Zaro Публикувано: 15 юли, 2014 Публикувано: 15 юли, 2014 След повече от десетилетие отсъствие от Черното море трябва да призная, че много ми хареса. То след десет години, според дефиницията за казармен комплекс, гадните спомени са избледнели и всичко ти е ново и непознато, та чак интересно.
гост Публикувано: 15 юли, 2014 Публикувано: 15 юли, 2014 То след десет години, според дефиницията за казармен комплекс, гадните спомени са избледнели и всичко ти е ново и непознато, та чак интересно. Ами, горе-долу точно така беше.
Фил Публикувано: 16 юли, 2014 Публикувано: 16 юли, 2014 006.JPG Неделната ми снимка от Крапец-тази годишната ни море дестинация за събота и неделя. Това там на снимката местното Неси ли е ? 1
Sara Публикувано: 16 юли, 2014 Публикувано: 16 юли, 2014 Фичо,тайна е .Дори и от мен.Някакво желязо,предполагам част от кораб,но не разбирам от кораби. 1
natchobg Публикувано: 6 август, 2014 Публикувано: 6 август, 2014 ...И аз да си призная, че след години игнор на Черноморието, този сезон преоткрих позабравения чар на морето ни. Локация : к-г Смокиня, 2 км. южно от Созопол. Предпоставки: добри приятели, кемпър (лед в неограничени количества и максимална изолация от мизерията наоколо), тента на плажа, бийч бар, каяци. Изненади: старият Созопол. Колкото и да се насилват да до-съсипят и последното читаво място, старият Созопол все още омайва с уханието на смокинови дървета, скалите и уединените сокаци. Откритие: Catch-a-Mack. Все не оставаше време да изпробваме софийския, така че директно дадохме шанс на созополския. Горещо препоръчвам, кухнята и обслужването е на ниво, но ударението е в/у пърформанса на живо, музикантите са наистина добри. 2
ElenaS Публикувано: 6 август, 2014 Публикувано: 6 август, 2014 За последно на нашето Черноморие бях преди 3 години. Раболтила съм там цели 2 год. Един малък ужас беше. Нагледах се на каква ли не простащина и нагло отношение. Едно семейство скандинавци (милите хора) ми разказаха как са ги излъгали със сметката в едно заведение - за една рибка,салатка и две минерални води бяха платили някаква крупна сума от 140лв?! Безумие!!! Нагледах се на това как за чужденците се правят всякакви шмекерии само за да купят,да седнат в заведение и т.н. ,а отношението към българите е под всякаква критика. За персонала който е на морето - както каза kanalinka -"подбора на персонал, как вземат най-некадърните кифли и козунаци да впечатляват германските старци". Рядко да откриеш да те обслужи някой който си разбира от работата!!! Виждала съм как в 5* хотел пускат някаква оферта - за 2 нощувки на цената на една, само за да си напълни?! За All inclusive - на нашето Черноморие е трагично. Много малка част от хотелите покриват изискванията. Но въпреки всичко има все още местенца , които определено си заслужават да отидеш и да починеш за няколко дни и да се насладиш на това! 1
maialearrosto Публикувано: 6 август, 2014 Публикувано: 6 август, 2014 Много говорихме за родното Черноморие, за строително-архитектурните свинщини, за персонала и мизерното му заплащане (горкия!), който като че е взет от "Клетниците" на Юго, и за родните хотелиери, инвеститори и проч. управленци, преки наследници на Бае ни Ганя Балкано-Черноморски. Що хора за затвора плачат... Жалко е, че не може да тресне едно земЛетресение като това в Ното - Сицилия, след което да се въздигне нещо ново, красиво и поетично. Макар че все още има приятни местенца по него. Лично аз почивам в каварненско-шабленския район. Да стягаме въдиците, да слагаме тигана и да си спомним за едно красиво Черноморие, което няма как да се върне! 4
Iva_a Публикувано: 23 август, 2014 Публикувано: 23 август, 2014 Хора, преди няколко часа се завръщам от нашето крайбрежие след осемгодишна пауза. Още съм шок, ще ми трябва време да се съвзема... Наши приятели ни поканиха в Равда в новия им апратамент на брега... В никакъв слуай не сме капризни хора, знаем и две и двеста, но такова чудо не съм виждала. Имам предвид простотия, мърсотия, лудница, скъпотия. Дълго ще ми звучат в ушите последните хитове на фолк музика в изпълнение на бездарни и безформени същества, придружени със задължителното барабанче. Взехме на малкия царевица и баща му го предупреди да си я държи пред лицето, че хората в съседство на плажа могат да му я изядат... А водата...не посмях нито веднъж да се окъпя в това мътно и мазно нещо. Сигурно има някъде местенца, на които е приятно все още, но ние не уцелихме хич. Мога още да пиша, както ми е и прясно, но ще сложа една снимка от вчера, заснета специално за тази тема. 2
Andro Публикувано: 23 август, 2014 Публикувано: 23 август, 2014 Да си кажа и аз. Морско чедо съм, на бая годинки вече и не се сещам за място по нашето крайбрежие където да не съм ходил. Казвам го само, за да разясня, че имам поглед относно темата. А темата е: "На море в България". Тук разбира се е мястото всеки да си каже какво разбира под това да отиде на море в БГ. Едни се кефят на Созопол, Бургас, Варна и другите по-малки градчета, пък и селца с кръчмите и купоните им. Няма да говоря за тези масови неща. Други се кефят на по-натурални нещица съвсем различни от бетонния, алкохолен,чалгаджийски, all Inclusive и всякъкъв друг масов туризъм. Аз съм от тези хорица. Всъщност на нашето море има всичко и просто трябва всеки да открие правилните за себе си места. Така че, търсете и ще намерите. Няма смисъл да ходите на майната си като нас във Филипините например, за да разберете, че това което е буквално под носа ви е не по-малко ценно от далечните масово рекламирани и комерсиализирани морски дестинации. Моите критерии за качествено море са: - подходящо време - обикновено това в БГ е от края на май до 15 септември; - чиста вода - такава по принцип няма в близост до курорт или населено място, така че правилното място е нейде из .... буша. Ако положите нужните усилия ще се убедите, че "Crystal clear Sea Water" си имаме и тук в БГ и то не по-лоша от доста рекламираните по-този начин топ световни локации ; - пуст плаж с хубав пясък - имаме останали поне една дузина такива плажове, нооо..... до тях слава богу не се стига с кола ...... Ще се наложи да повървите пеша с раница на гръб или с лодка за по-смелите или........ по-паралиите Така че скъпи магеланци, ако искате такива екстри като: - чиста морска вода; - пусти плажове на които най-често сте сами дори в топ-сезона, пясък замърсен почти само от природни "боклуци" и тук таме от нещо произведено от цивилизацията ни, но изхвърлено от морето; - компания от птици на плажа, а не на безброй човешки тела..... Решението е просто. Проучете добре къде има такива местенца, понапънете се да измислите как да стигнете до тях оставяйки колата и мързела си нейде по пътя и ..... добре сте дошли в РАЯ. Да, да и пак да. По нашето Черноморие все още има приличен брой такива местенца. Горната рецепта важи в голяма степен и за Гърция, която ни е махла дето се вика От предните постове в темата виждам, че има сред магеланците хора които търсят такива местенца. Призововам точно тях които тръгват на море в България с цел търсенине на девствени места, на които да прекарат далеко от цивилизацията няколко спокойни дни сред природата да бъдат така добри да прочетат и да спазват следните Принципите на отговорното свободно къмпингуване Предварително им благодаря! 11
bori Публикувано: 25 август, 2014 Публикувано: 25 август, 2014 Ива, така ти съчувствам. Сега и мен подобни гледки ме дразнят, като бях по-млада дори не са ми правили впечатление, но с възрастта явно съм станала лек социопат, търся спокойствие и уединение. За мен тазгодишното море на българското ни крайбрежие беше приятно, но за разлика от други години бяхме изцяло на шезлонги , отделени от калабалъка, тъй като съм бременна и не ми беше комфортно на пясъка. Така останах изолирана от забити фасове по пясъка около мен, хора, играещи на разни игри с летящи предмети и други подобни гледки. Обикалях северното крайбрежие, винаги съм го харесвала повече от южното, посетих отново любимите ми Калиакра и Балчик. Очаквам да имам и още пътувания септември, евентуално за Гърция този път, но да видим. 2
trancedrift Публикувано: 25 август, 2014 Публикувано: 25 август, 2014 Тъй като съм роден във Варна, и живея на 5 минутки от Морсата градина, когато съм си в къщи, едва ли мога да дам много ясно мнение за ходенето "на море" както му казват хората от вътрешността на страната. Все пак съм ходил по някой от популярните места за "къмпинги" по южното черноморие - може би проблема е в мен, прекалено съм претенциозен, но честно казано повече ме било гунс от каквото и да е било друго. Палатки по плажа и горичките зад него, всички се изхождат по всякакви нужди буквално не повече от 5 метра от собствената палатка, навсякъде мирише, на никой не му пука защото се наливат с алкохол по пясъка. Аз лично съм също почитател на тихите и пусти места, знам за няколко такива с хубава вода и плажове. Макар и да се стига много трудно до тях - офроуд път последван от алпиниско спускане и катерене, разните тур оператори са намерили начин да почнат да ги превземат и тях. Купуват стари амфибии от армията и карат групи руснаци и украинци директно на плажа през морето, оставят ги там и ги прибират следобяда. Малко е конфузно да си стоиш гол на плажа и изведнъж да се стовари група украиснки дечица пред теб Друга част от местата където като деца ходихме с колелата да събираме миди и да гледаме голите каки по плажовете вече се урбанизираха, макар и не чак курортен стил. Вече не виждам толкова смисъл да се бие толкова път. За 15 минутки слизам до плажа, през седмицата има само баби, деца и сервитьори от нощната смяна; водата на север от офицерския плаж е изненадващо чиста, на юг не бих рискувал, ако няма силен вятър става и за плуване, и толкова 1
Oshko Публикувано: 25 август, 2014 Публикувано: 25 август, 2014 (редактирано) Възрастта си оказва влияние. Мен все още ме кефи нашето море, значи младея Сериозно се замислям за този уикенд, на нашето море има нещо, което го няма по другите места...може и да е носталгия. Само за обслужването да вметна. Току-що се връщаме от обиколка през 11 европейски държави и след двайсетина различни ресторанта по Европа-та, пак не разбирам какво не му харесвате на обслужването, аз ли такива заведения целя, но в България си ме обслужват точно както и в чужбина, и на двете места стават грешки, и на двете места има намусени келнери, но като цяло в повечето случаи са приятни, усмихнати и всичко е точно. Редактирано 25 август, 2014 от Oshko 4
lesy Публикувано: 25 август, 2014 Публикувано: 25 август, 2014 На претъпкан плаж съм била и в Монако, и в Кан, и в Паралия Катерини, и на о-в Корфу. Даже на Корфу плажът беше със син флаг, а беше пълен с фасове. По дъното около о-в Скорпио / бившия на Онасис / е пълно с буклуци. Същото е и по дъното на о-в Сент Маргьорит срещу Кан. Което в никакъв случай не оправдава замърсяването по нашето Черноморие. Естествено, че в разгара на сезона на градските плажове е претъпкано. И аз не стъпвам на такива. Но има все още останали места, където ми харесва. Не съм си свалила снимките още от апаратчето, но преди 10 дни направих малко подводни снимки на юг от Варна и между Шкорпиловци и Бяла. Водата беше прозрачна. Според мен преди да се отиде някъде трябва да се потърси някаква информация. Тази година отидох на Златните една вечер. Амииии ужас беше за мен. Средна възраст - 20 години. Но за сина ми е супер. Има си места и курорти за различни възрасти. Да не ги сбъркаме. И както пише в инвестиционните форуми: Мнението ми не е препоръка...
Locke Lamora Публикувано: 25 август, 2014 Публикувано: 25 август, 2014 Аз не бях ходил на море в България от около 7 години. Тази година се случи така, че успях да натрупам впечатления от това, което е от Слънчев Бряг надолу. Като цяло, не мисля, че отново ще отида в тази част на БГ по собствено желание Относно цените, не мисля, че са високи. Само в Слънчев Бряг и Свети Влас се поизхвърлят, но как да е.
bay_kolio Публикувано: 25 август, 2014 Публикувано: 25 август, 2014 (редактирано) Аз / ние сме заклети плажни фенове и като такива търсим непрекъснато. Тази година дори два пъти прошетахме нашенското море и дай Боже още малко на Закинтос Но, не бива да се отрича всичко. Въпреки че за човек на години свикнал с дивото южно черноморие сега съм доста стресиран от гледките, места има и дано оцелеят. Андро е прав, само дето не иска да ги сподели с нас - местата де.Ако ви се иска нещо по-лукс и урбан ето я Албена. Ние бяхме в прословутия Гергана дето ги вадеха с вертолет. Ами уникално място. На изток море и пясък, на запад зелен оазис с жабешки хор и щурчовски оркестър. Тихо, запазено, чисто. Има жега има хлад. Даже се загледах в табели 40 години Албена, ами как в дивия соц е могло да се построи комплекс без да се изсече гората, да се завъртят алеите и хотелите около вековните дървета?!? Могло явно, а тогава еко, зелени и пр. йок. Ако ви се ходи по на север, че Крапец, Дуранкулак са много приятни и спокойни места.дълги плажове, малко хора, няма билдинги. Наше любимо място е плажът на устието на Ропотамо, да труден е достъпа или газиш до кръста през устието с раница на главата или надбягваш комарите по пътечката от Аркутино. Ама мястото си го бива. Плажът е обърнат на запад. Представяте ли си като в Лос Анжелис. Слънцето пада във водата. Е тази година имаше доста нанос от преливането на Ропотамо. Морето, ах морето. За 4 ни бяхме в Приморско - някога любимо място. Помня го от времето когато имаше две асфалтирани улици, и софианче като мен умираше от кеф да гази в прахта до глезените. Eдно капанче "Старият кавак" с кебапчета на картонена чинийка и дървена виличка, една закусвалня "Чайка" за масовият турист и супер Балкан - Турист ресторант "Ропотамо" с оркестър. Два километрични плажа коренно различни. А сега? е сега стигнахме до извода че Рай и Ад са едно и също място, просто едното се управлява от дивият интерес. Редактирано 25 август, 2014 от bay_kolio 7
Zaro Публикувано: 24 септември, 2014 Публикувано: 24 септември, 2014 (редактирано) По почивните дни направихме една обиколка на южна България, навъртяхме около 900 км. Синът ми има книжка за 100-те обекта, вече имаме 52 печата, та решихме да посетим морските обекти, но целенасочено извън сезона - Бургас, Поморие, Несебър. В Несебър последно съм минавал през 2005 г. Тогава вече не се търпеше - сергии, лудница. Сега в края на септември беше прилично, бих казал приятно спокойно. Даже и западните пенсионери не бяха кой знае колко много. Разходихме се из стария град, откъдето имам страхотни детски спомени от времето, когато бях на годините на сина ми, скиторехме сами из градчето, сутрин отивах да взимам мекици за закуска, минах покрай къщата, в която отсядахме, макар че не можах да видя вратата от магазините отпред. На тръгване направихме един тигел до Съни бийч - в района на хотелите Кубан и Глобус. На плажа имаше доста хора, а цените на чадъри и шезлонги беше 8 лева на всяко. В Гърция съм плащал по 5-6 евро за 2 шезлонга и чадър. Тук за същото нещо бих платил 24 лева, или 2 пъти по-скъпо, и то през септември! В същност, преди 30 години Слънчев бряг е било едно доста добро място за почивка. На човек не му трябва кой знае колко много, за да изкара добре. Сега е кошмар - бетон, бетон, вече извън сезона на места безбройните празни хотел изглеждат призрачно безлюдни. Не ми се мисли какво би било през сезона - къде отиват всички тези 250-300 000 туристи? А отпадъците от тях? А канализацията? Св. Влас даже отдалече изглежда отблъскващо. Кому беше нужно да се унищожава това иначе хубаво място? Радвам се, че събудих детските си спомени, щото наистина там съм имал незабравими мигове, и в същото време изпитах тъга, че всичко там е безвъзвратно загубено. Дори и да се стигне до бутане на хотели на Слънчев бряг, това биха били ходелите на n-та линия, а гъстотата на застрояване до пътя няма да се промени. В такива случаи се сещам за следната сентенция: “… И когато убие последния елен, и когато улови последната риба, и когато отсече последното дърво, тогава човек ще разбере, че парите не стават за ядене…” /Индиански вожд от Високите Анди/ Две статии по темата: http://reduta.bg/v2/article/%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-i http://reduta.bg/v2/article/%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-ii Редактирано 24 септември, 2014 от Zaro 3
Мрън Публикувано: 24 септември, 2014 Публикувано: 24 септември, 2014 Тъкмо вчера мислех да пусна тема за тези статии. Добър анализ на основните проблеми, но прекалено едностранчив според мен. Има и добри примери. Не съм съвсем компетентна, но тази година ходих в Бургас и градът като цяло ми хареса. Даже има магазинчета за сувенири, които не са мускали с розово 'масло', произведени в Китай. Европейско ми се видя някак с тази зеленина, обновени сгради и относителна чистота. Храната беше ОК, както и обслужването. Сезонът в България е кратък, пясъчната ивица е малка. Или цените трябва да са високи, или курортите препълнени и предлаганите услуги не особено качествени.
Zaro Публикувано: 6 юли, 2015 Публикувано: 6 юли, 2015 Да вдигна малко темата: Kулинарните трикове на BG туризма Поръчах си гаспачо. Избягвам да го правя в български ресторант, особено от супер туристически тип, като тези по морето. Причината е на около петнайсет години - преди толкова време в едно от онези "пиратски корабчета", превърнати в механи по курортите, ме натровиха с една такава студена доматена супа така, че цяла нощ прекарах гушнала тоалетната чиния. Не знам какво бяха сложили в нея, но истината е, че и душата ми миришеше на белина поне още три дена след като доматеният ад приключи. Е да, де, ама достатъчно време е минало, казах си този път. Дай да видим като как се развива гаспачото по нашите георграфски, курортни ширини, цели петнайсет лета по-късно! Сервитьорът, видимо опитен, от тези, дето ти се подпират на ъгъла на масата, докато ти взимат поръчката и лекинко ти намигват, когато си готов, ми обяснява с умалителни как я правят. "Начи... слагами доматки тъй, нарязанки и пасиранки, лукчи малко, чесанчи леко така, да ни съ прекали, ся нашият готвач тука слага и червена пиперка за вкус, малко босилечи и тъй..." "А с олио или зехтин я готвите", питам аз. Тук сервитьорът леко се спича, защото не знае кой е правилният отговор според моя вкус. "А!... Той идин път със зехтин, друг път с масло..." "Както и да е, казвам, дайте едно гаспачо за начало!" Шумно затварям папката с менюто, а сервитьорът ме похвалва за избора с едно "Чудесен избор, мадам!" И десет минути по-късно гаспачото идва. На вид е тъмно, керемиденочервено, като цвета, който придобива купешката лютеница, останала дълго по стените на буркана в хладилника. Докато се поклаща в чинията, полека на повърхността се отделят малки локвички мазнина, под която се оформя пласт вода. Като разбъркам с лъжицата, по-плътната долна част се изкачва за малко нагоре и после отново потъва на забавен каданс. Безпомощно плуват няколко кубчета лед, около които се концентрира черен пипер и прашинки някаква зелена подправка, предполагаемо сух босилек. Въпреки смущаващия вид, опитвам на вкус. Изобщо не е нужно да съм експерт гастроном, за да отгатна мигом ресторантската рецепта - разредена с вода и олио студена смес от кетчуп и лютеница! Преди петнайсет години беше поне консерва с домати на кубчета. Нещата с гаспачото очевидно никак не са добре... Всъщност, преди да седнете в който и да е ресторант по морето това лято, добре е да си дадете сметка на какви рисковани кухненски трикове можете да попаднете. С желанието да ви предпазим от някои от тях, аз и група изстрадали от българското черноморско гурме приятели (между които и един сервитьор в ресторант в Несебър) обединихме опита си и ви го споделяме. Пък после вие си решавате дали да е сандвич, дали да е дюнер, дали да е пица или морски деликатеси!Въпросът с таратора е горе долу като този с гаспачото. Ако в домашните ви рецепти тараторът се прави от кофичка кисело мляко, разредена с половин кофичка вода, то в типичния курортен ресторант пропорцията е обратната. Важно е просто студената супа да е бяла на цвят. Краставицата, за по-бързо, често е рендосана, при това с обелката. Чесънът, ако има такъв, е на прах. Китайски, който мирише още по-гадно и настоятелно на другия ден. Орехи и копър са екстри, които в по-претенциозните ресторанти се приемат за опция. Ако са част от рецептата, сигурно е, че ще имате повече черупки, отколкото орехови ядки, така че внимателно със зъбите. Тараторът в курортните ресторанти НЕ СЕ прави със зехтин, така че не вярвайте на сервитьора. Също така си знайте, че водата е тази от чешмата. Затова в места като модерното село Лозенец например с таратор и кубчета лед със сигурност си докарвате класическия за там ежегоден стомашно-чревен вирус. Салатите по "екзотични" рецепти Има ги всякакви. Поръчвала съм си салата "Олга", салата "Бандера роса", салата "Стъпала с пясък" и "На баба ти хвърчилото" (съвсем сериозно!). Винаги в тези случаи става дума за някаква странна смес от сурови и варени зеленчуци, към които е добавено нещо изостанало от менюто предния ден - я топка качамак с няколкодневна коричка, я залепнала паста, я картофи от смесената гарнитура или червен боб пак оттам. Когато салатата ви има майонезен или млечен сос, пардон, "дресинг", бъдете особено внимателни, защото е почти сигурно, че задачата му е да прикрие лошия търговски вид на продуктите. Т.е. каквото и да е останало по хладилниците от два-три дни, комбинативният шеф готвач го обърква в нещо ново, прибавя малко зелена салата, домати и краставици, дава му екзотично име и го предлага като екстравагантна салата. С малко свеж, червен лук или стръкове магданоз и босилек, всеки бъркоч започва да изглежда сравнително добре. Гозбите с кайма Чудно звучат в менюто! Домашна мусака, домашни кюфтенца яхния, домашна супа топчета, домашни пълнени чушки или тиквички с кайма... Домашни, домашни...колко да са домашни? Говорим за една и съща евтина кайма, в която дупетата, копитата и жилите са повече от месото, смесена фабрично и дълбоко замразена в горещото лято на 2005-та примерно. Добре, де, вероятно преувеличавам, но не вярвайте, че някой ходи и зарежда в жегите месо от екологично чисти свине, расли на свобода из предбалканските полета. В бързооборотната кухня на курортния ресторант каймата е заготовка, която се прави наведнъж и е една и съща за всичко, що е готвено с нея. Затова и мусаката има същия вкус като този на соса за спагетите. Да не говорим, че една година в гювечето ми имаше просто намачкано кюфте на скара, вероятно изостанало от предния ден (надявам се да е било само от предния, де). Малките разлики, ако изобщо има такива, са в допълнителните подправки за вкус - босилек в каймата за лазаня, джоджен в каймата за пълнеж, чубрица в каймата за мусака. Предястията с яйца Тук вече комбинативността на хората в кухнята е главозамайваща. Каквото и да е изостанало наоколо, включително и по чиниите на нахранените клиенти, може да бъде върнато в употреба тутакси с помощта на две-три разбъркани яйчица. Взимате кьопоолуто от вчера, варените картофи от оня ден, останалите задушени зеленчуци от чинията на някое злоядо детенце, обърквате всичко това с яйцата, изпържвате го, наричате го "омлет по селски" и го сервирате. Ако ви се занимава малко повече, можете да капнете и малко мляко или сос бешамел (брашно, вода, мляко на прах и олио), да турнете една щипка сода, че да бухне, и да го запечете във фурната - това вече отвсякъде си е суфле "Провансал"! В никакъв случай не забравяйте да декорирате със стръкче магданоз отгоре или с елегантно полегнал пресен зелен лук. Това чудесно замазва очите на претенциозния клиент. Ако сервирате и с екстри - крутончета от стария хляб от началото на седмицата примерно - си е истинско гурме. Богатите менюта Много им се радвахме едно време, но сега сме наясно, че колкото повече кулинарни чудеса ни обещават в един ресторант и колкото повече менюто прилича на Достоевския "Идиот", толкова повече се опитват да ни направят на такива. Бъдете подозрителни към всякакви "... по еди-какъв-си начин" манджи. Гъби по пармски, паста по неаполитански, кюфтета по чирпански, яхния по пирдопски, патладжани по гръцки... Зад всичко това най-често се крие някакво кухненско нехайство и ресторантьорски трик - става дума за една и съща съставка, къде умело, къде не толкова умело префасонирана от лелките с бели престилки до печките. И с десертите е така - застоялата бисквитена торта, надробена и сложена в чаша с малко ванилов крем се превръща в шумлой галушки; забравената баница заливате с мляко със захар и запичате малко, за да стане сладка баница; палачинките от вчера стават солена палачинкова торта, ако ги намажете с лютеница и руска салата (пак от застоялата, разбира се) и ги поръсите с настърган кашкавал; завехналите плодове са чудни за плодова салата, само не се скъпете да ги покриете с огромна топка сметана от спрей.За морската храна пък направо не ми се мисли, защото там си е цял кулинарен раздел! То са мидени салати, панирани миди, октоподи и калмари, пълнени риби, печени опашки и т.н., които можете да видите във всякакво ястие, стига към името му да сте добавили нещо от типа на "моряшки", "капитански", "мечтата на водолаза", "похотливата сирена", "остров Бали", "бургаски вечери", "корабен дневник", "малката русалка", "тайната на мидата" и т.н. Въпрос единствено и само на въображение е. Същото е и с алкохола. Това обаче е една друга тема, от която наистина боли глава. http://www.webcafe.bg/summercafe/id_243752944_Kulinarnite_trikove_na_BG_turizma#.VZjvrpYGTvg.facebook 4
Alexander Публикувано: 6 юли, 2015 Публикувано: 6 юли, 2015 (редактирано) Най-много ми хареса рецептата за гаспачо! Забравили са да споменат, че цените са европейски на много места, но качеството е нулево Редактирано 6 юли, 2015 от Alexander
Цвете Публикувано: 6 юли, 2015 Публикувано: 6 юли, 2015 Имам нужда от препоръка за евтино място за този уикенд близо до Златни пясъци. Ще изпълнявам трансфер на баба и внуче , та ще се възползвам. Мислех си за Кранево, но не съм била от дете там и нищо не знам. Благодаря предварително!
Двуцветко Публикувано: 6 юли, 2015 Публикувано: 6 юли, 2015 Другият ми основен проблем е рибата по кръчмите.Почти навсякъде предлагат само замразена риба,защото ги мързи да отидат да купят прясна.На въпрос "Имате ли прясна риба?" те поглеждат с насмешка и ти отговарят,че всичката е прясна.Случвало се е да ми зададат въпрос "Вие какво разбирате под прясна риба?"Вярно не е по 40-60 евро за килограм,но и за нищо не става. Скоро се завъртях по нашето черноморие за уикенд - питам в кръчмата 'нещо рибка, сафрид, чернокоп?" Отговор, 'да, и сафрид има, и чернокоп има, и двете са добри, всичко е от тази година ...' Помислих си, 'бре, щом е от тази година значи има и от минали години ..' Рибата така беше опържена, че буквално е навивах да е изтисквам от мазнината и от нея течеше яко. Не знам как го постигат, добри са! 1
Alexander Публикувано: 6 юли, 2015 Публикувано: 6 юли, 2015 (редактирано) Няма риба в морето, вие искате в кръчмите да има. Във Варна често освен цаца-трицона друга прясна морска риба няма на борсата и пазара. Друго, което се среща често е кая-попчета. Всичко друго е рядкост или е в определен сезон, като сафрид, чернокоп, за лефер и калкан не говоря, че е златен. Дори там, редовно се предлага риба размразявана по няколко пъти или размразена като прясна, та какво остава в ресторантите Редактирано 6 юли, 2015 от Alexander
Adriana Публикувано: 6 юли, 2015 Публикувано: 6 юли, 2015 Имам нужда от препоръка за евтино място за този уикенд близо до Златни пясъци. Ще изпълнявам трансфер на баба и внуче , та ще се възползвам. Мислех си за Кранево, но не съм била от дете там и нищо не знам. Благодаря предварително! Балчик е по-добър вариант според мен. Разгледай какво се предлага там. 1
Двуцветко Публикувано: 6 юли, 2015 Публикувано: 6 юли, 2015 Няма риба в морето, вие искате в кръчмите да има. Във Варна често освен цаца-трицона друга прясна морска риба няма на борсата и пазара. Друго, което се среща често е кая-попчета. Всичко друго е рядкост или е в определен сезон, като сафрид, чернокоп, за лефер и калкан не говоря, че е златен. Дори там, редовно се предлага риба размразявана по няколко пъти или размразена като прясна, та какво остава в ресторантите Това звучи малко като Управляващите: - цаца, ама риба.. ние: - риба, ама..цаца Никога не е зле човек да иска да хапне нещо прясно, свежо и качествено. Особено, когато е ваканционно насторен. Няма държава, поне аз не съм посетил, дори и по-бедни от Б-я, където се пести от храна и са готови да те отровят, но да изкарат некой лев. Нека някой сподели, ако е бил на такива места, че ми е много интересно. Но това всичко идва от наслоеното в робската ни клошарска народопсихология. Проблемът е обаче, когато това се брандира като продукт и се очаква да плащаш за него без да предяваваш претенции - което е най-тъжното в цялата история. 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега