и друг път съм споменавал - ако нямаш някакъв голям страх от т.нар. "джънк фууд"  - в Копенхаген има на много места улични колички с хот-дог, който за мен, макар и вероятно не много полезен, си е вкусен, защото поне кренвиршите и наденичките са с истинско месо. 

@Crazy Horse , би ли споделил от кой сайт са тези кулинарни карти? 

  • Харесвам 5
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 1 час, Фичо каза:

Както вече е ставало дума - на страните в северна Европа кухнята като че ли не им е най-силната част :wink:, хубавите места за кулинарни изкушения и пиршества в Европа определено са предимно по на юг - Португалия, Испания, Франция, Италия, Гърция, България ...
Та и в Дания няма нещо кой знае какво по отношение на хапването ...

@Crazy Horse , би ли споделил от кой сайт са тези кулинарни карти? 

съгласен съм напълно, че границата на хубавата кухня в Европа минава на юг от Дания и на изток от Полша и Украйна.
А, картите са от https://www.tasteatlas.com Ако се вгледаш в левия ъгъл на картите го има сайта.

 

Но, още по-добре е да ги вземеш от този сайт, където са селектирани 30 кулинарни карти.
https://www.boredpanda.com/taste-atlas-food-map/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Грузия. Не пропускайте да опитате и хлябовете им. Пекат ги в каменни пещи, а самият хляб се лепи по стените им. На мен лично много ми хареса.

302993946_IMG_20190918_0938432.thumb.jpg.c20fed4904ad3bbd058bc1025a31f0d7.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 44 минути , Polina каза:

Грузия. Не пропускайте да опитате и хлябовете им. Пекат ги в каменни пещи, а самият хляб се лепи по стените им. На мен лично много ми хареса.

302993946_IMG_20190918_0938432.thumb.jpg.c20fed4904ad3bbd058bc1025a31f0d7.jpg

Внимавай,че се лепи не само по стените на пещта😀

  • Смея се 8
Връзка към коментар
На 16.09.2019 г. в 1:09, Happy_Traveler каза:

Хаха, да. Подготвена съм вече психически. Ама аз за вкусна храна, която се пробва веднъж - давам пари. Ако реша, че си заслужава естествено де. Просто да е нещо нестандартно и вкусно от типа на кенгуру в Австралия, крокодил в Азия, пържоли в Аржентина...

Koldskål - има я и в магазините, в опаковки като прясно мляко.
Reffan - е мястото за стийт фуд. Има и симпатични ресторантчета и пивоварни.

Според мен смело влизай в кръчмата и пробвай всичко непознато. Че скоро освен че ходим по едни и същи места и ще ядем едни и същи неща 😉

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Другата тема за ресторантите ме подсети, пък и правихме барбекю (churrasco) с комшиите в неделя.

Тропическите говеда имат една гърбица, която се казва cupim. То е много шарено месо, смесено с тлъстина и не изсъхва.

Сложиха го в плик и седя на високото ниво на скарата около 2-3 часа, после се маха плика и се доизпича, много вкусно стана.

Снимки нямам, то и без това със снимки не се наяждаш 😂

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

В култовата / прехвалена, според мен/ кръчма Simi ,  в Лименас, Тасос:

 

9768F800-5864-4255-AE21-090A83E5EC5A.thumb.jpeg.560711b2879bb503cea1dfe5ebcb0f3d.jpeg

 

3CDB5DFD-E900-4B51-8921-C7601A531112.thumb.jpeg.47bd662cd56b406644db2e97db6855f8.jpeg

 

Гръцка салата

 

269E8339-5336-400A-A8D1-B7549C16842B.thumb.jpeg.ab7bb58d4adf290d0e649d158298d6af.jpeg

 

Агнешкото беше малко жилаво,  филето от Лаврак а ла Сими - малко преварено.:(

 

551A0590-9F0D-4EBE-937C-2D56B7D91739.thumb.jpeg.74dbb60f78e2ca2dd45aab3ccc23f221.jpeg

 

Бирата си беше наред.:)))

 

6C91BD33-3C8F-411A-88D0-5D0CB3080108.jpeg.2e9b556cd423789588229947d09c23e2.jpegв

 

Бяхме се зарекли, че няма да сядаме там, ама почти нищо свястно вече не работи и просто нямаше къде.

 

Но пък, гледката е хубава:)))

 

E328B5E4-EB9E-4F2E-ABC7-FED3BF11602F.thumb.jpeg.c94273d14c42dcf3dbffad991f28cab2.jpeg

  • Харесвам 13
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.