LaBarba Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 http://www.telegraph.co.uk/expat/money/the-worlds-most-beautiful-currencies-in-pictures/ Южна Африка ме разби! Колекционирате ли банкноти и монети за спомен? Аз хич, но мисля да започна 17 Връзка към коментар
ShaMan-H_Fel Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 Да, наредил съм си ги в чинийки на библиотеката. Винаги ми остават някакви стотинки и понякога някоя дребна банкнота. 3 Връзка към коментар
T.E.Lawrence Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 Събирам за познати и все остават по повече, вече са толкова много, че се чудя дали да ги изхвърля или да кажа, че колекционирам. 3 1 Връзка към коментар
Ivette Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 Винаги си оставям дребни банкноти и монети за спомен. Имам марки, шилинги, френски франкове, италиански лирети и разни други несъществуващи вече валути. 1 Връзка към коментар
П.Кръстев Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 И аз имам някакви, но не са оставени умишлено. Връзка към коментар
Климент Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 Не видях швейцарските фракове в класацията , а те също са свежи https://www.snb.ch/de/iabout/cash/series8/design_series8/id/cash_series8_design_10 Проектите за нови франкове са още по-добри . Избрали са този макар и класиран на 2ро място. Връзка към коментар
домосед Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 (редактирано) http://www.telegraph.co.uk/expat/money/the-worlds-most-beautiful-currencies-in-pictures/ Южна Африка ме разби! Колекционирате ли банкноти и монети за спомен? Аз хич, но мисля да започна Ха! Някой се сети да заговори по една от любимите ми теми! Да. Банкноти. Съвсем умишлено. И не за спомен от пътешествия. По-скоро обратното - в много случаи книжните пари на далечни, "екзотични", страни са събудили интереса ми да ги посетя. Като първо науча нещо за тях покрай сюжетите и личностите, които са избрали да изобразят. Започнал съм да ги проучвам и да събирам разумно достъпните номинали, отпреди да се заема със сериозно пътешестване и още не мога да смогна да посетя толкова страни, колкото са представени в колекцията ми Същесвтува международно колекционерско общество с петцифрен брой членове от цял свят. Аз съм пожизнен член с номер < 200 Там всяка година точно през март гласуваме за Банкнота на годината: http://www.theibns.org/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=138&Itemid=51 Всеки си има вкусове, разбира се, но аматьорското мнение на Telegraph по въпроса ще го отмина високомерно снизходително Специално южнафриканските бакноти, които по стечение на житейските обстоятелства, дълги години са били домашната ми валута, никога не са ми печелили сърцето. Тези на снимката са в употреба от началото на 90-те и вече почти са излезли от нея. Замества ги новата серия с Нелсън Мандела. Животните са същите, но са на гърба: http://banknotes.resbank.co.za/banknotes Проблемът за мене е, че новият дизайн не е достатъчно нов. Морално остарели са, още преди да влязат в употреба. За интересуващите се по-задълбочено - да заповядат на най-големия колекционерски панаир за книжни пари в Европа - 9-10 април в холандското градче Фалкенбург (10 км от Маастрихт). Редактирано 16 март, 2016 от домосед 28 1 Връзка към коментар
captain_oveur Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 (редактирано) Аз започнах уж на шега, но полека-лека се зарибявам Същесвтува международно колекционерско общество с петцифрен брой членове от цял свят. Аз съм пожизнен член с номер < 200 Японски долари? Редактирано 16 март, 2016 от captain_oveur Връзка към коментар
Guinness Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 Нямам особен допир с голям брой чуждестранни банкноти, но ми направи впечатление, че румънските леи нямат късане и не се мачкат. Изработени са от много здрав материал. Някой може ли да сподели дали и другите са така? 2 Връзка към коментар
Branko Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 Румънските леи са подобни на Австралийските долари,те са от подобен материал и са доста красиви 3 Връзка към коментар
Пожето Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 Аз, въпреки че не съм била още в Мексико, имам банкнота от 20 мексикански песос. Направена е от някакъв найлонов материал, който не се къса, с прозрачно прозорче на нея, много ми е интересна. 3 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 Пластамасовите (полимерните) банкноти се появиха насериозно в обращение в средата на 90-те. Пионер във въвеждането им е Австралия. Преди това са правени опити, но без особен успех. Пробивът дойде с тази юбилейна демо-банкнота от 1988. Само за колекционери. Не е пускана в обращение. (изображенията са от сайта на музея на Reserve Bank of Australia) Сега се използват в много страни, като следващият участник с висок профил се очаква да е Bank of England. 11 Връзка към коментар
-Serendipity- Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 Аз, въпреки че не съм била още в Мексико, имам банкнота от 20 мексикански песос. Направена е от някакъв найлонов материал, който не се къса, с прозрачно прозорче на нея, много ми е интересна. Вероятно като румънските леи. Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 Аз също имам монети, по-рядко някоя банкнота. Иначе като живяхме в САЩ започнах да събирам техните куотъри, които издаваха в продължение на 10 години. Новите канадски банкноти са от много интересен материал, имат една прозрачна част, обаче разбрах, че ако ги оставиш на слънце се топят . Връзка към коментар
Niceday Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 домоседАко не е в противоречие с правилата, би ли казал за коя банкнота гласува? Аз бих за казахстанското тенге, ама защото не разбирам Миналогодишният победител прекрасно се откроява от другите и вероятно изборът е бил по-лесен. Връзка към коментар
домосед Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 домосед Ако не е в противоречие с правилата, би ли казал за коя банкнота гласува? Аз бих за казахстанското тенге, ама защото не разбирам Миналогодишният победител прекрасно се откроява от другите и вероятно изборът е бил по-лесен. Не, няма правила да се пази тайна на гласа. Обаче моите предпочитания рядко съвпадат с крайния победител. Най близко бях през 2005, когато с чисто сърце бих гласувал за победителя от Фарьорските острови, ако точно тогава не се беше появила българска номинация и нямаше как да не я подкрепя. Казахстан надали ще спечели, защото е поомръзнал вече. Две поредни години банкноти от същата серия печелиха. Аз гласувах за 20-те евро тоя път. Готика, кирилица, солидарност - все мили и хубави работи. Но това е маргинален вот. Сред колекционерите еврото е по-непопулярно от сред най-евроскептичните политически партии в Европа. По-простата прична, че съкрати живота на няколко от най-добрите школи в дизайна на книжни пари - френските франкове, холандските гулдени, италианските лири, португалските ешкудоси, австройските шилинги* бяха любими теми за събиране. *за австрийските шилинги ми напомнете да ви разкажа един филм в съответната тема 7 Връзка към коментар
Niceday Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 Не, няма правила да се пази тайна на гласа. Обаче моите предпочитания рядко съвпадат с крайния победител. Най близко бях през 2005, когато с чисто сърце бих гласувал за победителя от Фарьорските острови, ако точно тогава не се беше появила българска номинация и нямаше как да не я подкрепя. Казахстан надали ще спечели, защото е поомръзнал вече. Две поредни години банкноти от същата серия печелиха. Аз гласувах за 20-те евро тоя път. Готика, кирилица, солидарност - все мили и хубави работи. Но това е маргинален вот. Сред колекционерите еврото е по-непопулярно от сред най-евроскептичните политически партии в Европа. По-простата прична, че съкрати живота на няколко от най-добрите школи в дизайна на книжни пари - френските франкове, холандските гулдени, италианските лири, португалските ешкудоси, австройските шилинги* бяха любими теми за събиране. *за австрийските шилинги ми напомнете да ви разкажа един филм в съответната тема 2005 и фарьорската, и шотландската са много красиви. Тази година еврото наистина е най-пипнато, но си мислех, че степента на защита също се отчита, пък тя не е. * ще напомня - тук или в кино_темата, когато имате време Връзка към коментар
Petkan Публикувано: 16 март, 2016 Сподели Публикувано: 16 март, 2016 И аз съм от колекционерите. Всъщност, събирам САМО банкноти и то само от посетени от мен страни. Имам от всяка една от тях. С монети, магнитчета, картички или други подобни, не можах да се зарибя. 3 Връзка към коментар
Kyuubi Публикувано: 17 март, 2016 Сподели Публикувано: 17 март, 2016 Като ми попадне австрайлска монета с кенгуру, новозенландска с киви или канадска с бяла мечка - еми не мога да ги похарча и си ги пазя. Както и разни африкански банкоти с лъвове Всеки си има особености хаха 2 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 17 март, 2016 Сподели Публикувано: 17 март, 2016 2005 и фарьорската, и шотландската са много красиви. Тази година еврото наистина е най-пипнато, но си мислех, че степента на защита също се отчита, пък тя не е. * ще напомня - тук или в кино_темата, когато имате време Няма определени критерии. Всеки си решава кое е по-важно - степента на защита, дизайна, личността. За шилингите писах току що в темата за филмите 3 Връзка към коментар
Yavor Публикувано: 20 март, 2016 Сподели Публикувано: 20 март, 2016 аз си пазя моментка с лика на Йоан Павел II - спомен от посещението ми във Ватикана Връзка към коментар
achieva Публикувано: 20 март, 2016 Сподели Публикувано: 20 март, 2016 (редактирано) Най близко бях през 2005, когато с чисто сърце бих гласувал за победителя от Фарьорските острови, ако точно тогава не се беше появила българска номинация и нямаше как да не я подкрепя. Колко странно! Не бях нито чувала, нито виждала въпросната българска номинация до вчера, когато приятелка ми даде една - с такива им платили заплатите. Наистина е много красива. Били ограничен брой, но тази, която ми даде, макар и 11-годишна, е чисто нова. Целенасочено не събирам, но имам колекция монети от дядо ми още. Като пътувам някъде, каквото остане, го добавям към нея. Редактирано 20 март, 2016 от achieva 1 Връзка към коментар
Двуцветко Публикувано: 20 март, 2016 Сподели Публикувано: 20 март, 2016 (редактирано) Kaто се заговорихме за монети. Една къдравка и една триъгълно заобленка от островите Кук Редактирано 20 март, 2016 от Двуцветко 24 Връзка към коментар
Евгени Димитров Публикувано: 22 март, 2016 Сподели Публикувано: 22 март, 2016 (редактирано) Аз, дребните пари от пътувания не ги пазя, гледам да ги изхарча до последно. Ако остане нещо, кутийте по летищата, в които събират пари за дарения, там ги пускам. Не ги хвърлям от суеверие, все пак са пари. Иначе съм много запален на тема български монети и банкноти, колекционирам ги в качество "нециркулируеми". Разбира се, монетите преди 1951г. по-трудно се намират в перфектно качество. А банкнотите, някои от тях са на цени колкото самолетен билет до екзотично място. Събирам и сребърни американски 25 центови монети. Преди време имах и доста чисто нови рубли и кубински песота на банкноти, ама ги продадох. Бях си и купувал 2005 от Бахамите един малък класьор с монетите им в обращение, ама и него разтиках. За 20-те лева от 2005г., по-горе беше споменато, все още могат да се вземат от касата на БНБ срещу същата сума. Тиражът им е 250 000 бройки. Иначе красиви банкноти има много, ама ако и там почна да си давам парите, няма да има за екскурзии. Редактирано 22 март, 2016 от Евгени Димитров 1 1 Връзка към коментар
Евгени Димитров Публикувано: 22 март, 2016 Сподели Публикувано: 22 март, 2016 (редактирано) От нашите си, тези според мен са едни от най-красивите, които повечето от нас помнят. Редактирано 22 март, 2016 от Евгени Димитров 13 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега