Прескочи до съдържание

До френска полинезия с еднопосочен билет ?


Препоръчани мнения

Такива работи се случват навсякъде. Аз не исках да прозвучи отказващо намерението за живеене на острова. Освен това те вече са го хванали /канибала/ ;) , така че .......е свободно. :)

Връзка към коментар

Живеене като туземец не знам, но българите нямаме право на наемна работа на територията на Френска Полинезия и Нова Каледония. Можете да работите на черно разбира се, имате и право да създадете фирма или ЕТ, и да станете независим гид например. И животът е страшно скъп там, ще трябва да се задоволявате с минимум. Дано не ви се наложи и здравна помощ - без осигуровки ще платите много много солено. Да не говорим за приятели, развлечения, социални контакти. 

Аз бих живял там, но на Таити, с работа, доходи, къща, климатик, кола, интернет... туземският живот не ме е привличал никога за повече от 2-3 дни.  

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 9
Връзка към коментар

как мислите ? може ли да живее един българин като туземец  примерно на  Нуку хива ?

 

Горещо ти препоръчвам да прочетеш много внимателно тази книга преди да направиш първата стъпка :)

 

http://www.amazon.com/The-Sex-Lives-Cannibals-Equatorial/dp/0767915305

 

Заглавието The Sex Lives of Cannibals подвежда и не е това, за което всички си мислят :)

 

Разказва се за един пич, на който му писва от "западния" начин на живот и събуждането с будилник всяка сутрин и заминава с еднопосочен билет за полинезийски остров. В случая това е главният атол Тарава на република Кирибати. Описани са всички перипетии, които човек среща избрал този начин на живот :)

 

И още една книга от този автор(Маартен Троост) в същия дух - http://www.amazon.com/Getting-Stoned-Savages-Through-Islands/dp/0767921992/ref=pd_bxgy_14_img_2?ie=UTF8&refRID=1WCHZAJPJ50P20P3G5FC

Описва подобните си преживявания във Вануату и Фиджи.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Можете да пребивавате до 3 месеца на територията на Френска Полинезия или Нова Каледония. След което, ще трябва да поискате разрешително за постоянно пребиваване, да доказвате доходи и най-вероятно ще ви експулсират. Работата без раврешително на територията на Френска Полинезия се наказва законово, а разрешителни се издават само за професии, за които липсват местни и френски кадри - инженери, лекари и т.н.. Аз съм се интересувал за Таити, и въпреки че имам 10 годишна карта за пребиваване във Франция, живея в страната от 8 години, и гаджето ми е с френска националност, шанс няма или много трудно, освен ако не си отвориш фирма на място, но не фиктивна а истинска, защото ще трябва да доказваш доходи.

 

Избери си някой от другите френски острови, които не са със специален статут - там можеш да живееш и работиш без никакви разрешения и ограничения- Мартиника, Гваделупа, Реюнион, Майот или Френска Гвияна (която не е остров).

Без доказани приходи като чужденец няма как да се установиш за постоянно на френска територия, за да не натежиш на социалната система. Това включва и най-отдалечените и слабодостъпни острови. Ако обаче имаш някакви ренти, дивиденти, наеми или достатъчно висока пенсия в България, никой няма да ти каже копче да си ги харчиш на френска територия. Най-важното- знаеш ли френски?

http://www.polynesie-francaise.pref.gouv.fr/Vos-demarches/ETRANGERS/Conditions-d-entree-et-de-sejour-des-etrangers-en-Polynesie-francaise

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Понеже споменахте високия стандарт, бях наистина втрещена от цените в Полинезия - и за чужденци, и за местни, защото беше скъпо дори в супермаркета. Чудя се дали Франция не налива субсидии под някаква форма, защото на всичко отгоре местните не се съсипват от работа. А и всички се оплакваха, че туристопотокът рязко е намалял през последните години. Дори прехвалената Бора Бора има вид на силно западащ курорт. 

 

Относно канибалите: гидът ни на о-в Хуахин изрично подчерта, че Кук са го изяли, ама "не, бе, не ние, да не си помислите, на Хаваите са го сготвили!" :) :) :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Полнезийската икономика наистина е много субсидирана. Освен туризма, произвеждат още ванилия и перли, но консумацията на местните хора е 70 процента от БВП на островите. Заплатите са много високи, съответно и цените, като не трябва да се забравя, че огромната част от стоките дори и за първа необходимост (храна, дрехи, домашни принадлежности - душ гел, паста за зъби, козметика и прах за пране, коли, компютри, машини) се внасят отвън, и предвид отдалечеността това струва много. После и се таксуват при внос на островите, което допълнително вдига цената. Продуктите струват средно 40% по-скъпо, отколкото в континентална Франция. Полинезия внася стоки за 147 милиарда франка годишно, а изнася за 12,5 милиарда франка. 

 

Франция харчи около милиард и половина евро годишно за Френска Полинезия, като държавата не печели нищо от нея - местните данъци и такси остават в местния бюджет, а не в държавния. Част от парите отиват за попълването на местните дефицитни бюджети на градове, села и общини, парите от които отиват за поддръжка и строеж на пътища, озеленяване, урбанизъм, здравни грижи и други. Голяма част от тези пари отиват за собствените нужди на френската държава в Полинезия - заплати и функциониране на полиция, армия, жандармерия, правосъдие, здравни работници, учители. Заплатата на държавен работник командирован в Полинезия (дори санитар в болница или детска учителка) се увеличава место 100 и 200 процента, според мястото. 1 работник от 4 е на държавна служба в Полинезия.

 

По-подробен линк ето тук, за френскоговорящите:

 

http://www.polynesie-francaise.pref.gouv.fr/Presentation-de-la-PF/Donnees-economiques-de-la-Polynesie-francaise 

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Интересно, всички други велики сили се отърваха от колониите си докъм 70те години, само Франция още си ги владее и явно субсидира... Какъв е смисъла, освен престиж? След като толкова много пари се наливат по задморските департаменти е ясно, че те няма да искат независимост, но метрополията каква полза има от тая работа?

Връзка към коментар

Да и не. Всички бивши империи почти си пазят по някой друг остров за слава. И Испания, и Холандия, и Великобритания, и Португалия и Франция. Че и САЩ и Чили и Еквадор си имат острови на хиляди километри. 

За всички е различно. Специално Франция и де Гол много тежко преживяват губенето на африканските колонии през 60-те години и войната в Алжир. Тогава Франция започва да изработва ядрено оръжие и след като повече не може да го тества в алжирската пустиня, де Гол го тества в Полинезия.  Това продължава от 1961 до 1996г и коства на местното население множество малформации, въпреки, че Републиката си плаща за опитите, наливайки милиони в местната икономика. Сега със сигурност ги пази за престиж и може би от някакъв морален дълг. А и ще-не ще, докато не поискат независимост (което част от Полинезийците направиха, но не мина, а сега каледонци имат насрочен референдум) няма как да им я дадат насила. 

За останалите острови и територии е различно. Някои са военни бази, някои са с огромно биоразнообразие и научно значение. Във Френска Гвияна например, освен златните запаси, огромното биоразнообразие в амазонската джунгла е и Европейската Космическа Станция, в Куру. 

Освен останки от могъща и световна империя, задморските територии на Франция и позволяват да бъде водеща военна сила - бази на три океана+Африка и Антарктика, да граничи с 35 държави, да увеличи популацията си над 2 700 000 души (1 французин от всеки 25 живее в задморска територия). Освен това, държата разполага с ексклузивна икономическа зона на 200 мили от бреговете на тези територии, като може да ползва ресурсите и териториалните им води. Франция е на второ място в света след САЩ по дължина на ексклузивната си икономическа зона - 11 милиона км. Отделно, консумацията на жителите на тези острови създава в континентална Франция около 40 000 работни места, без да се броят командированите държавни служители.  

Освен военни, има и научни бази и метеорологични станции, където изследват екологията, биоразнообразието, тропически климат, земеделие, флора и фауна, но също така тропическа медицина. 

Ето за това си ги пази, въпреки, че и струват скъпо островите и задморските територии. Все още държавата не е на плюс да ги има, но няма какво да направи, докато те не поискат независимост. А и има надежда, че ще се развият икономическо достатъчно с годините, за да настигнат метрополията и да започнат да носят приходи, но това ще отнеме много време. Инвестициите по тези места реално са започнали преди 30-40 години, и имат много да насмогват пред континентална Франция. Но статистически се развиват главоломно през последните десетилетия, изпреварвайки независимите острови, а също и метрополията като темпове на икономически растеж.

Но имат и структурни недъзи - изолираност и отдалеченост, конкуренция на развиващи се, евтини държави наоколо, малки пазари от по 200 -300 000 души не достатъчни за местно производство, А заради високите заплати и данъци, фирмите инвестират в по-слаборазвитите острови около тях, а местните предприятия не са компетитивни. Следователно, огромната част от инвестициите е публична, а не частна.

Но по същата причина, поради която ние сме носталгични за "България на три морета", те са си запазили Франция на 3 океана и на 5 континента. 
 

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 25
Връзка към коментар

В подкреп на казаното от Kaloyan89, ето един остров, собственост на Великобритания- остров Питкерн. Островът е с дължина 3 км и широчина 1,5 км. Бреговата  ивица е 51 км. Жителите са 48. Орган на самоуправление – Съвет на острова от 10 членове, избирани от населението за срок от 3 години. Начело на Съвета е мировият съдия на острова. Островът е трудно достъпен поради опасните коралови рифове и на него няма пристанище. Корабите спират в морето, а хората и товарите се прехвърлят на брега с лодки. На острова няма и летище. Има само един път – от залива Баунти до Адамстаун. Няма автомобили, населението ползва за транспорт три- и четириколесни АТВ. Жителите не плащат данъци, получават ежегодна субсидия от 1,5 милиона долара и сигурността им се гарантира от британските въоръжени сили. Питкерн е  известен като най-слабо населената държава в света.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

В подкреп на казаното от Kaloyan89, ето един остров, собственост на Великобритания- остров Питкерн. Островът е с дължина 3 км и широчина 1,5 км. Бреговата  ивица е 51 км. Жителите са 48. Орган на самоуправление – Съвет на острова от 10 членове, избирани от населението за срок от 3 години. Начело на Съвета е мировият съдия на острова. Островът е трудно достъпен поради опасните коралови рифове и на него няма пристанище. Корабите спират в морето, а хората и товарите се прехвърлят на брега с лодки.

 

Георги Матеев ако е прочел - сигурен съм вече крои планове как да стъпи там :biggrin:

 

(хм, сега погледнах на картата - ама то тоя остров верно се намира в средата на нищото :rolleyes: )

 

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Георги Матеев ако е прочел - сигурен съм вече крои планове как да стъпи там :biggrin:

 

(хм, сега погледнах на картата - ама то тоя остров верно се намира в средата на нищото :rolleyes: )

 

 

Ако не ме лъже паметта, този остров го бяхме обсъждали вече, включително възможностите за настаняване: :)

 

Да, естествено Матеев се е изказал и там:

 

http://magelanci.com/topic/450-има-ли-страна-в-която-никой-от-форума-не-е-ходил/?p=50262

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Нещо няма кандидати за заселване на Питкерн напоследък ...

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/australiaandthepacific/pitcairnislands/11418280/Why-will-nobody-move-to-Pitcairn-the-Pacific-island-with-free-land.html

Нормално, не знам какъв човек би се заселил за постоянно на такова малко  място в средата на нищото. Като модерен Робинзон трябва да се живее там в най-добрия случай.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.