Прескочи до съдържание

Ало! Ало! - новини от Париж (и Франция)

Роца

Препоръчани мнения

Колко ужасно, колко тъжно! Дано го овладеят и дано успеят после да я реставрират... не знам дали ще е възможно въобще, като гледам тези ужасяващи снимки от въздуха... 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Гледам, а сърцето ми се къса и не мога да повярвам, че вече я няма Нашата Дама... 😥 Човечеството изгуби една от най-емблематичните си светини и един от символите на Париж и на християнската вяра...

Извинявам се за ниското качество на клипа, но е сниман през 2008 с техника със слаби възможности.

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Аз пък,през цялото време се чудех,защо не използват хеликоптери за гасенето на пожара.Но сега прочетох,обяснили са,че изливането на тонове вода отгоре, било още по-опасно за конструкцията,а и за съседните много скъпи имоти на острова.

Пише още,че основната конструкция и двете кули са спасени.

На нас това ни е любимо място в Париж. Обожавам изгледа на Катедралата откъм реката.

Започва акция по събирането на дарения за възстановяването.

Ако някой разбере как става,моля,да сложи линк ли,банкова сметка ли,искам да се включа.

• Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Ако някой разбере как става,моля,да сложи линк ли,банкова сметка ли,искам да се включа.

@Goal & Boss е дал линкове на предходната страница.

преди 6 часа, Goal & Boss каза:

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Около 400 пожарникари са се включили в гасенето на огъня.

Освен в активното гасене, те са участвали в изнасянето на ценни предмети отвътре.

Един от тях е пострадал.

А аз ще ви пусна едни снимки как се е променяла Notre-Dame de Paris в годините(съжалявам за качеството, но съм снимала само с телефона):

IMG_1311.JPG

IMG_1312.JPG

IMG_1313.JPG

IMG_1314.JPG

IMG_1315.JPG

IMG_1316.JPG

IMG_1317.JPG

IMG_1318.JPG

IMG_1319.JPG

IMG_1320.JPG

IMG_1321.JPG

IMG_1322.JPG

IMG_1323.JPG

Сигурна съм, че тази прекрасна сграда ще бъде възстановена. Толкова много пъти съм била в нея, че я чувствам близка до мен.

И пак ще отида да я видя - убедена съм в това!

• Харесвам 16
  • Браво 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, chandni каза:

@Goal & Boss е дал линкове на предходната страница.

Да, ама, вторият линк не се отваря, дава грешка.

С първия стана.

Връзка към коментар

Много тъжна е цялата история, но въпреки това масовата реакция ми е малко трудно обяснима. Тази сутрин три мои познати във Фейсбук си признават, че са плакали... Рационалното аз в мен малко трудно приема, как пожара в “една сграда“ може да предизвика такива дълбоки емоции, а човешки трагедии, където загиват десетки, стотици или хиляди хора да ни оставят безразлични....

Разбира се може би рекцията е не е заради самата сграда, а заради илюзията, че нещо може да е вечно...Вечни неща обаче няма! Човек е временно на земята, както и всички сгради създадени от човека...Ако не е пожар, ще е война, природно бедствие и т.н., но рано или късно всичко ще изчезне...

Нотр Дам е строена, достроявана, подновявана 900 години. Нищо фатално няма да стане ако и сегашното поколение добави нещо към тази историческа сграда. Не са малко примерите, където историческа сграда изгаря в пожар, частично е била унищожавана от военни действия и т.н. и въпреки това след възстановяване е възкръсвала... Убеден съм, че Нотр Дам също ще възкръсне!

Катедралата в Реймс изгаря по време на Първата световна война и въпреки това, нейната историческа стойност с нищо не е променена, а сградата е възстановена...

1024px-Reims_Cathedral_burning_during_Wo

cathedrale-reims.jpg

• Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар

@Topfly, така е, прав си, много исторически паметници са били унищожавани и после възстановявани. Но, както каза един журналист тук тази сутрин, това е сякаш да загубиш нещо, с което си отраснал и едва при изгубването му да осъзнаеш колко си го обичал.

За мен това е един от символите на града, който толкова обичам.

(иначе аз съм лигла и рева на всичко 😉 )

Тази сутрин продължават да гасят тлеещите въглени във вътрешността. Олтарът е частично пострадал, както и витражите. Структурата като цяло е оцеляла, има дупка на мястото, където е паднал шпила. Органът е изгорял, както и почти целият покрив и дървената структура (скеле?) от над 1000 вековни дървета.

Фасадата е оцеляла, заедно с портите, навреме са успели да изнесат и реликвите от Съкровищницата.

Първите оценки са, че ще трябват около 10 години за въстановяването, но всичко зависи от състоянието на структурата, може да се окажат и повече.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 57 минути , AlexandraKo каза:

Да, ама, вторият линк не се отваря, дава грешка.

С първия стана.

Не се отваря, защото сървърът е претоварен. Страницата трябва да се опреснява с F5, докато се зареди.

Връзка към коментар
преди 47 минути , Topfly каза:

Много тъжна е цялата история, но въпреки това масовата реакция ми е малко трудно обяснима. Тази сутрин три мои познати във Фейсбук си признават, че са плакали... Рационалното аз в мен малко трудно приема, как пожара в “една сграда“ може да предизвика такива дълбоки емоции, а човешки трагедии, където загиват десетки, стотици или хиляди хора да ни оставят безразлични....

Разбира се може би рекцията е не е заради самата сграда, а заради илюзията, че нещо може да е вечно...Вечни неща обаче няма! Човек е временно на земята, както и всички сгради създадени от човека...Ако не е пожар, ще е война, природно бедствие и т.н., но рано или късно всичко ще изчезне...

Нотр Дам е строена, достроявана, подновявана 900 години. Нищо фатално няма да стане ако и сегашното поколение добави нещо към тази историческа сграда. Не са малко примерите, където историческа сграда изгаря в пожар, частично е била унищожавана от военни действия и т.н. и въпреки това след възстановяване е възкръсвала... Убеден съм, че Нотр Дам също ще възкръсне!

Катедралата в Реймс изгаря по време на Първата световна война и въпреки това, нейната историческа стойност с нищо не е променена, а сградата е възстановена...

1024px-Reims_Cathedral_burning_during_Wo

cathedrale-reims.jpg

Да, така е. Аз още снощи се замислих защо така ми се сви сърцето като гледах бушуващите пламъци, че и чак очите ми напълниха със сълзи - за мен самата беше странна тази ми реакция. Защото, всъщност, Нотр Дам беше първата голяма катедрала, която видях преди 15 години. Бях впечатлена, очарована, възхитена... От тогава не пропускам катедрали (и църкви), където отида. Е, не всички, разбира се, само тези, които ми влязат в очите или предварително знам нещо за тях. Не съм религиозна, просто са ми интересни като архитектура, история и изкуство, защото в много от тях има истински произведения на изкуството. Да не говорим за витражите в някои църкви каква красота са. А за това лято мислех да мина за ден-два из Париж, просто ей така, на път към други места, и да се отбия и в Нотр Дам, но сега не съм сигурна, че искам да гледам отстрани осакатения й вид.
Най-вероятно ми е тъжно заради емоциите, които е породила у мен някога тази световна забележителнос, първо, а после и заради историческата й стойност.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
5 hours ago, AlexandraKo said:

Започва акция по събирането на дарения за възстановяването.

Аз лично ти препоръчвам да направиш дарение за реконструкцията на някоя катедрала в по бедна държава. Топ забележителностите в Париж, освен исторически паметници, са и един огромен генератор на бизнес. Дори да не се събере едно евро от дарения, за френските данъкоплатци ще бъде много добра сделка да възстановят катедралата.

По приходите които генерира (пряко и косвено) за Париж Айфеловата кула например е оценена на 435 милиарда евро цък Това е стотици пъти повече от колкото би струвало построяването на ново на Айфеловата кула. В по бедните държави с по малко туристи, тази сметка обаче изглежда съвсем различно...Там даренията имат много по голяма тежест!

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 8 минути , iaia_mama каза:

Да, така е. Аз още снощи се замислих защо така ми се сви сърцето като гледах бушуващите пламъци, че и чак очите ми напълниха със сълзи - за мен самата беше странна тази ми реакция. Защото, всъщност, Нотр Дам беше първата голяма катедрала, която видях преди 15 години. Бях впечатлена, очарована, възхитена... От тогава не пропускам катедрали (и църкви), където отида. Е, не всички, разбира се, само тези, които ми влязат в очите или предварително знам нещо за тях. Не съм религиозна, просто са ми интересни като архитектура, история и изкуство, защото в много от тях има истински произведения на изкуството. Да не говорим за витражите в някои църкви каква красота са. А за това лято мислех да мина за ден-два из Париж, просто ей така, на път към други места, и да се отбия и в Нотр Дам, но сега не съм сигурна, че искам да гледам отстрани осакатения й вид.
Най-вероятно ми е тъжно заради емоциите, които е породила у мен някога тази световна забележителнос, първо, а после и заради историческата й стойност.

И аз така!  Това беше първото място, което посетих при пътуването до Париж през 2014г, което пък беше първото самостоятелно организирано от мен. ....и една малко смешна, но мила ситуация при изкачването на кулите. На 29 ще пътуваме отново до Париж и си мислех, че трябва да я снимам от друго място и да влезна в парка зад нея...

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 7 минути , Topfly каза:

Аз лично ти препоръчвам да направиш дарение за реконструкцията на някоя катедрала в по бедна държава. Топ забележителностите в Париж, освен исторически паметници, са и един огромен генератор на бизнес. Дори да не се събере едно евро от дарения, за френските данъкоплатци ще бъде много добра сделка да възстановят катедралата.

По приходите които генерира (пряко и косвено) за Париж Айфеловата кула например е оценена на 435 милиарда евро цък Това е стотици пъти повече от колкото би струвало построяването на ново на Айфеловата кула. В по бедните държави с по малко туристи, тази сметка обаче изглежда съвсем различно...Там даренията имат много по голяма тежест!

Да не забравям обаче и факта, че мнооого голяма част от музеите, паметниците, дворците и др. са безплатни за младежи и студенти до 25год.

Връзка към коментар
преди 2 минути , Topfly каза:

Виж сега, непрекъснато правя дарения - на бедни и болни хора, доста години се грижих за едно сираче и  за две селски църкви у нас. Има достатъчно такива, които имат нужда от ремонт и възстановяване, та да търся в Конго или нам си къде си.

В крайна сметка, това за мен е сантиментално, свързано с емоция и преживяване, а не - практично и пресметливо.

@Topfly, понякога ме учудваш с начина си на разсъждение.😯

Ми , не всичко е бизнес, пари и сметки.

Човекът, за разлика от неодушевените предмети, е надарен и с висшето благо да изпитва емоции.

• Харесвам 10
  • Браво 5
Връзка към коментар

"Всички погледи се устремиха към върха на църквата. Пред тях се разкри необикновена гледка. На най-горната галерия, по-високо от централната розетка, гореше буен огън, чиито пламъци се възвисяваха между двете камбанарии, обкръжени с вихър искри — огромни, буйни и яростни пламъци, късове от които излитаха заедно с пушека, носени от вятъра. Под огъня, под тъмната балюстрада с изрязани огнени три-листници, двата капчука, две чудовищни уста, бълваха безспир огнения дъжд, чиито сребристи струи се открояваха на тъмната долна част на фасадата. Приближавайки се до земята, двете струи разтопено олово се разширяваха като снопове, подобно водата, която шурти из многобройните дупчици на лейка. Над пламъците се възвисяваха огромните кули с рязко откроени стени — едната съвсем черна, другата кървавочервена, — още по-високи с гигантските сенки, които хвърляха чак до небето. Безбройните им скулптурни фигури на дяволи и дракони бяха придобили зловещо изражение. Те бяха сякаш оживели под треперливите отблясъци на огъня. Хилеха се змейове, лаеха капчуци чудовища, саламандри раздухваха жаравата, кихаха дракони, задавени от дима. А между тези чудовища, разбудени от каменния си сън, от свистящия огън и необичайния шум, имаше едно, което се движеше и минаваше от време на време, пред пламтящата клада като прилеп пред свещ."

Виктор Юго 
Парижката Света Богородица

• Харесвам 14
Връзка към коментар

Понеже винаги ми е интересно как тези събития се възприемат от съвсем обикновените хора и днес сутринта нарочно минах покарай едни познати и много симпатични баби в една беседката и ги чух как хлипаха за "голямата беля" дето станала, те разбира се нито са били в Париж нито знаят точно за какво става дума, но бяха готови да ревнат, което по някакъв необясним техен си начин ги кара да се чувстват част от някаква общност, а ако беше земетресение с много жертви щяха да кажат нещо от типа "ми то природа, ама и господ си знае работата" и до там.

И така в тази ситуация има два изключително нерационални (@Topfly къде рационалност реши да търсиш?), но водещи момента, първият е чисто религиозният, който само ще щрихирам, че религиите са ми противна тема по принцип. Това е църква и няма как да не чуем коментари от типа "свалиха тотемите от покрива и видяхте ли какво стана", "но тотемът-кръст, видите ли, оцелял...о,чудо!" и разбира се, от шатрата на големият бял вожд не пропуснаха да изреват, че световния символ на християнството бил опустошен. Направо човек да се чуди как религия, която уж трябва с духовни неща да се занимава, а всъщност проповядва култ към материалното, тероризира човечеството вече толкова дълго време. Сигурен съм обаче, че като се опомнят, ще го представят като "изпитание на вярата", то и самия строеж на подобни катедрали си е било изпитание на "вярата" за клетниците, които са ги строили и тези, които са плащали сметката.

Вторият момент е чисто емоционалният, за Франция тази катедрала е символ повече от колкото всичко друго и реакциите им са съвсем нормални, през тази сграда е минала и много от съвременната френска история в различни сфери от Наполеон през Виктор Юго до Шарл де Гол и са свикнали да си е там и предполагам за тях това е разтърсващо. Надявам се само, да не почне някой сега да обединява изстрадалата нация и да им съблича цветните жилетки с грешните мотиви и с цел да трупа политически дивиденти, защото такъв тип "трагедии" са много подходящи за целта.

Рационалния поглед? Ами, изгорял е дървен покрив на много стара сграда, независимо колко дълго нещо е успяло да оцелее по една или друга случайност, рано или късно този тип инциденти са неизбежни, било е въпрос на време и е била достатъчна само дребна небрежност, за да се случи, а с времето хората стават невнимателни дори към такива паметници. Не се съмнявайте, че ще я възстановят и това ще бъде просто част от дългата и история, тази която днешните французи са добавили (здрасти пак @Topfly), независимо дали им харесва или не. И на мен ми стана мъчно като я видях да гори, нормално е, но на мен и за изгоряло селско читалище би ми станало мъчно, даже доста повече, но цялата тази световна драматизация гарнирана с лицемерно подсмърчане от близо и далеч ми идва малко в повече. Много по-значителни и на практика необратими са загубите от пожара в Бразилски национален музей например, но това не е свързано с допълнителен емоционален или религиозен багаж, който да замъглява преценката и затова и беше неглижирана новина като цяло.

Сега някой да не реши, че мразя църквите, напротив ценя ги изключително много като архитектурни постижения и винаги им отделям достатъчно време при пътуванията си, даже и аз като много други си поразгледах снимките така, за да добие ситуацията контекст и да пречупя нещата през личните си преживявания.

• Харесвам 11
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , Adventurer каза:

Сега някой да не реши, че мразя църквите, напротив ценя ги изключително много като архитектурни постижения и винаги им отделям достатъчно време при пътуванията си, даже и аз като много други си поразгледах снимките така, за да добие ситуацията контекст и да пречупя нещата през личните си преживявания.

Да ти кажа, повечето хора ги разглеждат повече като архитектурна забележителност, отколкото като религиозна. Това, че в онези години ножицата между бедни и богати е била не по-малка от сега и само църква и крал са могли да си позволят подобни архитектурни постижения, е съвсем друга тема.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.