Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Гледам и в България все повече дребни бизнеси започват да налагат ограничение от минимум 5-10 лева за плащане с банкова карта.Срещам такива надписи вече в няколко обекта.

Аз пък имам други наблюдения, но за София. Преди срещаш предимно в квартални магазини и в разни клекшопи в центъра такива бележки, но вече все по-малко.... В Европа по-рядко виждам такива главно в разни сувенирни магазини или много туристически места.

Публикувано:

В кварталния магазин ако искаш само цигари, не може с карта. Таксата за ПОС им изяждала печалбата, защото търговецът почти нищо не печелел от цигарите.

• Харесвам 3
Публикувано:

От цигарите печелят около 5%, таксата при плащане на ПОС му е около 1.5%. Не си правят сметката, че по този начин губят клиенти, и то заради толкова малка "загубена" печалба.. 

• Харесвам 4
Публикувано:

На теория е така , но в държави с много по-развит бизнес, като САЩ и Австралия това е масовота практика по дребните обекти и хотели.Някой търговци си слагат и твърда такса за плащане с карта под определена сума - примерно 50 цента.Доста е дразнещо и дано бързо не усвоим и тук лошите практики , както много често се е случвало.Обяснявам си го с това че картовите оператори съвсем са изнагляли в последните години и търговците търсят изход.

• Харесвам 3
Публикувано:

Съществуват ли в българските банки "joint accounts" - разплащателна сметка, собственост на двама души, примерно съпрузи?

Публикувано:
На 23.06.2025 г. в 22:09, ДиянаВ каза:

За плащане от 10.06. нямам кешбек. След това не съм яла 😄

Драсни, моля, две думи че пак си започнала да се храниш! Притесняваме се! :huh:

• Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 40 минути , timobg каза:

От цигарите печелят около 5%, таксата при плащане на ПОС му е около 1.5%. Не си правят сметката, че по този начин губят клиенти, и то заради толкова малка "загубена" печалба.. 

Това за 5% печалба при цигарите изобщо не е вярно. И да, надценката която търговците получават при цигарите е по-ниска от начисляваната такса за ПОС от банките.

Публикувано:
преди 9 минути , logist13 каза:

Това за 5% печалба при цигарите изобщо не е вярно. И да, надценката която търговците получават при цигарите е по-ниска от начисляваната такса за ПОС от банките.

Бихте ли казали колко е като не е 5%. Иначе ми е странно как бензиностанциите или големите вериги продават на загуба цигарите. 

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

На теория е така , но в държави с много по-развит бизнес, като САЩ и Австралия това е масовота практика по дребните обекти и хотели.Някой търговци си слагат и твърда такса за плащане с карта под определена сума - примерно 50 цента.Доста е дразнещо и дано бързо не усвоим и тук лошите практики , както много често се е случвало.Обяснявам си го с това че картовите оператори съвсем са изнагляли в последните години и търговците търсят изход.

Само да не стигнем висотите на Фиджи, където при плащане с карта добавяха 5% отгоре...

@Zlia при кварталните магазинчета сметката с цигарите не излиза. При бензиностанциите и веригите аритметиката е по-друга - най-вече заради обема продажби, различните договорки и факта, че там много рядко си купуваш само едни цигари.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 6 минути , Zlia каза:

Бихте ли казали колко е като не е 5%. Иначе ми е странно как бензиностанциите или големите вериги продават на загуба цигарите. 

Бензиностанциите и големите вериги имат договорени съвсем различни % комисионна за плащане с карта с банките заради обема транзакции и оборот който правят.

Малките магазинчета нямат този обем и съответно плащат различни такси.

• Харесвам 6
Публикувано:

Не знам дали е за тази тема, но като гледам (и чета) какво се случва около мен през последния месец, имам чувството, че "последното десет" на сарафите е в състояние да им донесе приходи за предсрочно пенсиониране, а сме едва в средата на годината и предстоят още поне шест месеца за "изтупване на дюшеците". Въобще, за пореден път се убеждавам, че въпреки систематичното развиване на "мрънкането" и превръщане му в национален спорт, излиза, че сме много далеч от тиражираната информация за най-бедно население в ЕС...

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 1 час, logist13 каза:

Цигари с фирмена карта не се купуват. Комисионните за персонални карти са максимум 1.7%, в повечето случаи са 1%-1.2% за малки обекти с малък оборот (напр. под 100000 лева на месец). Казвам го като ползвател на няколко POS терминала. Едно време сакати банки като Райфайзен имаха допълнителна такса от порядъка на 30ст. за всяко плащане, което обяснява отказа на търговците да приемат плащания за малки суми. Но не знам дали все още има такива оферти.

Сега ако може някой запознат да каже каква е регламентираната ТО за цигарите. 

Публикувано:
преди 21 минути , Duke каза:

Не знам дали е за тази тема, но като гледам (и чета) какво се случва около мен през последния месец, имам чувството, че "последното десет" на сарафите е в състояние да им донесе приходи за предсрочно пенсиониране, а сме едва в средата на годината и предстоят още поне шест месеца за "изтупване на дюшеците". Въобще, за пореден път се убеждавам, че въпреки систематичното развиване на "мрънкането" и превръщане му в национален спорт, излиза, че сме много далеч от тиражираната информация за най-бедно население в ЕС...

До скоро и за не много големи суми 1.959 беше кофти курс. Искаше се курс 1.958-1.957. Сега същия Бако обяснява, че дали 1,96 или 1,98 , то все тая.

Публикувано:
преди 1 час, Георги Матеев каза:

при кварталните магазинчета сметката с цигарите не излиза. При бензиностанциите и веригите аритметиката е по-друга - най-вече заради обема продажби, различните договорки и факта, че там много рядко си купуваш само едни цигари.

Знаете ли ги тези различни договорки или само предполагате?

Наясно съм с това, че по-големият оборот води до по-малки такси за ПОС, но нека ако някой знае да ги каже както @Ilian359 е написал. Аз цигари не ползвам, но отдавна магазинчета тип “клекшоп” само за цигари не съм виждал. Повечето са и за нещо друго. 

Публикувано:
преди 51 минути , Zlia каза:

Знаете ли ги тези различни договорки или само предполагате?

Наясно съм с това, че по-големият оборот води до по-малки такси за ПОС, но нека ако някой знае да ги каже както @Ilian359 е написал. Аз цигари не ползвам, но отдавна магазинчета тип “клекшоп” само за цигари не съм виждал. Повечето са и за нещо друго. 

Какво повече конкретно ти трябва, малките магазинчета 'печелят' от продажбата на кутия цигари по няколко стотинки, примерно 10-15. Продажните цени при цигарите са фиксирани и няма как да изкараш повече. И затова се слага примерно 10 лева лимит под който не можеш да плащаш с карта, защото след таксата на банката сметката не излиза. Поради тази причина и магазин само за цигари няма да видиш, цигарите се продават главно заради удобството на клиента. От продажбата на кафе, кола, вода, кроасани и т.н. се изкарва реалната печалба.

• Харесвам 1
Публикувано:

Верно ли точно на цигарите са фиксирани, като че ли са лекарства от първа необходимост 

Не употребявам и въобще не съм се интересувал 

• Смея се 1
Публикувано:
37 minutes ago, neuromancer said:

Верно ли точно на цигарите са фиксирани, като че ли са лекарства от първа необходимост 

Не употребявам и въобще не съм се интересувал 

Мисля че в повечето държави са фиксирани , в Бразилия не са ли ? 

Търговците зареждат на едро с малка отстъпка от коричната цена.

Публикувано:
преди 2 часа, logist13 каза:

Какво повече конкретно ти трябва, малките магазинчета 'печелят' от продажбата на кутия цигари по няколко стотинки, примерно 10-15. Продажните цени при цигарите са фиксирани и няма как да изкараш повече. И затова се слага примерно 10 лева лимит под който не можеш да плащаш с карта, защото след таксата на банката сметката не излиза. Поради тази причина и магазин само за цигари няма да видиш, цигарите се продават главно заради удобството на клиента. От продажбата на кафе, кола, вода, кроасани и т.н. се изкарва реалната печалба.

Напълно съм наясно, че цените са фиксирани, но предполагам и надценката(10-15ст) също. Което е 1.5-2%. От по-горе посочените такси ПОС излиза, че цигарите са или с малка загуба или много малка печалба за всички, които ги предлагат и заплатени с карта. Та това, което и аз исках да кажа с примера за бензиностанции и магазини е, че се печели от надценката на другите продукти, които се купуват заедно с цигарите. Та хич и не ги жаля търговците и не харесвам ината на някои да не си слагат ПОС. 

Публикувано:

Намирам в търговски форуми информация за надценка на цигарите от 4.5% до 6%. Малко е, но категорично не е повече от POS комисионната. Реално и в компютърния бранш работим с около 5% ТО, но почти не останаха колеги без POS терминал.

• Харесвам 2
Публикувано:

Преди много години работех в магазин за хранителни стоки и най-малко се печелеше от хляба и цигарите , предполагам още е така.

• Харесвам 3
Публикувано:

Доста наприятно изживяване днес с банка ДСК, от която по принцип до момента съм бил много доволен.

Решавам да депозирам 9 800 лв в банкомат на банката (банкноти по 100 лв). Влизам в съответната стаичка пред клона, там 2 банкомата, които изглеждат на пръв поглед идентични (и двата имат по два слота - един за получаване на пари и един за депозиране). На левият пише, че приемал до 100 банкноти номинации по 10, 20, 50 и 100 лв. но машината не работи. Логично отивам на десния, вкарвам карта, избирам услуга депозит и като се отваря слота се опитвам да напъхам пачката от 98 банкноти. Машината вижда зор, започва да ми връща част от банкнотите. Решавам, че я "задавям" и ги разделям на две. Пак се колебае, разделям ги на четири части на око. Взе някаква част, пита ме дали искам да довнасям, написах, че искам, вкарах още една част, мисли, върна някакви банкноти и ми даде бележка за трансакция депозит на 5000 лв. Викам си, сега ще направя втора трансакция с остатълка. Слагам пак картата и пъхам някаква част, мисли, после ги взе, брои, връща, аз пак ги пъхам пак брои, накрая ги взе и ме пита дали искам да довнасям, клиакм на "Да" и пъхам последната партида банкноти. Взе ги мисли, мисли, после ми изписа да си взема обратно банкнотите, но не ми върна нищо и изписа, че банкомата не работи (картата ми я върна преди това)...

Влизам аз в клона да се разправям, там започват да ми обясняват, че машината вземала по 40 банкноти само. Казвам, че на съседбния (неработещ) банкомат има лепенка, че взема до 100 банкноти. Да, ама той бил от по-новите, а този вземал по 40 (ама никъде не пише по колко взема). Дават ми номер да чакам да се разправям на гише. Идва ми реда, обясняват ми, че то не можело и такава сума да се депозира, максимума бил 9700 лв. иначе била нужна декларация за произход на парите (аз си мислех, че се иска само над 10 000 лв. а то било над 5000 евро). Добре, викам. Вие ми вкарайте 4700 лв. в сметката (5000 лв. вече си бяха минали при първата трансакция преди да се повреди чудото на техниката), а пък ми върнете 100 лв. в брой, така ще съм в нормата. Не можело да пипат банкомата, с него се занимавала фирма, която няма нищо общо с банката. Служителката ми иска телефона, за да напишела оплакване от моя телефон и евентуално до 14 дни да ми вкарали парите в сметката. Съответно аз я питам дали е добре с психиката и искам да говоря с директора на клона. Идва някакъв мъж и започва хъката-мъката, разбират неудобството ми, но това е положението.

Та сега ми задържат 4800 лв. които нито са в джоба ми, нито в сметката ми в банката, ами в техния банкомат и след 14 дни (забравих да питам дали работни), евентуално може и да отидат в сметката ми, като аз през това време не разполагам с тях.

Та внимавайте с депозитите в тези банкомати... Кой ме караше да ги депозирам в сметка, да си ги бях държал в брой, мога да си ги правя каквото си поискам. Решавам вече да държа само много минимални средства в банкови сметки - колкото да има какво да изтеглят за автоматичните плащания на битовите сметки и да купувам по някой самолетен билет, започвам да плащам само в брой по магазините. Тези обирджии не заслужават да разполагат с нашите пари и без това не дават никакви лихви, а само вземат такси.

• Харесвам 4
  • Шок 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

Съжалявам за случилото се @FlyTraveler, но имам чувството, че банка ДСК са купили най- дървените банкомати или пък правят някакви номера. Редовно ми се случва да не мога да внеса пари в картата, най - вече в почивни дни или след работното време на банката. Освен това шефът на клона, който често ползвам е пълен простак и вече обмислям закриване на тази карта.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   5 магеланци

• Olia
    • mamaivy
    • kgg
    • Zaro
    • saved_
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.