Прескочи до съдържание

Япония - бързи въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси. свързани с Япония. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Токио?

- Може ли да шофираме в Япония с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Токио или Осака?

- Заслужава ли си JR Pass?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 22 часа, jjokocha каза:

Здравейте! Пътуваме след 4 дни и още се чудя къде е най-добре да обменим йени. Дали на 7/11 ATM или в банка, ако носим евро. Кацаме в Осака.

Ние обменихме на Дотонбори, ама къде не помним, но курса беше добър. Купете си малко йени от тук, по спомен имаше някаква много минимална разлика

Връзка към коментар
На 2.11.2024 г. в 23:23, jjokocha каза:

Здравейте! Пътуваме след 4 дни и още се чудя къде е най-добре да обменим йени. Дали на 7/11 ATM или в банка, ако носим евро. Кацаме в Осака.

Ако имаш револют, си го обмени в него и после си тегли от 7/11 и плащай, където може, с карта (на много места може)

Връзка към коментар

Здравейте, планувам да посетим Япония за две седмици през лятото, знам, че не е най-доброто време, но ще бъдем с деца и лятото ни е единствена възможност за по-дълго пътуване с тях. Чудя се дали началото на юли или средата на август имаме шанс за по-приятно време? Все още не съм направила план, къде ще ходим и какво ще гледаме, иска ми се първо да реша, къде да кацнем Токио или Осака? Кое от двете места би ни била по-лесна и по-удобна начална точка за първо посещение на Япония?  

Връзка към коментар
преди 11 минути , EliNik каза:

иска ми се първо да реша, къде да кацнем Токио или Осака?

Ние кацахме в Токио и после обикаляхме с влакове.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, EliNik каза:

Здравейте, планувам да посетим Япония за две седмици през лятото, знам, че не е най-доброто време, но ще бъдем с деца и лятото ни е единствена възможност за по-дълго пътуване с тях. Чудя се дали началото на юли или средата на август имаме шанс за по-приятно време? Все още не съм направила план, къде ще ходим и какво ще гледаме, иска ми се първо да реша, къде да кацнем Токио или Осака? Кое от двете места би ни била по-лесна и по-удобна начална точка за първо посещение на Япония?  

Най-удобният вариант е (ако няма разлика с цената с другите) е да кацнете на едното място и да излетите от другото. Така си спестявате влака в едната посока (ако посещавате и двата региона де, което правят повечето туристи при първо посещение), което са спестени пари и време.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, EliNik каза:

иска ми се първо да реша, къде да кацнем Токио или Осака? Кое от двете места би ни била по-лесна и по-удобна начална точка за първо посещение на Япония?  

1) където е по-евтино

2) където може да направиш open jaw (да кацнеш на едното място и да излетиш от другото)

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 4.11.2024 г. в 12:20, EliNik каза:

Чудя се дали началото на юли или средата на август имаме шанс за по-приятно време?

Началото на юли все още е дъждовен сезон, който продължава г/д до средата на юли.

През август е горещо и влажно. През целия месец местните пътуват много заради летните ваканции, а в средата на август е и тяхната Обон седмицата, през която масово всички почиват и пътуват нанякъде.

От положителната страна - в този период има много фестивали и фойерверки, които сигурно е готино да видиш на живо. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Отидете максимално рано. С покачването на температурите лятото, расте и влажността. Август е доста неприятно.  Местните си носят джобно пешкирче за бъркане на пот. Нощно време не се захлажда и допълнително се засилва усещането за несвикналите...

• Благодаря 1
Връзка към коментар
На 3.11.2024 г. в 0:23, jjokocha каза:

Според мен е най-добре да си обмените йени от тук. Тегленето от АТМ е с нерентабилна такса. В Япония cash is king така че не разчитайте на картови плащания. 

• Шок 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Насам_натам каза:

Според мен е най-добре да си обмените йени от тук. Тегленето от АТМ е с нерентабилна такса. В Япония cash is king така че не разчитайте на картови плащания. 

Автоматите на 7/11 поне миналата година нямаха такса, когато се тегли с Револют. Курсът на Револют със сигурност беше по-добър, отколкото в България. Cash is King за Япония също не е така, както беше. Welcome Suica си се зарежда без проблеми с карта с 10 000 йени, още на летището. С изключение на някои малки ресторантчета и магазинчета, почти навсякъде можехме да платим с карта.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Миналата пролет, когато ходихме ние, обменихме пари на change на летище Ханеда - курсът беше по-добър от този в България, така че препоръчвам смяна на пари на място. Ние обменихме доста йени, но както се посочи по-горе, вече можеш почти навсякъде да платиш с карта (хотели, магазини, ресторанти, със сигурност). 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
На 7.11.2024 г. в 12:50, Насам_натам каза:

В Япония cash is king така че не разчитайте на картови плащания.

Това е в миналото, в момента изобщо не е така. Почти навсякъде може да се плаща с карта, но наличието на кеш винаги е застраховка за малкото места, на които не може. Курсът на Револют със сигурност е по-добър от този, който можеш да намериш в тукашните exchange бюра. И аз бих препоръчал теглене там на ATM на 7/11.

@EliNikСъщо така, ако имаш Apple Watch или iPhone, препоръчвам да си добавиш в Wallet-a карта Suica. Оттам нататък е супер лесно и удобно.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 7.11.2024 г. в 12:50, Насам_натам каза:

Ще е добре да кажеш за коя година става дума, защото поне в последните 5-10 не е така.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
На 11.11.2024 г. в 22:22, Alexander каза:

Ще е добре да кажеш за коя година става дума, защото поне в последните 5-10 не е така.

Поне още 5-10 ще се пише как всичко е кеш и никъде няма надписи на английски. 

• Харесвам 5
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 8 часа, samuraika каза:

Поне още 5-10 ще се пише как всичко е кеш и никъде няма надписи на английски. 

Аз си спомням още от Едо периода си е така. И в Мейджи нищо не се промени. Няма да се оправи тази държава!

• Смея се 7
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.