Прескочи до съдържание

[пясъчник] Български туристически агенции

Препоръчани мнения

Всеизвестна е "любовта" ми към организираните екскурзии. Все пак, разбирам че има хора, на които им допадат, по определени причини самоорганизирането им е невъзможно и искат да намерят най-добрата фирма. Има и други, които искат да се оплачат от неприятно прекарване и генерално да изпуснат малко пара. 

До болка съм запознат, че подобни теми бързо се израждат в персонални нападки, негативни ревюта, позитивни ревюта, заплахи за съдебни дела и т.н. Тази тема ще е единственото място, в което ще се обсъждат организирани екскурзии с български агенции, където срещна думичка по темата из целия сайт, ще бъде пренасочвана тук. 

Понеже нямам намерение да дебна всички постващи, кой е подставено лице на конкурент и кой прави скрита реклама на фирмата си, имайте предвид, че контролът в тази тема ще е леко занижен на ваша собствена отговорност е дали да вярвате на хвалбите или критиките. 

Крайности, естествено, няма да бъдат толерирани. 

Редакция: Имена на агенции не е позволено да се споменават, иначе обсъждане и критикуване на оферти за сега е добре дошло. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Обещавам тук да пиша за всички ония безумия които пишат туристическите агенции в офертите си. Както писах за прословутия "Музей на мадам Орсе в Париж" :D

Музея на мадам Орсо ми е в списъка при следващо пътуване до Париж :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Ще разкажа за една случка с xxx. Става въпрос за едноседмична почивка в Палма де Майорка. Оказа се, че тази фирма е все едно букинг.ком. Няма да говоря за представителя на фирмата на летището в Майорка, това че беше  без униформа и по плажна рокличка. Това мога да го простя, макар че не е професионално. Качваме се на автобуса да ни закарат до хотелите. Оказа се голяма част, поне 30%  от от туристите неможеха да се настанят в лежания хотел, защото нямало свободни стаи(overbooking). Пратиха ги една нощ да спят с в друг хотел. Според мен това е недопустимо за екскурзия през организирана през туроператор. Ако няма посредник и резервирам през някоя страница в интернет съм съгласен. Ако дадения хотел е некоректен туоператора не трябва да работи с него. Друг по незначителен пробле, поне за мен е че туроператора неможеше да отговори на никакви въпрос, примерно с кой автобус да стигнем до града. Аз повече с тази агенция няма да пътувам. Вече започвам сам да си организирам почивката. Оказва се, че излиза и по-евтино. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Добре дошъл в клуба :) В случая booking.com е доста по-добре, защото там с топ не могат да те побутнат от избрания хотел, ако имаш резервация. Агенциите почти винаги са "Еди кой си хотел или подобен", за да се застраховат точно в ситуации, ако единия хотел се окаже пълен. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Аз пък да кажа- добре че ги има тези агенции... така се гъбаркат с туристите, че ти иде сам да почнеш да си организираш пътуването :P  Ние, например, така започнахме- търсихме организирано пътуване до Куба, ама не 14 дни на Варадеро, егале намерихме фирма, която да предлага подобно на това, което искахме, направиха ни оферта и ние се съгласихме... след 3-4 дена ни се обадиха, за да ни уведомят, че виждате ли- това било цената за един, а не за двама.... Та така- теглихме една и вече поредна екскурзия си организираме абсолютно самостоятелно.

А в миналото имахме интересни изживявания- Нова година в Тунис с xxx - пристигнахме на място и решихме да си направим обиколки, ама екскурзовода каза, че все пак било празник (тунизийците НЕ празнуват на 1 януари, защото просто това не е техен празник) и не организирали подобни... Принудени бяхме да си наемем кола и хайде на обиколка- оказа се, че излезе многократно по- евтино, тръгваш, спираш където ти душа иска, ходиш където искаш, а не по някакви фабрики...

Редактирано от Георги
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Между другото и мен агенция ме предизвика да започна сама да си организирам пътуванията. Парадокса е, че повечето хора си мислят, че с агенция е по-евтино - може, ама ако ходиш на море в Турция  :) . Февруари месец ходихме на Тенерифе за 8 дни хотел (НВ ) + полет ни излезе около 1100 лева за двама т.е. по 280 евро на човек - е няма агенция, която да ми предложи тази цена, дори мисля, че няма агенция, която да ми предложи пътуването и за 560 евро на човек  ;) Така че нищо против агенциите, дори, ако някоя агенция ми предлага по-добра цена от тази, която аз мога да спретна, бих пътувала  с тях, но докато ми излиза по-евтино аз да си организирам пътуването - ще го правя. И без това ми доставя удоволствие ;)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Пътувал съм с агенция и без агенция. Няма какво да си кривя душата ходил съм организирано, до Метеора, Хърватия и Южна Италия. С известни леки простотии съм оставал като цяло доволен.

Откакто разбрах за животното кредитна карта и букинг.ком само и твърдо второто.

Според мен за отбелязване е, че на тема разходи излиза почти същото да отиде организирано и самоорганизирано човек на близка дестинация визирам Балкански полуостров. За далечните дестиниации разликата в парите е фрапантна.

От всичко най-ме дразни, че рисковете от пътуване с агенция са същите даже и по-големи спрямо самостоятелното пътуване, а агентите упорито твърдят обратното.

Както всички в тоя форум знаят, никоя агенция не може да ти даде тръпката от търсенето на Билети, Хотели, Маршрути, Места...човек е абсолютно свободен да ходи и прави каквото си пожелае.

Примерно миналата година по това време направихме едно пътуване с кола до Букурещ, Дракула, Брашов, Синая.. еми  маршрута почти същия, като на многобройните фирми, които го предлагат, но съм сигурен, че никой турист не е спал при условията, които ни даде хотелът резервиран в букинг.ком. Самоорганизирахме си перфектна културно масова програма.

4 човека останахме много доволни и изкарахме едни много приятни великденски празници.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

С риск да ме оплюете да си кажа и аз :) Ходих организирано на море в Анталия с xxx. Като чета тук явно съм извадила късмет, защото нито представителя на фирмата на място, нито нещо по организацията на самото пътуване и престоят там не ми даде основание да съм недоволна. При все, че момичето там ни даде ясно да разберем че можем да и звъним за каквото и да било по всяко време на денонощието. Причината да избера за следващото лято да си организирам сама почивката са високите цени (предишното лято бяха доста поносими).

Редактирано от Георги
Връзка към коментар

Има моменти, когато излиза по-евтино с агенция. Примерно понякога пакет самолет+хотел излиза по-евтино, отколкото поотделно (някои авиокомпании предлагат такива пакети, тогава авиокомпанията се явява тур. агенция). Така ходихме до Санторини, самолет+хотел излезе по-евтино отколкото да си купя само самолетните билети самостоятелно. (На жената и става лошо от кораби, та не става с ферибот).

Преди време търсех евтини билети до Бразилия, оказа се че в последния момент има незаети места в екскурзията до Рио и мога да взема само самолетен билет на групова тарифа, която е по-евтина от свободно продаваните. Тогава не го направих, не помня защо, та не съм 100% сигурен колко работи.

За такива неща ги ползвам, ама да ме мъкнат организирано в стадо от място на място, просто няма да стане.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Да, аз също съм на мнение, че Турция, Тунис и Египет например биха излезнали по-евтино с агенция. Вариант е човек да ги ползва за настаняване и трансфер и после да се оправя как си знае  :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ехе...какво излиза сега - жена (или по-скоро пуйко-екскурзодко-водачка...) трябва да си седи послушно вкъщи и да не се пречка на мъжете...

И да моята екскурзоводка знаеше перфектен турски ;)

Айде да не ги слагаме всички под общ знаменател.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз 2 пъти съм пътувала с туристическа агенция. Първият път до Кушадасъ (не помня с коя агенция), където всъщност само пътя беше общ, после ни настаниха по хотелите и ние си избирахме сами какво да правим.Вторият път- до Истанбул с xxx. Много съм доволна от тях, видях всичко, което исках, а екскурзовода беше българин, който живее там. Страхотен беше човека, много наясно с нещата. :)

В Испания също бях на организирана екскурзия, но тя беше по линията на военните, та не само,че нямаше изцепки, ами беше безобразно евтино, а страхотно организирано! :)

Та засега нямам кофти случки с организирани пътувания, но въпреки това предпочитам да си организирам всичко сама (с малки изключения). :)

Редактирано от Георги
Връзка към коментар

Това си го знаем , но нека пак да го зачекнем -:)

Българи плащат по-скъпо в BG хотели

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1924529

За мен лично новото е , че разните офиси с логото на ТУИ у нас са просто родни агенции продаващи техни продукти и нямат пряка връзка с концерна.

Другото , че въпросният господин нагло лъже как си длъжен да закупиш и самолетен билет. Поне тук всички знаем , че може да избираш между полет + хотел или само хотел-;) Има и случаи при които пакета полет с хотел за чужденци е по-евтино спрямо само хотел платено от българин в България. Ясно е , че обемите определят цените , но е дискриминация българи да нямат право да купуват продукти от западни тур оператори.

Редактирано от stenk
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За мен поне статията не е изчистена както трябва. Вярно е, че по цена на рецепция няма как да конкурираш онлайн резервиране, тур. пакет или каквото и да било. Та може и да има нещо...но ми се ще да чуя цялата история от ощетените, защото често просто не са запознати и това, което се отбелязва като дискриминация си е нормален пазарен механизъм. 

Аз лично ако съм собственик на хотел въобще не ми пука какви са туристите, след като си плащат договорената сума. И не виждам причина на някой да му пука...

Връзка към коментар

- Ми спираме на един паркинг, некакви вадят карти и викат, че са полицаи. Сигнал за фалшиви пари. Давай парите за проверка. Броиха, гледаха и изчезнаха с няколко хиляди евро...

Същия този номер с "проверка за фалшиви евро", се опита да ми го спретне един келеш преди няколко години на Октоберфеста в Мюнхен. Обаче явно беше пълен аматьор. Първо ми поиска моя документ за самоличност, след това аз неговия. Показа ми оня няква оръфана зелена картонена карта. Попитах го за служебен бадж и номер, и оня взе да върти очи. Усетих го че не е читав, и му заявих че ще покажа кеша само в присъствието на униформени полицаи. Съответно келеша изведнъж реши да се изниже в тълпата. :)

но тя беше по линията на военните, та не само,че нямаше изцепки, ами беше безобразно евтино, а страхотно организирано! :)

Я си кажи имаше ли ставане в 6, физзарядка, равнис, мирно, и С песен, ходом марш към плажа? ;) 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Я си кажи имаше ли ставане в 6, физзарядка, равнис, мирно, и С песен, ходом марш към плажа? ;)

Хахаха не. :) Имаше няколко по-ранни ставания за екскурзии, но нищо фрапиращо. :) Някой ден, като реша да си подреждам дисковете ще пусна снимчици. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Бях обещал тук да помествам безумията на тур.агенциите. Ето на какво се натъкнах : Самолетна екскурзия до Будапеща цена 125 € ( тук лампата в главата ми взе да премигва и реших да прочета за що иде реч) ПЪРВИ ДЕН – Пристигане в Будапеща. Трансфер летище-хотел. Свободно време. Нощувка.

Втори ден обиколка на забележителностите на Будапеща, трети ден мотане насам - натам освобождаване на хотела и обратен полет. До тук добре. Сега да видим какво включва и какво не включва екскурзията:

Цената включва

- 2 нощувки със закуски в Будапеща в хотел Leonardo 4* - централно разположен
- Трансфери летище-хотел-летище
- Екскурзоводска програма в Будапеща – индивидуална на български език, полудневна
- Медицинска застраховка

Всички виждаме че цената включва 2 нощувки в хотел в Будапеща и трансфер летище - хотел - летище ( все пак е самолетна екскурзия и е хубаво че включва и трансфер до хотела и обратно но ...)

Нека видим какво не включва тази самолетна екскурзия:

Цената не включва

- Самолетен билет с включени летищни такси София-Будапеща-София с директен полет на България Ер – очаквана цена 200 евро; Варна-Будапеща-Варна с Уиз Ер – очаквана цена 200 лева; Бургас-Будапеща-Бургас – очаквана цена 160 лева
- Входни такси в музеи и атракции
- Билети за градски транспорт
- Лични разходи
- Изхранване на обяд и вечеря
- Допълнителна нощувка в Будапеща – 28 евро на човек

Такааааааа изведнъж се оказва че тази самолетна екскурзия не включва една малка и незначителна подробност като самолетен билет. Другото което много ме учуди е каква е тази допълнителна нощувка в Будапеща?!?! Другите нощувки къде са? В Будапеща или някъде около Будапеща?

:)

Редактирано от Георги
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

То си е бизнес план, хващам първия хотел за ушите дето предлага летищен трансфер от букинг.ком, хващам и някое българче студентче в Будапеща да мине за екскурзовод и хоп ето ти програма за екскурзия. Допълнителна нощувка сигурно е, ако искаш да останеш още ден, ма живи и здрави :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

То си е бизнес план, хващам първия хотел за ушите дето предлага летищен трансфер от букинг.ком, хващам и някое българче студентче в Будапеща да мине за екскурзовод и хоп ето ти програма за екскурзия. Допълнителна нощувка сигурно е, ако искаш да останеш още ден, ма живи и здрави :)

Георги, искам комисионна :) Тъй като съм скромен само 10% от това което ти плати всеки екскурзиант ;) :D

Връзка към коментар

Ето при един наш разговор в друг форум , как ми разтълкуваха програмата на агенция : 

"Супер се кефя на предлаганите от БГ агенции обиколки на класическа Италия - Венеция, Верона, Флоренция, Пиза, Рим , Неапол (с разглеждане по пътя на Загреб, Словения и какво ли не ...) за 9 дни с автобус 
Съветвам ви никога да не записвате нещо подобно."

Що бе, според мен би трябвало да е вълнуващо и интересно! Ето едно разписание (как пасва тази думичка, лъха на сигурност и организираност, кво повече му трябва на екскурзианта..). Коментара от мен с удебелен шрифт, името на фирмата го спестявам да не бъда обвинен че правя реклама.

8 дни / 6 ношувки 
20.06 - 27.06.2009г. 

1 ден: В 05:00 ч. отпътуване от Пловдив, 06:30ч. от Пазарджик, в 08:00ч. от София за Хърватска. Транзитно преминаване през Сърбия. Изяждане по време на прехода първо на бързоразвалящи се продукти като пържени кюфтета и руска салата. Пристигане някъде в Хърватска мноого късно вечерта. Нощувка и баня /1/. 

2 ден: Закуска. Отпътуване за Венеция. Отново ядене в автобуса на кой каквото си носи. Пристигане около обяд или следобяд. От Пунта Сабиони росни- росни след половин ден път с корабче се отправяме за площад “Сан Марко”. Разглеждане за около час забележителностите на града: площад “Сан Марко”, базиликата “Сан Марко”, двореца на Дожите, Моста на въздишките, Моста Риалто, Кулата с часовника.Пак на корабчето, после на автобуса. Настаняване в Лидо де Йезоло щото във Венеция няма какво да се прави през ноща. Нощувка и баня /2/. 

3 ден: Закуска. Отпътуване за Сан Марино. Разглеждане много набързо на най-малката и най-старата Република в света: крепостната стена, Палаца Публико, статуята на Свободата. Следобед отпътуване за Рим. Настаняване в хотел в околностите на града за да може на другия ден удобно да се ползва автобуса до Рим и обратно. Нощувка и баня /3/. 

4 ден: Закуска, качване на автобуса и през трафика за няма и час стигане до центъра на Рим. Разглеждане на Римнабързо, от 11 сутринта до 5 следобед, когато е приятно топло: площада на Републиката, Резиденцията, фонтана “Треви”, площад “Камподилио”, Пантеона, площад “Венеция”, Колизеума (само отвънка), църквата “Сан Клементе” / гроба на Св. Кирил /.Обратно с автобуса до хотела, баня, ядене от собствените хранителни запаси в хотелската стаяи гледане на италианска телевизия. Нощувка с повече време за сън /4/. 

5 ден: Закуска. Събиране на багажа и отново за няма и час до Рим. Посещение за около час на Ватиканския музей и катедралата “Св. Петър”. Отпътуване за Пиза и ако има време разглеждане набързо на Двора на Чудесата с Наклонената кула и Катедралата. Вечерта, след няма и два часа допълнително път с комфортния автобус, пристигане в Монтекатини, настаняване в евтин хотел. Нощувка и баня /5/. 

6 ден: Закуска. Събиране на багажа, качване на автобуса и отново на път. Разглеждане много набързозабележителностите на Флоренция: църквата “Санта Кроче”, площада на Сеньорията, моста Понте Векио, катедралата “Санта Мария дел Фиоре”, площада на Микеланджело, галерия Уфици. В 15:30ч. отново на автобуса и отпътуване за Словения. Вечерта късно пристигане в Постойна. Нощувка в доста евтин хотел с възможност за баня /6/. 

7 ден: Закуска. По желание за който не е много уморен, недоспал и може да понесе допълнителен тигел с автобусаразглеждане на пещерата Постойна яма. Отпътуване за България. Транзитно преминаване през Хърватска и Сърбия.Който е свършил консервите с русенско варено, ще трябва да издържи следващите 24 часа без да яде. Нощен преход. 

8 ден: Пристигане, уморени, гладни, изтощени и вмирисани в България на обяд,.

Цената включва
- Транспорт (три четвърти от времето) с лицензиран туристически автобус, категория три звезди, нон-стоп екшън филми на видеото

- 6 нощувки със закуски в отдалечени от търистическите забележителности хотели категория две/три звезди (1 нощувка в Хърватска, 1 нощувка в Лидо ди Йезоло, 2 нощувки в района на Рим, 1 нощувка в Монтекатини и 1 нощувка в Словения); 

- Екскурзоводско обслужване, следвайте екскурзовода с червеното флагче вързано на телескопичната антена, за да не се загубите, не го изпускайте от поглед, не се зазяпвайте наляво надясно и го следвайте плътно, не изоставайте

- Медицинска застраховка с асистанс (каквото и да значи това); 

Цената не включва
Входните такси на посещаваните обекти, то и повечето забележителности се виждат от улицата а което е с пари така или иначе няма време за него;

:D

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

http://bnt.bg/bg/news/view/101617/izmama_sys_samoleten_bilet

Направили резервация героите, но не я платили. Пътниците в крайна сметка ще пият една студена вода. Лека полека ще се научим да ползваме кредитни карти като купуваме туристически продукти от всякакъв вид, но кога ли ще е...

Връзка към коментар

Всеки път се ядосвам като видя такава новина, както и "супер оферта" от сорта - екскурзия до Рим със самолет за 500 лева, не са включени летищни такси в размер на 90 евро, пътуването е с авиокомпания Уиз еър! К'ви летищни такси, к'ви пет лева?!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.