stanimir Публикувано: 28 септември, 2015 Сподели Публикувано: 28 септември, 2015 Докато ми е прясно да нахвърлям няколко полезни неща за бъдещи пътешественици Като начало Перу ми се стори доста сигурна дестинация. На няколко пъти хващахме таксита от улицата също без проблем. Цените на храната и в магазини по туристическите места са съпоставими до леко по-високи от тези в София. Същото за сувенирите. Търговците не са досадни като в Азия например и пазарлъка върви в тесни граници до 20-30%. Прословутото л-во за височинна болест - Сорочи се продава във всяка аптека без рецепта и съвсем не е скъпо - 11-12$ за опаковка от 20 капсули. Лично ние нищо не сме пили и всичко мина безпроблемно при все , че здраво обикаляхме и катерехме. 10 Връзка към коментар
captain_oveur Публикувано: 28 септември, 2015 Сподели Публикувано: 28 септември, 2015 (редактирано) stanimir Кой си ти бе, бандюга, и защо ползваш профила на stenk??? М? За Перуто... Отидохте вие там, значи, и бам! - президентшата я погнаха за пране на пари! Редактирано 28 септември, 2015 от captain_oveur 7 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 28 септември, 2015 Сподели Публикувано: 28 септември, 2015 (редактирано) Мда , а след ходенето ми до Бразилия взе да се клати стола на Дилма Русеф. Дали не е намесено ЦРУ покрай нас Перу пречупи нещо в мен и това е новото ми аз П.С. А да , взех си и багажа ...оня ден. Редактирано 28 септември, 2015 от stanimir 8 Връзка към коментар
ECC Публикувано: 28 септември, 2015 Сподели Публикувано: 28 септември, 2015 Добре дошли! И остава да почерпиш за новия ник нейм. 4 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 28 септември, 2015 Сподели Публикувано: 28 септември, 2015 Докато ми е прясно да нахвърлям няколко полезни неща за бъдещи пътешественици Като начало Перу ми се стори доста сигурна дестинация. На няколко пъти хващахме таксита от улицата също без проблем. Цените на храната и в магазини по туристическите места са съпоставими до леко по-високи от тези в София. Същото за сувенирите. Търговците не са досадни като в Азия например и пазарлъка върви в тесни граници до 20-30%. Прословутото л-во за височинна болест - Сорочи се продава във всяка аптека без рецепта и съвсем не е скъпо - 11-12$ за опаковка от 20 капсули. Лично ние нищо не сме пили и всичко мина безпроблемно при все , че здраво обикаляхме и катерехме. То, кат си млад и хубав е лесно ;) Радвам се, че сте си изкарали добре, ама чакаме по-длъжки разказчета. Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 28 септември, 2015 Сподели Публикувано: 28 септември, 2015 Да ще почерпя и теб Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 28 септември, 2015 Сподели Публикувано: 28 септември, 2015 Да ще почерпя и теб За кого се отнася, че да почне да се надява? 3 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 28 септември, 2015 Автор Сподели Публикувано: 28 септември, 2015 (редактирано) Аз пък бих казала, че пазарлък почти няма, където има качествени стоки. По сергиите из страната има някакво минимално намаление, ама е толкова малко,че не си заслужава много усилието. Най-качествените стоки са по-лъскавите магазини, а аз открих много качествена стока на пазара на Инките в Мирафлорес или меркадо индио. Там обаче използваха номера стоката струва например 70 солес,ама аз ще ти я дам за 50 солес. Като кажеш, че искаш две неща, ама за 90 солес те поглеждат с едни тъжни очи и ти казват, че не може толков евтино и ти купуваш на тяхната цена. Стоката обаче там беше изключително качествена. Говоря предимно за плетивата. Всичко с етикет, произведено ръчно, 100 процента бейби алпака. На останалите пазари го плетат едни баби смес на алпака с лама, което пак не е лошо, но като видиш оригинала разбираш каква е разликата. Иначе и за мен страната ми изглежда по сигурна в сравнение с Бс.Ас., но пък Лима не е толкова красива и е доста дива. Хората са много добросърдечни и почтителни. Нямам нито един случай на неучтивост или съмнително поведение към мен.Напротив при всеки разговор показваха уважение, такова каквото се изисква по техния стандарт и е напълно приемливо за нас. Малко по арогантното поведение винаги е провокирано от неперуанеца. Такситата, така и не научих кои да взимам и кои да отбягвам. Всеки път изпитвах непровокиран страх при взето такси от улицата. Най-малкото да не решат да ме зарежат в нищото. Иначе цената на такси от улицата е в пъти по ниска от поръчано от хотел такси. Редактирано 28 септември, 2015 от mililia 9 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 28 септември, 2015 Сподели Публикувано: 28 септември, 2015 Е от улицата да са били две таксита или три ? Всичко друго беше уредено от хотелите и ресторанти. Случва се и да платите дей трип и агенцията да ви зареже забравяйки да ви вземе от хотела. Това не бях виждал никъде , но да кажем беше злощастен инцидент. Като цяло много добро отношение на перуанците към чужденците и си изкарахме страхотно. 2 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 28 септември, 2015 Автор Сподели Публикувано: 28 септември, 2015 Мога да направя сравнение на цената на такситата в Лима от хотела и от улицата. Хотелът не само, че прибираше лъвски пай от печалбата на таксито, но и най-безсрамно лъжеха, че да поръчат такси от друга фирма ще излезе по скъпо. Такси до пазара в Мирафлорес 25 солес, от улицата 15 солес, че даже беше склонен и на смъкване на цената на 12 солес, но пък не беше наясно с адреса на хотела, така че слизах на централния площад. За такси, което да ме остави до адрес и след това да ме вземе пак от там, плащах не само за курса, но и за празните курсове. Така, че сигурността беше на висока цена, както и това че поръчаните таксита бяха по добър клас автомобили. Супер доволна останах от фирмата за таксита, която ползвахме за Свещенната долина. Точни като германци, плюс че ти предоставяха и шофьори с познания за гидове. Отговориха ми на имейлите десетина минути след като ги пратих. Цените им бяха напълно нормални за изгубеното време и пропътуваните километри. Що се отнася за туровете е Пуно, навсякъде в нета пише за нескопосаните агенти на фирмите там. Аз се усетих, че нещо куца, още като промениха условията на плащане, договорени преди това, но в крайна сметка организаторите са две-три фирми, останалото са прекупвачи на комисионни. Може да се избегне фал, ако се отиде преди 7 на пристанището и се договаря директно с организаторите. За мен обаче, островите в Пуно не си заслужават, ако не се ходи до Боливия. Иначе си е туристически капан, та дрънка. Виж Пуно колкото ме стресна като го видях, толкова ми и хареса като го поопознах. Сигурно през февруари на карнавала е невероятно преживяването. Лима - заслужава си само историческия център и евентуалния пазар на Мирафлорес. Останалото е губене на време, което може да се оплътни по-добре. Музея на Ларко на мен ми хареса, но си иска предварителни познания иначе се чудиш какво правиш там. Курсът е обикновено 1:3,19 солес за долар. В последния уикенд обаче неочаквано се повиши на 3.22 солес. За Мачу Пикчу задължително репеленти и шапки и слънце защитни. Качването и слизането на Мачу Пикчу планината изисква поне 3-4 часа и за нетренирани хора не е препоръчително. Аз си мислех, че никога няма да успея да се върна от върха и се радвах, че съм записана, та да се знае къде съм се затрила. Сандбординга ми беше супер удоволствие, болезнено и за мазохисти. Имам синини на невероятни места, и цялата съм издрана. Това обаче го осъзнаваш на края, иначе е голям кеф, поне за авантюристично настроените хора. Вип леглата в автобусите са по удобни от хотелските легла. Спокойно може да се ползват за преходи. 13 Връзка към коментар
Sun4o Публикувано: 29 септември, 2015 Сподели Публикувано: 29 септември, 2015 (редактирано) Може би имаш предвид Уайна Пикчу, а не Мачу за изкачването. И за островите на Пуно бях писал, и за Лима, така че се припокриваме в мненията си за Перу. Важното е, че сте си изкарали добре, впечатления ще разказвате другата седмица на Цигов чарк. Редактирано 29 септември, 2015 от Sun4o Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 29 септември, 2015 Сподели Публикувано: 29 септември, 2015 Може би имаш предвид Уайна Пикчу, а не Мачу за изкачването. И за островите на Пуно бях писал, и за Лима, така че се припокриваме в мненията си за Перу. Важното е, че сте си изкарали добре, впечатления ще разказвате другата седмица на Цигов чарк. Аааа, не е чеСнУ, а ние, дет няма да сме на Цигов чарк как ще разберем? 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 29 септември, 2015 Сподели Публикувано: 29 септември, 2015 Относно Титикака - островите Урос са пълна бутафория , капан за туристи , но Такиле е страшно красив и си струва разходката. Може да пропуснете едночасовия обяд дето агента ви води на "традиционна перуанска кухня" тип в ресторанта на братчеда да изкара изкара и той някой лев Същото важи и за пустинята в Паракас. Ако искате да разберете какво хапват истинските перуанци пробвайте храната от уличните колички и закусвални. Местенца като restorante turistico едва ли ще ви дадат реално усещане. 5 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 29 септември, 2015 Сподели Публикувано: 29 септември, 2015 Поне аз съм далеч от представата за лъскавия "бял турист" и това не е моят начин Пазари колкото щеш и примерно този в Писак е много по-скъп от пазара в центъра на Лима , като навсякъде продават едни и същи туристически сувенири. Хубавите гарантирано истински неща струват скъпо и не са по пазарите. Примерно 40-50$ за шал , 100 и нагоре за пуловер и т.н. 2 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 29 септември, 2015 Автор Сподели Публикувано: 29 септември, 2015 Може би имаш предвид Уайна Пикчу, а не Мачу за изкачването. И за островите на Пуно бях писал, и за Лима, така че се припокриваме в мненията си за Перу. Важното е, че сте си изкарали добре, впечатления ще разказвате другата седмица на Цигов чарк. Сънчо, точно планината Мачу Пикчу имам пред вид. Два пъти поне е по- висока от Уайна Пикчу. Предполагам, че Уайна Пикчу може да е още по екстремна да я изкачваш. Мачу Пикчу последната част беше тесни и високи неизгладени камъни по които да се катериш. Тогава обаче все още имаш цел - върха и все някак се катериш. На слизане успях да се добера до входа за 1.30 мин, но краката не ми се подчиняваха и на няколко пъти щях да се претрепя по пътя. Слязох 10 мин. преди да затворят, та нямаше и много хора които да ме видят, ако се пребиех. Сега не бих си го причинила отново да катеря връх между 10.30 и 14 ч. на силно слънце, без вода и сама. Ама тогава си бях загубила разума. :-). 5 Връзка към коментар
Цвете Публикувано: 29 септември, 2015 Сподели Публикувано: 29 септември, 2015 А защо си била сама? Не бяхте ли тройка? Разказвайте, моля! Връзка към коментар
mililia Публикувано: 29 септември, 2015 Автор Сподели Публикувано: 29 септември, 2015 (редактирано) А защо си била сама? Не бяхте ли тройка? Разказвайте, моля! Клете, няма нищо интересно за разказване. Планината изкачвах сама. Реших го съвсем внезапно, в крачка, без да споделя, че смятам да го правя. Дори си нямах идея, че ще стигна до върха. Бях решила да започна изкачването, да походя малко и като ми писне да се върна, без да имам за цел върха. Определено да изкачвам планина, не ми е по- вкуса, та всичко беше просто малко на шега. С изкачването, обаче, дойде и адреналина и спортната злоба, та така след около 2.30 ч. мъка до върха, се оказах под развятото перуанското знаме. За първи път правех преход в планината и наистина ми се видя доста трудно и то най-вече слизането. Тогава си доста уморен и разконцентриран, та преобладават подхлъзванията, изкълчванията, паданията. Така беше не само при мен, но и при други хора, които срещах по пътя си. Не видях някой дето изкачва да залита и пада, но видях доста хора, слизайки да се подхлъзват и падат. Аз на няколко пъти си поизкълчих леко краката и понеже вече коленете изобщо не ми се подчиняваха се бях доста поуплашила, дали ще се добера до входа. Трябваше да се върна до 14 ч. , та се наложи и да бързам. Редактирано 29 септември, 2015 от mililia 7 Връзка към коментар
Childish Публикувано: 29 септември, 2015 Сподели Публикувано: 29 септември, 2015 Следва - Еверест! 3 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 29 септември, 2015 Автор Сподели Публикувано: 29 септември, 2015 (редактирано) Следва - Еверест! Хахаха, как ли пък не. Задоволявам се с Мачу Пикчу и се отказвам по по нататъшна спортна кариера ! Обаче си чакам поздравленията от Оги, щото той има един голям пръст в това ми действие! Май той ми служеше за нахъсване на място. Докато се тормозех да се катеря, се сещах за него и как ще ме майтапи, че едно хълмче не мога да изкача и взех че го направих. Та посещавам този си "подвиг" на Оги! Редактирано 29 септември, 2015 от mililia 7 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 29 септември, 2015 Сподели Публикувано: 29 септември, 2015 (редактирано) Ехее, мерси. Мисля, че трябва да си изключително доволна. Поздравления ! Виж, Лили не ме послуша за Фиц Рой, и още съжалява... Редактирано 29 септември, 2015 от ruwenzogy 4 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 29 септември, 2015 Сподели Публикувано: 29 септември, 2015 Останалите го давахме по-лежерно единствено до Sun Gate. https://www.google.bg/search?q=gate+of+the+sun+machu+picchu&client=ms-android-motorola&prmd=ivmn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CA8Q_AUoAWoVChMIzZ-Jt_ucyAIViFUUCh0uQA7B 1 Връзка към коментар
Childish Публикувано: 29 септември, 2015 Сподели Публикувано: 29 септември, 2015 Ехее, мерси. Мисля, че трябва да си изключително доволна. Поздравления ! Виж, Лили не ме послиша за Фиц Рой, и още съжалява... Бях сигурна, че ще ме сдъвчеш! 3 Връзка към коментар
Цвете Публикувано: 29 септември, 2015 Сподели Публикувано: 29 септември, 2015 (редактирано) Като чета, разбирам, че не е било лесно. Браво на теб, mililia! Аз все си мисля, че не съм достатъчно подготвена за Перу, трябва още да почета. А от друга страна вече одъртявам и хич няма да мога да се катеря.. Май ще трябва да преразгледам плана. Мечта ми е Перу. Редактирано 29 септември, 2015 от clete Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 29 септември, 2015 Сподели Публикувано: 29 септември, 2015 Нищо сложно няма в Перу , та няма какво да го отлагаш. Решаваш и тръгваш. 2 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 29 септември, 2015 Автор Сподели Публикувано: 29 септември, 2015 (редактирано) Като чета, разбирам, че не е било лесно. Браво на теб, mililia! Аз все си мисля, че не съм достатъчно подготвена за Перу, трябва още да почета. А от друга страна вече одъртявам и хич няма да мога да се катеря.. Май ще трябва да преразгледам плана. Мечта ми е Перу. Е, Клете, чак пък трудно, е доста пресилено. Понякога човек си прави кефа, мъчейки се. Сигурно ако е било толкова зле е нямало да го направя. Както споменах преди за първи път се размотавах из планина, та аз не съм някакъв показател. Слизайки от върха, на няколко метра от него, видях едно момче с две патерици да се изкачва. Значи щом някой иска го може. Тогава не издържах и поздравих момчето, за това което е направило. Ето това е гледката от там: Не отлагай, Перу, защото то се променя с много силни темпове. Не мога да преценя към добро или зло. От отзивите тук на другите знаех, че има промяна, ама си бърборих с един таксиджия и той ми каза, че за последните три-четири години Перу се е променило силно заради прилива от туристи. Започнало изграждане на инфраструктура и т.н. заради развитието на туризма. Сега си е скъпа дестинация, а като пооправят туй-онуй ще стане наистина невъзможно за посещение. Иначе и аз бях много скептична към тази страна, но сега мога да кажа, че е много спокойна дестинация. Спазвайки елементарни правила дори сама жена би била в безопасност, така както е в Париж, Рим или Мадрид. Много е скоро, обаче, да правя сравнения, но понеже бях и в Северна Аржентина бих казала, че Перу е силно надценено спрямо това, което е в северна Аржентина. Така, че ако имаш някакво предубеждение към Перу спокойно можеш да идеш в Андите в северна Аржентина и да получиш всичко от което имаш нужда, за да преживееш една силна емоция. Има ги инките, без да ти ги натрапват, имат и сходно на места икономическо развитие, хората са още по приветливи. Абе и на двете места има какво да се види, но като красота на пейзажа аржентинските Анди са и по колоритни откъм цветове. Височините и красотата от гледките към тях ги има и на двете места, но в Перу е само красива гледка, докато в Аржентина е красива цветна гледка. Разликата не идва от сезоните на посещението ми, а от състава на минералите в скалите. Аз емоцията си я бях изживяла там и сега имах просто едно леко поизбледняло дежа вю. Това обаче не означава, че не харесах Перу, напротив. Страхотна страна, страхотни хора, страхотна храна. Редактирано 29 септември, 2015 от mililia 18 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега