Прескочи до съдържание

Полезни смартфон приложения за пътуващи

Препоръчани мнения

Публикувано:

Google вкарва личните карти на европейците в телефоните им

Google Wallet Logo

Google обяви, че функцията за дигитални лични карти в Google Wallet ще започне да се въвежда в избрани държави от Европейския съюз през това лято. Разширяването на услугата включва и нов метод за проверка на възраст, разработен в партньорство с европейската банка Sparkasse Bank.

Компанията не уточнява кои точно държави ще получат достъп първи, но процесът ще бъде сходен с вече съществуващите решения за добавяне на документи в приложението в Бразилия, Индия, Сингапур и Тайван.

Потребителите ще трябва да заснемат видео селфи, да сканират своя документ за самоличност и да преминат автоматична проверка за съответствие между двете, съобщава Еngadget.

Google развива функциите за проверка на възраст от началото на 2025 г. в контекста на нови регулации за онлайн безопасност в различни държави. Компанията вече използва криптографска технология от типа Zero-Knowledge Proof, която на теория позволява удостоверяване на възраст без разкриване на лични данни като име, адрес или дата на раждане.

Новата интеграция с европейска банка позволява на клиенти да потвърждават възрастта си през Google Wallet, без да споделят чувствителна информация. Системата изпраща само потвърждение, че потребителят отговаря на изискванията, без допълнителни детайли.

Освен функциите за дигитална идентичност, Google разширява и възможностите за онлайн плащания чрез Google Pay. В сайтове, които поддържат директно разплащане, потребителите ще могат да извършват покупка с няколко стъпки, като използват вече запазените си методи за плащане.

Компанията въвежда и подобрения в системата за сигурност при онлайн трансакции. В Европейския съюз се предвижда потвърждение на плащанията чрез биометрични методи, което може да намали нуждата от еднократни SMS кодове и допълнителни проверки през банки или външни приложения.

За България въвеждането на подобни технологии ще зависи от европейската рамка и от развитието на националната система за електронна идентификация. Страната работи по собствено приложение за дигитална идентичност - BGID. То трябва да бъде съобразено с регламента eIDAS на Европейския съюз.

След като националните системи бъдат напълно интегрирани, се очаква възможност за синхронизация с международни платформи като Google Wallet, което би позволило използването на дигитални документи и у нас.

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз таман да пробвам преди 2 седмици като излезе за Бразилия и се оказва, че за малолетни не може. Щото те документи не си носят, ама телефони вече си носят.

А моята шоф. книжка вече няколко години е дигитална, препоръчвам.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 19 минути , neuromancer каза:

Аз таман да пробвам преди 2 седмици като излезе за Бразилия и се оказва, че за малолетни не може. Щото те документи не си носят, ама телефони вече си носят.

А моята шоф. книжка вече няколко години е дигитална, препоръчвам.

И аз нямам търпение да въведат напълно дигиталните документи. Честно казано, бих се радвал да мога да си нося личната карта, шофьорската книжка и другите документи в телефона и да не се занимавам с портфейли, карти и куп хартийки.

Телефонът така или иначе е нещото, което почти никой не забравя вкъщи. Ако системата е добре защитена и официално призната навсякъде, за мен това е бъдещето. Надявам се скоро да стигнем до момента, в който ще можем да излизаме само с телефона и нищо друго.

Между другото, в България все още нямаме дигитална шофьорска книжка, нали? Или поне аз не съм чувал да е въведена официално. Би било чудесно и това да стане реалност в близко бъдеще. Твоята книжка в Бразилия дигитална ли е и признава ли се навсякъде?

• Харесвам 1
Публикувано:

Има приложение на електронното правителство, излиза там. За всичко може да се ползва, пред полицията, всякакви фирми за легитимация... Иначе и на хартия имам, ама мога и да не я нося.

Паспорта може да излиза в google Wallet, ама точно как изглежда не съм виждал, на децата паспортите не можах да ги вкарам вътре.

истински пример за кражба на лични данни - шофираш си, някой те удря леко, снимате си книжките за попълване на протокол заради застраховката. После този някой регистрира на твое име предплатена СИМ карта и с нея участва в заговор за убийството на президента, вицепрезидента и председателя на върховния съд, + държавен преврат

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

И като спре тока , свърши батерията или смачкаш телефона ...оставаш по без гащи някъде по света.По-добре да ни набият по един чип с всичката информация , та поне да не го губим.

• Харесвам 4
Публикувано:

Е не, мисля за бекъп

Дето имаше съвети да оставиш документите е хотела и да имаш копие, това е копието

Или ако ти откраднат документите да не обикаляш страната в търсене на посолство

Аз шоф. книжка по принцип я държа в колата, а другите документи вкъщи. Така ако ми потрябва за нещо, докато не съм с колата, а не съм се сетил да си взема документ предварително - пак имам.

Принципно е свързан с акаунта в електронното правителство, тоест ако ти се счупи телефона (това съм го правил), или ако ти го откраднат (не съм го правил) е доста лесно да купиш телефон и да извадиш документите веднага на него.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 52 минути , stanimir каза:

.По-добре да ни набият по един чип с всичката информация , та поне да не го губим.

И това ще стане. Даже може да е по-скоро отколкото предполагаме

Публикувано:
16 minutes ago, EmoKrastev said:

Screenshot_20260606_200347_Thunderbird.jpg.352db8fe86844718b9fded4961aeeeb3.jpg

Това вече го има по летища в САЩ и Китай.Само поглеждаш в камера при влизане в гейта и после в камерата на бординг.Няма нужда от хартиен или дигитален бординг пас и документ за самоличност, влезеш ли веднъж в залата.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 1.04.2024 г. в 17:36, dimitrov6 каза:

Не е точно за пътуващи,но ние търсехме лекарство ,което го нямаше по аптеките и с това приложение си дадохме номера и името на препарата,като след 1 работен ден се обадиха къде да го търсим

Мобилно приложение помага за намирането на лекарства

Напомням за това приложение "Намери своето лекарство", което благодарение на @dimitrov6 открих преди време и вече успешно ползвам няколко пъти. Пресен пример - търсим RSV ваксината Abrysvo, която предпазва здравословно кърмачета до 6 месеца чрез ваксиниране на бъдещата майка. Понеже е сравнително нова за България, скъпа е и се поставя по желание, намирането и се оказа трудно. Прозвъних една камара аптеки и болници в София, дори склад, който зарежда аптеки - само в МБАЛ Надежда я е имало, но беше свършила. В крайна сметка пуснах запитване в арр-а и след няколко часа потвърдиха от къде мога да я взема. Между другото беше от аптека, която вече бях прозвъняла и ми бяха отказали, но от арр-а ми обясниха, че не контактуват с фармацевти, които са по-ангажирани (обслужват клиенти и не им се занимава), а с мениджъри на съответните фармации. След 3 дни взехме ваксината от аптека с локация по наш избор и от РЗИ ще я поставят безплатно.

Благодарности на @master_of_germs и @mary_shery, които ми обърнаха внимание за тази ваксина.🥰

• Харесвам 10
  • Благодаря 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Waze поетапно въвежда полезна нова функционалност

Waze поетапно въвежда полезна нова функционалност

След няколкомесечно тестване Waze започва да въвежда по-широко показването на светофарите в навигацията, но тази функция все още не е достъпна за всички.

Възможността да се виждат светофарите по време на навигация по картата може да бъде изключително полезна, особено в случаи, когато на дълъг път се появява светофар. Но докато това вече е широко достъпна функция в Google Maps и Apple Maps, Waze изоставаше в това отношение.

Waze беше забелязана да тества показване на светофарите още през декември 2025, а сега изглежда, че функцията се появява за повече потребители. От няколко месеца има спорадични съобщения за това, а тема в Reddit от тази седмица показва, че още няколко потребители виждат функцията – някои от тях едва през последната седмица или две, други от по-отдавна.

Не е ясно кога Waze ще отвори тази функция за всички, но тя определено е по-широко достъпна, отколкото беше преди няколко месеца.

• Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Малко известна функция на Google Wallet е безценна при пътуване

Времената, в които проверявахме по три пъти дали сме взели физическите си документи, дебитните карти и принтираните хартиени билети преди тръгване, неусетно останаха в миналото.

Днес планирането и реализирането на една почивка или командировка изглеждат коренно различно за съвременния български пътешественик.

Масовото навлизане на нискотарифните авиокомпании промени изцяло навиците ни. Голяма част от българите редовно летят в Европа само с ръчен багаж и всичко, от което се нуждаят, е събрано в джоба им. Електронните бордни карти и безконтактните плащания превърнаха смартфона в най-важния ни и ценен спътник, измествайки традиционния кожен портфейл на заден план.

Всички важни документи са на едно място

Основното предимство на дигиталния портфейл се крие в способността му да елиминира хаоса. Вместо да прелиствате нервно между различни приложения, да търсите прикачени файлове в електронната си поща или да се притеснявате, че нямате интернет на летището, можете да достъпите всичко с едно плъзгане по екрана.

google-wallet-id-passes.jpg

Приложението успешно съхранява и структурира вашите банкови карти за пазаруване, бордни карти за полети, билети за международни влакове или автобуси, както и пропуски за концерти, музеи и спортни събития. Дори картите за лоялност от търговските обекти стоят подредени там, готови за употреба във всеки един момент.

Особено полезно за българи, които пътуват в Европа

Ако планирате уикенд бягство от София до дестинации като Лондон, Берлин или Милано, реалността изисква да жонглирате с огромен дигитален обем от информация. Обикновено се налага да използвате приложението на авиокомпанията за чекиране, софтуера на местната транспортна мрежа за метро и автобуси, както и дигиталното банкиране за следене на бюджета.

adding-boarding-pass-in-google-wallet-3.

Google Wallet решава това неудобство, като обединява по-голямата част от тези услуги в общ интерфейс. Рискът да блокирате опашката на летището или пред турникетите в чуждото метро, докато трескаво търсите правилния QR код, намалява до минимум. Приложението автоматично извежда нужния документ на преден план в точния момент.

Google Wallet вече следи полета вместо вас

Технологията на Google отдавна надхвърли ролята на обикновено пасивно хранилище за карти. Една от най-използваните и удобни актуализации превръща приложението в активен туристически асистент.

Ако сте заредили бордната си карта в дигиталния портфейл, софтуерът започва да следи състоянието на полета ви в реално време. Телефонът ще ви извести директно на заключения екран при евентуално закъснение на самолета, неочаквана промяна на изхода (Gate) за качване или актуализация на часа на излитане. Това ви спестява постоянното взиране в големите информационни табла по летищните терминали.

google-wallet-live-update-flight-1.avif

По-сигурно ли е от обикновените банкови карти?

Въпросът за сигурността често е основната причина някои хора да се отнасят със скептицизъм към дигиталните портфейли. Логиката обаче показва, че виртуалната алтернатива е значително по-надеждна в непредвидени ситуации.

Рискове при изгубен класически портфейл

Ако по невнимание изпуснете или ви откраднат физическия портфейл по време на разходка в чужбина, вие губите едновременно пластиките си, личните документи и парите в брой. Възстановяването им зад граница е сложна, бавна и стресираща процедура, изискваща посещение на посолства и незабавно блокиране на сметки по телефона.

google-wallet.jpg

Защита при изгубен смартфон

Ако изгубите телефона си, ситуацията е различна. Устройството може да бъде заключено или напълно изтрито дистанционно през личния ви Google профил от всеки друг компютър. Всички плащания и достъп до билети изискват биометрична защита – пръстов отпечатък, лицево разпознаване или сигурен PIN код.

Освен това, при трансакция Google Wallet използва виртуален токен и никога не показва реалния номер на банковата ви карта на търговците, което елиминира риска от копиране на данните.

google-wallet-redesign-1.webp

Все още има едно важно ограничение

Въпреки огромните удобства, пълното отказване от физически носители все още крие своите дребни подводни камъни, за които трябва да имате едно на ум по време на път.

Липса на пълна интеграция

Не всички регионални превозвачи, малки авиокомпании или местни културни обекти поддържат еднакво добре директно прехвърляне на билети към платформата на Google. Понякога се налага да пазите оригиналния PDF файл в паметта на устройството за всеки случай.

quick-access-shortcuts-google-wallet.jpg

Факторът „изтощена батерия“

Най-големият враг на дигиталния пътник си остава батерията на телефона. Ако телефонът ви се изтощи напълно след дълъг ден на разглеждане на забележителности и нямате под ръка външна батерия, оставате без достъп до билетите си за прибиране и без възможност за плащане. Разумно е винаги да разполагате с малко кеш или една физическа карта в джоба като резервен вариант.

google-wallet.png

Преди няколко години приемахме дигиталните портфейли просто като забавен начин да платим сметката в ресторанта без портфейл. Днес приложението се е развило до степен на комплексен туристически комплект, който премахва стреса от логистиката. За българите, които ценят времето си и редовно пътуват в чужбина, правилното конфигуриране на тази функция в Android може да превърне и най-динамичното пътуване в приятно и организирано изживяване.

• Харесвам 4
Публикувано:

Само да напомня, че приложението EasyPark e много полезно. Освен в Италия, разбрах, че работи без проблеми във Франция и Швейцария.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 16 минути , ven62 каза:

Само да напомня, че приложението EasyPark e много полезно. Освен в Италия, разбрах, че работи без проблеми във Франция и Швейцария.

А случайно да си ползвал Parkopedia и в такъв случай да можеш да можеш да направиш сравнение между двете? 

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.