Прескочи до съдържание

Коя е най-евтината екзотична дестинация през юли и август?

Препоръчани мнения

Вижте, почнахме да се отклоняваме от заданието. Дубай е неподходящ поради метеорологичните условия по това време. Перу е все още в плановете ми, но отново е неподходяща дестинация за посещение през този период от време. Затова ми се искаше да почнем от времето, като фактор за избор на подходящата дестинация. Досега разбрах, че Бали отговаря на това условие. За Дубай и Северна Африка съм сигурен, че времето не е подходящо за този период. За Чили не съм убеден, трябва да проверя. За Перу вече казах, за Бразилия и Аржентина е ясно, че там времето не е кой знае колко значим фактор и могат да бъдат в позиция "изчакване". Други предложения на база вече казаното?

Връзка към коментар

Хм, не е толкова трудно, ако не проучваш целия свят едновременно. Дай малко насоки - би ли си направил ваксина за жълта треска, имаш ли интерес към животни? Топло ли искаш да е или студено? Активно ли да бъде пътуването или само лежане/ градски обиколки? Държиш ли на пътища и улично осветление или можеш да се чувстваш ок на средата на нищото? През 3-4 дни ще искаш ли цялостна промяна на обстановката и какви са ти изискванията за придвижване между точките? По отношение на храна, сигурност, религия има ли какво да изключим?  

Да, добър набор от въпроси, почти като в ученически лексикон. :P За ваксина не виждам причина да не си направя, освен ако има нещо, което не знам за тях и буди притеснение. Нямам интерес към животни, по-скоро към архитектурни и културни забележителности. Разбира се, че говорим за топло място. Нали още в заглавието на темата е употребено клишето "екзотична дестинация". Предпочитам активното пътуване, не е идеята да отида да се излежавам на плажа десет дни. Въпросът с пътищата, уличното осветление и средата на нищото не успях да разбера, но като цяло имам някакъв праг на поносимост към мизерията и липсата на елементарни условия за живот. По една или друга причина съм създал усещане във форума, че съм лигльо на тема лукс и удобства, но това не е баш така. За храната имам предпочитание да е вкусна и ако може да не е много люта. За сигурност е ясно, че не ходя въоръжен, а относно религията нямам никакви притеснения... ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Около Екватора не е ли почти еднакво цяла година? Избери си някоя от тези страни  B)

П.П. Аха, попълнил си ми лексикона.

Ами мен доста ме смути липсата на осветление и тротоар в Шри Ланка в малките населени места например, иначе е евтино и мисля, че все един от районите е подходящ за лятото. В Мадагаскар почти няма път и ти трябва кола с шофьор. Не те смятам за глезльо, но и не си те представям 8 часа в маршрутка с местни  :rolleyes:

Не говорим за разходка въоръжен, но с конвой вероятно не мечтаеш да се придвижваш също. 

За рождения си ден ( юли ) търся нещо екзотично, не много скъпо и супер интересно, но не съм въодушевена от предложенията. При твоите по-цивилизовани интереси може и да се получи - примерно Корея. Иначе мисля, че на Ко Панган не би трябвало да е лошо времето. 

П.П. 2 Не е много подходящ периодът за Ко Панган, явно съм приела, че ще имам късмет с времето, защото го заслужавам  :rolleyes:

Редактирано от Lindt
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Скоро се върнах от Мексико и мога да кажа, че при положение, че е толкова далече, пътуването излезе на много добра цена. За първи път бях на Карибите (п-в Юкатан, на който бях е на Карибско море) и съм очарована. А Мексико има богата истрия и има какво да се види, освен прекрасните плажове. Препоръчвам го.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз бях от 01.10 и се води в сезона на ураганите, а уцелих прекрасно време. То малко с времето е и въпрос на късмет. А ако вали е за час и после е ОК. Целия септември (пак се води за сезона на ураганите) гледах на една уеб камера почти всеки ден какво е времето. Ами хубаво си беше. Но след като се върнах западния брвг на Мексико беше ударен от ураган. Така, че при дългосрочно планиране си е леко "тото".

• Харесвам 1
Връзка към коментар

то остава факт, че в Европа тогава са си ученическите ваканции и отпуските, което неизменно вдига цените на билетите дори и за тези места. 

и не само ученическите, не само....

и учителските ваканции са тогава ;)

Duke ,

поздравления за темата, отдавна ме мъчат подобни въпроси и с интерес ще следя.... че то и аз се пека на същия огън, с половинка - будител :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Първото е възможно, но второто е трудно предвидимо. Бюджетът е условно понятие щом иде реч за пътуване. Основно перо в него се пада на разходите за достигане до желаната дестинация. Тъй като не сме богати западни туристи, обикновено опитваме да постигнем възможно най-ниска цена на самолетни билети, а това е трудно предвидимо при планиране. Затова аз предпочитам предварително да заложа константните величини, а именно среднодневен разход за престой в конкретна дестинация, който включва настаняване, изхранване и допълнителни разходи. Ако мога да имам сравнително актуални данни за този компонент от бюджета, тогава бих могъл да заложа "стандартна" цена за самолетен билет и да установя колко максимално може да струва пътуването. Всяка "промоционална" цена за самолетен билет по-късно би се превърнала в бонус към вече оформения бюджет...

Duke, ето ти пример за някои цени. Специално хотел:

http://baligazebo.com/villa

Аз бях точно по Коледа (26 – 31 декември, a на самия 31-ви летях за Сингапур), а това също е много-много пик сезон (австралийците са като отвързани), тоест цената би следвало да е също много-много пик. За цялата вила платих ориентировъчно 60 Евро на вечер - комуникирах директно с хотела, дори не ме накараха да платя аванс - знаеха че е скъп трансфера - т.е. 900 000 рупии на вечер (със закуска) и всичко нужно (вкл. климатик).Това е един доста непретенциозен хотел по отношение на звездите (3*), но много красив; разположение чудесно да се обикаля огромна част от острова; фронтално на плажа; басейни. За мен беше великолепен. Имаше и по-евтини стаи, можеш да се движиш много надолу  в ценовата категория – с компромис в местоположение, басейни или друго, аз просто реших да се поглезя.

Храната - аз се пъхах в местни кръчми - честно казано, наистина не беше никак скъпо, а беше много вкусно. Просто не помня цифри. Не че няма и много скъпи ресторанти... мо има и евтино, и много вкусно.

Висок разход е таксито за обикаляне по острова, но аз бързах - имах 4 дни, бях сама. Вие може да се възползвате от организирани турове на място - а това силно сваля цената.

Самолетен билет - сигурно ще успееш да хванеш промоция (не грешка) на катарците до Азия (Малайзия например), а после Air Asia.

Представям ти една - надявам се - балансирана картина. За мен това място е наистина уникално, но и съвсем цивилизовано. Не знам дали съм спазила изцяло условието за евтино, но така мисля. Дано съм помогнала да се ориентираш :)

Връзка към коментар

Да, засега Бали се очертава като фаворит. Ако пътуването се раздели на две - едно седмица в Бали и още една седмица наоколо, кое да бъде това "наоколо"? И още нещо, ако приемем за установено, че тази дестинация е подходяща за посочения период, има ли значение дали да се осъществи през юли или август?

Капитане, чакам "приземяване" под формата на "десет причини поради които дестинация Бали е неподходяща за посещение от др. Дюк". Кажи нещо и за Чили, което незнам. В крайна сметка не е ли прекалено европейско Сантяго и като цяло самата дестинация?

Пиша през телефон и допускам грешки, моля за извинение... :(

• Харесвам 1
Връзка към коментар

П.П. 2 Не е много подходящ периодът за Ко Панган, явно съм приела, че ще имам късмет с времето, защото го заслужавам  :rolleyes:

Защо да не е подходящо времето? В тази част на Тайланд, времето е перфектно точно юни, юли и август. Аз съм ходил 2 пъти, втората половина на юни и времето беше идеално. Е жега си е, но все пак са си тропически острови. По това време на годината, Самуи, Панян и Тао са си супер за посещение, но от юли започва високия сезон и малко вдигат цените.

Редактирано от airborne
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Защо да не е подходящо времето? В тази част на Тайланд, времето е перфектно точно юни, юли и август. Аз съм ходил 2 пъти, втората половина на юни и времето беше идеално. Е жега си е, но все пак са си тропически острови. По това време на годината, Самуи, Панян и Тао са си супер за посещение, но от юли започва високия сезон и малко вдигат цените.

Не знам, последното ми бързо преглеждане показа дъжд и мусони август. Преди две седмици пък гледах усмихнати човечета на прогнозата за този период. Явно зависи кой сайт отварям  :blush:

Дюк, Тайланд ще е добър избор за теб. Изчакай Капитана да се произнесе за Бали и Боробудур, или направи два плана и хвърляй монета. 

За хотели направи справка с пътеписа на Roje за Индонезия, и със Сънчо и Петкан за Тайланд. Имате сходни изисквания, а те имат и опит. И в двата случая ще имаш осигурен достатъчно комфорт и спокойствие, а и екзотика. Няма да е скъпо. Като 2 седмици в Европа, но с повече палми и омари. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Тайланд ми се иска да е отделна дестинация в сезон, който позволява цялостно разглеждане...

И не, идеята е да бъде по-евтино от Европа, за да компенсира по-скъпите самолетни билети. Представям си нещо като бюджет от 3 000 евро за трима, които да включват всичко за две седмици или минимум десет дни. Ето и предварителен бюджет, който ти липсваше в уравнението... ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Тайланд ми се иска да е отделна дестинация в сезон, който позволява цялостно разглеждане...

И не, идеята е да бъде по-евтино от Европа, за да компенсира по-скъпите самолетни билети. Представям си нещо като бюджет от 3 000 евро за трима, които да включват всичко за две седмици или минимум десет дни. Ето и предварителен бюджет, който ти липсваше в уравнението... ;)

E, аз смятах с билети. До Европа, какъвто си глезльо, даваш по 200 евро за самолетен билет. До Азия може да изпадне 450 или по-малко, ако имаш късмет. При по-дълго пътуване разликата се избива без никакво лишение от нищо. Хотелите ти са с 30 % по-евтини за подобно или по-високо качество, разходите за храна са пренебрежими по мое мнение. Транспортът на място е неизвестното. В Индонезия ще имаш полети, а вероятно и кола с водач. 

Относно Тайланд и виждането на всичко ... Няма един сезон за цялата територия, така че при всички положения няма как да се види всичко в най-добрата му светлина с едно ходене.

Иначе по повод бюджета - ами не, няма да стане :( . Да ти го върна сега за Рим, за където се бях размечтала за едни ниски цени :P , а ти ми каза да се гръмна, може и по-меко да си се изразил.

За 1000 евро ходихме в Шри Ланка, но не в най-високия сезон. А тя е една от най-евтините държави.  И много изтънихме хотелите, за което съжалявах ;) Просто когато отидеш за пръв път разни неща те човъркат - да дадеш 30 евро за този тур, за това сафари, за онова островче... И те се трупат. Ако не се чувстваш ок да ядеш от храната на местните, бюджетът натежава допълнително. При всички положения нашето пътуване изглеждаше така - 400 евро за билети, почти нищо за път (общественият транспорт беше ок и с добро покритие), 25$ за нощувка, което не трябва да си причиняваш и ти, около 200 $ за атракции. И вече при храната е забавно - във вътрешността няма риба, не струва почти нищо, но и омръзва да ядеш нудъли, ориз и палачинки. По брега едно плато с омари, раци, скариди и риба за двама беше 25 $ за вечеря, а на обяд ядяхме само плодове, защото беше твърде топло, за да огладнееш.

Всички други места, които съм гледала, са по-скъпи :huh:

• Харесвам 6
Връзка към коментар

така с повече цифри и бюджет ,става доста по-лесно и за неопитните с екзотиките магеланци ...може след време да се измисли някаква магеланска константа  :)

p.s.сори за off a

Връзка към коментар

Трудно ще стане с 3000€ за трима. Самолетния билет до по-далечна дестинация бих го сложил на 600 евро в тоя период. Даже до Бали и повече може да е с допълнителния полет. Ако имаш късмет, може и да е по-евтин, но както каза по-скоро това ще е бонус към останалия бюджет. Нощувката я сложи 40 евро за трима като долна граница и това е много долна. Стават 2500€ само за нощувки и транспорт, което остава 500€ за всичко останало или по около 35€ на ден за трима. Няма как да го извъртим мисля...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Duke, бил ли си във Филипините? Не знам как никой не  спомена дестинацията досега? На фона на Шри Ланка е направо безплатна...и опитът ми в екзотиките не е хич богат, но там я намерих всичката, и от мечтите ми, и от картинките, които съм разглеждала! Проблематични са само тайфуните за този период, ето, отговорих си на въпроса защо не я споменаха :)

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Duke, бил ли си във Филипините? Не знам как никой не  спомена дестинацията досега? На фона на Шри Ланка е направо безплатна...и опитът ми в екзотиките не е хич богат, но там я намерих всичката, и от мечтите ми, и от картинките, които съм разглеждала! Проблематични са само тайфуните за този период, ето, отговорих си на въпроса защо не я споменаха :)

Ами на нас няма да ни е по-евтина  ;)  Коледният период е тегав за нощувки и билети, вътрешните ни са по 200$ в промоция на къси дистанции. Ако приемем, че юли-август е другият пик на цените, под 1300 евро на човек няма как да се получи, при това за частично разглеждане, само в района на Себу в нашия случай.  

Другата причина е, че Дюк иска да види и градове. Поправи ме, ако греша, но на Филипините има плажове и природа, но не и някакви човешки произведения. При това положение е естествено да го насочваме към Тайланд, Индонезия и Корея - там и човечеството има принос към забележителностите. 

Връзка към коментар

За мен Южна Америка съвсем не е евтина дестинация , далеч от страните в югозиточна Азия.

Перу пък съвсем. Точно сега отново се занимавам с него и превид организираният ти стил на пътуване даже ще ти се види доста скъпо.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Последните три години ходим на почивка в Бали; по причина че така и не съм открил екзотично място, където да е добър сезон през юли или август - освен средиземноморие и Турция, навсякъде другаде я дъждовен сезон, я урагани, или много топло или безумно скъпо. Били сме и юли, и август, и началото на септември - няма никаква разлика във времето, тогава е сухия сезон; стори ми се, че към края на август, началото на септември има относително по-малко хора. Но Бали категорично не е евтина дестинация, пълно е с австралийци, на които всяка цена им е евтина и местните много добре го използват.

Билети - винаги сме били с Катарците; обикновено около Нова година имат промоционални цени около 1200-1300 лв от София до Денпасар; може и до Сингапур или Куала и отттам има много полети (освен нискотарифните, между Сингапур и Бали има и КЛМ на около 80 щ.д. с багаж).

Една седмица само в Бали не стига, поне 10-12; 4-5 нощувки в Убуд, супер красиво е, а и оттам по-удобно се стигат основните храмове. Трафикът е ужасен, обикновено не се мери разстоянието в 50 км примерно, а в 2 часа. От Убуд поне 2 дена ще обикаляте целодневно по храмове. После поне 5-7 нощувки на морето - Семиняк е хубаво, но най-скъпо; Нуса Дуа са големите комплекси; бих препоръчал Санур като цена-качество. Варианти за спане много - според мен самостоятелна вила през AirBnb е най-добре; обикновено има някои местен да се грижи за вилата, може да ви пазаруват/готвят; но под 100 щ.д на ден няма да е особено хубава (може би без басейн :-)). Като и докато сте на морето можете да обикаляте по храмовете около морето, или гмуркане; има хубави острови наоколо (1-2 часа в едната посока с бърза лодка; 40-70 щ.д. на човек) с места за гмуркане и красиви риби.

От Бали може и еднодневна екскурзия до Джогджа / Борободур - рано сутрин се отива с Гаруда и късно връщане, съвсем достатъчно е да се види Борободур и другите храмове; двупосочен билет е 120 до 180 щ.д.

Транспорта не е също евтин - категорично не препоръчвам наем на скутер предвид трафика; трябва да взимате кола със шофьор, под 40-50 щ.д. на ден трудно.

Може билет на катар Соф-Денпасар и Сингапур-Соф; около 1100 лв; и с КЛМ Денпасар-Сингапур 80 щ.д. Но Сингапур също е не особено евтино :-(

Въобще, за мен би бил разумен около 2000 евро бюджет на човек за 2 седмици в онзи район, включващ билети, спане, кола, екскурзии, храна)

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Без да съм се задълбавал в подробностите и като отчитам необходимостта от визи и прочее бюрократични спънки примерно Сибир /Байкал, Иркутск, Новосибирск и т.н./ звучи достатъчно екзотично, а и сезонът е добър.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Без да съм се задълбавал в подробностите и като отчитам необходимостта от визи и прочее бюрократични спънки примерно Сибир /Байкал, Иркутск, Новосибирск и т.н./ звучи достатъчно екзотично, а и сезонът е добър.

Пиши ги едни 3000 лева поне за около две седмици. Аз съм проучвал.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Доста добра и интересна тема. Много мнения се чуха за Бали, но дефинирайте какво значи - евтино и изгодно ? Както Георги каза, около 600 евро и нагоре самолетен билет до там, Жоро С, също за около тези пари е взимал и то промоционални, за мен това не е евтин самолетен билет. Започваме от там, за останалите разходи е хубаво, че тези които сте били там, давате горе долу някаква представа. Ако все пак приоритет е плажна дестинация и времето е сухо, както го описвате може да се направи компромис със самолетния билет.  За Южна Корея също видях няколко мнения, стана ми интересно, след като най-накрая си взех билет и ми предстои в средата на следващата година. Не съм експерт, но от 2007-ма имам желание да ида там и следя самолетните билети и доколкото знам, от средата на Юни и Юли най-вече е точно дъждовния сезон и мусоните (въпреки че, Фичо ходи тази година някъде в този период и май хвана добро време), а тук говорим за точно обратното - хубаво време е целта . Моите дати са за края на Май - началото на Юни и се надявам да не ги хвана. P.S. Капитане имам половин година до Южна Корея, но предстоят дългите студени зимни месеци, когато ще почна да я мисля и си запазвам правото да те тормозя по темата :)

Редактирано от edbloom
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Филипини и Бали изобщо не могат да се слагат на един кантар според мен.

За Индонезия кола с шофьор може да ползваш, както и на Бали /то е почти задължително/, но на място цените не са такива,като по нета, а доста надолу. Тайланд защо не/явно не стига като време/. Бих добавила Малайзия като вариант.

Обаче лично аз бих предпочела Индонезия. Бали + Ява. Ако дните са 15, то в бюджет 1500 на човек се вместват гарантирано.

Редактирано от Тони
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.