Прескочи до съдържание

Ало! Ало! - новини от Париж (и Франция)

Роца

Препоръчани мнения

Публикувано:

Това да се ползва един телефон и няколко регистрации е доста неудобно, не бих го практикувал.  Избирането от няколко еднакво изглеждащи паса, кой е правилния,  кой е ползван и кой не е кофти особено като има много хора и всички бързат.

Ползването на градския транспорт в Париж е доста по неудобно от това в Лондон, Рим  или в София където може да заплатиш при качване/влизане в метро с карта и няма нужда от отделно приложение . 

• Харесвам 4
Публикувано:

Ползването на обществения транспорт във Франция е станало абсолютно зависимо от множество самостоятелни мобилни приложения, което е супер досадно. В Южна Франция се оказах принудена да сваля и да ползвам 3 отделни приложения за да купувам билети за различни видове транспорт (SNCF Connect, Envibus Ticket, Lignes d’Azure Tickets) , защото нямат едно комплексно. За да насърчават ползването на приложенията цените на билети, купени чрез тях са по-ниски от същите купени не чрез приложението. Примерно билет за автобус в Антиб струва 1 € в съответното приложение и 1,50 € купен в автобуса. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Да, и аз много мрънкам по този повод - та приложения, та билети, та някои билети не можеш да ги качиш на едно приложение, ако вече имаш качени други.

Имах някакви тайни надежди, че ще вземат да пооправят системата покрай Олимпиадата миналата година, ама надеждите ми не се оправдаха. А така ми се иска да мога да плащам само с банковата ми карта. В София мога, ама в Париж не мога 🙄

• Харесвам 7
Публикувано:
25 minutes ago, Роца said:

Да, и аз много мрънкам по този повод - та приложения, та билети, та някои билети не можеш да ги качиш на едно приложение, ако вече имаш качени други.

Имах някакви тайни надежди, че ще вземат да пооправят системата покрай Олимпиадата миналата година, ама надеждите ми не се оправдаха. А така ми се иска да мога да плащам само с банковата ми карта. В София мога, ама в Париж не мога 🙄

Абсолютно , изненадващо е как технологично изпреварихме в това отношение голяма част от най-развитите държави.Спомням си с какъв възторг въвеждаха плащането с банкова карта преди около 2 години в Хонконг ( и то дълго време единствено с Мастъркард , пък не за всички линии и т.н.).Същото и в Ню Йорк преди 2-3 години , а в София отдавна се радвахме на това улеснение. И в момента в много от световните мегаполиси (вероятно в повечето) нямат тази възможност. Всеки град си има някаква собствена транспортна карта , приложение и прочие ... досадно е.

Поне веднъж да сме в челните редици на прогреса 🙂

• Харесвам 6
Публикувано:

Прибрах се - за моя радост без стачки, макар и с гадно време 🙂 Системата за издаване на билети наистина е отврат и на много места е абсолютно невъзможно да си купиш сингъл билет от машина - само с карта навиго, което е лудост. Хубавото е, че винаги има тъмнозелени субкети, които някак отварят вратата за инвалиди, та можеш да влезеш, а и да излезеш от метрото (пък и никой не проверява) - хем искаш да си изряден, хем те принуждават да не си - откачена работа.

Иначе огромни благодарности за Болт - идеални се оказаха за транспорт ор Орли до центъра и то на цена по-ниска от билетите, които следваше да купим с метро, че и да се пре. Само не знам защо на мен ми вземаха по 30-40% повече, отколкото на спътниците ми - до Триумфалната арка на мен ми взе 42 евро, на тях - 26. А от Айфеловата кула до Орли на мен ми взе 24, пък на тях 16  - иди разбери защо, при положение че винаги сме избирали най-евтината оферта, която излиза най-отгоре - сигурно решиха, че имам пари и мога да си угаждам 🙂 За капак и моето Болт-че тръгваше първо и пристигаше последно. Но дори и така - много благодаря за идеята, възползвахме се отлично от Болт

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, new one каза:

Иначе огромни благодарности за Болт - идеални се оказаха за транспорт ор Орли до центъра и то на цена по-ниска от билетите, които следваше да купим с метро, че и да се пре. Само не знам защо на мен ми вземаха по 30-40% повече, отколкото на спътниците ми - до Триумфалната арка на мен ми взе 42 евро, на тях - 26. А от Айфеловата кула до Орли на мен ми взе 24, пък на тях 16  - иди разбери защо, при положение че винаги сме избирали най-евтината оферта, която излиза най-отгоре - сигурно решиха, че имам пари и мога да си угаждам 🙂 За капак и моето Болт-че тръгваше първо и пристигаше последно. Но дори и така - много благодаря за идеята, възползвахме се отлично от Болт

в какъв смисъл - взима ти повече, отколкото пише или ти дава по-скъпи оферти от началото? Може да си цъкнал някакви по-висок клас коли или нещо такова, не знамза болт, но Убер има.

Публикувано:
Преди 1 час, neuromancer каза:

в какъв смисъл - взима ти повече, отколкото пише или ти дава по-скъпи оферти от началото? Може да си цъкнал някакви по-висок клас коли или нещо такова, не знамза болт, но Убер има.

Не, взема ми толкова, колкото пише, просто пише повече, отколкото на останалите. На връщане дири бяхме с абсолютно една и съща като модел кола, а и нищо не съм задавал, директно го свалих и толкова. Ма за мен по-скъпи, щото съм ларж 🤣

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте! Може ли да ми препоръчате добро и бързо придвижване от летище Орли до летище Буве? Гледах разните сайтове за трансфери, но сякаш отзивите не са много единодушни, та ми се иска някой, който е ползвал скоро - да ми препоръча.

Публикувано:

Есента търсих трансфер от Бове до хотела ни в Париж и във фейсбук групите за пътувания попаднах на българин, който прави споделени и индивидуални трансфери. Нямам оплаквания, трансферът беше споделен. Ако те интересува, пиши ми на лично, мисля, че пазя телефона.

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Франция вече наказва със затвор превишена скорост

Наказанието се налага при 50 и повече км/ч превишение, а заедно с него има конфискация и глоба от 3 750 евро

https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/franciya-veche-nakazva-zatvor-previshena-skorost

• Харесвам 4
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Кулата Монпарнас, една от най-разпознаваемите сгради в Париж (и една от най-грозните, по мое лично мнение), ще баде затворена за посетители на 31 март 2026 г., поради започването на мащабна реконструкция.
Проектът, изготвен от Nouvelle AOM, предвижда сградата да се преобрази в прозрачна, остъклена и многофункционална структура с хотели, магазини, услуги, вкл. оранжерия на покрива, а съседният търговски център ще бъде частично съборен и озеленен, за да се облагороди пространството.
Освен това планираната трансформация обхваща и околните девет хектара между Rue de Rennes и Avenue du Maine — с нови дървета, сгради за офиси и жилища, спортни покривни пространства и пешеходни зони, които да вдъхнат нов живот на квартала.
Проектът е на стойност над 600 милиона евро и цели да придаде на Монпарнас модерен, зелен и привлекателен облик, който да съчетава работни, жилищни и обществени функции, както и да подобри визуалната и социалната интеграция на района.

May be an image of skyscraper and text    image.jpeg.65182f7a2acb25050104c701188079b3.jpeg

Metamorphosis of the Montparnasse Tower, Nouvelle AOM metamorphose-tour-montparnasse-02

Metamorphosis of the Montparnasse Tower, Nouvelle AOM metamorphose-tour-montparnasse-06

Metamorphosis of the Montparnasse Tower, Nouvelle AOM metamorphose-tour-montparnasse-03

• Харесвам 11
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

За парижките Бульони  (Bouillons de Paris, фр.) е ставало дума неведнъж във форума и в частност в тази тема, но ето че от началото на годината в Париж е отворил врати ... кой би предположил -  италиански Бульон - Ma! Le Bouillon Chic Italien * - концепцията е ясна - по-достъпни цени, по-кратко меню, италианска кухня.
Или, както гласи краткото представяне:
" Когато автентичната Италия среща френския „бульон“!
Живо място, без резервации, където споделяме масата, бутилката и La dolce vita – както при Нона… но Нона, израснала между Рим и Монмартър.
В Ma! вярваме в лукса на „бульонни“ цени – място, където всеки може да опита трюфел или хайвер… без да се налага да продава бъбрек! "

А къде се намира - е как къде - естествено, че на Булеварда на италианците :grin: ( 30, Bd des Italiens, 75009 Paris )

image.png.6c932cb5c6ce322526ba9dbe20e76c8f.png

image.png.636d218731ddfb11db0d606515e9c953.png

...............
P.S.  Идеята на уеб-дизайнера за това, което се случва когато човек започне да скролва, е много находчива!  :clapping: Харесвам такива оригинални хрумки. 

• Харесвам 14
  • Браво 1
  • 2 седмици по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Ако планирате да пътувате към Париж през лятото, имайте предвид, че тази година летните ремонти в транспорта ще са по-тежки от обичайното и ще засегнат доста линии:

https://www.iledefrance-mobilites.fr/en/travaux

• Харесвам 6
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:
На 17.04.2026 г. в 17:19, домосед каза:

От 6 до 18 юни 2026 художествен проект на Atelier JR ще обърне моста Пон Ньоф на пещера в памет на Кристо и Жан-Клод

laCaverneDePontNeuf2026.jpg.5ab8e9efd396c0adf063d3d589c0a5b3.jpg

https://www.jr-art.net/projects/la-caverne-du-pont-neuf

Вече е почти готов. И ще е до 28.06.

Париж отдаде почит на Кристо и Жан - Клод с инталация върху най-старият мост Pont Neuf

• Харесвам 16
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Ако пътувате към Париж тези дни, пригответе шапка, слънцезащита и мноооого вода. Предвижда се гореща вълна с температури, достигащи 39-40 градуса и не се очаква особено захлаждане до края на месеца.

Screenshot_20260617_083441_Weather.jpg

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз вчера се прибрах от там че имах работа за 3 дена само и изгорях по ръцете а не съм ходил из града кой знае колко .а дори не беше толкова горещо , беше 27 градуса . От друга страна имаше еин автобус от летището до Операта  Roissy Bus дето си ползвах редовно , но от Март тази година е прекратен и е супер тъпо щото беше много удобен . с кола или такси редовно ми отнема доста повече време да стигна и мн ме е яд за този бус 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.