Прескочи до съдържание

на море в България

Препоръчани мнения

Аз пък се кефя на нашето черноморие, навалица може да има навсякъде (не съм фен на палатки по чукарите). Единствено мога да съжалявам, че тази година няма да ходим на Созопол.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Харесвам и южното и северното крайбрежие, всяко си има своето очарование. Миналата година минах през Созопол, Смокиня, Обзор и Варна. Тази година сигурно пак ще отида, но може би в обратен ред. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Има нещо в тоя Созопол. Знам, че обективните аргументи са си валидни - новия град е презастроен, инфраструктурата е зле, а в самия Созопол плажовете са ужасни. Но... всяка година сме там, всяка година мислим да идем някъде другаде и после пак сме там. Има си нещо приятно като свикнеш на едно място и знаеш всички улички, по-спокойно ти е и го няма стреса от напълно непознато място. А и закуските на старата поща си заслужават :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз също сравнително рядко ходя по нашето Черноморие, но причината е най-вече, че ми е до болка познато и просто ми се ходи някъде където не съм била, при положение, че времето ми е ограничено, а местата, където не съм била - безкраен брой. Иначе не мисля, че е чак толкова зле. Има и хубави, и лоши неща, ако имам хубава компания нямам против и нашето море. Обаче напоследък развивам някаква ирационална любов към Гърция и това още повече ограничава времето за нашето Черноморие. До преди десетина години Гърция ми беше доста безразлична дестинация. Бях ходила 2-3 пъти, но кой знае колко не ме влечеше. Обаче от около 5 години нещо ми стана и жертвам дори дестинации, които преди ми бяха по-интересни, за да се връщам там отново. Дори не мога да дам някакво конкретно обяснение защо така. Както беше писал FlyTrаveller  по повод Африка - в любовта и влюбването няма нищо рационално :)

Редактирано от Бръмбар
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Става ми мъчно като чета колко хора тотално са се отказали от нашето черноморие...

Има защо. В много от случаите почивка на море в чужбина излиза по-евтино и значително по-качествено.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Става ми мъчно като чета колко хора тотално са се отказали от нашето черноморие...

Ами за съжаление има защо. 

Нашият туристически бранш така и не разбра, че хората искат на море, а не на хотел

• Харесвам 5
Връзка към коментар

И аз съм от тези, които все още почиват и на българското черноморие.

Миналата година в Албена, предишните 5 години в Сл.бряг, а преди това Несебър и т.н.

Нашето море си ми харесва, въпреки всички презастроявания!

Само ако можеше и водата в морето да бъде по-чиста...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Има защо. В много от случаите почивка на море в чужбина излиза по-евтино и значително по-качествено.

На мен лично в чужбина не ми излиза по-евтино (не казвам, че е общовалидно за всички), тъй като обикновено почивам без осигурена храна, освен това и рядко се застояваме на едно място. А храната по заведения обикновено е (чувствително) по-скъпа отколкото в България. В суперите - не винаги, но все пак не ядем постоянно храна от магазина. Транспорта също често се оказва значително перо.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Аз също съм 'за' нашето си Черноморие. Винаги можеш да видиш някой познат, знаеш си кое къде е. Факт е, че не е раят на Земята, но си мисля, че и демонизирането му е малко в повечко.

Разбира се нямам нищичко против онази тема за тропическите дестинации :) Когато тук е студено спор няма.

Редактирано от naTpuoT
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Има нещо в тоя Созопол. Знам, че обективните аргументи са си валидни - новия град е презастроен, инфраструктурата е зле, а в самия Созопол плажовете са ужасни. Но... всяка година сме там, всяка година мислим да идем някъде другаде и после пак сме там. Има си нещо приятно като свикнеш на едно място и знаеш всички улички, по-спокойно ти е и го няма стреса от напълно непознато място. А и закуските на старата поща си заслужават :)

До преди десетина години и аз бях лудо влюбен в Созопол.Почти винаги сме спали около Харманите и няколко години в Равадиново,плаж на "Златна рибка".Последно минах през Созопол за една вечер на път за Ахтопол.Презастрояването едно на ръка,но проблема с боклука беше ужасен.Вечерта се прибирахме от Стария град към Харманите,имах чувството ,че през целия път вървя през градското сметище-пълно безобразие.

Другият ми основен проблем е рибата по кръчмите.Почти навсякъде предлагат само замразена риба,защото ги мързи да отидат да купят прясна.На въпрос "Имате ли прясна риба?" те поглеждат с насмешка и ти отговарят,че всичката е прясна.Случвало се е да ми зададат въпрос "Вие какво разбирате под прясна риба?"Вярно не е по 40-60 евро за килограм,но и за нищо не става.

Връзка към коментар

На мен лично в чужбина не ми излиза по-евтино (не казвам, че е общовалидно за всички), тъй като обикновено почивам без осигурена храна, освен това и рядко се застояваме на едно място. А храната по заведения обикновено е (чувствително) по-скъпа отколкото в България. В суперите - не винаги, но все пак не ядем постоянно храна от магазина. Транспорта също често се оказва значително перо.

Въпрос на начин на почивка, разбира се. Аз например винаги взимам ол инклузив схема (обикновено от някой английски сайт), планирам всичко 6 месеца напред и тоталната цена заедно със самолетните билети ми излиза с минимум 30% по-ниска, отколкото ако си платя бензина до черноморието и почивам в същата категория хотел в БГ. Освен това качеството в чужбина е чувствително по-високо и това е факт. Въобще да не говорим, че навсякъде ти се подмазват много повече когато си чужденец, което си има редица плюсове. А в БГ като чуят, че говориш на български, веднага те гледат като втора класа турист.

Подчертавам, че в случая дори цената не е водещ фактор. Просто съм безумно отвратен от всичко по родното море - от неспирната мазна чалгичка и селски номерца на всички търговци, през тълпите анаболени фитнесчии и силиконки, до скапаната инфраструктура и мега кочина, която цари почти навсякъде.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Морето си ни е супер, но както каза някой по-горе - в родния "туристически" бранш е проблемО...

Съгласен. А докато родният бранш влезне в час мисля да почивам на други места  :sungum:

Връзка към коментар

Особеното при почивката на нашето море, е че най-голям процент от времето се прекарва ... на масата. С нашата компания сме стигали до извращения да си пазим маса за вечеря от обяд, не защото няма места, а защото забравяме да станем, и изведнъж се окаже, че станало време пак да сядаме. После сметката е колкото за 2 дни в Гърция.

Докато при византийците на маса прекарваме по-малко време, узото не се поръчва в "юсчета" по 700 мл., както е с ракията, а на карафаки по 200 мл. Отделно, че мен не ме свърта на едно място и непрекъснато трябва да се обикаля някъде, за да се поддържа тонус.

И какво стана - няма презастрояване, водата е чиста, обслужването е на къде-къде по-високо ниво. Даже и когато те лъжат е с финес, а не с баданарката. 

На нашето море ходехме в едно зачукано село до Варна, което даже не беше на морето, а на 8 км от най-близкия плаж. По ред субективни причини не сме ходили последните 2-3 години, но на нашето море бих отишъл само там, не на хотел. Обзавеждаме се с ядене и пиене от Варна и бегом обратно в барокамерата. Там ракийката със салатката е божествена. 

Имам наблюдения, че колкото по-голям процент от постъпленията на собственика представляват моите пари, толкова по-добро е обслужването. Говоря за малки хотелчета, не за баби с обяви на скъсан капак от кашон.

В хотел с 200 стаи си един от многото. В хотелче с 10-15 стаи си далеч повече. Има го личното отношение и внимание. 

Няма да забравя 2002 година - тръгнахме уж с резервация от София за любимия на някои Созопол, но се оказа, че там вече нямахме резервация, щото макетата на нашето място бяха решили да останат още ден-два. Още го нямаше строителния бум, а в Несебър имаше 50 000 души. Македонците спяха по пейките. Ние можехме да се върнем в София, обаче те нямаше как да се върнат и плащаха колкото им поискаха. Само като ни чуеха, че сме българи и ни пъдеха или искаха да останем 2 седмици. 

За един ден обиколихме цялото южно черноморие от Равда до Синеморец и първата вечер спахме 4 човека на персон и половина с две табуретки отстрани. 

Затова или къщата в зачуканото село до Варна или Гърция. Може и по-далече да е отколкото нашето море мястото, на което ходим, но разликата е сериозна.

А пък и кеф цена няма.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

От миналата седмица тази баничарница е в историята. Събориха всичко новопостроено в цялото каре и се откри площадката от 80-те - облицована с балчишки камък, с арките и какво ли не. Носталгия!

Но пък има още от същата верига закусвални из курорта и се радват на подобен интерес :)

Проверка на място миналата седмица показа, че баничарницата си е там и се радва на същия интерес. Балчишки камък също не се видя ;)  

Връзка към коментар

Ахтопол - природа, скали, плаж, възможност за разходки. Е , ако преглътне човек, че е  нещо като морски Първомай, но пък ако реши човек, може да избяга от пазарджийницата. Не знам как върви застрояването му, но не беше дискотечно-грандомано-консуматорско ориентирано

Връзка към коментар

Досега не съм ходил на море извън България. Тази година сартирахме през февруари заради топлата зима. Не става за плаж в истинския смисъл на плажуването, курортите са строителни площадки и много малък е избора на ресторанти. Но пък плажът е пуст, без врява, а водата- чиста :) Най-дразнещото за мен е мръсотията, водораслите, които се появяват все по-рано. То угода няма, като е чисто морето водата е студена, като е топла- мръсно. За обслужването нямам проблем, проблем започва да става увеличението на цените с всяка изминала година. Ресторантите конкурират тези в София.

post-1724-0-74164200-1405149875_thumb.jpeg

post-1724-0-02745500-1405149917_thumb.jpg

Редактирано от батко Биси
Връзка към коментар

Твърдо съм против курортите по нашето черноморие.

Стига ми че 4 години прекарах учейки туризъм в Бургас и от първа ръка знам какъв е подбора на персонал, как вземат най-некадърните кифли и козунаци да впечатляват германските старци. Факт е, че по нашето море идват предимно най-нисшата класа туристи от запада и се държат както си искат, защото могат. Как да има качество при нас, като парата играе най-голямата роля. Била съм на достатъчно курорти за да знам що е качествено обслужване и когато съм си търсела правата в което и да е било заведение съм получавала още по-кофти отношение. 

Дори имам един случай със една сервитьорка, което ми забучи въпроса "Какво е това цаца?" ?!?!? Колко трябва да си в облаците да не знаеш какво е цаца?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

След повече от десетилетие отсъствие от Черното море трябва да призная, че много ми хареса. Има си нещо нашенско, дето го няма на друго място. В името на истината е редно да спомена, че навсякъдe ни се радваха като на полезни изкопаеми, като установяваха, че сме българи, а пък ние се чувствахме като в чужбина, включително и ценово. 

Най-приятната изненада - Бургаско пиво...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не дай си боже един ден нашите управници да вдигнат акциза на алкохола,филмът "Българско черноморие" свършва завинаги.Сигурно и на нощувки по три лева няма да има един чужденец да се излъже.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.