Прескочи до съдържание

Япония - бързи въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси. свързани с Япония. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Токио?

- Може ли да шофираме в Япония с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Токио или Осака?

- Заслужава ли си JR Pass?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 14 минути , horus92 каза:

Според мен 10 евро на ядене е на долната граница и трябва малко резерв, ако ще е с напитки и в зависимост колко човек е склонен да се глези. Тя водата си е безплатна де. 2023 есента рамените вървяха по 1200 йени, което беше 15лв. И това бяха най обикновени рамени. Но там винаги ти се прияжда нещо на крак. Кафето например беше скъпо. Аз май еспресо под 5-6лв не съм виждал.

Сега ме замисли, дали аз не помня добре, или пък имам проблеми с конвертирането на валутата 😂, та да заблудя колегата. Със сигурност храната ни в ресторантите беше много по-евтина от тази в Париж. Но си прав за изкушенията, дебнат на всяка крачка.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 20 минути , horus92 каза:

Есента е Япония е прекрасна

Бях там през ноември. Беше необичайно топло през деня, минаваше 25 градуса; и щях да сложа сандали, но никой не ходеше леко облечен и се въздържах.

Публикувано:
14 minutes ago, Jorro said:

Благодаря. Изключихме вече май месец, че се сетих, че имаме абитуриентка в семейството 😄 Сега съм се ориентирал към втората половина на септември и се опитвам да напасна полетите, но ми е супер трудно за сега. Ако се отиде по-късно, кога предлагаш? Бюджетирах 3500лв на човек за спане в двойна стая, траспорт и храна там, полетите отделно за 12 дни така, че горе-долу май съм го оцелил. 

Ами аз бях там от 17 до 30 окт и според мен беше супер. Не беше прекалено топло, но не беше и студено, но все пак беше добре да имаш връхна дреха. Дърветата бяха започнали да си сменят цветовете, но през ноември предполагам е още по красиво.

11 minutes ago, Роца said:

Сега ме замисли, дали аз не помня добре, или пък имам проблеми с конвертирането на валутата 😂, та да заблудя колегата. Със сигурност храната ни в ресторантите беше много по-евтина от тази в Париж. Но си прав за изкушенията, дебнат на всяка крачка.

О в сравнение с Париж със сигурност по лесно намираш достъпни места. Но в Япония самият тип ресторанти е различен и ориентиран към бързото хранене. Затова и цените ми се сториха достъпни, те се опитват по всякакъв начин да изключат човешкия фактор. Ако седнеш обаче в аналогичен на някой парижки ресторант, със сигурност ще е скъпо. Точно в Нара седнахме в класически ресторант, че един от групата имаше рожден ден и решихме да му изхарчим парите на скъпо 😄 Там имаше обанзай и вървяха по 5000 йени на сет, което като се замисля пак може да е по евтино от аналогично в Париж. 😄

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 24 минути , Роца каза:

И аз имам спомен, че през май 2023 се хранехме за около 15-20 лв. на човек, хайде 25 лв. със саке или бира. 
В Осака - Дотонбори - на момента приготвено окономияки, @Jorro за примамка на половинката🙂

IMG_0075_Original.jpeg.1b25155d2c90dd2a927795ea3cac5050.jpeg

не от мен😛

IMG_0089_Original.jpeg.e6759d40a614b97591935e9572ce797f.jpeg

Някой, ако разбира от японска сметка, че аз не помня😆

IMG_0095_Original.jpeg.5781a543570e543006f334743dd94d0e.jpeg

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 6 минути , ДиянаВ каза:

И аз имам спомен, че през май 2023 се хранехме за около 15-20 лв. на човек, хайде 25 лв. със саке или бира. 
В Осака - Дотонбори - на момента приготвено окономияки, @Jorro за примамка на половинката🙂

IMG_0075_Original.jpeg.1b25155d2c90dd2a927795ea3cac5050.jpeg

не от мен😛

IMG_0089_Original.jpeg.e6759d40a614b97591935e9572ce797f.jpeg

Някой, ако разбира от японска сметка, че аз не помня😆

IMG_0095_Original.jpeg.5781a543570e543006f334743dd94d0e.jpeg

Благодаря, имам успех, ще се ходи, но сега съм в приключение с полетите, защото искам да максимизирам нещата с почивния 22ри септември, и два уикенда, но цените на полетите нещо не са на моя страна. 😄 Само да ги букна и отварям тема за да започнем планирането. Благодаря на всички за инфото 🙂

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 час, iraJon каза:

Ние направихме еднодневна екскурзия от Токио до Нара. За този един ден разгледахме парка с еленчетата, имахме време да посетим няколко магазина и специално отидохме до магазина за сувенири и кимона втора употреба. Препоръчвам, ако искате да си купите кимоно или японска кукла, да го направите в това магазинче. ( за него беше писала samuraika ) Цените са доста прилични, да не кажа евтини, за качествени неща.

Благодаря! Кое е това магазинче, което @samuraika е споменавала? Погледнах някои страници назад в темата, пробвах и по ключова дума да търся, но не го намерих.

Публикувано:

Screenshot_20250103-001944_Maps.jpg.2f0a49185bd34b30d655459415ddc8b8.jpg

преди 55 минути , iraJon каза:

Погледнах в Гугъл карти и качвам снимка, местоположението не се позиционира точно, но се разходи по улицата и ще го намериш. Имаше изнесена масичка с неща пред магазинчетоScreenshot_20250103-001944_Maps.jpg.2f0a49185bd34b30d655459415ddc8b8.jpg. Жената вътре даже поправяше кимоно, когато влезнах.Screenshot_20200223-204146_Maps.jpg.8d7e821f176f404bf9479d5c62074851.jpg

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 19 часа, horus92 каза:

в Япония самият тип ресторанти е различен и ориентиран към бързото хранене.

Това не е точно така. Япония може да ти предложи откъм гастрономическо изживяване всичко - от заведения за бързо хранене до най-вкусното, финно и изтънчето гурме изживяване. Затова е относително и инидивидуално предвиждането на бюджет за храна, ако искаш предварително да си бюджетираш пътуването. Може да хапваш на евтино, може да хапваш и на скъпо.

• Харесвам 1
Публикувано:
40 minutes ago, SteFanoV said:

Това не е точно така. Япония може да ти предложи откъм гастрономическо изживяване всичко - от заведения за бързо хранене до най-вкусното, финно и изтънчето гурме изживяване. Затова е относително и инидивидуално предвиждането на бюджет за храна, ако искаш предварително да си бюджетираш пътуването. Може да хапваш на евтино, може да хапваш и на скъпо.

Имах масовите и най лесно достъпни. Ясно че Япония има всичко, макар че тази година останаха без раменджийница с мишлен звезда.

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

При нас: ядене в малки ресторанти тип hole in the wall: 1000 +- 200 йени на човек.  Ядене с неща от комбинита (ядене, напитки, десерти, хруски тип покита) под 1000 йени на човек. Стрийт фууд: 600-1200 йени. Екибен (бенто, което купуваш на гарата): 1000-1200 йени. Ядене в нормални нелъскави ресторанти - ок 1800-2000 йени на човек. Богата закуска в хотела - ок 2500 йени. Ядене в по-засукани ресторанти - ок. 3000-3500 йени на човек. Ядене в Кобе, ултра специална вечеря: 12-15х йени. Кайсеки вечеря и закуска - включено в нощувката, общо с нея беше 28000 йени за двама. Много от японските хотели предлагат и жест към гостите - рамен, нудли, ориз вечер (семпла храна, не за надяждане, а за комфорт, но имаше хора, които видимо това вечеряха)

Бих прогнозирала по 100 лв на ден за двама, като някои дни ще е нагоре, друг път надолу. Ние бяхме под тези пари сумарно.

IMG_20241212_133501521_HDR.jpg

IMG_20241212_133528844_HDR.jpg

IMG_20241210_220711020.jpg

IMG_20241209_153440087.jpg

IMG_20241208_200855769.jpg

IMG_20241206_194925859.jpg

IMG_20241205_173151744.jpg

IMG_20241205_174500257.jpg

VID_20241126_181000842_exported_0.jpg

IMG_20241130_192957146_HDR.jpg

IMG_20241130_193454113.jpg

IMG_20241130_193526582.jpg

IMG_20241130_194744028.jpg

IMG_20241130_081031297_HDR.jpg

IMG_20241205_172121639.jpg

IMG_20241201_103905974.jpg

IMG_20241127_174918658_HDR.jpg

IMG_20241126_182515600.jpg

IMG_20241124_134315499_HDR.jpg

IMG_20241201_133446536_HDR.jpg

• Харесвам 12
Публикувано:

Здравейте! Има ли отделна тема за JR Pass-а? Ще пътуваме края на март до средата на април месец. За момента най-много ме интересува дали си заслужава JR Pass-а?

Публикувано:
преди 29 минути , zanetti каза:

Здравейте! Има ли отделна тема за JR Pass-а? Ще пътуваме края на март до средата на април месец. За момента най-много ме интересува дали си заслужава JR Pass-а?

Има

Направи си сметката, но така грубо мисля, че н си струва

Публикувано:
преди 3 часа, zanetti каза:

За целта дори не ти е нужна тема - има калкулатори, с които може да видиш дали си заслужава или не. https://www.japan-guide.com/railpass/

• Харесвам 1
Публикувано:

Бърза сметка показа, че няма смисъл от JR Pass.

Как стои въпросът за билетите за дете на 11 г. - дали за метро, влак или автобус? JR Pass-а за дете е значително по-евтин, но при закупуване на билети при всяко пътуване, как да действам като съм с дете?

Публикувано:

zanetti, ако кацате в Осака може да извадите детска icoca карта от гишето на Нанкай на самата гара на Кансай. Трябва да предоставите паспорт на детето. Моят съвет е, ако кацате на различно място да попитате на информация или да намерите гише за продажба на билети за влакове и да пробвате там. 

IMG_9192.jpeg

Публикувано:
преди 19 минути , veselush каза:

zanetti, ако кацате в Осака може да извадите детска icoca карта от гишето на Нанкай на самата гара на Кансай. Трябва да предоставите паспорт на детето. Моят съвет е, ако кацате на различно място да попитате на информация или да намерите гише за продажба на билети за влакове и да пробвате там. 

IMG_9192.jpeg

Кацаме на Ханеда. Плана включва пътуване и с влак, и с автобус, и с метро, с каквото е най-удобно. Няма да взимаме JR Pass, няма да си го избием, а не винаги е и най-удобно. 

Ако може някой с дете да се включи..., ако трябва навсякъде да се редя да питам... На автоматите има ли половинки билети за деца?

Публикувано:

Може и от машините да закупувате билети за метро и влак за деца. Тъй като синът ми си загуби картата още на втория ден в Юнивърсъл студиос и така процедирахме с неговите билети. 

Публикувано:

Хораааа, моля ви, помагайте!

Реших да направя по-подробна сметка за цените на билетите за влак за нашата програма. Намирам толкова различни цени за един и същи маршрут, а като видях в този сайт - цените са с 3 000 - 5 000 йени по-високи от другите сайтове:

https://shinkansen-ticket.com/collections/from-shinosaka/products/shinkansenticket-shinosaka-tokyo

например с тук: https://www.japan-guide.com/railpass/

Къде да гледам? На каква информация да разчитам?

Публикувано:

Гугъл мапс или сайтовете на jr : https://www.westjr.co.jp/global/en/ticket/overview/ Има упътване как да се резервира. Не съм пробвала, ние всички билети ги вземахме на място.

Цената със запазено място Шинагава-Шин Осака я дава 14520. Не съм гледала дали с различни часове, или дати може да е различна.

Публикувано:
На 18.01.2025 г. в 17:25, zanetti каза:

Хораааа, моля ви, помагайте!

Реших да направя по-подробна сметка за цените на билетите за влак за нашата програма. Намирам толкова различни цени за един и същи маршрут, а като видях в този сайт - цените са с 3 000 - 5 000 йени по-високи от другите сайтове:

https://shinkansen-ticket.com/collections/from-shinosaka/products/shinkansenticket-shinosaka-tokyo

например с тук: https://www.japan-guide.com/railpass/

Къде да гледам? На каква информация да разчитам?

Защото често са някакви посредници, които си добавят за услугата. Специално за отсечката Токио-Осака могат да се купят и онлайн през сайта smart-ex.jp. Ако не е в натоварен сезон или не държите като нас на точно определен час и точно определени места, тогава съвсем спокойно на място си ги взимате.

Публикувано:

Благодаря ви!

Успях да се ориентирам и за нас ще е от полза този пас. Мисля да го взема, а другите билети ще са на място

JR WEST Pass All Area

Дани Магелани
Публикувано:
преди 9 часа, zanetti каза:

Благодаря ви!

Успях да се ориентирам и за нас ще е от полза този пас. Мисля да го взема, а другите билети ще са на място

JR WEST Pass All Area

За първо ходене в Япония пасът е добро средство, макар и скъпо.

За следващите ще можете да минете и без пас.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.