Прескочи до съдържание

Номинации за "счупен тъпомер"

akair
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е само за новини свързани с авиацията. Ако имате подходяща кандидатура, може да пуснете или в "Хумор" или "Разни любопитни неща". Съответно, ако мнението ви от тук изчезне - търсете го там 🙂

Препоръчани мнения

Публикувано:

Жалко че на борда не е била Мария Капон...нали лети само с Луфтханза.

Между другото и вчера стотици пътници са спали на летището в Мюнхен , заради обилния снеговалеж и канселирани полети.

• Шок 2
Публикувано:

Много са се изложили немците и то заради сляпото им следване на правилата. В 12 през нощта им свършва работното време и няма сила, която да ги върне, за да изкарат хората от самолета. По същия начин са ми и колегите на работа - светът свършва, обаче той като си направи часовете и си пали.

• Харесвам 1
  • Шок 5
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 21 часа, adreno каза:

Толкова за немската организация и прецизност 😄

Тази легенда много отдавна умря. Заедно с точността на немските железници и авиокомпании.

В страни като Германия често съм забелязвал, че при изтекли часове / работно време е почти невъзможно някакви хора или институции да си нарушат рахата заради каквато и да е спешна ситуация. На моменти този манталитет ми идва някак прекалено... западен. Но е наистина абсурден факт, че това се случва именно в Мюнхен, един от двата мега хъба на Луфтханза.

@ivailo_radev убеден съм, че поне няколко пътника са звъняли на полицията, но посред нощ просто никой не си е мръднал пръста.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 30 минути , ivailo_radev каза:

В 12 през нощта им свършва работното време и няма сила, която да ги върне, за да изкарат хората от самолета.

Тия за наказание трябва да ги пратят на октоберфест и след втората бира да им кажат, че нямат право на тоалетна. Сухари!

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:

Явно на летището в Мюнхен, работното време се спазва абсолютно стриктно от всички. Преди няколко години имахме приключение там. Довеждащият вечерен полет от София закъсня поради технически причини (удар от птица при кацане на летището в София и последвала проверка на двигателя) и така изпуснахме полета до Милано. Още докато чакахме в самолета в София, през приложението на Луфти, успях да променя полета до Милано с възможно най-удобния за следващия ден, но нямаше как да организирам настаняване. Затова при кацане в Мюнхен директно се отправихме към деска на Луфти. Беше някъде около 23:30 часа. Пред нас имаше стотина души, основно френска група ученици или спортисти. На петнадесетата минута ми стана ясно, че няма да се доредим до хотел при това стълпотворение и директно започнах да търся хотел през приложението на Букинг. Точно в полунощ служителите на Луфти любезно съобщиха, че работното им време е свършило и показаха на хората откъде да си вземат готови пакети с одеяла, снаксове, вода и безалкохолни. В този момент вече имах резервация за хотел и директно се насочихме към изходите, за да намерим такси. В крайна сметка, Луфти уважиха настаняването, както и пътуването в двете посоки с такси, но ме отрязаха за компенсация като се позоваха на технически причини относно закъснението...

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:

Немските железници са прекалено дълго неглижирани, а натоварването върху тях се увеличава. Там е като със самолетите, нещо да се прецака през деня и повлича всичко, а там запушва и други влакове. Отделно проблем с работна ръка, икономика, която вече не изпъква толкова в света, защото в новите сфери ги няма. Много неща се натрупват. И все пак на мен ми се струва, че нещата се представят по черни, отколкото са. Да със сигурност е различно и по-зле, но не е апокалипсис, както някои у нас го изкарват. Тук ако прочета коментари под статия, за проблеми в Германия или за завърнали се българи, ще кажеш, че са седяли 30г там и са страдали ужасно постоянно, а не осъзнават какво всъщност са пропуснали тук. Едва ли не тук постоянно нещата са били, каквито са сега.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 8 часа, ivailo_radev каза:

Много са се изложили немците и то заради сляпото им следване на правилата. В 12 през нощта им свършва работното време и няма сила, която да ги върне, за да изкарат хората от самолета. По същия начин са ми и колегите на работа - светът свършва, обаче той като си направи часовете и си пали.

Най-тежката влакова катастрофа в Ешеде също е била възможно да се размине, или поне да е с по-малко жертви, ако кондуктора (или някой от пътниците във вагона, видели как част от колелото пробива пода) беше дръпнал аварийната спирчка, без да се опитва да следва сляпо правилата за проверка.

• Харесвам 2
Публикувано:

Принципно работодателят може да бъде наказан със сериозни административни глоби за извънработно време на служителите и неплащане на извънреден труд. А ако са знаели, че служител работи извънредно и не са се противопоставили, се смята, че са разрешили извънреден труд. Освен това мисля, че са длъжни да отчитат и началото и края на работното време и ако не го отчитат също може да има глоби. Така че, не се учудвам, че след края на работното време приключват. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Самолетът е бил за неправилната дестинация (Копенхаген) и съответно с неправилните пътници. :smile:
Почти съм сигурна, че ако беше примерно за Дюселдорф с правилните пътници, присъщи за линията (от София), полицията щеше бързо да дойде, а и можеше самолетът сам да се разтовари през някой авариен изход.

Немците все повече ме плашат... :shok:

• Харесвам 7
  • Смея се 1
Публикувано:

Което доказва , че не всичко е черно-бяло.В много ситуации (и вероятно почти винаги) стриктното спазване на протокола гарантира качествен резултат , но има моменти в които известно отклонение може да е правилното решение.В това отношение "изостаналите" държави обикновено са много по-гъвкави.Нямаше ли в Япония нашумял случай с пожар , в който изгоряха много хора само защото нещо не било разписано в правилата ?Просто са ги гледали как изгарят.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 14 часа, Argentique каза:

Самолетът е бил за неправилната дестинация (Копенхаген) и съответно с неправилните пътници. :smile:
Почти съм сигурна, че ако беше примерно за Дюселдорф с правилните пътници, присъщи за линията (от София), полицията щеше бързо да дойде, а и можеше самолетът сам да се разтовари през някой авариен изход.

Немците все повече ме плашат... :shok:

Точно линията, която описа е тази, по която най-често летя 😄 Почвам да се замислям 😄

• Смея се 3
Публикувано:
преди 21 минути , ivailo_radev каза:

Точно линията, която описа е тази, по която най-често летя 😄 Почвам да се замислям 😄

Исках да напиша Дортмунд, ама нещо не ми се е получило от първия път. 😇😅

• Смея се 4
Публикувано:
преди 13 часа, stanimir каза:

Което доказва , че не всичко е черно-бяло.В много ситуации (и вероятно почти винаги) стриктното спазване на протокола гарантира качествен резултат , но има моменти в които известно отклонение може да е правилното решение.В това отношение "изостаналите" държави обикновено са много по-гъвкави.Нямаше ли в Япония нашумял случай с пожар , в който изгоряха много хора само защото нещо не било разписано в правилата ?Просто са ги гледали как изгарят.

Ми то и ние имаме такъв пример - Гюро Михайлов, но при нас той носи негативна конотация

Публикувано:

Е, нас по същите причини ВА ни държаха в самолета над 3 ч. на Хитроу, но мизерниците пристигнаха в София със закъснение 2,55 ч. Сметнали са точно. И нито вода нито сандвич дадоха.

Публикувано:
преди 20 минути , Дани Магелани каза:

Е, нас по същите причини ВА ни държаха в самолета над 3 ч. на Хитроу, но мизерниците пристигнаха в София със закъснение 2,55 ч. Сметнали са точно. И нито вода нито сандвич дадоха.

Според директивата имаш право на вода и някаква храна/сандвич след 2 часа и същото се отнася ако си в самолета. Изиджет са ми давали безплатно /и не само на мене/ в самолета - не можеха да излетят заради порой и наводнена писта.  Пиши, оплачи се официално.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 часа, Doctor Who каза:

Според директивата имаш право на вода и някаква храна/сандвич след 2 часа и същото се отнася ако си в самолета. Изиджет са ми давали безплатно /и не само на мене/ в самолета - не можеха да излетят заради порой и наводнена писта.  Пиши, оплачи се официално.

Много съм им набрала на ВА. Но не мога да се разправям с тях. Имам чувството, че на имейлите ми отговарят хора със СОП (разбирай олигофрени).

• Харесвам 2
Публикувано:
На 23.02.2026 г. в 8:32, Георги Матеев каза:

Тази легенда много отдавна умря. Заедно с точността на немските железници и авиокомпании.

В страни като Германия често съм забелязвал, че при изтекли часове / работно време е почти невъзможно някакви хора или институции да си нарушат рахата заради каквато и да е спешна ситуация. На моменти този манталитет ми идва някак прекалено... западен. Но е наистина абсурден факт, че това се случва именно в Мюнхен, един от двата мега хъба на Луфтханза.

@ivailo_radev убеден съм, че поне няколко пътника са звъняли на полицията, но посред нощ просто никой не си е мръднал пръста.

Жоро, оказа се, че наистина никой не се е обадил в полицията. Официално го потвърдиха от полицията. Пожарната също обвинява летището, че не са се обадили, понеже са имали възможност да евакуират хората (ама после трябва да им се плати естествено 🙂 ). Та въпросът ми хич не беше безсмислен за обаждането на полицията.

• Шок 5
  • Смея се 1
  • Замислям се 2
Публикувано:
5 hours ago, ivailo_radev said:

Жоро, оказа се, че наистина никой не се е обадил в полицията. Официално го потвърдиха от полицията. Пожарната също обвинява летището, че не са се обадили, понеже са имали възможност да евакуират хората (ама после трябва да им се плати естествено 🙂 ). Та въпросът ми хич не беше безсмислен за обаждането на полицията.

Поне на министър Караджов, някой ? 

• Смея се 5
Публикувано:
В момента, stanimir каза:

Поне на министър Караджов, някой ? 

Явно нямат толкова будни граждани като г-жа Капон и т.н 🙂

А и той само с Раянъер се разправя.....

• Харесвам 2
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Air India Flight Spends Nearly 8 Hours in the Air Before Turning Back After Wrong Aircraft Was Deployed

An Air India flight bound for Vancouver was forced into a costly mid-air return after spending nearly eight hours airborne due to an aircraft mix-up.

Flight AI185 departed Indira Gandhi International Airport on March 19, 2026, but was operated by a Boeing 777-200LR, an aircraft not approved for entry into Canada on that route. The airline had intended to deploy its Boeing 777-300ER, which holds the required regulatory clearance.

The aircraft continued for several hours, reaching airspace over China, before the error was identified by ground operations. The crew was then instructed to turn back to Delhi, where the aircraft landed safely after approximately 7 to 8 hours in the air.

All passengers were later accommodated on alternative flights. Air India described the incident as an “operational issue” handled according to standard procedures.

The mix-up is expected to result in significant costs, including additional fuel burn, crew duty implications, and passenger compensation. The Boeing 777-200LR involved is among the older aircraft in Air India’s fleet, and the incident has raised renewed scrutiny over operational processes as the airline continues its long-haul expansion.

Sources: Simple Flying / NDTV / Air India statements

FB_IMG_1774211935067.jpg

• Шок 4
Публикувано:
преди 22 часа, stanimir каза:

Air India Flight Spends Nearly 8 Hours in the Air Before Turning Back After Wrong Aircraft Was Deployed

An Air India flight bound for Vancouver was forced into a costly mid-air return after spending nearly eight hours airborne due to an aircraft mix-up.

Flight AI185 departed Indira Gandhi International Airport on March 19, 2026, but was operated by a Boeing 777-200LR, an aircraft not approved for entry into Canada on that route. The airline had intended to deploy its Boeing 777-300ER, which holds the required regulatory clearance.

The aircraft continued for several hours, reaching airspace over China, before the error was identified by ground operations. The crew was then instructed to turn back to Delhi, where the aircraft landed safely after approximately 7 to 8 hours in the air.

All passengers were later accommodated on alternative flights. Air India described the incident as an “operational issue” handled according to standard procedures.

The mix-up is expected to result in significant costs, including additional fuel burn, crew duty implications, and passenger compensation. The Boeing 777-200LR involved is among the older aircraft in Air India’s fleet, and the incident has raised renewed scrutiny over operational processes as the airline continues its long-haul expansion.

Sources: Simple Flying / NDTV / Air India statements

FB_IMG_1774211935067.jpg

И после, като казвам, че много хора не са напълно наясно или просто не знаят какво правят, често мои приятели и познати ми се смеят…

А ето един реален пример – самолет лети 8 часа и чак тогава се установява елементарна грешка, че изобщо не може да лети (грешен модел самолет) за Канада. Това показва колко често хората действат разсеяно, по инерция (направо на „автопилот“) или без достатъчна проверка.

В крайна сметка дори една малка грешка или пропуск може да доведе до огромни последици. Вниманието към детайла, отговорността и добрата подготовка не са формалност – те имат реална стойност и понякога струват много време, пари и усилия.

• Харесвам 2
Публикувано:
26 minutes ago, Иван Попов said:

И после, като казвам, че много хора не са напълно наясно или просто не знаят какво правят, често мои приятели и познати ми се смеят…

А ето един реален пример – самолет лети 8 часа и чак тогава се установява елементарна грешка, че изобщо не може да лети (грешен модел самолет) за Канада. Това показва колко често хората действат разсеяно, по инерция (направо на „автопилот“) или без достатъчна проверка.

В крайна сметка дори една малка грешка или пропуск може да доведе до огромни последици. Вниманието към детайла, отговорността и добрата подготовка не са формалност – те имат реална стойност и понякога струват много време, пари и усилия.

Не знам колко му е пробега на грешния самолет, ама разстоянието е 14400 км. Малко по-тъпо щеше да е да се усетят след PNR над тихия океан, че са в самолет с пробег 12000km а до Канада има повече от 6000км.

• Шок 1
Публикувано:

Достатъчен му е пробега , друг е проблема с машината тук.Иначе 8 часа е общото полетно време в случая. На четвъртия час са били някъде над Китай, когато са ги накарали да обърнат към Делхи.

• Харесвам 2
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Лауреатът на Оскар Павел Таланкин летял тази седмица от Ню Йорк до Франкфурт, взимайки със себе си статуетката Оскар в ръчния багаж. Служителите на американските TSA му забранили да я носи в ръчния багаж и го принудили да я чекира. На пристигане обаче бил информиран, че статуетката е загубена.

За щастие вчера вече е била намерена и вече му е връчена отново.

Авиокомпанията е Луфтханза 😀

• Харесвам 2
  • Шок 2
  • Смея се 10

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.