angel tomov Публикувано: 12 февруари, 2025 Публикувано: 12 февруари, 2025 На 2000 песос прилича на Христо Стоичков, без бакенбардите.
Двуцветко Публикувано: 12 февруари, 2025 Публикувано: 12 февруари, 2025 преди 4 часа, домосед каза: Чили #вМоментаСъм Куиз: Едно от изобразените лица се е появявало и на венецуелска банкнота. Кое? Гледам никой не захапва, та да си кажа. Андрес Бельо, човек ерудит. Интересен факт, който сега виждам, че е бил за кратко учител на Симон Боливар. Има поне 7 други личности, които присъстват на банкноти на две различни държави. Някой друг да се пробва? 🙂 Иначе добре тема @домосед 4 1
Kosta Grudov Публикувано: 12 февруари, 2025 Публикувано: 12 февруари, 2025 преди 16 минути , Двуцветко каза: Гледам никой не захапва, та да си кажа. Андрес Бельо, човек ерудит. Интересен факт, който сега виждам, че е бил за кратко учител на Симон Боливар. Има поне 7 други личности, които присъстват на банкноти на две различни държави. Някой друг да се пробва? 🙂 Иначе добре тема @домосед Със сигурност едната е кралица Елизабет.. Дали може би тя е единствената, на която ликът ѝ е на повече от 2 държави? 1
домосед Публикувано: 13 февруари, 2025 Публикувано: 13 февруари, 2025 преди 8 часа, Двуцветко каза: Някой друг да се пробва? Ще ги докараме до седем Първата, за която се сещам (разбирай: имам я) е Мария Кюри. Полша и Франция. Нов куиз: кой филм от 2024 гледах в самолета? Такъв, в който една от героините на Хелоуин се беше маскирала като Мария Кюри, заразена от лъчева болест. Имам го и Чърчил от Англия и Гибралтар (аз си ги броя за различни) Христофор Колумб се явява поне (!) в Италия и Испания Симон Боливар, съм сигурен, че се класира в групата. За Маркс, Енгелс и Ленин не съм сигурен. (следва) 5
Argentique Публикувано: 13 февруари, 2025 Публикувано: 13 февруари, 2025 преди 54 минути , домосед каза: Такъв, в който една от героините на Хелоуин се беше маскирала като Мария Кюри, заразена от лъчева болест. И аз го гледах скоро в самолета 🙂 Бийтълджус 2 1
домосед Публикувано: 18 февруари, 2025 Публикувано: 18 февруари, 2025 #вМоментаСъм #тоСиПише #и@broncoеТук 16 1
neuromancer Публикувано: 19 февруари, 2025 Публикувано: 19 февруари, 2025 Леле, за две села хора собствена валута печатат. Ово е стандарт. 1 4
Hadzhitodorovi Публикувано: 19 февруари, 2025 Публикувано: 19 февруари, 2025 Не само това, ами се води и една от най-старите валути още в обращение 🙂
домосед Публикувано: 24 февруари, 2025 Публикувано: 24 февруари, 2025 Мексико #вМоментаСъм #пияКафе 19 1
Zaro Публикувано: 24 февруари, 2025 Публикувано: 24 февруари, 2025 Не е банкнота, но е интересна. Монета от 5 лева, посветена на Съединението. 15
Alexander Публикувано: 14 март, 2025 Публикувано: 14 март, 2025 Доста са интересни Хонг конгските пари 12
Фил Публикувано: 14 март, 2025 Публикувано: 14 март, 2025 На 12.04.2024 г. в 14:23, Capitan Morgan каза: Не снимах банкнотите в Ботствана, но пък стотинките ми харесаха с животните и си запазих от всички по една. Сега видях, че аз съм ги снимал ботсванските банкноти ( и не че са най-качествените снимки, които някога съм правил, ама кой знае за кое сафари сме бързали ) 12
Дани Магелани Публикувано: 25 март, 2025 Публикувано: 25 март, 2025 преди 13 минути , домосед каза: Да се открие разликата! Освен стойността няма много прилики.
neuromancer Публикувано: 25 март, 2025 Публикувано: 25 март, 2025 много са го разкрасили Чарлз, не си прилича с оригинала. Освен ако е портрет отпреди 40г и нещо ми изглеждат несиметрични очите 1 2
Граф Вронски Публикувано: 26 март, 2025 Публикувано: 26 март, 2025 Виждам 3 неща (изключвам лицевото разпознаване) : ° различното местоположение на инициалите на имената ( E R и CR , които дори графично са различни, не успявам да забележа II и III между буквите) ° подписът в горния ляв ъгъл ° доколкото виждам, мисля че короната между 5 и Bank of England е различна. Може би се следва логиката от монограмите на монарсите: при Елизабет II е короната на Св.Едуард, при Чарлз III е короната на Тюдорите. 4
домосед Публикувано: 15 април, 2025 Публикувано: 15 април, 2025 Бермуда спечели Банкнота на годината 2024 https://www.theibns.org/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=138&Itemid=51 12
Иван Попов Публикувано: 7 юни, 2025 Публикувано: 7 юни, 2025 Евромонетите на България от 2026 г. Българската народна банка взе окончателно решение през април за облика на българските евромонети след присъединяването на страната ни към еврозоната. Те имат обща и национална страна, припомня dariknews. За основни елементи на националната страна на българските евромонети е възпроизведен дизайнът на настоящите български разменни монети. Дизайнът на общите страни на монетите е дело на Люк Люикс от Белгийския кралски монетен двор. На тях са представени изображения на Европейския съюз или на Европа, които символизират единството на ЕС. След приемане на еврото: Заплати и пенсии се закръглят нагоре, цените – замразени за месец Задължителните елементи са: - Изобразяване на кръг от 12 звезди, както e върху знамето на Европейския съюз; - Изписване на кирилица на думата "БЪЛГАРИЯ“ като обозначение на емитиращата държава; - За българските евромонети от 2 евро – надпис, изписан последователно по гурта, като на едната половина е изписано "БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ“, а на втората половина – обърнато изписан същият надпис. Избраните незадължителни елементи са: - Изписване на кирилица на думата "евро“ на монетите от 1 и 2 евро, "стотинка“ на монетата от 1 цент и "стотинки“ на монетите от 2, 5, 10, 20 и 50 цента; - Изписване на годината на въвеждане на еврото в България. Ето и как ще изглеждат българските еврови монети: - Мадарски конник – на евромонетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 цента; Припомняме, че на 4 юни Европейската комисия и Европейската централна банка дадоха зелена светлина по пътя на България към членство в еврозоната. Според публикувания Доклад за конвергенцията на ЕЦБ от 2024 г. насам България е постигнала значителен напредък по отношение на икономическата конвергенция с еврозоната и е готова да приеме еврото от 1 януари 2026 година. 8
Иван Попов Публикувано: 14 август, 2025 Публикувано: 14 август, 2025 Шефката на Европейската централна банка показа българските евромонети (снимки) Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард качи снимки на българските евромонети в официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук, като озаглави публикацията си "Вълнуващи новини за България и еврозоната!". "Разгледайте за първи път дизайна на българската монета от 1 евро. Макар че ще трябва да почакаме още малко, за да видим тези монети в обращение, този преглед предлага поглед към красивата национална страна, избрана от Българска народна банка, националната централна банка на България", написа Лагард. В средата на месец май гуверньорът на БНБ Димитър Радев обяви, че започва процесът по тестово отсичане на 8 милиона броя евромонети по 1 милион всеки номинал. Заготовките, както за тестовата серия, така и за редовното производство, са договорени. Осигурени са и необходимите площи за процеса на обмяна, включително в София, Пловдив и Варна, както и необходимите машини и техническо оборудване за този процес. Банкер №1 на България бе категоричен, че Монетният двор е напълно готов като оборудване и като експертен капацитет за отсичането на българските евромонети. 5
Anna Kalinovska Публикувано: 4 септември, 2025 Публикувано: 4 септември, 2025 Чак пък най-красивите.. Китай. Стоте заминаха, преди снимката. 3
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега