Прескочи до съдържание

Перу - организационни въпроси

Препоръчани мнения

Знам, че в Перу се пие само бутилирана вода.

А зъбите с каква вода се мият?

Фонтаните в Лима, в кой квартал се намират и по кое време трябва да сме там, че да ги видим?

Колко време е пътя с такси от центъра до Баранко? Мирафлорес?

И въобще как ползвахте таксита в Перу? Случайно спряни таксита ползвахте ли или само повикани от хотел, ресторант и т.н.? Как се разбира кои таксита са радиотаксита и легални, и кои да избягваме?

Някой да знае откъде мога да изнамеря код за намаление при Номадите? Всичко, което открих вече е невалидно.

Връзка към коментар

Веси, според теб напълно достижимо ли е в един ден с тръгване от Куско - Писак - пазар и руини, Чинчеро - град и пазар, Марас и Морей, Оланта - град и крепост? Ако това е достижимо ще е супер, ама нещо ми се струва доста претрупано за всичко. Трудно ми е да преценя, не съм била там. Ти мислиш ли, че е възможно?

И нощувка в Паракас до океана, заслужава ли си? Или да тичаме към Лима за пълен ден там?

В Чинчеро, не сме ходили. Аз писах, че разглеждахме светилищата над Куско, Писак (руините+пазара), Марас, Морей и пристигнахме вечерта към 20 часа в Олайтантамбо. Предполагам, че ако Саксайламан и др. ги разгледате друг ден, би ви стигнало времето за разглеждане на руините над Олайтантамбо. Незнам... Stenk, явно не иска да променяте плановете, така че спокойно бихте могли да се придържате към първоначалните такива  :P При всички положения ще се изкефите . Само моето мнение е да не се връщате непрекъснато до Куско след всяко ходене, защото си е разход на време, а разстоянията не са малки, а и състоянието на пътя не беше супер (данни от 2014). Олайтантамбо- Куско го взехме в оная маршрутка за около 2-3 часа, т.е. сметнете си колко време от деня ще отиде в път.

Относно Писак- пътя до там е много живописен. Пазарът си струва за разни статуетки и сувенири, но не е чудо невиждано. Руините може да ги разгледате и за 1/2 час,но ние попаднахме на местен гид и ни разби от обикаляне и обяснения  :lol: Реално трябваше до обяд да сме там, а ние приключихме към 15. После към Марас и Морей, където реално на всяко от местата за разглеждане не би ви отнело повече от половин- един час (с уговорката, че бяхме само ние, без тълпи и изчакване някой да мине преди да се наснимаш ;)

Редактирам, за да отговоря и на другите въпроси. Да, вода само бутилирана. Зъбите, ако изрично не са ви предупредили, може и с течаща. 

Фонтаните- с такси от центъра за около 20 мин. Относно работното време- проверете, защото има почивен ден, ама не се сещам кой. Ние бяхме там около 18-19 (тъкмо се мръкваше) и седяхме до 11. Мисля около 20 започна главното представление, но не знам дали през различните сезони не е с разлчен час. До Мирафлорес, отново бяхме с такси, но времетраенето зависи главно от задръстванията. Съвет- някакви базови познания на испански (поне числата). Относно кое колко би трябвало да струва- питахме в хостела и когато спирахме таксита започвахме да сваляме

Редактирано от vesi
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

относно пазара в Писак... аз лично съм разочарована. Нещата не са евтини и само са развалили площада на Писак :)))! Джунджурийки от Перу продават навсякъде и може да се намерят на доста по-добра цена от Писак. 

Фонтаните са на адрес Madre de Dios, Lima 15046, Перу.Хубаво е да се отиде вечерта, заради светлините. Има шоу на всеки половин час или нещо такова.

В Лима съм ползвала такси от улицата постоянно. Трябва да се пазариш обаче. Примерно от Мирафлорес до центъра се возихме за 20 солес, но мисля, че може и за по-малко. Както казах по-рано, има ужасни задръствания и може да ви отнеме доста време в предвижване...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

да, Баранко е доста интересен - отидете на моста на влюбените и докато го прекосявате си пожелайте нещо. 

Съчетайте заедно Мирафлорес и Баранко, за да спестите време. 

В Баранко закусвахме на пазара и беше уникално вкусно и евтино!

Соковете от папая и манго са страхотни навсякъде из Перу!!!

Мисля, че лимяните също няма да разберат, ако им говорите на кечуа ;))))!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Таксита от улицата, и задължително поне питайте за цената, ако не се пазарите, те нямат таксиметри (нямаха). Поне са доста евтини, макар и големи бракми. От летището към града цената е твърда, обратно може да се навие да понамали малко...

Забавно е, веднъж на първото кръстовище спря, от двигателя почна да излиза пара и вика "съжалявам, дотук сме"... На връщане към летището шофьора ми поиска да му заема очилата си, че има полиция на входа, в книжката му пише, че трябва да кара с очила, а той нямал...

• Харесвам 5
  • Смея се 1
Връзка към коментар

При положение , че малко след 17 се мръква в този сезон за да може да разгледаме Олантайтамбо трябва да сме там най-късно към 13-14 часа . Това се връзва идеално със сутрешна разходка из Писак и денят отлетя ...

За пазара и аз чета на доста места , че е голямо разочарование.

Връзка към коментар

Летищните таксита в Лима са картел и държат нереално високи цени.

Разходете се 2-3 минути пеша до главния булевард извън летището и ще си вземете такси на минимум половин цена. Аз така направих и всичко беше ок.

За пазара и аз чета на доста места , че е голямо разочарование.

Пазарът според мен въобще не си струва.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

За пазара в Пизак - кой както го кефи. Аз не съм имал намерение да пазарувам там на кило, та и цените не съм гледал, по-скоро да погледаш шарено, местни носии... Там сувенири и прочие вероятно са по-скъпи отколкото другаде.

Точно в този пазар има една част, която си е за местни, продават зарзавати и техни си неща, интересно е да видиш 20 вида царевица и 20 вида картофи и сума непознати плодове (тях може и да опиташ)... Там си пазаруват местни жени, облечени шарено с бомбетата, но не винаги е удобно да се снима, мръщят се. Ако дадеш някоя пара е друго. 

Аз лично не бих го пропуснал, но аз не пазарувам в големи количества, предимно гледам  :)

Има пазар и в Чинчеро, но не помня как беше.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Уф, тоя пазар :) , явно няма да му отделяме много време. То беше по-скоро да позяпаме шарения, а не толкова да пазаруваме. Иначе прочетох, че този в Чинчерос е много по-добър, ама май е само в неделя.

С тия таксита, яко се обърках. Навсякъде, където чета, включително в сайта на каучсърфинга, съветват да се внимава много с тях и да не се наемат непроверени таксита, че често с тяхна помощ се осъщетвява насилие над туристите. Всички пишат да се иска от хотела или заведението, те да повикат радиотакси. Тук наобратно. Всички заявявате, че сте ги хващали от улицата и единствения проблем може да бъде по-високата сметка. Добре, че сме трима :) .

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

В Чинчеро бил по-автентичен , не така туристически.

Аз обичам пазарите ,но точно от вида който описваш с плодове , зарзават , риба , екзотични животинки ...

Ако е за джунджурии пет пари не давам :)

Жоро вечерта кацаме късно и ще си вземем трансфер от хотела мисля 50 сола беше.

Като сме трима такситата няма да са някакъв разход.

Помня , че ти си беше резервирал цял тур за Куско , Долината и МП. Private ли беше или в група ?

То е пълно с "лъскави" глезени туристи , дето ги е страх да си мръднат пет метра от буса с който ги развеждат.

Нали и в България лъжат хората както си искат.

Я кажете тая чича става ли за нещо?

Бирата бива ли я , виждам че е двойно по-скъпа от тази в БГ ?

Ориентировъчна цена за прилична вечеря в нормално заведение и т.н.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Жоро вечерта кацаме късно и ще си вземем трансфер от хотела мисля 50 сола беше.

Като сме трима такситата няма да са някакъв разход.

Помня , че ти си беше резервирал цял тур за Куско , Долината и МП. Private ли беше или в група ?

Таксита има денонощно, така че принципно късното пристигане не би било проблем. За сравнение - моето такси от летището до центъра на града излезна 15 сола. Вие си знаете най-добре де, просто подавам инфо.

Да, към хотела имаше агенция, която ми организира all inclusive тур. Много удобно и не се занимавах с 1000 глупости. Не беше private, но за сметка на това пакетната цена беше с около 20% по-ниска отколкото ако сам си бях резервирал всичко поотделно. Това е един от малкото пъти, когато с кеф ползвах травъл агенция.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Пазарлъка от какви нива тръгва - 50% надолу , повече или по-малко ? Не искам да си прося боя , нито пък да бъда наивен ;)

Редактирано от stenk
Връзка към коментар

С тия таксита, яко се обърках. Навсякъде, където чета, включително в сайта на каучсърфинга, съветват да се внимава много с тях и да не се наемат непроверени таксита, че често с тяхна помощ се осъщетвява насилие над туристите. Всички пишат да се иска от хотела или заведението, те да повикат радиотакси. Тук наобратно. Всички заявявате, че сте ги хващали от улицата и единствения проблем може да бъде по-високата сметка. Добре, че сме трима :) .

И аз четох същото и в началото се бях попритеснил. На място не забелязах каквото и да е смущаващо. Според мен такива коментари се пишат от разглезени и неопитни американци и западняци.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз четох същото и в началото се бях попритеснил. На място не забелязах каквото и да е смущаващо. Според мен такива коментари се пишат от разглезени и неопитни американци и западняци.

И моята първоначална реакция беше такава. После  отворих Каучсърфинга и хостовете също даваха такива съвети, което много ме притесни.

Връзка към коментар

Да , явно както за Буенос Айрес и Рио.

Ако сам не си търсиш белята няма проблем.

Те четат страхотиите в сайтовете на Външно - техните си външни и следват като зомбирани всяка буква и запетайка в пътеводителя си.

Ти не даваш ли съвети на гостите си в София за таксита , джебчии и прочие ;)?

Те мен какво да ме закачат , другите да му мислят. Аз затова съм оцелял :)!

Редактирано от stenk
Връзка към коментар

Да ти кажа аз основно им казвах, че София е сигурен град и да се пазят само от бездомните кучета.

Наскоро разбрах, че София въобще не бил сигурен град, а отделно и че моят район бил един от най-бандитските и опасни райони в столицата. От тогава спрях да се хваля със сигурността.

Интересно как знаеш, че не си търсиш белята в град и място, което не познаваш? Мисля, че малко повече предпазливост няма да навреди.

Връзка към коментар

След като си измих зъбите няколко пъти с течаща вода, реших че мога и да я пия водата. Не съм имала проблеми. Лед в сокове са слагали, също не е имало проблеми. Запознахме се с един австриец който носеше нещо като разтворими хапчета, които пречистват водата. Ако ви е страх може да потърсите такива. 

Такси сме хващали рядко и то само онези малките като тук-тук и не сме имали проблеми. Може да сме ползвали и нормално такси, но не си спомням нещо да ми е направило неприятно впечатление. Влязохме в Перу от Чили и излязохме от Екуадор и не сме ходили до летището в Лима. Маршрутки също използвахме.

Севиче доста си хапвахме, а е сурова риба. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За Лима и Мексико сити бях чел доста истории за криминални отвличания на туристи с таксита, но характерното за повечето случки беше, че или някой пътува сам или е пиян. Лични лоши преживявания нямам, но все пак не е лошо човек да има едно на ум.

Хубаво е парите да са ви разделени на две. В скрит джоб или в портмоне на корема скрийте документите и повечето пари, а на лесно достъпно място дръжте портмоне с пари за един ден. Ако недай си боже някой ви нападне дайте портмонето с парите за един ден.

Шансът да се случи подобно нещо не е много голям, но е хубаво човек да е подготвен. Неприятното е, че в големите градове на Латинска Америка престъпниците са доста агресивни и лесно може да ви наръгат с нож :( 

Няма нужда човек да става параноик, но аз лично препоръчвам много по голямо внимание спрямо пътуване в Европа или Азия.

Хващал съм нелицензирани таксита на улицата, но за цената е добре винаги да се пазариш предварително и да гледаш на картата къде е адреса. Повечето от таксиметровите шофьори не се справят добре с търсене на конкретен адрес и е добре човек да знае горе долу къде отива.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

По принцип в големите градове е най-голямата престъпност. В Лима останахме един ден и не сме имали проблем, нито в Сантяго (Чили) за няколко дни. В Кито обаче, 4 дни и всеки ден с обир (джебчии и др.). Нямаше разлика в начина на пътуване. Просто някои места са наистина по-опасни. А явно и всеки с късмета си. Така че, случки всякакви. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Да , явно както за Буенос Айрес и Рио.

Ако сам не си търсиш белята няма проблем.

Те четат страхотиите в сайтовете на Външно - техните си външни и следват като зомбирани всяка буква и запетайка в пътеводителя си.

В София най-лошото което може да стане е да те излъжат и да ти вземат парите, но няма да те наръгат с нож или да те застрелят. В Латинска Америка не е точно така, но опасно е единствено в големите градове. В провинцията може да се отпуснете ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

По принцип в големите градове е най-голямата престъпност. В Лима останахме един ден и не сме имали проблем, нито в Сантяго (Чили) за няколко дни. В Кито обаче, 4 дни и всеки ден с обир (джебчии и др.). Нямаше разлика в начина на пътуване. Просто някои места са наистина по-опасни. А явно и всеки с късмета си. Така че, случки всякакви. 

За щастие никъде в Латинска Америка не съм имал негативни преживявания, но в Кито усещах напрежение, защото полицаи на няколко пъти ни даваха съвети. Или ми препоръчваха да не си нося раничката на гърба или да не не се разхождаме по дадена улица. Видимо всичко беше много спокойно, но явно престъпността е доста висока..

Сантиаго според мен е изключение в Латинска Америка. Там престъпността е по скоро на нивото на Европа.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Оооо, защо ги мислите тези работи? Престъпност винаги е имало и винаги ще има. Разбира се- малко повече предпазливост не е излишна.

Нас ни предупредиха, че Арекипа бил супер опасен град. Дори от хотела не ни даваха да отидем до местния пазар... какви работи ни наговориха, ужас. Оставихме си раниците, фотоапаратите и... потеглихме. Посетихме го и си пазарувахме оттам и от банди не бяхме пребити... 

Пазаренето- въпрос на усет :) - винаги съм го казвала. За мен си е спорт и ме кефи. Смъквали сме цени в пъти, но нали знаете- всичко струва цената, която си готов да платиш. 

Храненето в заведение е специфично- има т.нар. дневни менюта, които са на супер цени. Най- често включват предястие (любимото ми "савиче"), основно и безалкохолно от кана. Всичко останало се доплаща. Има ресторанти, където такива менюта нямаше и реално основно блюдо стигаше до 20 лв. В Арекипа напипахме едно местенце, където пържоли на скара излизаха около 2 лв. , а в Куско местен ни препоръча ресторант и вечерно меню излизаше 4-7 лв. 

Цените, обаче, непрекъснато растат, та не съм сигурна дали са валидни тази година.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Именно не става въпрос човек да е глупав , а просто да спазва определени правила и да  не изпада в параноя.

В противен случй направо си резервира цялостна екскурзия още от БГ и го водят под строй в групата ... не , че и така не може да стане издънка ако си е карък ;)

За  пазаренето питам , щото при различните дестинации си е различно. Например в Тайланд го докарвах на 50-70 % , но разбрах ,че някъде там е долната граница под която не се съгласяват. Тия неща ги разбрах след като видях цените на същите неща в магазини и после офертите на търговците :)

В Йерусалим в Стария град можеше да смъкваш неща 4-5 пъти под цената която искат в началото и т.н.

Просто ми трябва ориентир за Перу доколко местните надскачат  нормалната цена в началото на пазарлъка.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.