Прескочи до съдържание

Япония - бързи въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси. свързани с Япония. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Токио?

- Може ли да шофираме в Япония с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Токио или Осака?

- Заслужава ли си JR Pass?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Демек 100 евро на ден за двама стигат, извън транспорт и нощувка...

И аз така ги бях сметнал,но накрая се наложи да сменя още малко.Това при положение,че където позволява плащах с КК и подаръци купихме малко и то пак с КК.

Бирата в заведение е от 300 до 1000йени.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Не видях да е дискутиран въпросът с платежните инструменти. Български кредитни и дебитни карти, вървят ли в Япония? В условията на всички хотели, които съм резервирал пише, приемат VISA, че дори и Diners, но мога ли да се доверя и поне за нощувките да не нося допълнително кеш? Същата работа и по отношение на картови плащания с транспорт (автомати), супермаркети, забележителности и т.н. Доколко може да се разчита на картови плащания в Япония?

Почти навсякъде плащах с кредитна крата - най-вече Diners, по-рядко с Visa. Такситата приемаха Diners без проблем. За подаръци, които бяха закупени от едно магазичне в Токио - пак плащане с Diners. Туристическите обекти, които бяха посетени - пак плащане с Diners. Разбира се, имах и йени кеш, които ползвах в редки случаи - най-вече за вход по малкото храмове, които посетих, и за сладолед и шоколад :) . Йените ги бях взел от тук, от България. Имах и евра, които така и не обмених :) там.

Връзка към коментар

Малко офтопик.Като се опитахме да гледаме снежни макаци в парка Жигокудани,а тях ги нямаше,питах служителите дали ги хранят.Те категорично ми отговориха,че маймуните живеят в естествена среда и не им се дава никаква храна.Не им повярвах и с право.Снощи гледах два филма за Япония по Nat Geo WILD,като вторият беше точно за Жигокудани.Та там обясниха,че през зимата макаците слизат да се топлят в онсена и да ядат оставената им храна,главно зърна,защото нямало да могат да прекарат зимата.

И тия японци се научиха да лъжат!

Нещо на изгубени в превода прилича. Двете твърдения не си противоречат - макаците, или nihonzaru са си вид маймуни, обитаващи Япония от хилядолетия и са си диви. Топлят се из откритите онсени още отпреди да има хора по тях.  Популацията намалява, поради растящите градове и земеделие и намаляващите им обиталища. На много места им оставят храна през зимата за да не правят поразии и да не нападат фермите, както и да се осигури оцеляването на цялата популация. Но това не ги прави по-малко диви.

На много места им слагат храна в онсените през лятото - защото туристите искат да ги видят как се къпят, а те не се кефят много когато е топло.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

След благополучното ни връщане вчера от Япония искам да благодаря за всички полезни съвети и идеи, които получих във форума, които ни помогнахме да прекараме незабравима и да планираме скорошно връщане. Беше ми изключително приятно да се запозная със samuraika с се надявам да се срещнем пак някъде по света.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Добре дошла, Ushakal. Сега с това незабравимо прекарване само разпали любопитството на всички, които скоро ще пътуваме до Япония. Така че се надявам скоро да прочетем и доста по-дълго мнение и разказ за престоя Ви там :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Добре дошла, Ushakal. Сега с това незабравимо прекарване само разпали любопитството на всички, които скоро ще пътуваме до Япония. Така че се надявам скоро да прочетем и доста по-дълго мнение и разказ за престоя Ви там :)

След толкова писано за Япония се страхувам да не се повтарям. Ще се опитам накратко, но трябва да кажа, че е по-скоро атмосферата, чувството, че си у дома си, спокойствието и уредеността. Ние пътуваме лежерно и не спазваме стриктна програма: много неща от набелязаните пропуснахме, много други видяхме. Също така обичаме големите градове и си останахме 6 дни с удоволствие в Токио. В Акихабара има много отаку и е супер забавно. Ако от Химарюкю гарден излезете към Шинбаши и минете през хотел Конрад - много интересен часовник.  

Храната: много малко ресторантчета, изключително забавни - в Токио много ми хареса тофуро на ниво В2 на метрото Гинза Ичоме - в стил улица в стария Едо. В Асакуса, на успоредната улица със сувенирите, има много приятно малко ресторантче, което посетих по препоръка и останах много доволна - Сапоро /имаше и тъмна бира/. Само да спомена, че ние не ядем сурова риба и телешко. Сладкишите много ми харесаха. Има магазинчета за вафли на Гинза и на главната улица в Химейджи--продават вафли и с вкус на зелен чай - доста са различни от белгийските по вкус. В Такаяма на улицата продават много интиресен сладкиш - вътре е нещо като разбит на твърдо белтък, отвън е карамелизиран жълтък. В Токио може да гледате само едно действие на кабуки в Кабукиза, много е практично, но билетите се купуват само кеш и на място, чака се докато дойде време за съответното действие. В Киото едно от най-приятните ме преживявания беше разходката по философската пътека, въпреки жегата. Има и интересен музей на мангата, с метрото е на 3 спирки от гарата Според мен вилата на Окочи Сан в Арашияма не си заслужава особено, независимо, че е много хвалена в гидовете. В Химейджи самурайските градини са много елегантни и почти нямаше хора. Фуджи и Хаконе - с група, защото не ми се губеше време самостоятелно. Ако имате конкретни въпроси, с удоволствие ще отговоря, докато още не съм забравила.      

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Самурайка, имам един въпрос към теб :) .

Подготвям вече програмата по дни за пътуването ни и се оказа, че трети ноември е нещо като нашия 24 май и е национален празник на Япония. Ден на културата (bunka no hi).

Този ден е един от най-натоварените ни в Токио. Исках него ден да обиколим Асакуса сутринта. Да отидем до Нака Мисе и Сенсоджи, след това до кулата Скай трий.

Следобед да се качим на корабче до Одайба и вечерта да се приберем с монорелсовия влак, завършвайки деня в Гинза.

За следващия ден 4 ноември сме предвидили Никко и вечерта Шибуя. Но ако мислиш, че заради Националния празник е по-добре да разменя местата им да го направя.

Връзка към коментар

Roje, за Никко един ден е малко, че и вечерта за Шубая, сигурно си си планувал и нощувките , но останете в Никко поне 2 дни, ако можете. За мен това е едно от любимите места в Япония

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не Роже, добре си ти е програмата. Ноември е пълно с туристи заради червените листа и красивите градини, така че навалици - всеки ден дал Господ!

Зори, Роже има само седмица в Япония - трудно би бил два дни в Никко.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Самурайка, благодаря :)  

Зори, и аз бих искал да са два дни, че вечерта да останем в хотел с онсен в Никко, но както Самурайка отбеляза времето ни е кът, а 7-те нощувки отдавна платени и разпределени в Токио, Киото и Йокохама.

Връзка към коментар

За Нико един ден си е ОК.

Ние бяхме в Сенсоджи на храмовия празник.Тълпи от хора,но никакви проблеми.

Корабчето до Одайба е пълна греда.По пътя не виждаш нищо,само жилищни мега сгради.По-добре си хванете метрото-по-евтино и по-бързо.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз мисля, че ден за Никко е достатъчен. Ние отидохме в 8 сутринта и се върнахме с влака в 16.30 и бяхме отръшкали всичко.Без да бързаме.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Все пак като прочетох голяма част от отзивите за Токио Скай трий реших да не рискувам на националния празник да попаднем в навалицата на кулата. Всички предупреждават, че в такива дни наплива е изключително голям. И вместо три часа рискуваме посещението ни да стане повече от 4-5 часа, което би объркало програмата ни за Одойба.

Затова на втория ден от престоя ни в Токио ще пътуваме до Никко. :)

Въпросът ми сега е свързан с точно това пътуване и се надявам Самурайка да ми помогне с отговора си.

Искаме да посетим на отиване или на връщане/ Самурайка ще каже :) /  Кинугава и World Square Tobu. Заслужава ли си?

Не зная дали е обсъждан парка тук в някоя от темите, но отзивите за него в триадвайзър са много добри, а ни е и на път.

Връзка към коментар

Моето лично мнение (без да съм била в парка ) е naaaaahhhh...

Първо нямаш време, никакво. Имай предвид, че сега е 5.25 следобед и е почти тъмно, през ноември ще е мрак! Второ - магеланец, дето е видял тез забележителности на живо, и има само една седмица в Япония за какво да ходи в тоя парк?!? Разгледай си Никко на спокойствие, а като се върнеш в Токио по нощите ходи да гледаш Дървото - отвън му стига, района е хубав и кръчмите - също.

А тия мини забележителности си ги гледай на логото на магеланци ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Самурайка :) , двете кули така и не успях да ги видя на живо преди гадовете да ги съборят :angry:

Това разбира се в кръга на шегата, но много ти благодаря за мнението и съвета. Ще ги имам предвид.

Да, зная че в 17,00 часа е тъмно в Япония. Зная че и нямаме много време, но пък в същото време при добра организация и ранно тръгване можем да успеем за един ден.

Така тъкмо следващите магеланци с интерес в областта на подобни паркове ще знаят дали може или не да се успее.

Още повече, че за туристите  посетили World Square Tobu, това е най-добрия подобен парк в света с изключително добре направени в 1/25 мащаб 102 емблематични сгради от целия свят, като типично за Япония е обърнато особено внимание на детайлите.

Тези стотина сгради изглеждат наистина уникално на снимките, които гледах в сайта им и в отзивите на туристите, и няма нито един разочарован от това, че е посетил парка.

Затова че засега остава в програмата. Ще сметна само преди или след Никко да го направим.

Колкото до Дървото, то ни е приоритет. Обичаме модерната градска архитектура и високите кули.

Няма как да не попълня колекцията си от изкачени такива с втората в света. Затова мислим да го посетим рано сутринта за няколко часа преди Асакуса и Сенсоджи, пък ако времето е ясно и имаме и добра видимост... си е чист бонус :)

Връзка към коментар

Roje, може и да е споменавано, но за Sky tree след главния вход,с лице към него, като се тръгне надясно да се обикаля има страничен вход за чужденци, които да избягат опашката. Имаше една девойка, която привикваше доста силно чуждестранните гости.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Привет, магеланци!

Радвам се, че ви открих, макар и чак днес :) 

Пътуваме за Япония след броени седмици, и още не сме планирали нищо конкретно... Поне този път сме само възрастни, та съм по-спокойна. Изчетох цялата тема, и съм поразена колко приятелска е атмосферата тук :) 

Та, моля за идеи, преди да започна с въпроси около някои конкретни подробности.

Имаме 8 пълни дни (полета пристига по нощите на 14-ти. окт., и връщането е късно вечерта на 21,окт.). Хотела отдавна е платен, ето този. Освен, че искаме да разгледаме доста неща из Токио, ни се ще да направим поне няколко дневни екскурзии, така че да се връщаме вечер на същото място. Интересуваме се много от храна и по-скоро сме градски настроени в този случай. Но ще ни е много интересно и едно потапяне в традиции и история, в провинция... Освен това на мен адски ми се иска да видя нещо, свързано с текстил (изложби - временни или постоянни, стари занаятчийски центрове свързани с текстила, особено боро или сашико). 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравей Борислава,

Хотелът ви е много хубав - по-централно от това не би могло и да бъде и обслужването е перфектно (макар да е леееко позахабен вече). Ще ви е удобно за навсякъде. Погледни поста на Ushakal по-нагоре - те бяха като вас седмица в Токио и с подобни интереси.

Според мен си вземете организирани екскурзии до Фуджи и Хаконе, а до Никко отидете сами с някой от билетите на Тобу (имат разни комбинации с атракции и влак).

В много хубав сезон идвате - любим като климат, гледки и храна - есента е богата на типични за сезона специалитети с кестени, риби, гъби...Опитайте японските райски ябълки - каки. Информация за ресторанти има в изобилие и Токио е град в който буквално на всяка крачка има нещо интересно за хапване, ето един сайт, който би могъл да е от полза - Гурунави.

Явно ще сте само в Токио, Кансай ще е за друго пътуване. Ако все пак ви се доходи до Киото - има опции за дей трип, но не съветвам, освен ако не планирате друго идване в Япония. Тогава препоръчвам едно есенно Киото за ден поне.

Дописвам и на вниманието на Роже - ето тук на мен много ми се ходи, откриха го тази година. Денем, нощем - все ми се ходи. Нещо ми е залипсвало Токио напоследък...

Редактирано от samuraika
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Конничи-ва, Самурайка сан  :hi:

Аригатоо  за Beer Garden :thankyou: Сумимасен за ужасния ми японски :(

ваташи ва нихонго га хана семасен 

Страхотно е!!! Особено тези  шезлонги за двама с място за бутилка вино.

post-662-0-97352400-1474786251_thumb.jpg

Ами направо си откарахме няколко часа там. А за гледката да не говорим. Прекрасна!

Тъкмо навреме изпрати тази новина. Правя в момента програмата за деня с Одайба и Скай трий и за да можем  да се полюбуваме на тази вечерна гледка след вечерната Одайба ще има и вечерна Асакуса :)

А пък ако много ти се ходи в Токио нищо не пречи преди Нара да се видим на по бира/вино и в Токио :)  4 ноември вечерта

Сайоонара, Самурайка Сан! Джя мата...

ПС. Сега погледнах и официалния сайт на Беер гарден, за съжаление е отворено само до 2 октомври :(

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Roje сан, охайо годзаймас! Ама много напредваш, браво!!! Ей, винаги с такъв хъс, желание и удоволствие се готвиш за всяко пътуване, че заразяваш направо. Както има някой хора, които ядат с удоволствие и наслада, та чак краставичка да хрупат - ти се дояжда :)

Язък за бирената градина, ама като я затворят нея друго ще отворят - греяно вино, коледен фест, бля-бля... все нещо ще има и ще е хубаво.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

благодаря, Самурайка. Надявам се за един месец да понауча някоя друга думичка. сега ходя с едни изписани картончета в джоба с думички на японски и като седна някъде вадя картончетата и ги уча. В момента се уча да броя до сто. :) А парите до 10000....

Но се включвам в темата, за да споделя малко инфо, което не съм срещал и което надявам се да бъде полезно за тези, които пътуват с JR pass.

Обикновено се споделят два начина за пътуване от Токио до Одайба. Първият по-бърз и по-евтин с Yurikamome. А вторият с лодките, по-бавен и по-скъп.

Оказа се, може да се отиде до Одайба и да се върнете обратно и с Rinkai Line без прехвърляне. Безплатно за притежателите на JR pass и само за 23 минути от Шинджуку или за 17 от Шибуя. 

http://www.twr.co.jp/en/tabid/233/Default.aspx

post-662-0-36637500-1474975741_thumb.gif

post-662-0-69963900-1474976619_thumb.gif

Редактирано от Roje
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Само малко допълвам - Ринкай линията е подземна и поне в едната посока препоръчвам да се повози човек на монорейла - само по себе си преживяване. Освен това Ринкай само минава през Одайба и има само една спирка там, докато монорейла обикаля острова (може да се позиционира човек много по-добре).

Ново е това, че паса важи за тази линия, преди не беше така и даже и много точния и подробен Japan Guide все още не го е отразил...

Благодаря Роже сан - много полезно!

П.П. всъщност не виждам да пише, че паса важи? Аз ли не гледам като хората...

Редактирано от samuraika
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Гледаш, Самурайка сан, гледаш :)

Всъщност паса май че важи за първата част от пътуването до Осаки /ако идваме от Шинджуку/ или от Осаки /ако идваме от Одайба/. За останалата част трябва да се доплати.

Поне така пишат в темите от Трипадвайзър пътувалите.

Така че остава половин плащане и много, много бърз преход от Шинджуку или Шибуя до Одайба. само за 20 минути, вместо да се обикаля половин Токио до началната спирка на монорейла.

Или накратко казано поне в едната посока може да се спести това разкарване, а в другата да се насладим на гледките от монорейла.

Колкото до плащането има разнопосочни мнения, като се върна ще споделя моето :)

Но в  тази тема , тази тема мнение#8, тази тема  е подробно обяснено.

В няколко руски форума има мнение, че са пътували без доплащане от Одайба към Шинджуку, но мисля, че просто не са доплатили от незнание, не зная как са се качили без билет от Одайба до Осаки...

Като се качвам от Шинджуку и на Осаки не сменям влака ако е в посока Шин Киба ще ми вземат парите от Суика картата като излизам в Одайба. Ама от Одайба като се качвам трябва да си купя билет до Осаки ли и на Шинджуку да си излеза с паса или... ?

Помагай, Самурайка сан... сумимасен вакаримасен :(

Продължавам да дълбая из необятните Японски дебри....

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.