Прескочи до съдържание

Лондон - бързи въпроси

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 7 часа, iceman00 каза:

Ето скрийншот на билета ми от EMR, има логото на National Rail, така че би трябвало да важи за офертата.

image.png.62e93075b5a93cd41e5b6a810ba353f9.png

Тези билети като ги гледам включват EMR до St Pancras и след това метро до Waterloo. Не знам за коя дата гледате, но моето търсене показа това (за 1 билет):

image.png.d18b0c588a50c17dcb4e5042317bbed2.png

т.е билета за метрото излиза £6, а той по принцип е £2.50 за това пътуване, така че тези билети не са никаква оферта според мен. Купете си само до St Pancras, a от там си платете отделно за метро или автобус до Waterloo.

В събота с ранния на Wizz минахме паспортна проверка за по-малко от 15 минути, да кажем общо 30 от кацанете до излизането от летището с мотаене, но бяхме късметлии, тъй като полетът ни подрани, веднага след нас се изсипаха 2 самолета румънци. А ако полетът закъснее с 5-10 минути, ще има допълнителна опашка хора от още 1-2 самолета. Няколко човека бяха споделили тук, че с този полет им е отнемало 1 час за паспортна проверка.  Пак зависи в кой ден пътувате, но час и половина ми се струват достатъчни.

Много, много, много благодаря, това беше точно каквото ми трябваше!!! 

Аз разбира се като новак бях толкова зарадвана, че билетите са под 20 паунда на парче, че въобще не гледах други опции, но следващия път 🙂

Отново благодаря на всички, които се отзоваха и ми помогнаха

Публикувано:

16.90£ е дейли капът вече. По толкова ни е чарджило на ден поне. Плюс една глоба, както и предишен път, а уж внимавахме да се чекираме и на излизане.

Ужасни закъснения и на отиване, на връщане над два часа.

На Гетуик ни спря готин митничар, пита какво носим, колко цигари, казах си истината - по два стека, възхити се колко добре ми е подреден куфарът и ни махна да минаваме, не било проблем 🙂

Публикувано:
преди 6 минути , Bellaero каза:

16.90£ е дейли капът вече. По толкова ни е чарджило на ден поне.

Дейли кап е най-различен за различните зони, ето тук може да се проверява: https://tfl.gov.uk/fares/find-fares/tube-and-rail-fares/caps-and-travelcard-prices?intcmp=54720

• Харесвам 1
Публикувано:

Ми не знам какво сме плащали. Честно казано изобщо не четох този път, а от предишния не помня нищо. Ни кога е пик и офпик, ни зоните. В Сътън бяхме, което мисля е шеста зона. Всъщност не сме ползвали много транспорт изобщо, трамбовахме повече пеша.

Хм, пише, че пей ес ю гоу енитайм е 14,10£ 🧐

Сега погледнах, 16.90 ни е чарджило в ден, в който се качихме на лодка за две спирки. Значи само влак в две посоки и две спирки с лодка за целия ден.

Публикувано:
преди 4 часа, Bellaero каза:

Плюс една глоба, както и предишен път, а уж внимавахме да се чекираме и на излизане.

Каква е тази глоба или имате предвид автоматичното таксуване с максималната цена? 
При първото ни пътуване, чак на излизане докато търсех жътлтите валидатори установих, че е трябвало да се чекираме на същите и на влизане, та решихме да не го правим пак 😀 В крайна сметка ни таксува точно толкова колкото трябваше, да очаквам ли глоба 🙄 

Доста тъпо е измислено с тези допълнителни валидатори при положение, че се чекираш на турникетите...

Публикувано:

Unpaid fare пише само. 3.80£ Картата блокира единия ден, светкаше червено на машинките. Няколко опита направих, възможно е да е таксувало някой от тях. 

Публикувано:

Пак аз 🙂  - тук намирам много евтини влакове www.thetrainline.com. Има цени 5.79 за трансфер от Luton до града при цена на easybus 12 паунда. Чудя се, ако взема билети за този влак, но не успеем да се оправим на време на излизане от летището, може ли да взема следващия влак с този билет? Май е за фиксиран час.
Чудя се и още нещо - възможно ли е до Гетуик да е 2 ч. с автобус и 30 минути с влак? Цената е 15 евро и май няма промоции. 

Публикувано:
преди 30 минути , Eva eva каза:

Пак аз 🙂  - тук намирам много евтини влакове www.thetrainline.com. Има цени 5.79 за трансфер от Luton до града при цена на easybus 12 паунда. Чудя се, ако взема билети за този влак, но не успеем да се оправим на време на излизане от летището, може ли да взема следващия влак с този билет? Май е за фиксиран час.
Чудя се и още нещо - възможно ли е до Гетуик да е 2 ч. с автобус и 30 минути с влак? Цената е 15 евро и май няма промоции. 

От Лутън оперират две компании - East Midlands Railway и Thameslink. EMR са веднъж на час, Thameslink - 4 пъти на час. С EMR може да се пътува само с конкретния влак, а с Thameslink - с всеки. Виж за кой влак е тази цена.

Обаче ... в близките уикенди имат ремонт по ЖП трасето и макар и на същата цена, се пътува със заместващ автобус до съседен град, откъдето се взима друг влак. Времето за пътуване е същото като с автобуса. Разликата в парите си остава. В работните дни няма промяна.

Публикувано:
преди 51 минути , Eva eva каза:

Ама "града" е огромно понятие, откъде да е 2 часа до Гетуик? Автобусите зависят твърде много от трафика и може да се влачат, особено из централните части, не знам за какъв автобус става въпрос, аз лично гледам да стигна до Кройдън с TfL, откъдето да си хвана влака до Гетуик за 15 минути (3,50 off peak/5,70 peak). Примерно, от Waterloo Rail Station гледам, че ми го дава 3,80 (5,70 в пик). Ако иде реч за вечерни полети на Уиз, си е оф-пик откъдето и да го погледнеш...

Отбелязвам, че тръгване от Waterloo може да означава смяна на Clapham Junction, откъдето са всъщност влаковете за Гетуик, но вече ценово можеш да си разгледаш тарифите на Tfl: https://tfl.gov.uk/fares/find-fares/tube-and-rail-fares/single-fare-finder?intcmp=54716

• Харесвам 1
Публикувано:

@Zaro, гледам билет на East Midlands Railway. Освен да взема за 9 ч?  Wizz каца в 07:30 ч. по разписание. Все за час и половина трябва да излезем от летището, да се придвижим до където се хваща този влак или заместващ автобус, ще пием кафе и така. 

@searus, това ли е влакът до Гетуик - Southern? В този сайт https://ticket.southernrailway.com/ ми дава цена 12.50 паунда.  Имам предвид да се придвижим от центъра, например Victoria station.

Публикувано:

Вървят различни влакове, включително на Thameslink, можеш да видиш за кои важи билета като цъкнеш на "services valid with this ticket" някъде на страницата на която гледаш...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , searus каза:

Вървят различни влакове, включително на Thameslink, можеш да видиш за кои важи билета като цъкнеш на "services valid with this ticket" някъде на страницата на която гледаш...

Последен въпрос 🙂 Има ли смисъл да купя предварително билет? Може ли директно с картата да си плащам, когато съм на гарата?

Публикувано:

Тук наистина не знам, по принцип може директно с картата, но не знам дали и колко разлика ще има. На страницата на TfL разгледай хубаво и сравни цените, също е написано за кои влакове важи, дава и алтернативни маршрути. Но все пак огромна разлика едва ли ще има, та не знам дали си заслужава главоболието... Не знам също сама или с колко народ ще пътуваш, но имат и групови намаления, изобщо е пълен батак с ценообразуването 🤣

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Eva eva каза:

@Zaro, гледам билет на East Midlands Railway. Освен да взема за 9 ч?  Wizz каца в 07:30 ч. по разписание. Все за час и половина трябва да излезем от летището, да се придвижим до където се хваща този влак или заместващ автобус, ще пием кафе и така.

Денят кой е? Като купуваш, пише колко пътува. Ако е 23 мин., значи е директно до Панкрас. Ако е 1.20 ч., значи е с автобуса.

Публикувано:
преди 11 часа, Zaro каза:

Денят кой е? Като купуваш, пише колко пътува. Ако е 23 мин., значи е директно до Панкрас. Ако е 1.20 ч., значи е с автобуса.

Събота. Да, 23 минути пише - от Luton Airport Parkway to London St Pancras International. За достигане на Luton Airport Parkway необходимо ли е да се ползва някакъв шатър или е на пешеходно разстояние?

Публикувано:
преди 13 минути , Eva eva каза:

Събота. Да, 23 минути пише - от Luton Airport Parkway to London St Pancras International. За достигане на Luton Airport Parkway необходимо ли е да се ползва някакъв шатър или е на пешеходно разстояние?

Примерно:

image.png.8baf46323d09c8d46206faba3088af2f.png

и пеш

image.png.0470756ae9289f54d653d9fb56a0f35d.png

• Харесвам 2
Публикувано:

@Eva eva От/до летището Лутън до Luton Airport Parkway където е ЖП спирката не е съвсем пешеходно разстояние. Устроено е, малък тесен тротоар и т.н, но не е за ходене тип "разходка", особено ако хванеш момент, в който вали. Като магистрала е, хвърчат постоянно коли и автобуси. Не че те навивам да си спестиш разходката... 😉 Шътълите са дълги автобуси като градския транспорт, в готино лилаво, струва около 1,50 паунда да се хване шътъл от/до Паркуея-самото летище, ако си с влак (примерно идваш от посока Лутън или от другата посока от Лондон), само показваш на шофьора билета за него и ти е безплатен шътъла.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 38 минути , Coo каза:

Шътълите са дълги автобуси като градския транспорт, в готино лилаво, струва около 1,50 паунда да се хване шътъл от/до Паркуея-самото летище,

Шатълът струва £2.40

Цитат

ако си с влак (примерно идваш от посока Лутън или от другата посока от Лондон), само показваш на шофьора билета за него и ти е безплатен шътъла.

Това го коменитрахме в съседната тема  - ако се купи билет за влака с тръгване/пристигане от/до Luton Airport вместо Luton Airport Parkway, билетът за шатъла наиситна изглежда "безплатен", ама както е с повечето "безплатни" неща на тоя свят, всъщност излиза по-скъпо. :wink:

преди 14 часа, Eva eva каза:

Последен въпрос

Не се заричай! :grin:
Впрочем - по някаква причина тия неща с трансферите от Лутън до Лондон ги обсъждахме подробно в по-общата тема, може да надникнеш там, ако искаш. :smile3:

• Благодаря 1
Публикувано:

@Фил Хм, това е странно, като имам време ще поровя в банката - ние миналата седмица летяхме няколко пъти точно от Лутън и съм почти сигурна, че единия път с плащане на шофьора в шатъла беше около 3 и нещо за двама (детето беше безплатно и да, нищо няма "безплатно" 😉 ). Нямахме билети за влака, понеже като кацнахме на летището не бяхме решили къде ще ходим, дадохме си още малко време да решим. Честно казано и за 2,40 паунда за моя случай пак беше по-оферта от вървенето край пътя, но напълно съм съгласна, че зависи от човек до човек и съпътстващи фактори.

Публикувано:

Благодаря на всички за отговорите! Ще взема билети за автобуса, там са по-гъвкави с часовете. Да се надявам, че събота сутрин няма да има задръствания и за около час ще сме в центъра. Предният път ни отне толкова - около 55 минути. С този влак, за няколко паунда разлика, не ми се иска да му треперя - хем да си платя билет, хем ако го изпусна ... с моя късмет .... 🙂 

Публикувано:
преди 7 минути , Eva eva каза:

Благодаря на всички за отговорите! Ще взема билети за автобуса, там са по-гъвкави с часовете. Да се надявам, че събота сутрин няма да има задръствания и за около час ще сме в центъра. Предният път ни отне толкова - около 55 минути. С този влак, за няколко паунда разлика, не ми се иска да му треперя - хем да си платя билет, хем ако го изпусна ... с моя късмет .... 🙂 

За коя дата става дума, та не ти дава заместващ автобус?

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Хора, дайте идея за заместващ вариант, ако изпусна автобус Станстед-Лутън. Такси? Или юбер, някой ползвал ли е там? Дали мога да си купя билета за рейса на място , че се притеснявам хем да го купя, хем да го изпусна и да плащам и таксита. Уффф. А някой скоро слизал ли е на Станстед, има ли калабалък? Трябваше да имам 2 часа дупка, ама ми смениха часовете на полета и вече е 45 минути, не знам дали ще успея да мина толкова бързо при този Брекзит. Без багаж сме.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.