Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:

Питах "специалистите" в дск дали ще имам кеш при плащане към нап и нямаше отговор.

Някой да знае нещо, включително за ПИБ,пощенска...

Публикувано:

Не исках да разводнявам много темата че е писано и преди.

Ползвам ПИБ и Пощенска.

При ПИБ timobg мн добре е обяснил. Аз ползвам точно тази.

В Пощенска съм от 20 години и за съжаление с годините влошават кеша, но още ми е доходоносен.

Преди правех по 500лева на година, но сега с двете карти намаля до 200 и малко.

Впрочем всичко зависи и това колко харчи човек.

Та при Пощенска млащам 80лв год. такса и вземам 200 лева с  1.06% кешбек. Трупам отново до 200 лева и отново чакам да събера 18800 точки .Така мога да достигна и до 400лв на година. Лимита е 500лв на година.

Дават точки и за НАП, но имат такси за някои трансакции и при плащане в чужбина % при курса е по-голям от ПИБ.

Ако човек харчи повече може да достигне и 500лв, където процента за кеша е още по-голям

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 20 минути , Yto каза:

Питах "специалистите" в дск дали ще имам кеш при плащане към нап и нямаше отговор.

Някой да знае нещо, включително за ПИБ,пощенска...

При плащания с кредитна карта WIZZ-DSK към НАП, Общини и други държавни институции се дават и трупат точки.

За другите видове карти на ДСК не съм запознат, само WIZZ-DSK имам.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 час, vl_stamboliev каза:

При плащания с кредитна карта WIZZ-DSK към НАП, Общини и други държавни институции се дават и трупат точки.

За другите видове карти на ДСК не съм запознат, само WIZZ-DSK имам.

Да с wizz работи добре

Публикувано:

Еееее защо в Б-я няма такива банкомати.....

Заради грешка: Банкомати пускат безвъзмездно пари

Хиляди клиенти щурмуваха банкоматите в Ирландия заради техническа грешка, позволяваща тегленето на пари в брой без реална наличност по сметките.

Bank of Ireland предупреди официално своите клиенти, че е регистрирала проблем в онлайн приложението и уебсайта си, но находчиви кандидат-богаташи откриха пропуск в системата, заради който могат да изтеглят големи суми без да ги притежават.

Моментално пред банкоматите се извиха километрични опашки от желаещи да се възползват от временните затруднения на трезора.

В някои случаи грешката в онлайн приложението на банката позволи на хора, които нямат пари в сметките си, да прехвърлят до 1 000 евро в картите си Revolut, като след това да ги изтеглят през банкоматите.

Новината за бързите пари се разпространи като горски пожар в социалните мрежи и доведе до бясно теглене на средства в брой в много градове в Ирландия. 

Наложи се полицаи да завардят банкоматите, за да прекратят истерията с безпрецедентните тегления.

От Bank of Ireland пък предупредиха клиентите си, че всички присвоени пари ще бъдат дебитирани.

• Шок 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 час, Иван Попов каза:

Еееее защо в Б-я няма такива банкомати.....

Имаше

https://www.dnes.bg/stranata/2020/06/20/shtedyr-bankomat-razdal-blizo-100-000-lv-za-chasove.453943

• Смея се 4
Публикувано:

В банката имам 1 сметка,а сега в онлайн банкирането излизат 2. Нали от 1 септември щяха да дават безплатна сметка за заплати  и пенсии. Дали е това.

20230824_154023.jpg

• Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, dimitrov6 каза:

В банката имам 1 сметка,а сега в онлайн банкирането излизат 2. Нали от 1 септември щяха да дават безплатна сметка за заплати  и пенсии. Дали е това.

20230824_154023.jpg

Едва ли. Няма как банката да ти открие без твое знание сметка на твое име. 

Може да е някоя стара сметка към кредитна карта  - при мен в Уникредит до последно ми стояха в онлайн банкирането им сметка към закрита кредитна карта и закрита спестовна сметка..

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 48 минути , timobg каза:

Едва ли. Няма как банката да ти открие без твое знание сметка на твое име. 

Може да е някоя стара сметка към кредитна карта  - при мен в Уникредит до последно ми стояха в онлайн банкирането им сметка към закрита кредитна карта и закрита спестовна сметка..

Едно време БНП Париба като пращаха карти подаръци и дори да не ги активираш, излизаха в кредитния регистър. Също така при директен маркетинг също се открива сметка в банката, но тя става активна вече като се подпише договор, но има вероятност да се вижда в банкирането. Така че има как да се открие сметка без да знаеш.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 15 часа, Plamsi каза:

Едно време БНП Париба като пращаха карти подаръци и дори да не ги активираш, излизаха в кредитния регистър. Също така при директен маркетинг също се открива сметка в банката, но тя става активна вече като се подпише договор, но има вероятност да се вижда в банкирането. Така че има как да се открие сметка без да знаеш.

БНП Париба имаха изрична клауза в договорите си, че могат да ти издадат и кредитна карта, когато сключваш договор за потребителски кредит. Така че реално човек се съгласява с това след като подпише договора. Аз именно заради тази клауза никога не съм ги ползвал ако реша да взема нещо на изплащане, просто трябва да се четат договорите и общите условия.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 18 часа, dimitrov6 каза:

Май преди 10 години имах две сметки с дебитни карти,като давах картата на брат ми в Прага да тегли пари.После закрих едната.

• Харесвам 1
Публикувано:

По-скоро тук става дума за така наречената "спестовна" сметка. Много банки (ДСК, ПроКредит и т.н.) предлагат тази безплатна опция към стандартна разплащателна сметка. В банкирането "спестовната" сметка излиза с различен номер, за да може реално да се извършват операции с нея - превод от основната към нея и обратно...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 38 минути , Duke каза:

По-скоро тук става дума за така наречената "спестовна" сметка. Много банки (ДСК, ПроКредит и т.н.) предлагат тази безплатна опция към стандартна разплащателна сметка. В банкирането "спестовната" сметка излиза с различен номер, за да може реално да се извършват операции с нея - превод от основната към нея и обратно...

Точно така, тя се казва "спестовна компонента", аз съм към ДСК. Можеш  да си правиш всякакво прехвърляне когато си поискаш безплатно, а и в банката НЕ я виждат тази спестопвна компонента, тя се вижда само от клиента (уеб или мобилното приложение). 

А имам подобна сметка и към пощенска банка, но там всеки месец ми я таксуват около 3.00 лв. извън дебитната ми карта, защото тя е отново спестовна, но там се заплаща. Отново си правиш безплатно прехвърляне между сметките, но с месечна такса. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 21 часа, dimitrov6 каза:

20230824_154023.jpg

На мен пък ми е чудно как първо ви хрумва да питате във форум, а не в банката. 😉
Явно нямате доверие на служителите. 😀

• Смея се 6
Публикувано:
преди 2 минути , Zlia каза:

На мен пък ми е чудно как първо ви хрумва да питате във форум, а не в банката. 😉
Явно нямате доверие на служителите. 😀

Много хора питат тук и за билети,вместо в авиокомпанията.Отговаряме.

• Харесвам 5
Публикувано:

Е затапи ме 😉 

А в БГмама за какво ли не питат- от медицински консултации та до решения на проблеми с автомобилите. 🙂
Иначе сериозно- за мен най- адекватния отговор в подобни случаи дават банковите служители. Дори се учудвам, че имало данни, които те не виждали, а пък клиента можел да види. Може би определени служители с по- ниско ниво на достъп да, но все си мисля, че трябва да има такива, които да знаят какво става в системите им( тук изклювам ТиБиАй 🙂 )
Коментара ми не е с цел да се заяждам 🙂 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Иван Попов каза:

Точно така, тя се казва "спестовна компонента", аз съм към ДСК. Можеш  да си правиш всякакво прехвърляне когато си поискаш безплатно, а и в банката НЕ я виждат тази спестопвна компонента, тя се вижда само от клиента (уеб или мобилното приложение). 

А имам подобна сметка и към пощенска банка, но там всеки месец ми я таксуват около 3.00 лв. извън дебитната ми карта, защото тя е отново спестовна, но там се заплаща. Отново си правиш безплатно прехвърляне между сметките, но с месечна такса. 

Ако трябва да бъдем още по-точни в обяснението, основната цел на тази "допълнителна" сметка е допълнителна защита на парите. Това за първи път преди години го видях в Нидерландия, когато откривахме първата сметка на сина ни там. Практически там сметката е разделена на две - "отворена", в която парите са относително незащитени и могат да се ползват по всяко време и начин и "затворена", при която парите са напълно защитени и не могат да се ползват преди да бъдат преместени чрез интернет банкиране в "отворената" сметка. Към нашите подобни сметки, някои банки (напр. ПроКредит), предлагат и олихвяване на парите в "спестовната компонента", което макар и символично е все пак нещо добро. Трябва да проверя дали и ДСК не са започнали да олихвяват парите в затворената част от сметката...

• Харесвам 1
Публикувано:

Да допълня за ДСК - спестовната компонента има (макар и символична) годишна лихва от 0.01% (и малко по-висока според сумата в долари) -така е от поне 3 години (от тогава съм при тях)

image.png.72e58e4fa76f2c6f5f6fffbb9c745304.png

• Харесвам 1
Публикувано:
На 24.08.2023 г. в 17:04, timobg каза:

Няма как банката да ти открие без твое знание сметка на твое име. 

Ееврова сметка не съм си откривал в TBI Bank, но имам. Поне е без такса, та все тая.

Публикувано:
На 25.08.2023 г. в 11:28, Иван Попов каза:

Разликата е обаче, че спестовната компонента в ДСК няма нито вътрешнобанков номер, нито IBAN, и не е отделна сметка, а тук човекът е посочил, че има сметка с друг IBAN, която му се визуализира.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 25.08.2023 г. в 8:08, Zlia каза:

Иначе сериозно- за мен най- адекватния отговор в подобни случаи дават банковите служители.

Практиката е показала, че тук често знаем доста повече от банковите служители. И не, въобще не се шегувам 🙂

• Харесвам 10

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.