Прескочи до съдържание

Куба през март 2016

Childish

Препоръчани мнения

За касите - и в Хавана и във Винялес имахме драма с предварително резервираните /което не значи, че и на теб ще ти случи, аз по-скоро май съм изключение/. Единственото, което мога да ти кажа е да не използваш сайта  CasaHavanaParticular - бях резервирала през тях апартамент в Стара Хавана с многократно потвърдена резервация. Като пристигнахме на място се оказа, че собственикът не е там, не отговаря на телефона, резервацията ми е отменена от агенцията и апартаментът не е свободен за вечерта. За да разбера всичко това ми помогна съседка на собственика, която му се обади от собствения си апартамент, даде ми да говоря с него и ни покани в къщата си докато се разберем. В крайна сметка след няколко разговора и с помощта на тази жена и собственика на апартамента те двамата ни намериха чудесна каса на съседната улица, която мога да препоръчам - Casa de Raidel, адрес calle Obrapia 405 между Aguacate и Compostela.

Във Винялес пък се оказа, че майката на собственика е починала предната вечер и когато пристигнахме хората бяха на погребение. След чудене дали е по-добре за тях да си тръгнем и да търсим друга /предлагането на място е голямо/ или да ги чакаме, за да не ги лишаваме от дохода, който ще получат от нас, отново съседка се намеси, обади им се и изпратиха човек да ни отвори. Иначе касата е чудесна, закуската на следващия ден беше обилна и много вкусна, хората са много мили, просто ние не уцелихме момента. Можеш да я погледнеш в Trip Adviser - Casa de Dr. Panchito y Norma.

И като споделям това, нека да не те стряска - както казах, тези драми май си бяха изпитание специално за нас. Дюк нямаха никакъв проблем с уговорките и настаняването, не съм чувала и друг да има проблеми, а и на място /поне във Винялес/ предлагането е голямо. Просто имай едно наум и се приготви психически и за резервни варианти.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Люси, с риск да те разочаровам. Драмите не са били лично за теб. Това е обичайна практика да приемат резервация и после на място да те водят при познат на познат и пр.

Много ти благодаря за адресите!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За касите - и в Хавана и във Винялес имахме драма с предварително резервираните /което не значи, че и на теб ще ти случи, аз по-скоро май съм изключение/. Единственото, което мога да ти кажа е да не използваш сайта  CasaHavanaParticular - бях резервирала през тях апартамент в Стара Хавана с многократно потвърдена резервация. Като пристигнахме на място се оказа, че собственикът не е там, не отговаря на телефона, резервацията ми е отменена от агенцията и апартаментът не е свободен за вечерта. За да разбера всичко това ми помогна съседка на собственика, която му се обади от собствения си апартамент, даде ми да говоря с него и ни покани в къщата си докато се разберем. В крайна сметка след няколко разговора и с помощта на тази жена и собственика на апартамента те двамата ни намериха чудесна каса на съседната улица, която мога да препоръчам - Casa de Raidel, адрес calle Obrapia 405 между Aguacate и Compostela.

Във Винялес пък се оказа, че майката на собственика е починала предната вечер и когато пристигнахме хората бяха на погребение. След чудене дали е по-добре за тях да си тръгнем и да търсим друга /предлагането на място е голямо/ или да ги чакаме, за да не ги лишаваме от дохода, който ще получат от нас, отново съседка се намеси, обади им се и изпратиха човек да ни отвори. Иначе касата е чудесна, закуската на следващия ден беше обилна и много вкусна, хората са много мили, просто ние не уцелихме момента. Можеш да я погледнеш в Trip Adviser - Casa de Dr. Panchito y Norma.

И като споделям това, нека да не те стряска - както казах, тези драми май си бяха изпитание специално за нас. Дюк нямаха никакъв проблем с уговорките и настаняването, не съм чувала и друг да има проблеми, а и на място /поне във Винялес/ предлагането е голямо. Просто имай едно наум и се приготви психически и за резервни варианти.

Не е само при теб, и на нас ни се случи, от друг сайт. Когато отидохме в Тринидад хората ги нямаше. Е, избор има голям, веднага ни нападнаха поне 10 човека да ни предлагат като ни видяха, че се въртим с куфарите пред вратата и никой не ни отваря. Това беше втората вечер след кацането и нощувката във Варадеро и ние се стресирахме като ни задърпаха 10 човека, и при това говореха на испански, че не ги и разбирахме.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Slujitel, ако ти кажа, че ние не бяхме стресирани, ще излъжа. Случката в Хавана беше в първия ни ден от престоя в Куба /бяхме пристигнали във Варадеро предната вечер и само успяхме да хвърлим куфарите там, да се наспим и на сутринта да поемем с една раничка към Хавана и Винялес/. За щастие аз говоря някакъв испански /започнах да го уча миналата година заради пътуването ни в Доминикана/ и това ми помогна много, тъй като цялата комуникация протече на този език. Обаче всичко се разви толкова бързо и бях толкова приятно впечатлена от желанието на съвсем непознати хора да помогнат, че в крайна сметка го приех за част от преживяването. За мен това, с което Куба ще остане незабравима е именно спонтанната отзивчивост, доброта и съпричастност на хората. В конкретния случай ми помогна съседка, която ми услужи с телефон, прие ме в къщата си и дори самата тя тръгна да ни търси друго настаняване и собственикът на апартамента, който се притесни от недоразумението, причинено от агенцията и лично ни намери и изпрати в друга каса /подозирам, че даже беше по-хубава от неговия апартамент/. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Да, всички хора са такива в Куба, не се притеснявай, Лили, всичко ще бъде наред. Ние с колата (резервирана и платена) увиснахме така. Ще разкажа, започнала съм да пиша пътепис, но по-скоро май и аз ще си отворя тема, че е много по-лесно. Ако имаш въпроси, питай. Ще ти пусна и адреси на каси в Тринидат и Сиенфуегос. За Хавана ти препоръчвам на място да действаш, защото предполагам, че така или иначе ще ти се наложи, както стана дума, резервациите нищо не значат :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Абе, не съм съгласен с това което пишете относно резервациите, но и там си има тънкости, които след много четене разбрах и в резултат получих акуратно каквото очаквах. Ще пиша подробно, но утре...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

От 2 г разправям във форума колко готини са кубинците, но не ми вярвате ли какво. :)  Или смятате, че за 3 г нещата са се променили толкова много , че инфото ми да е остаряло. Касите не са проблем, ако резервацията е променена при някой познат на съседната улица винаги ще се намери място за същата цена и качество. Според мен идеята е да не им стоят празни стаите, защото ако сте се поинтересували те плащат нечовешки данъци, които са константа за месеца без значение дали са имали клиенти или не. Предполагам, ако им падне клиент за повече нощувки те са склонни да пренасочат друг за по-малко към някой познат. Държавата им обира парите и това е техния начин да оцеляват. Не е приятно за нас, но ги разбирам. :)  Идеята на поста ми е да не се притеснявате, както казва и Люси хората ще ви поканят у дома си, но пак ще намерят начин да помогнат. Не са много нациите по света склонни на подобна отзивчивост, затова няма да спирам да повтарям, че по-готини хора от кубинците не бях виждала до стъпването ми в Сана. :) Да уточня, че не говорим и грам испански. :)

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Лили, препоръчвам ти, ако не искаш да правиш резервации предварително, поне си извади мейли и телефони на няколко каси в градовете, които мислите да посетите и в движение да проверяваш кой може да те приеме. Ще отнеме по-малко време да завъртиш 5 телефона, отколкото да цъкаш в нета за информация.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ще разкажа, започнала съм да пиша пътепис, но по-скоро май и аз ще си отворя тема, че е много по-лесно. 

Ели, добре дошла и ти. И аз като теб започнах пътепис, но днес съм твърде изнемощяла да го напиша, пък не виждам опции за запазване на драфт, че да продължа по-късно. Чудех се и за тема, ама май много станахме накуп. Хубавото е, че всеки го е преживял различно и всички сме доволни :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз не се притеснявам изобщо. Но с пренасочването е общоприета практика - пишат го много туристи, включително испано езични, но никой не е спал на улицата в крайна сметка. През сайта на homestay се очаква резервациите да са по-сигурни, защотото се плаща комисионна както при airbnb напр. Но гаранция няма. Аз съм резервирала стая само за първата нощувка, защото пристигаме в Хавана в 23ч.

За транспорта не съм убедена колко ще се оправим без предварителни резервации, но в краен случай може да пътуваме с колективо, ще се види на място.

За храната съм учудена, че сте много доволни. Аз очаквам да имам сериозни проблеми, защото не ям боб, ориз, пиле, яйца, пържени банани, морски дарове, т.н. и то не остава много.

А хората съм сигурна, че ще ми харесат. Както и цялото пътуване. Откога си мечтая за Куба...

Лили, препоръчвам ти, ако не искаш да правиш резервации предварително, поне си извади мейли и телефони на няколко каси в градовете, които мислите да посетите и в движение да проверяваш кой може да те приеме. Ще отнеме по-малко време да завъртиш 5 телефона, отколкото да цъкаш в нета за информация.

Да, ще си запиша координатите на Дюк, Люси и Ели. Това ми е планът, ама не им го казвай ^_^  :P   :)

Редактирано от Childish
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

За храната съм много учудена, че сте много доволни. Аз очаквам да имам сериозни проблеми, защото не ям боб, ориз, пиле, яйца, пържени банани, морски дарове, т.н. и то не остава много.

Храната им е прясна и истинска /каквато беше нашата навремето/. Сигурна съм, че все ще намериш какво да хапнеш. Риба има много и я приготвят страхотно, бананите ако не ги обичаш пържени, има свежи в изобилие и са много вкусни. А за боба и ориза, не бързай да ги отхвърляш като опция - много вкусно приготвени са и комбинацията е изненадващо вкусна. В комбиниран вариант се наричат moros y cristianos и това е едно от традиционните кубински ястия.

Редактирано от lyusi
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Лили, предлагат също салата, риба и плодове. Храната им наистина е много вкусна. Номер 2 в моя личен, международен топ 5.

Tedy, съжалявам, че спамя темата на Лили, но ме заинтригува къде е номер 1 в твоя международен топ 5.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здрасти на всички, обиколихме Куба от Винялес до Баракоа с Виазул, никъде не сме резервирали онлайн, просто в Хавана си взехме ден по-рано за Сиенфуегос и след това като пристигнехме си взимахме за следващия град. И къщи освен в Хавана не сме резервирали, на някои места си ги избирахме на място, а на други - тези, при които сме спали даваха адреси на техни познати. Сега сме за 2 дни в Санто Доминго и утре пътуваме за Хаити.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Здрасти на всички, обиколихме Куба от Винялес до Баракоа с Виазул, никъде не сме резервирали онлайн, просто в Хавана си взехме ден по-рано за Сиенфуегос и след това като пристигнехме си взимахме за следващия град. И къщи освен в Хавана не сме резервирали, на някои места си ги избирахме на място, а на други - тези, при които сме спали даваха адреси на техни познати. 

Точно по този начин мислим да пътуваме. 

Приятно прекарване в Доминиканската република, Хаити и на круиза!

Връзка към коментар

За храната не знам какво да ти кажа, в началото ти е ОК, ама след първата седмица започва да ти писва, всъщност ти препоръчвам в къщите, в които отсядате винаги да си взимате закуска, струва 5 долара на човек и цената е фиксирана.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Теди, ходихме до callejon de hamel, наистина много яко място. Един травестит се съгласи да ни позира, получи се приятен разговор, докато го навием.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ла Бока край Баракоа:

post-181-0-65447400-1455052805_thumb.jpg

post-181-0-26238600-1455052837_thumb.jpg

Rio Yumuri:

post-181-0-94341200-1455052953_thumb.jpg

забавления край реката, влюбените на разходка, а децата се къпят. :)

post-181-0-61889300-1455053022_thumb.jpg

Това нямам идея къде е:

post-181-0-55468300-1455053066_thumb.jpg

Хавана.

Сградата на Бакарди:

post-181-0-12273900-1455053124_thumb.jpg

Репетиция на дамски симфоничен оркестър в църква, невероятно преживяване беше.

post-181-0-94688800-1455053201_thumb.jpg

Бар за местни:

post-181-0-84037000-1455053247_thumb.jpg

Това нямам спомен къде точно беше, а не ми се рови в записки:

post-181-0-83148300-1455053325_thumb.jpg

Каките, които се снимат срещу заплащане:

post-181-0-89871100-1455053386_thumb.jpg

Църква:

post-181-0-59241800-1455053416_thumb.jpg

Стига толкова, че прекалих. :)

• Харесвам 11
Връзка към коментар

Ох, изобщо не си прекалила  :) Благодаря, че ми разкрасяваш темата. Аз се притеснявам какви снимки ще направя.

Може би не е лоша идея да последваш примера на Fly с фотописите (намек)  ;)

Редактирано от Childish
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.