Прескочи до съдържание

Япония - бързи въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси. свързани с Япония. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Токио?

- Може ли да шофираме в Япония с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Токио или Осака?

- Заслужава ли си JR Pass?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 17.01.2025 г. в 8:23, zanetti каза:

Кацаме на Ханеда. Плана включва пътуване и с влак, и с автобус, и с метро, с каквото е най-удобно. Няма да взимаме JR Pass, няма да си го избием, а не винаги е и най-удобно. 

Ако може някой с дете да се включи..., ако трябва навсякъде да се редя да питам... На автоматите има ли половинки билети за деца?

А колко е голямо детето? Не знам в момента как стои въпросът с Welcome Suica, но преди поне имаше и детска такава, която (както и на възрастните) може да вземете още на летището и после (с изключение на Шинкансена) не се занимавате с билети.

Публикувано:

Синът ми е на 11 г. и би трябвало да ползва 50% намаление.

Ще проуча и Welcome Suica.

JR WEST Pass All Area ще си го избия. По мои сметки цените на отделните билети ще са 15 000 - 18 000 йени повече от пас-а.

Видях и друг пас, който също мисля да ползваме - Hakone Kamacura Pass за 3 дни.

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Да попитам, каква е разликата между тези два сайта?

https://www.klook.com/rails-32/1012-japan/search/?date_range_count=90&origin_position_name=Tokyo&origin_position=fbf76020-13a1-41b8-a33a-ce13ccdbabd9&destination_position_name=Kyoto&destination_position=7fc793b8-f3a5-4f25-8ee9-cd76e89520e5&departure_date=2025-04-13&passengers=[]&product_type=jprail

https://www.japanesetrain.com/tokyo-to-kyoto

Виждам, че за едно и също време в двата сайта цените са различни? 

Искаме да вземем билете за Шинкансена, но все още се чудя от кой сайт.

Вече решихме, че няма да имаме пас, но сега поне да вземе билетите от Токио-Киото-Токио.

Публикувано:

И двата сайта не са официални, но биха свършили работа. Всеки си слага комисионна, затова цените са различни. Както в България има 50 сайта за винетки, така и там има за билети за влака. Мисля, че официалният беше https://smart-ex.jp/en/index.php. Отделно е възможно и отделните JR компании да си имат самостоятелни.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 15 минути , horus92 каза:

И двата сайта не са официални, но биха свършили работа. Всеки си слага комисионна, затова цените са различни. Както в България има 50 сайта за винетки, така и там има за билети за влака. Мисля, че официалният беше https://smart-ex.jp/en/index.php. Отделно е възможно и отделните JR компании да си имат самостоятелни.

Да, това е официалният. Най-добре от него да се вземат билетите.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Нещо гледам, че има проблем със сайта в момента.

Дано да го оправят скоро 🙂

Иначе аз си мисля да си взема с Nozomi Shinkansen (тоест с най-бързият влак между двата града)

Благодаря за информацията!

Публикувано:
преди 11 минути , Иван Попов каза:

https://www.klook.com/

Дайте мнение за този сайт. Добре ли е за резервиране на билети за влаковете и за атракции?

Това е платформа - посредник. Дали е добре, ще разбереш като сравниш цената с официалния сайт, което не е трудно в днешно време. Аз атракциите, като Токио скай три и храмове си ги резервирах от официалните сайтове или на място. От тази платформа май имаше някаква полза за покупката на 2-дневния пас атракции+транспорт в Осака, но не стигнах до него и съответно не помня.

• Благодаря 1
Публикувано:

През клук купих само билетите за музея в Хирошима и то само защото като отидохме на място касата не работеше и препращаха към клук. Иначе масово американците купуват от там, има и много кодове за някакви отстъпки, които клук дава на травъл блогъри, потърси и почти сигурно ще намериш. 

Ние единствените билети, които имахме купени предварително, бяха за Тиймлаб Бордърлес (за слота в 9 часа, когато е празно, о йеее :)) 

И в един ресторант в Кобе бяхме резервирали почти 2 месеца предварително (и нямаше места за по-късния слот, та взехме по-ранния), но другите всичките вземахме на място. 

Не сме ходили на най-най-популярните като Шибуя Скай напр , отидохме в Мори тауър, вместо това. Като отидохме там, бяхме почти единствените в 8 часа вечерта и беше страхотно, цялата 360-градусова панорама за нас и 2-3 влюбени двойки.

Иначе разликата между Нозоми и Хикари е основно в броя на спирките, на Нозоми са по-малко, за това са по-бързи. Иначе типът влакове е същият. Ние билетите ги вземахме на място, но все пак може би е по-добре да се купят няколко дни предварително, особено през пролетта. Но чак месеци предварително, няма нужда.

• Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Иван Попов каза:

Оттук купих картите за метрото в Токио, както и за експреса до летището в Осака. Изпращат QR-code, който се сканира на машинка за получаване на физическите билети. Лесно и удобно. Ползвала съм платформата и преди за атракции в Сингапур. Билетите за Нозоми ги взехме на място от гише на гарата, но допускам, че при вас ще е по-добре да се купят предварително, заради по-натоварения сезон през пролетта.

• Благодаря 1
Публикувано:

Само да кажа, че от https://www.klook.com/ взехме само в едната посока Нозоми от Токио до Киото. Но скоро ще вземем и всичко останало, просто изчакваме кода, защото той идва месец преди самото пътуване. 

На 3.02.2025 г. в 22:57, ДиянаВ каза:

Това е платформа - посредник. Дали е добре, ще разбереш като сравниш цената с официалния сайт, което не е трудно в днешно време.

Цените са почти еднакви с официалния сайт. Дори сайтът на железниците

На 30.01.2025 г. в 9:27, horus92 каза:

аз не можех да си закупя билети. Пише в сайта само с кредитни карти, а аз добавих моята дебитни и не стана, нито има как да я премахна, нито има как да я сменя тази карта..... и за това взех билети от klook. Просто исках да знам дали е надежден самия сайт. 

На 3.02.2025 г. в 22:57, ДиянаВ каза:

Аз атракциите, като Токио скай три и храмове си ги резервирах от официалните сайтове или на място.

За скай три мисля, че е 30 дни преди датата, то повече то са така. А ти за кой храмове си взела онлайн, аз си мисля за храмовете на място да вземем.

На 3.02.2025 г. в 23:23, tinker bell каза:

Иначе разликата между Нозоми и Хикари е основно в броя на спирките, на Нозоми са по-малко, за това са по-бързи. Иначе типът влакове е същият. Ние билетите ги вземахме на място, но все пак може би е по-добре да се купят няколко дни предварително, особено през пролетта. Но чак месеци предварително, няма нужда.

Да, видях, че това е основната разлика в спирките.

А видях, че има и влакове, които минават от към северната страна и пак вървят към Осака и Киото. 

Ние мислим да си вземем всички билети онлайн от klook, само дано нещо да не стане с този сайт и пак да плащаме........ 

На 4.02.2025 г. в 0:18, margarettod каза:

Оттук купих картите за метрото в Токио, както и за експреса до летището в Осака. Изпращат QR-code, който се сканира на машинка за получаване на физическите билети. Лесно и удобно. Ползвала съм платформата и преди за атракции в Сингапур. Билетите за Нозоми ги взехме на място от гише на гарата, но допускам, че при вас ще е по-добре да се купят предварително, заради по-натоварения сезон през пролетта.

Иначе аз сега много се чудя тъй-като ние няма да взимаме Pass, дали да не си взема някакви карти за влаковете онлайн или направо на място от машинките примерно за 7 дни в Токио. Или да си вземем на място от електронните карти и вътре да си заредим пари. 

Все още съм объркан с този транспорт.

Друго което се чудя е за интернета, това все още не съм го измислил с карти ли да сме или просто да видя някакъв пакет от Revolut. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 8 минути , Иван Попов каза:

транспорт

Той е отлично организиран. Метрото в Токио е така организиран, та да могат да го ползват 4-годишни деца самостоятелно.

преди 9 минути , Иван Попов каза:

интернета

Навсякъде има Wifi.

В Токио като по-близко и по-малко натоварено за предпочитане е летище Ханеда. Това ми каза Юлиана Антонова, автор на вече 4 книги за Япония.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 14 минути , Иван Попов каза:

За скай три мисля, че е 30 дни преди датата, то повече то са така. А ти за кой храмове си взела онлайн, аз си мисля за храмовете на място да вземем.

Да, за храмовете на място. Предварително онлайн имах закупени билети за:

- онези комети по вода в Токио от Одайба до Асакуса, които си струват изживяването и създават добра емоция

https://www.suijobus.co.jp/en/

- Токио скай три - по залезно време

- бавно скоростният ретро влак Sagano Romantic train от Arashiyama torokko до Kameoka torokko - първа взех билети в открития вагон Sagano (Rich) 15 от правилната дясна страна в посока на отиване

- една чаена церемония в Киото с кимоно и прическа, която подарих на свекървата /и @chandni да не казва повече, че съм лоша снаха😉😄/

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Аз няма да се съглася съвсем с Анна Калиновска. Транспортът е отлично организиран, но гарите са на толкова много нива и с толкова много изходи, че да се обърка човек е най-нормалното. Най-депресиращо е когато на дадена гара сменяш линиите и твоята не я виждаш изобщо на табелите, което означава, че най-вероятно трябва да излезеш от гарата и да влезеш от друг вход. Гара Шинджуку има над 200 изхода. Сигурно 4-годишни япончета се оправят сами, но беден европейски турист - хм.

Wi-fi защо да се ползва публично? И не, няма как навсякъде да има wi-fi. На Фушими инари има ли, или в Арашияма? Не знам, не съм и помисляла да разчитам на публичен wi-fi, когато завися от Гугъл мапс. Според мен е задължително да се купи карта. Airalo май имат най-добрите условия за esim. За физическа сим ние взехме от Мобал и целия процес на взимане и инсталиране беше супер лесен. После абсолютно навсякъде имахме интернет.

Може да е късметът на начинаещия, но ние минахме всички проверки на Нарита за минути и без опашки. Иначе да, Ханеда е в града, а Нарита на час от Токио. Ханеда е и много по-малко, и по-ново. Но никога това не би ми било водещото за билет, а не цената, или броя прекачвания и т.н. Разбира се при еднакви други условия, това е важно. Ние се прибирахме от Ханеда, така че видях и двете летища.

На въпросите - вземете си Суйка и я зареждайте. Ако останат пари, на връщане лесно ще ги изхарчите в 7/11 на летището за покита и макадамия шокос. Ако имате iPhone е още по-лесно защото Suika е електронна на IOS. Другите карти създават главоболия, защото не покриват всички линии, а напр. само метрото, или само jr линиите и как прост човек да разбере абе аджеба тоя влак покрит ли е. Вижда ми се сложна еквилибристика.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 16 минути , tinker bell каза:

Аз няма да се съглася съвсем с Анна Калиновска. Транспортът е отлично организиран, но гарите са на толкова много нива и с толкова много изходи, че да се обърка човек е най-нормалното. Най-депресиращо е когато на дадена гара сменяш линиите и твоята не я виждаш изобщо на табелите, което означава, че най-вероятно трябва да излезеш от гарата и да влезеш от друг вход. Гара Шинджуку има над 200 изхода. Сигурно 4-годишни япончета се оправят сами, но беден европейски турист - хм.

Wi-fi защо да се ползва публично? И не, няма как навсякъде да има wi-fi. На Фушими инари има ли, или в Арашияма? Не знам, не съм и помисляла да разчитам на публичен wi-fi, когато завися от Гугъл мапс. Според мен е задължително да се купи карта. Airalo май имат най-добрите условия за esim. За физическа сим ние взехме от Мобал и целия процес на взимане и инсталиране беше супер лесен. После абсолютно навсякъде имахме интернет.

Може да е късметът на начинаещия, но ние минахме всички проверки на Нарита за минути и без опашки. Иначе да, Ханеда е в града, а Нарита на час от Токио. Ханеда е и много по-малко, и по-ново. Но никога това не би ми било водещото за билет, а не цената, или броя прекачвания и т.н. Разбира се при еднакви други условия, това е важно. Ние се прибирахме от Ханеда, така че видях и двете летища.

На въпросите - вземете си Суйка и я зареждайте. Ако останат пари, на връщане лесно ще ги изхарчите в 7/11 на летището за покита и макадамия шокос. Ако имате iPhone е още по-лесно защото Suika е електронна на IOS. Другите карти създават главоболия, защото не покриват всички линии, а напр. само метрото, или само jr линиите и как прост човек да разбере абе аджеба тоя влак покрит ли е. Вижда ми се сложна еквилибристика.

Пропуснах да кажа: За мен Япония беше културен шок, на първо място поради езиковата бариера. На метрото не се качих по назованите от теб причини, дори с част от групата не. Юлиана Антонова ме взе и върна в хотела с кола и ми изнесе лекцията за това колко лесно се оправят в метрото 4-годишни, да се засрамя, че не може да ме остави на гара 2 спирки преди хотелската. Но аз не съм японче и разглеждането на метростанциите с хиляди изходи ми беше достатъчно.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Единствената проблематична гара за мен е Шинджуку, но тя е в ремонт и половината табели са временни и затова става още по оплетено. На другите просто трябва да внимаваш и да се отърсиш от очакванията си, а по сляпо да следваш табели дори да изглежда нелогично.

• Благодаря 1
Публикувано:

На нас ни трябваха 2 дни, за да започнем чудесно да се ориентираме с транспорта - метро, влакове, в Киото и автобуси ползвахме. Преди да тръгнем бях много стресирана, но самурайка беше права, че е въпрос на време да схванеш как е организирано всичко. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

То зависи и човек с какво е свикнал преди да отиде в Япония. Аз, понеже като студент всеки ден ползвах комбинации от трамвай, градска железница, метро и автобус в Германия, а и после при пътувания в големи градове ползвам основно метро, ми се стори наистина лесно ориентирането в градския транспорт в Япония. Единствено на Tokio Station се омотахме един път, ама тогава и детето беше с 40 градуса температура, та беше свален гардът. Иначе, като цяло, гледам Гугъл мапс на кой изход ми казва да излезна, после от кой да влезна, гледам коя линия в коя посока да хвана и къде да слезна и не съм се обърквал никъде.

Сестра ми, от друга страна, като ни дойде на гости в Германия и се омотава на спирки на метрото, къдетото се срещат 6-7 различни линии на различни нива на спирката. Но тя и в София не ползва метрото почти.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 20 часа, Иван Попов каза:

Все още съм объркан с този транспорт.

От разстояние нещата изглеждат много сложни, но на място всичко се подрежда. Най-удобно е с електронните карти, защото не мислиш на кое превозно средство се качваш и колко струва билетчето. Само зареждаш 🙂 Дори бях взела един айфон и за мъжа ми, за да инсталираме предварително по една суйка, обаче съдбата рече друго - не успях да ги заредя и се отказах. По-късно се усетих, че съм пробвала с блокирани карти, а тази на мъжа ми не е била активирана. Голяма излагация, но всяко зло за добро 😉 Метрото за нас беше изключително удобно, евтино и достатъчно за разглеждане на Токио. Не се изгубихме нито веднъж, а Google maps показваше изключително точно откъде да минем, за да достигнем до желаната точка. Помощ ползвахме само в Осака на два пъти, защото изходите се изписваха на японски, както и спирките на автобусите, като тук бяхме на единични билети. Есим купих от bnesim - 10 гб, от които за 12 дни използвах около 6 гб - пълно покритие без прекъсване през цялото пътуване.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Моля ви кажете отново за тази Suika. Ако заредя на IPhone ще мога ли да плащам и за мен и за сина ми? И как точно става купуването и зареждането?

Публикувано:
Преди 1 час, zanetti каза:

Моля ви кажете отново за тази Suika. Ако заредя на IPhone ще мога ли да плащам и за мен и за сина ми? И как точно става купуването и зареждането?

Не, на всеки му трябва отделна карта. А иначе в темите има много изписано за картата. Ако не ти се чете, тук е синтезирано:

https://travel.rakuten.com/contents/usa/en-us/guide/suica-card/

или тук:

https://tokyocheapo.com/travel/suica-card-guide/

• Харесвам 1
Публикувано:

За големите гари - мислете ги като летища. Някой да не е успял да се качи на самолета си, щото не го е намерил? Или да е останал в някое летище и да живее там, щото не може да излезе....
Ако зумнете достатъчно близо на гугъл мапс - той ви показва подземната част на всяка гара в розово, иписва номерата на изходите. И като гледате къде искате да отидете - гледате си номерчето на изхода и излизате точно там. Първоначално е шок, просто неизбежно, но тряе само докато му хванете цаката. После е лесно.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 11 минути , samuraika каза:

За големите гари - мислете ги като летища. Някой да не е успял да се качи на самолета си, щото не го е намерил? Или да е останал в някое летище и да живее там, щото не може да излезе....
Ако зумнете достатъчно близо на гугъл мапс - той ви показва подземната част на всяка гара в розово, иписва номерата на изходите. И като гледате къде искате да отидете - гледате си номерчето на изхода и излизате точно там. Първоначално е шок, просто неизбежно, но тряе само докато му хванете цаката. После е лесно.

Всъщност доста по-добре организирано дори от гари с подобни размери в Европа. Понеже Гугъл ти казва кой изход да търсиш и си го намираш. А из Германия примерно, трябва да излезна от гарата (спирката) и да се надявам, че съм от правилния край.

• Харесвам 6
Публикувано:
На 7.02.2025 г. в 20:39, TaniaG каза:

Някой ходил ли е до Дайкоку (Daikoku Car Meet) от Токио? Без кола ще сме. Мислим тур да резервираме, та търся препоръка. 

И аз бих била благодарна, ако някой има препоръки 🙂 Дайкоку е и в нашия японски план, макар че все още не сме доизбистрили детайлите как точно да стигнем дотам. Засега клоним не към тур, а към взимане на кола под наем за няколко часа от гарата в Йокохама, но тези детайли от програмата може да претърпят още промени...

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.