Прескочи до съдържание

Една седмица в Андалусия

Георги

Препоръчани мнения

Някой да е ползвал Helle Holis за кола под наем? Цените са сравними с malagacar, а изглежда имат добри ревюта. Първите имат нормална политика за горивото, вторите ме дразнят с половината резервоар, но пък ги хвалите тук и ми е малко на кантар работата :) Като цяло май ще се ориентирам към пълна застраховка, която и фирма да избера. 

Връзка към коментар

В Севиля ние бяхме в този хотел http://bb-casa-alfareria-59.sevilla-hotels-spain.com/, който се намира в Триана. Собствениците са Карло /италианец/ и Роза /испанка/. На нас ни предложиха невероятна закуска, приятелско отношение, чиста стая и паркирахме безплатно. Последното е възможно при късмет ;) . Иначе има платен паркинг. Ние оставихме колата на улицата пред хотела и навсякъде се движехме пеша.

Връзка към коментар

Мисля, че го бях описал подробно в моята тема за Андалусия, миналата пролет, НО в Севиля ни отвориха колата, вътре нямаше нищо за крадене, но останахме със счупен прозорец, обикаляне по полиции и 3 изгубени часа от времето ни за Кадис. В Гранада, понеже спахме в Албисин, където уличките са абсурдни, ми се наложи да карам с прибрани огледала, като в 1 момент и двете ЕДНОВРЕМЕННО опираха в стени на къщи. Задължителна ти е абсолютно пълната застраховка, според мен. 

Няма да ти давам акъл, къде да ходиш и по колко време да прекарваш - имаш предостатъчно опит, само ще кажа - щом ти е първо ходене, и ще е само за толкова - няма как да видиш всичко. Планът е добър, оставяй си буфер за "непредвидени" . Мога да препоръчвам конкретни места, за ядене на конкретни неща, като например волски опашки и други местни специалитети, но има време до тогава.  

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Няма да ти давам акъл, къде да ходиш и по колко време да прекарваш - имаш предостатъчно опит, само ще кажа - щом ти е първо ходене, и ще е само за толкова - няма как да видиш всичко. Планът е добър, оставяй си буфер за "непредвидени" . Мога да препоръчвам конкретни места, за ядене на конкретни неща, като например волски опашки и други местни специалитети, но има време до тогава.  

Мерси. Аз съм на фаза кола и места за спане, после ще дойде време и за храната и по-финно да разгледаме къде, какво и как, съвети със сигурност ще приемам :)

Връзка към коментар

Марбея не бих казал, че си заслужава посещение, камо ли при програма като твоята за 7 дни за почти цяла Андалусия. Бях отделил цял ден за нея, бях слушал хубави неща, но меко казано бях разочарован. Там няма нищо, ако някой казва, че има да даде пример. Единствено музея на бонзайте ми хареса, нищо друго. Всяко друг град в областта е в пъти по-интересен.

Нерха е много добре, не знам кой казва, че е зле. Зимата и пролетта е много слабо населена и го няма чувството от лятото с пълните капани и хората. Селцето си има атмосфера несъмнено.

За мен програма е добра, винаги може и 7 дена да седиш в Севия и Гранада, а на някои и те няма да стигнат.

Единствено може да съкратиш някое от селцата, ако ви натежи програма.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Направих подобна обиколка през декември, времето беше повече от прекрасно за този период, хубаво беше  и липсата на прекалено много туристи. Надявам се през февруари да бъде същото. 

В Гранада отседнахме в хотел Guadalupe в непосредствена близост до Алхамбра, ползва се обществен паркинг в близост, цената е 15 евро на денонощие с отстъпка от хотела. През цялото 20 дневно пътуване си плащахме за паркинг като попове, средна цена 15 евро, но нямах никакво желание да обикалям като малоумна да търся безплатни места, да влача багаж и тн.

Ползвахме и платената магистрала, защото гармина ни водеше на там, но цените не са болка за уммирачка, поносимо е.

За Алхамбра в този период може и без предварителна резервация, ние имахме такава, но се оказа, че може и без.

Препоръчвам ресторант  Mirador de Morayma намира се в подножието на Албайсин.

В Кордоба - хотел Maestre, има паркинг срещу 10 евро на денонощие, на много удобно място, на входа на стария град. Препоръчвам  ресторант  D'Uclez .

В Севиля и Малага спахме в апартаменти под наем. За Малага препоръчвам ресторант

Vino Mio, някой го беше препоръчал в сайта за което благодаря.

Не минахме по пътя на белите села, но в Ронда нощувахме. Ронда е прекрасна. Сатенил де лас Бодегас - също.

Алмодовар дел Рио - ще ви хареса.

Не стигнахме до Кадис, за което ме е малко яд, но бяхме в Тарифа. Тарифа ме грабна, много е загадъчна. Напомня ми на Ушуая, има усещане за нещо различно, магнетично, крайно.

Ще се опитам да опиша цялото пътуване по късно.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Започвам да се ослушвам за нощувките. Кой район ще препоръчате в Гранада от оградените?

2016-01-17_23-32-46.png

Разбрах, че в El Albacin уличките са абсурдно малки, но не знам до колко това трябва да притеснява, след като идеята е да оставим колата там и да не я пипаме 2 дни. Колата вероятно ще е от най-малките. Нали градчето се обхожда добре пеша? Алхамбра ще е на третия ден сутринта и до колкото разбрах там си има паркинг. Търсим максимално чаровно кварталче. 

Подобни изисквания и за Кордоба. Коя зона е за препоръчване? Препоръчания от Румяна изглежда точно между т.1 и 2.

2016-01-17_23-40-21.png

Това пък за Севиля. Там изглежда, че всичко е фокусирано в зоната между гарата и реката (поне по много грубия критерий къде са квартирките на airbnb :). Но все пак, има ли по-предпочитана зона?

2016-01-17_23-46-22.png

Хайде, Херес и Малага ще ги мъдрим после :) Въобще, необходима ли е колата вътре в някой от градовете или всички се обхождат пешеходно? За Севиля може би ще е необходимо да се шофира?

Връзка към коментар

В Кордоба горещо препоръчвам този хотел 

http://www.eurostarsmaimonides.com/

Намира се точно до джамията. Има паркинг. Ако решите да го ползвате, за да стигнете до него ще трябва да минете по една улица, на която има знак забранено влизане или разрешено само за автомобили с пропуск.  Обаждате се в хотела, давате номера на колата и няма проблем с преминаването по улицата. Както споменах по-горе, ние намерихме място за паркиране извън стените на стария град, тъй като три пъти минахме покрай улицата със знака забранено влизането освен за автомобили с пропуск без изобщо да подозираме, че имаме право на такъв щом сме в този хотел. :blush:

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За Севиля, според мен третата зона печели категорично, въпреки че там навсякъде е хубаво, не може да сбъркаш :) Не мисля, че трябва да се шофира из Севиля, разцъках си я на длъж и на шир навсякъде и пеша, ама аз ходя по 10-15 км и нагоре на ден :) Там обаче ми е първия град в който така и не успях да се ориентирам по карта, все я въртях насам натам,губех се и накрая ми писна и я метнах в едно кошче и почнах да си се оправям и запомням всичко чудесно и без карта :)

Редактирано от edbloom
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Започвам да се ослушвам за нощувките. Кой район ще препоръчате в Гранада от оградените?

2016-01-17_23-32-46.png

Разбрах, че в El Albacin уличките са абсурдно малки, но не знам до колко това трябва да притеснява, след като идеята е да оставим колата там и да не я пипаме 2 дни. Колата вероятно ще е от най-малките. Нали градчето се обхожда добре пеша? Алхамбра ще е на третия ден сутринта и до колкото разбрах там си има паркинг. Търсим максимално чаровно кварталче. 

Ами абсурдно малки са. Частните паркинги са от порядъка на 10 EUR / на ден и са малко. Ако нямаш подсигурено място за паркиране (от хотел) просто нямаш особен шанс. Представи си паркиране в стария Несебър.

Иначе пред входа на Алхамбра си има паркинги, но гледайте да сте по-рано. Ако не сте купили предварително билети (не много лесна мисия онлайн), направо си е задължително ултра ранното ходене, защото просто свършват (1000 бройки мисля бяха сутрин и още толкова следобед в общата продажба).

За спане, аз бих избрал нещо извън тези райони (примерно около бул. Camino de Ronda) и ходене пеша до там.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Същите чуденки имах и аз преди няколко месеца. Особено за Гранада.  сск е абсолютно прав. И нашия хотел беше в този район. Първо улиците са нормално широки и може да се пракира. Второ е съвсем близо до центъра, само пеша сме ходили.

За Кордоба - 2

За Севиля - 3

Връзка към коментар

Страхотен маршрут, ще ви стигне за всичко. За Гранада - паркирането е трудничко, зависи къде ви е хотела; има обща подземни паркинги, често предлагани и от самия хостел (в съседство).

Аламбра - отделете си поне половин ден с градините и виж за билети овреме, че бързо се изчерпват.В крайна семтка - два месеца по-рано, нашият билет беше за нощно разглеждане на Насридския дворец и дневна обиколка на градините и останалите дворци. малко разпокъса времето. Оказа се обаче, че на място, ако идеш сутрин много рано, можеш да си купиш билети за същия ден.

В никакъв случай не пропускайте квартала Албаисин, както и гледката към Аламбра - мирадор де сан Николас. 
В Гранада обаче има още два манастира, които си заслужават да се видят, и които ние не успяхме; имена в момента не мога да ти дам, но всяка туристическа карта ще ги видиш.

За Севиля - един ден е малко, но при повечко ходене....зависи какво искаш да видиш.

Скоро ще пусна пътепис за Тенерифе, мисля че изборът ти е правилен.  :)

За Кордова мога да ти препоръчам страхотен хотел, с богата закуска, на 15 минути пеша от мескитата, същевременно - в новата част; трябва да довечера да ме изчакаш обаче.....

Редактирано от Stanimir_81
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За Кордоба препоръчвам да се спи близо до Мезкитата - 2

В Севиля  първият път бях между 2 и 3 близо до Метропол Парасол, и вторият път в 3, и двата пъти беше приятно

за Гранада знам, че се носи лоша слава на El Albaicin заради опасност от кражби от местните житани

Връзка към коментар

В Кордоба ние спахме на 20 метра от вратата на двора на Мескитата в Hotel Mezquita цък . Хотела е много приятен, а нас ни ъпгрейтнаха с някаква луксозна стая. Хотела запазва и паркинг, който е на 5 мин. от него. Препоръчвам това хотелче, въпреки че при нас цената беше доста по ниска.

За Гранада ползвахме този цък. От него предлагат паркинг наблизо с намаление. До хотела с кола не може да се стигне, но пък е на пешеходно разстояние от всичко друго. От Алхамбра до него таксито беше 5 евро.

И аз препоръчвам двата манастира в Гранада, а също и базиликата San Juan del Dios. Базиликата отвътре е направена изцяло от злато и сребро.

За Севиля не знам защо се забутваш изцяло в центъра, където ще имаш проблеми с пракиране и шофиране. И аз като Яни считам, че градът е пешеходен и спокойно можеш да спиш отвъд реката в Триана и през деня да обикаляш центъра пешеходно. Понеже си любител на AirBnb заради атмосферата, която създават пак ще ти препоръчам хотела ни в Севиля. Собствениците са създали невероятна атмосфера за гостите и ти се чувстваш като част от тяхното семейството. Това е хотелчето цък.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Албисин е защитена зона и след 8 могат да влизат само коли на местни, но ако успееш преди това да влезеш и да намериш къде да паркираш, което е трудно, няма да имаш проблем да остане там колата за 2 дни. Всичко се обикаля пеш, теоретично уличките са известни с това, че човек "винаги" се губи из тях, но на мен са ми ок. От Мирадор Сан Николас имаш около 25 мин нормален ход до Аламбра. Билети се купуват на същия ден от входа или предварително от турист инфото. Зона 3 в Гранада по-добре да я пропуснеш, не се връзва логистично. 

За Севиля - Зона 1 е много далеч, зона 3 би била перфектна, но ще е по-лесно да паркираш, а и сигурно ще има по-добри цени в зона 2. 

Кордоба - категорично зона 2, НО там е исторически център, има много пешеходни и много еднопосочни улици, трябва да се внимава. Има голям подземен паркинг, на една от артериите между стария град и новата част, не помня къде, но мога да проверя, ако искаш. Има около 20 мин пеш до района около Мескита, но тогава ми направиха много добра оферта за 48 часа, но пък бях с местен, който се разбра с охраната, какво да ми издадат, определено си струваше.

Има много Airbnb, но ние бяхме 4ма + малко дете и не знам за 2ма, какво да препоръчам. 

Отделно, има едни док. филмчета за Маврите в Испания, които е доста препоръчително да се изгледат, ако човек ще ходи точно по тези места. 

Редактирано от stormbringer
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Отделно, има едни док. филмчета за Маврите в Испания, които е доста препоръчително да се изгледат, ако човек ще ходи точно по тези места. 

Име може ли, качени ли са в ютюб?

https://www.goldcar.es/en/ ей това сме ползвали (по препоръка) за колата и вече споменатите по-горе Малагакар.

bibi, тези от воле взимат едни 60-70 евро отгоре на рекламираната цена за гориво, нещо като вътрешен (д)ефект ми е да ги избягвам такива. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

bibi, тези от воле взимат едни 60-70 евро отгоре на рекламираната цена за гориво, нещо като вътрешен (д)ефект ми е да ги избягвам такива.

Далече от тези. Режат главата до кръста, когато става дума за гориво. Във Валенсия при върната кола с половин резервоар гориво, трябваше да ми върнат 35 евро, а те ми върнаха 10, бил под 1/8.
Връзка към коментар

Здравейте, включвам се за първи път (до сега основно бях читател) - най-евтиния rent-a-car, за който не е необходимо да блокират депозит на кредитната Ви карта е на английска компания 'malagacar'. Видях, че вече го споменаха, но да затвърдя тези впечатления се включвам и аз.

• без депозит по кредитната карта, колата излиза към 120 евро (toyota yaris dieasel) + 80 евро пълна застраховка за 8 дни
  • нашите условия бяха full-to-full tank 

Иначе нищо хубаво не мога да кажа за Марбея, мястото, където всички немски, холандски и английски бачкатори мечтаят да се пенсионират (пълно е с такива). Но, както се казва всеки харесва нещо различно. Това, което ми остана в съзнанието от този трип (направихме същото, но в обратната посоко + още няколко дестинации) беше "Playa de Bolonia", което е до Tarifa на път за Cadiz. Tarifa е за сърфисти и няма нищо за гледане, но в Южна Европа на малко места има подобни океански плажове с широка плажна ивица, на която да няма хотели, шезлонгчета, чадъри и пр. Невероятно красиво е.. :-) Хубаво изкарване!

post-2822-0-97741500-1453190889_thumb.jpg

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Име може ли, качени ли са в ютюб?

When The Moors Ruled Europe и Art Of Spain - The Moorish South, и този, за който обаче не намирам директно видео - Cities of Light: The Rise and Fall of Islamic Spain

Отделно ги има в един сайт за док. филми, но няма да го споменавам, че не съм сигурен в легалността, ако искаш - на лично. Част от инфото в първия и в третия се повтаря, но не достатъчно, за да може с лека ръка да се прескочат, определено си струват времето, макар и на моменти да се усеща, че са правени за американци.

Goldcar са си мошеници, но често само те отговарят на определени критерии, но за малка кола, предполагам при всички фирми има добри опции

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Никой ли не е включвал Гибралтар в обиколката си? 

Обмислихме го, но за много кратко. Щеше ми се да видя летището, но с оглед на останалите чудесии в региона май Гибралтар трябва да се включи, ако имаш поне 10-ина дни. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.