Прескочи до съдържание

Актуални новини от света на пътешествията

Препоръчани мнения

На 5.02.2021 г. в 13:09, AlexandraKo каза:

Лоша новина.

Ужас! Търсят Атанас Скатов под връх К2, след като полетял заради скъсано въже.

"Атанас Георгиев Скатов е паднал при слизането от Лагер 3, докато се връщаше към базовия лагер (500 м) заради скъсване на въже. Тялото му е в неизвестност и екип шерпи го издирва", написаха пакистанците в профила си в "Туитър".

Пaдaнeтo на сливналията e пoтвърдeнo и oт трaкeрa, кoйтo нocи cъc ceбe cи. Oт нeгo cтaвa яcнo, чe Cкaтoв e рeгиcтрирaл рязкa прoмянa в дeнивeлaциятa зa крaткo врeмe."

https://www.vbox7.com/play:a19b3b9d46&start=8

Тази зимна експедиция на К2 се превърна в кошмар...

Останалите трима алпинисти - от Пакистан, Исландия и Чили също са в неизвестност вече 3 дни на височина над 7000м. Шансовете за оцеляване са почти нулеви.

Имало е и издирвателна акция с хеликоптер, но не са открили никакви следи...

https://www.theguardian.com/world/2021/feb/07/helicopters-search-for-three-climbers-missing-in-k2-winter-attempt

image.png.a85e0a465f638c3ab0350736599267ca.png

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 3 часа, П.Кръстев каза:

Останалите трима алпинисти - от Пакистан, Исландия и Чили също са в неизвестност вече 3 дни на височина над 7000м. Шансовете за оцеляване са почти нулеви.

За съжаление почти със сигурност за загинали...... 😢 

Това ще е някакво чудо, ако са живи. 

Връзка към коментар
преди 6 часа, П.Кръстев каза:

Тази зимна експедиция на К2 се превърна в кошмар...

Имало е и издирвателна акция с хеликоптер, но не са открили никакви следи...

https://www.theguardian.com/world/2021/feb/07/helicopters-search-for-three-climbers-missing-in-k2-winter-attempt

image.png.a85e0a465f638c3ab0350736599267ca.png

Да, подобно, на 2008, когато в един ден, са загинали 11 алпинисти.

Ненапразно, на К2, казват " планината убиец", някъде четох, че всеки четвърти загива там.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, AlexandraKo каза:

Ненапразно, на К2, казват " планината убиец", някъде четох, че всеки четвърти загива там.

Всъщност го наричат "върхът убиец". Планината е Каракорум, от където идва и името на върха - К2, тъй като бил вторият, забелязан в Каракорум... Другите върхове са получили имена К1, К3, К4 и К5, които по-късно са били променени на Машербрум, Броуд пик, Гашербрум II и Гашербрум I.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

Да, подобно, на 2008, когато в един ден, са загинали 11 алпинисти.

"Планината убиец" (killer mountain) е прозвище на Нанга Парбат, К2 е "savage mountain"

Много фактори правят К2 най-страховития връх, не само процента на жертвите. То, ако е въпрос, на Анапурна всеки трети дръзнал да я изкачва, си оставя костите. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 49 минути , chandni каза:

Всъщност го наричат "върхът убиец". Планината е Каракорум, от където идва и името на върха - К2, тъй като бил вторият, забелязан в Каракорум... Другите върхове са получили имена К1, К3, К4 и К5, които по-късно са били променени на Машербрум, Броуд пик, Гашербрум II и Гашербрум I.

А,К2 е известен и с името Чогори!

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ох, хич не съм експерт, каквото чета,  простете за неточната мисъл, но съм ужасена. И много, много разстроена, за нашето момче:(

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Преди време бях чела една книга за К2 и по скоро за неуспешния опит на една американска експедиция да изчаки върха. Слизайки, осигурени с въжета по двама, се подхлъзва най-високо разположената двойка и повлича всички по склона със себе си. Един човек - Pete Schoeing, успява да се закотви по някакъв невероятен начин и спасява всички, които увисват само на неговото въже. Това закотвяне е известно като "The Belay" и си остава прякор на Pete за цял живот.

Добавям статия по въпроса - https://www.thefridaytimes.com/legend-of-the-belay/

Редактирано от feel_the_rush
  • Харесвам 13
Връзка към коментар

Pete Schoening малко по-късно (1958) е дебютант на Гашербрум 1, а почти 40 години по-късно (заедно с племенника си Клев) става свидетел на голямата драма на Еверест. Парадоксът е, че след така катастрофалната 1996 г. с общо 12 жертви в предмусонния сезон, следват нови невиждани до тогава по размер експедиции с невиждани до тогава цени. Шерпите също са изненадани, но широкото медийно присъствие и бестселъра на Кракауер изиграват ролята си. А първата зимна експедиция на К2 е година след друга (лятна) драма - през 1986 г. Сезон, завърщващ също с числото -12. Пак много хора пренощуват в 2 двуместни палатки без да могат да се наспят, нахранят или най-важното - да си стопят вода за пиене. Паралели - повече от достатъчно.     

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Преди няколко месеца писах в друга тема за плановете ми за преход до Мусала при зимни условия. Тогава написах "мисля да атакувам Мусала". Много хора се включиха със съвети и мнения по въпросите ми, благодаря им за което. Най-голямо впечатление, обаче, тогава ми направиха думите на @Светославов:

"Не тръгвай в атака, а на поклонение!.

P.S. И като пишеш отчета тук, върховете се изкачват, а не се покоряват. Макар че съм сигурен, че вече си го почувствала."

Известно време след това гледах интервюта със Скатов във връзка с К2 и на няколко пъти той каза "ще атакувам", "ще покоря". И тогава му казах на ум "Недей, не отивай да покоряваш и да атакуваш. Няма да можеш". 

Лек път на смелата му душа...

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар

Докато сме на хималайска вълна... На това много по-малко хора ще му обърнат внимание, а трагедията е огромна... https://m.dnevnik.bg/sviat/2021/02/08/4172245_chast_ot_himalaiski_lednik_se_sruti_v_indiia_ima/?ref=home_NaiNovoto

• Харесвам 5
  • Шок 1
Връзка към коментар
На 9.02.2021 г. в 22:39, Eva eva каза:

Мусала при зимни условия.

Само да вметна, че аз и края на лятото не успех да се кача до Мусала. 

Та всичко е на късмет и според зависи времето, то е определящ фактор за планините, защото там горе всичко става за минути.

П.п. ако имам възможността (от финансова гледна точка) бих се пробвал поне на Еверест, К2 нещо не ме кефи много много :to_keep_order:  

• Браво 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Гърците пускат нова фериботна линия от Солун - https://www.guidegr.com/2021/03/02/нова-фериботна-линия-от-солун/?fbclid=IwAR1zyMccmzjVIadQTtdzMh3bkJpAgANMyfAP_YILTnb58ZTKC1cRg6Ulubg

От 1-ви Март до 6-ти Юни и от 6-ти Септември до 31-ви Декември 2021 г.

image.png.9f25790ba7d64684970bb7b38797883b.png

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 8 минути , feel_the_rush каза:

Гърците пускат нова фериботна линия от Солун - https://www.guidegr.com/2021/03/02/нова-фериботна-линия-от-солун/?fbclid=IwAR1zyMccmzjVIadQTtdzMh3bkJpAgANMyfAP_YILTnb58ZTKC1cRg6Ulubg

Обаче нещо не им стана ясно откъде може да се напарви резервация за тази линия ... :scratch_one-s_head:

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , feel_the_rush каза:

А каква може да е причината точно в летният сезон да спират линията?:mda:

• Харесвам 1
  • Замислям се 2
Връзка към коментар

Резервация чрез blue star ferries. Маршрутът е Лимнос, Лесвос, Хиос, Самос, Фурни, Икария, Миконос, Сирос, Пиреа. На 6/3 тръгва Blue star Mykonos, после от 13/3 до 5/6 Blue star Chios. След това от 11/9 до 31/10 отново Blue star Mykonos.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 10 часа, harta каза:

Пристанището на Икария е Евдилос. В сайта на blue star пише Евдилос.

Да, де. и като задам дати отиване и връщане, ми дава, че няма такъв маршрут.

Връзка към коментар
На 9.03.2021 г. в 0:02, но нейм каза:

ми дава, че няма такъв маршрут.

преди 34 минути , Иван Попов каза:

не мога да намеря как да си направя резервация

Както писа @harta резервация може да се направи  през сайта blue star ferries. Аз стигнах до плащане с карта. Бях избрал  Солун- Евдилос-Солун.  Отиване 13 март, връщане 19ти март. Цената е 94 евро за двупосочния билет.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 25 минути , epetkov каза:

Както писа @harta резервация може да се направи  през сайт. Аз стигнах до плащане с карта. Бях избрал  Солун- Евдилос-Солун.  Отиване 13 март, връщане 19ти март. Цената е 94 евро за двупосочния билет.

В сайта на Blue star ferries търся. Има билети само до края на март. За април и есента няма.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 7 минути , но нейм каза:

За април и есента няма.

Има много сайтове, които не продават  в голяма дълбочина за определени направления. Билети за април могат да се появят например след 20-25 март.  Също и за есента така.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Звъннах на blue star  и казаха, че още нямат обявени часове по тези маршрути и нищо не се знае. Явно още се обмисля всичко. Явно както каза, epetkov  билети ще излязат в края на месеца. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.