Прескочи до съдържание

Филипините - от 15 февруари до 6 март


Евгени Димитров

Препоръчани мнения

Евгени Димитров

Кой може малко да ме насочи с Филипините, че голяма каша е в главата. Искам да отида до следните места - Palawan, Boracay, Bohol, Camiguin (може би) и Davao. Какво друго бихте препоръчали? Нещо не мога да наместя до къде трябва да летя и откъде до къде мога да взема ферибот. Бихте ли помогнали? Също да питам, оризовите тераси, за които говорите се намират северно от Манила или греша? Много ми се иска да отскоча и до Mayon Volcano, но въобще не виждам как бих могъл да го съчетая. Летя за Манила след 25 дни, всеки един съвет би ми бил от полза по отношение на изготвяне на маршрута. Притеснявам се, че нямам много време, а трябва да оправям вътрешни полети. Благодаря на всички отзовали се.

Редактирано от Евгени Димитров
Връзка към коментар
Евгени Димитров

В моята глава, маршрута изглежда така: от Манила с полет до Kalibo, оттам не знам с какъв транспорт трябва да се предвижда в посока ферибота за Boracay. Оттам връщане отново в Kalibo и полет до Cebu. От Cebu фери до Bohol. От Bohol не знам с какво да отида до Davao. От Davao полет до Palawan. Тук обаче се губят по трасето Camiguin и Mayon Vilcano. Моля, препоръчайте и в кои градчета да отсядам по тези острови. А, да, искам и да отскоча до Coron

Връзка към коментар

Като цяло идеята е, че Себу е гара разпределителна.

 

Ние например летяхме Себу-Камигин. Няма ферибот Бохол-Камигин. 

 

Не сме ходили на другите места, някой друг да се включи с конкретна информация.

Връзка към коментар
Евгени Димитров

Моята идея е, след Манила накъде да тръгна? Затова изброих местата, които искам да посетя. Разбира се, че приемам съвети за неща, които мога да видя по път или намиращи се в близост. Проблема ми е, че с толкова острови (досега не съм се сблъсквал с подобно нещо), ако може всеки от вас, който е ходил просто да ми каже откъде какво да хвана.

Връзка към коментар

Допуснал си една принципна грешка, като не си организирал вътрешните полети от по - рано. По този начин можеше да летиш за без пари до лъдето си поискаш, но и така става.

Сега пиша от телефона, но по късно като се прибера мога да дам някои съвети.

Връзка към коментар
Евгени Димитров

Ей, това даже и не го помислих. Оправях полети до Манила и София и въобще не ми мина през акъла за тия вътрешните. И сега като седнах вечерта, осъзнах колко нямам време, защото ще съм благодарен ако отделите малко време за 1-2 насоки. Между другото о.Минданао заслужава ли си да се посети. Не го споменавате много в постовете.

Връзка към коментар

Можеш да летиш до Caticlan, вместо до Kalibo, спестява доста лашкане с рейс, разбира се виж разликата в цените и ако е изгодно.

До Palawan обикновено трябва да се мине през Манила или Цебу до Пуерто Принцеса. Ако целта ти е Ел Нидо, без подводната пещера, може да летиш и до там директно с ITI за 4000 песо, което е скъпо по принцип, но спестяваш 6ч. в автомус/маршрутка.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

В моята глава, маршрута изглежда така: от Манила с полет до Kalibo, оттам не знам с какъв транспорт трябва да се предвижда в посока ферибота за Boracay. 

 

Аз летях от Манила до Калибо и оттам си организирах трансфер до Боракай и обратно със Southwest tours . Струваше ми около 45 лева (1225 песос) и включваше трансфер от летището в Калибо до пристанището в Катиклан, лодка до Боракай и трансфер до тамошния хотел. Препоръчвам такъв трансфер, защото не знам как иначе щях да се оправя с всичките им такси и организация. Все пак си в страна от третия свят и нещата не функционират така, както си свикнал. За Катиклан знам, че там кацат само малки самолети, при които ограничението за ръчен багаж е по-малко от стандартното, така, че прецени.

Връзка към коментар

Ние летяхме Манила- Корон, после Корон- Ел Нидо с лодка, Ел нидо до ПП автобус, после ПП- Себу полет, Там до Бохол с ферибот, после Себу- Хонг Конг

Редактирано от Тони
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Евгени Димитров

При запазване на билетите, следя полетите на Cebu Pacific и Air Asia. Който е по-евтин, него ще купя. Има ли нещо по специфично при тези компании? Начин на плащане, гледам че може да си чекирам багажа предварително. Цената, която ти показват е крайна или след това има някакви други такси?

Връзка към коментар

Щом ще минаваш през Манила, от там може да се достигне всяка точна във Филипините по въздух или вода. Гледай основно полетите на Cebu Pacific, защото дават най - добри цени, но на моменти Philippine Airlines се справят също добре.

От Манила може директно да се отправиш за Боракай, като от повече от година вече има полети до Катиклан. Така, ще избегнеш двучасовото друсане с ван или автобус от Калибо до Катиклан. От летището се хваща трайсикад до терминала за ферибота, после самия ферибот и пак трайсикад то мястото където ще стоиш. Лично моето мнение е добре да се постои поне 5 -6 дни в Боракай. Има доста активности - обиколка на острова с катамаран, лодка с прозрачно дъно, шнорхлинг, масажи и т.н. Всичко се предлага по улиците и може да се договаря.

От Катиклан, може да вземеш полет до Себу, от където да се прехвърлиш на ферибот за Бохол (град Тагбиларан). Пътуването с такси е между 30 минути и час и половина в зависимост от трафика. Компанията се казва Oceanjet и разбира се точно сега не се сещам от кой пиър тръгва/пристига. Казваш на таксиджията че искаш да хванеш Oceanjet за Бохол и ще те закара на точното място. Пътуването е два часа и двупосочен билет за двама струва около 1000 песо. В Бохол може да се престои около  4-5 дни, където да се направи Countryside Tour който включва Шоколадовите хълмове, маймунките таршиер, плаване с кораб и обяд по река, пеперудени ферми, обиколка на църкви (последно ги видях преди земетресението през 2013 година, сега не знам в какво състояние са) и абсолютни глупости като показване на Man made forest, някакъв питон и не си спомням какво още. Може да се уговори кола с шофьор за около 2500 песо, което става и през Интернет. На остров Панглао може да се направи също така Island hopping, който ако се уговори от улицата е около 1500 песо за двама. На Панглао препоръчвам Alona Swiss Resort, който може и да е малко далече от плажа Alona, но е много хубаво, спокойно и чисто местенце, без да човек да е изложен на типичната филипинска дандания. Във филипинската тема съм дал повече подробности за Панглао и района на Алона. На Панглао може да се остане около 4 - 5 дни, ако човек не иска да се юрка много. Лично на мен обикалянето на възможно най - много забележителности за кратко време не ми е било никога приоритет. 

Връщане в Себу, където честно казано не знам какво точно да препоръчам. Ходил съм няколко пъти, но винаги е било на гости и обиколките из града са били повече протоколни и между другото. Не виждам смисъл да се обикаля из града, защото забележителностите му са малко и са съсредоточени близо до пристанището. Все пак може да се отделят 5-8 часа ако има време. Там в последните години се формира бизнес парк Ayala, който силно контрастира с останалата част от града.

От Себу може да се лети до Пуерто Принцеса, а от там автобус до Ел Нидо или директно полет от Себу до Ел Нидо. За там не мога да дам никакви съвети, защото не съм ходил никога. Все не мога да намеря полети на тънки цени, а изобщо не ми се дават примерно по 150 лв на човек, като знам, че може да летим и за 25. Същото важи и за Давао. Общ престой с пътуването 4-5 дни.

От Еl Nido, се спускаш обратно в Манила с AirSwift (цената за началото на март е 6400 песо на човек) или обратно с автобус за Пуерто Принцеса и от там пак в Манила. По мое мнение Манила е своеобразен и по този начин доста забележителен град и за това си струва да му се отделят два дни на изпроводяк. Преди това може да се разгледат прословутите оризови тераси, като по пътя може да се отдели 1 ден на град Багио. Това е град в планината и там може да се усети истинска прохлада, а вечер задължително трябва да се носи връхна дреха. От Метро Манила до Багио има две възможности - самолет или автобус, който може да се хване от Pasay Bus Station. Последно като съм го пътувал това през 2010 и беше 6-7 часа лашкане с автобус, но сега северната магистрала (NLEX) стига почти до планината и предполагам, че времето за пътуване е намалено драстично. От Багио до Банауе пак с автобус. Нека за това обаче да се изкажат по скоро пътувалите защото, нещата във Филипините се променят много бързо и сега може да стоят по коренно различен начин. На юг от Маанила може да се отиде до Taal Volcano, на който да се отдели един ден заедно с пътуването. 

Относно вулканите. Mayon Volcano e близо до град Легазпи, до който има директен полет от Манила или автобус за 9-10 часа. Не мога да дам съвет точно за този вулкан, но ще споделя проучването ми относно Mount Canlaon на остров Негрос. Организират се групи, което струва около 10000 песо на човек. Има си водачи, които осигуряват почти всичко по пътя - храна, вода, палатки и т.н. Всичко това обаче е около 5 дни ако броя и логистиката (самото изкачване и слизане е 4 дни). В последните месеци обаче вулкана се е активизирал и всичко се провали. За Майон най - добре проучи, за да прецениш дали ще стигне времето.  

Метро Манила трябва да се посети. Това е моето мнение и ако иска някой може да сподели свое виждане, но според мен си струва. Основните забележителности на Манила сити са Интрамурос, Ризал парк, залеза над Манила бей, който се гледа от Рохас булевард, Mall of Asia в Pasay city, където се намира и летището NAIA. В Макати сити, човек може да направи един тигел по Ayala ave, където се намира финансовия и бизнес район на Филипините и да прекара час от вечерта в Ayala triangle (парк между Макати авеню и Аяла авеню. Green Belt е малък парк в в района заобиколен от небостъргачи мола Green Belt и много много ресторанти. Bonifacio global city в Taguig city e може би най - бързо развиващия се район в страната. Виждал съм мястото, когато имаше само няколко сгради, а сега е коренно променено. Една разходка вечер по Boniracio High Street, може да завърши с вечеря в Маркет Маркет мол, където може да се опита sisig (ммммм). Освен ресторантите има и барове, а в някои части от Макати Манила (Ермита) се предлагат и по пикантни услуги. Един познат след една командировка се похвали, че намерил масаж с цици. Много съм впечатлен, но на мен не ми се полага... ;)

В Metro Manila не мога да препоръчам нищо, защото преди време държахме един апартамент в Макати, който използвахме за престоя. Спал съм в New World Hotel (бивш New World Renaissance), който май е 5 звезди и ми го плащаха Емирейтс, а иначе съм спал в Tune Hotel в Макати (имаше и в Ермита), но вече тези хотели не оперират във Филипините. 

 

Това е моето виждане за една обиколка на Филипините. Мнението ми е базирано на опита ми през годините, но имам доста контакт с местните, които така да се каже съм черпил от извора. Ако някой има други идеи ще ми бъде интересно да ги прочета също и съответно да се възползвам от тях. 

  • Харесвам 8
Връзка към коментар
Евгени Димитров

Сърдечно благодаря на всички, които отделиха време и се постараха да дадат информация, но за мое огромно съжаление си отмених полета за Манила. Ще остане някъде за в бъдеще. За сметка на това, си взех полет за Никарагуа (вече купен) и най-вероятно ще направя връщане през Панама. Не знам дали да отворя нова тема или да ползвам на някой съфорумец. Георги Матеев, гледам че поскроил вече планове за Централна Америка. Ако няма нищо против, ще съм преди него там, мога да добавям инфо в неговата тема или да си отворя моя такава. Моето пътуване ще е 17 дни, надявам се да видя Никарагуа, Коста Рика и Панама за това време. Знам, че е малко недостатъчно, ама важното е, че и това е налично. Между другото няма кой знае колко теми за Централна Америка.

Редактирано от Евгени Димитров
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

...или да си отворя моя такава. Моето пътуване ще е 17 дни, надявам се да видя Никарагуа, Коста Рика и Панама за това време. Знам, че е малко недостатъчно, ама важното е, че и това е налично. Между другото няма кой знае колко теми за Централна Америка.

Отвори си твоя тема. Задавай въпросите си в нея, а после напиши подробно къде ходи, какво видя, сложи и снимки.

Така ще бъде полезно и за следващите, тръгнали в тази посока. :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Сърдечно благодаря на всички, които отделиха време и се постараха да дадат информация, но за мое огромно съжаление си отмених полета за Манила. Ще остане някъде за в бъдеще. За сметка на това, си взех полет за Никарагуа (вече купен) и най-вероятно ще направя връщане през Панама. Не знам дали да отворя нова тема или да ползвам на някой съфорумец. Георги Матеев, гледам че поскроил вече планове за Централна Америка. Ако няма нищо против, ще съм преди него там, мога да добавям инфо в неговата тема или да си отворя моя такава. Моето пътуване ще е 17 дни, надявам се да видя Никарагуа, Коста Рика и Панама за това време. Знам, че е малко недостатъчно, ама важното е, че и това е налично. Между другото няма кой знае колко теми за Централна Америка.

Правилно си постъпил!
Връзка към коментар

В много случай пътеписите на някои от съфорумците са адски полезни. Бих казал по - полезни от редица гайдове пълни с твърде много информация, която често не е практически насочена към българската действителност.

Ние така си направихме програмата за Куала Лумпур и Сингапур (за съжаление също отменено пътуване) по пътеписа на Roje и AlexandraKo

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

А ти твоите съвети за Филипините трябваше да ги пибликуваш преди 2-3 месеца. Сега лежа на Боракай и се чудя какъв го диря тук.... Дори и слънцето се уплаши скри. Довечера ще направя молебен за слънце - имат някакъв местен ром, ама ако препоръчаш нещо по- ефективно ;)

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Евгени Димитров

Прецених, че няма да наглася вътрешните полети както трябва и да са на добри цени, затова реших да го пропусна това пътуване. Като цяло не искам да претупвам Филипините и да ходя малко на хаос. Стефан Русев, защо мислите, че правилно съм направил? Иначе съм съгласен със Shlosera, от съвети на съфорумци може да се ориентираш по-добре, отколкото от някой пътеводител. Но тук от чисто любопитство питам за мнения за справочниците на Lonely Planet. Ползвате ли ги? Аз, никога не съм купувал. А и цените са им високи като цяло. Имам 3 на National Geographic, не съм кой знае колко доволен. Последният, който взех за Испания, май повече го разнасях, отколкото четох. Моя позната много ги хвали тези на Lonely Planet. Представете си всичките тези теми от Форум Югоизточна Азия (например) в една книжка. Това са всички ваши мнения, препоръки и предложения за места, транспорти, прехвърляния, визи и т.н. Т.е. техните справочници са написани не от 1-5-10 души или екип, а от всички вас, които се пътували и сте дали по-подробна информация за дадено място, а не просто една суха информация събрана на едно. Това е идеята на тези Lonely Planet. Ако имате сега друг пътеводител, обърнете внимание, по две страници за даден град, отзад са наредени списъци с някакви заведения и хотели, които даже няма и да ги загледам. Айде, че се отплеснах.

Редактирано от Евгени Димитров
Връзка към коментар

А ти твоите съвети за Филипините трябваше да ги пибликуваш преди 2-3 месеца. Сега лежа на Боракай и се чудя какъв го диря тук.... Дори и слънцето се уплаши скри. Довечера ще направя молебен за слънце - имат някакъв местен ром, ама ако препоръчаш нещо по- ефективно ;)

Хапни един 'balut', продават ги по плажа, бил голям афродизиак :P

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

А ти твоите съвети за Филипините трябваше да ги пибликуваш преди 2-3 месеца. Сега лежа на Боракай и се чудя какъв го диря тук.... Дори и слънцето се уплаши скри. Довечера ще направя молебен за слънце - имат някакъв местен ром, ама ако препоръчаш нещо по- ефективно ;)

Като ми отказа за Етиопия, чуди се сега на Боракай. :lol: :lol: :lol:  Това с лежането и рома хич не ми се получи на Мавриций. Не, че липсваше слънце, но не е моя начин като няма адреналин. Но сега си мисля, че с Жени сте точно моите хора за Конго. :) :) :) Лятото ще обсъдим.

 

Евгени, извинявай за спама. :)

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Lonely Planet за Панама е пълен боклук. Местен гид ми каза, че иска да се запознае с мацката, която го е писала, за да си коригира грешките.

За новото ти пътуване също ще си трябва малко планиране. Аз напоследък изобщо не планирам и ми излиза през носа. За Никарагура и Коста Рика не мога да ти помогна, още не съм ходила. Но за Панама спомените са още пресни, та мога да ти помогна евентуално, ако те вълнуват същите места, питай. Неприятното е, че скубят туристите колкото могат и трябва да се пазариш, ако го умееш. Нощувките като цяло са скъпи за едното спане.

Плюсът е, че винаги може да се прехвърлиш в Никарагуа, която всички много хвалят (сигурна съм - с пълно основание).

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.