Прескочи до съдържание

Япония - какво да си купим и от къде?


orehovo

Препоръчани мнения

Тези дни съм посветила изключително само на четене във форума и отбелязване на важни неща за нашето пътуване в средата на май - Токио - Киото - Осака, 8дни, 7 нощувки, 3/3/1(междинните спирки са в процес на добавяне).Благодаря на всички дами и господа за ценните съвети и указания - темата е невероятна и необятна.

Имам един малко по-различен въпрос към специалистите в темата Япония - относно шопинга, къде какво не трябва да се пропуска, какво е най-подходящо да се купи, от кои магазини и т.н. Въпросът ми е за традиционните японски артикули - като се започне от сувенири, през дрехи, кимона, обувки, японски дизайнери, електроника и се стигне до страхотната японска бяла козметика - знаем, че местните са луди на тема по-бяла кожа. Нещо което наистина си заслужава да купим от Япония и препоръчвате :rolleyes:

 

****По темата за шопинга - мъжът ми предлага да вземем българско кисело мляко и да го продаваме на улицата, потупвайки се в гърдите: Булгар, булгар :P

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

 

****По темата за шопинга - мъжът ми предлага да вземем българско кисело мляко и да го продаваме на улицата, потупвайки се в гърдите: Булгар, булгар :P

 

Японското българско кисело мляко е по-хубаво от българското, та може да не ви върви алъш-вериша. Но с мускали мисля, че ще е по-добре пък и класика ;) 

 

За щопинг не съм най-добрия съветник, но препоръчвам като дрехи UniQlo - моделите им са много изчистени и с революционни материи. За козметика - Shiseido. В много магазини има консултанти, които съветват, показват, гримират, мажат - излизаш друг човек (по-красив и по-беден).

За кимона има хубави магазини втора употреба из старите градове в Киото и Нара, както и ръчно изработени сувенири. Много симпатични неща могат да се намерят в магазините за 100 йени (клечки за хранене, японски звънчета, котета...)

За техника - нищо не мога да кажа.

Има огромни магазини, които продават стоки без ДДС за чужденци.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Здравейте, Самурайка:) Моето кисело мляко е специално- от Бирмански крави с българска закваска, става много по- хубаво от това, което се продава в България. Живот и здраве, ще го сравня с япоското и ще дам отзиви.

Uniqlo ми е в списъка, много ми се иска да купя едно красиво кимоно- моля те дай линкове в Киото и Нара, както и ориентировъчни цени. Относно техника, много ми се иска да си купя някой домашен уред за красота;), като тези тук. Сигурна съм, че са изключителни.post-490-0-98065600-1460526511.jpegpost-490-0-92511900-1460526527.jpegpost-490-0-64483900-1460526546_thumb.jpeg

Връзка към мнение
. Въпросът ми е за традиционните японски артикули - като се започне от сувенири, през дрехи, кимона, обувки, японски дизайнери, електроника и се стигне до страхотната японска бяла козметика - знаем, че местните са луди на тема по-бяла кожа. Нещо което наистина си заслужава да купим от Япония и препоръчвате :rolleyes::P

Ние си накупихме кукли - Кимидол и Кокеши. Много са красиви, има в най- различни големини.

Аз си купих много красиви очила и рамки за очила. От Уникло - пухенки в най- различни цветове и термобельо - много е фино и леко.

Има много красиви платове - само че са скъпи.

А кимоната са си цифра, може би, в магазини за втора употреба ще е по- добре, както предлага Самурайка.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Александра Ко, привет, вашият пътепис за Япония ми е настолна книга- копирам си съветите ви във файл за пътуването:)

Куклите са невероятни, благодаря за идеята;)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Може да си купите някой хубав "самурайски меч" за кухнята ;)

 

11029641_859090947491462_333186737771113

Редактирано от chandni
Оправен линк
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Имам един малко по-различен въпрос към специалистите в темата Япония - относно шопинга, къде какво не трябва да се пропуска, какво е най-подходящо да се купи, от кои магазини и т.н. 

 

 

Както Самурайка е казала - Уникло (Uniqlo). Аз препоръчвам изключително много магазина в Гинза (Токио). На 8 етажа, като там има неща, които никъде другаде не съм виждала. Дрехите са страхотни и изумително евтини, в Европа и САЩ цените на Уникло са доста по-високи.  

Ръчно направен нож от някое магазинче на пазар, например Амейко в Токио. Единствено трябва да се внимава, защото тези ножове са много капризни и едно (случайно) пускане в миялна - до там. 

Бизнес дрехи за жени - не мога да посоча марка, но всички са изключително елегантни, не се мачкат и са много хубави, но за съжаление доста скъпи. 

От аптеката - спрей за слънце(Японски). Това са най-хубавите слънцезащитни продукти, които съм купувала и ползвала някога. За разлика от всички останали, продавани в цял свят, не са мазни, не "тежат" на кожата, изключително добре защитават и изобщо задължителен (за мен) продукт за купуване. Последния път си купихме 10тина сигурно. Също и един японски продукт(като стик) за след ухапване от комари (Самурайка да каже името) има червен диск на етикета. Дъщеря ми е с алергия към комари и след ухапване се подува, откакто имаме този стик няма проблеми. 

Всякакви канцеларски продукти - от химикали и четки, до картички и печатчета от ITOYA отново в Гинза. Ако харесваш такива неща, спокойно можеш да изкараш цял ден там. 

Отново в Гинза е и най-добрия (според мен) магазин за играчки, за съжаление му забравих името, но е на една и съща улица с Уникло и Итоя, просто е в края на улицата - отново няколко етажа с какво ли не. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Ръчно направен нож от някое магазинче на пазар, например Амейко в Токио. Единствено трябва да се внимава, защото тези ножове са много капризни и едно (случайно) пускане в миялна - до там. 

Абсурд! Това си е живо престъпление да пуснеш японски кован нож в съдомиялна! Най-хубави са тези от "синя стомана", която е твърда и крехка, освен това и ръждясва. Такъв нож изисква много грижи и внимание. След употреба се измива с топла вода, неагресивен препарат и мека гъбка и незабавно се подсушава. Внимава се да не се изпусне, тъй като закалената твърда стомана е крехка и хвърчат парчета от ножа. Не се използва за рязане на замразени продукти и кокали, тъй като се съсипва. И най важното... Пазете пръстите!!! Падат преди да се усетите какво се случва. Ножовете са изключително остри, качеството им е много високо и както каза човкът, от когото купихме нашия, "ако се грижиш за ножа, той ще ти служи до края на живота ти!" :)

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Ей, ама наистина страхотни идеи, на мен ще са ми от полза също! :)

Isa - специални благодарности! Много от нещата ползвам, но не се и бях замисляла, че могат да са полезни и интересни и за друг като подарък.

Това ли е стикчето, което имаш предвид? Винаги имам в чантата. Има разни успокояващи съставки и камфоров спирт в него, за малки деца е незаменим. Има го и на лепенчици, които да се слагат на ухапаното (за малки бебенца). Казва се "Мухи" (с ударение на У-то). Има го във всяка дрогерия.

За слънцезащитните спрейове също не се бях замисляла колко са хубави. Но тук по принцип лъчението е по-силно, а и японките много се пазят. И са прави - на по 50-60 години нямат никакви петна по кожата!

 

За ножовете Осака е добро място да се купят, по-специално Сакаи - едно предградие известно с традициите си в бранша. Има и музеи, могат да се научат много неща за начина на правене и поддръжка на ножовете.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

В един магазин попаднах на немската марка Zwilling и изненада, бяха произведени в Япония, с японска стомана, не вярвах на очите си, но явно нямат пазар за немските версии там.

 

Аз си купих ножове, дори научих как се казва твърдост на японски, че не се разбирах с повечето продавачи.

Кодо или коудо беше, та най-важното за един хубав нож е стоманата, като вид и твърдост. Като вид стомана  над средното ниво е VG10, а като твърдост гледайте да е 58+, ако искате нещо по-сериозно.

Твърдостта по HRC e около 50-53 са ниско качество, ножове от 10лв  са такива, 54-56 са норманите кухненски ножове на повечето марки, 57-58 са по-хубавите и над 59 са вече върха, като стигат до 63.

Аз взех VG10 с 61 HRC от 3 слоя, супер доволен съм, реже като лазер, толкова гладко, че зеленчуците залепват за самия нож, като стъкло в стъкло.

Както всичко на този свят, няма как нещо да е много хубаво и да няма минуси, та и при ножовете е така.

Имайте предвид, че при ножове с твърдост от около 60 HRC и нагоре, точенето е много трудно. Да, ще мине много време докато се затъпят, но ще дойде и този ден. Такива ножове не се точат с какво да е и от кой да е, та имайте го в предвид.

 

Обратно, ако се купи по-обикновен нож с твърдост около 55-56 се точи лесно и бързо, макар и по-често. Ако ви се занимава с по-така ножове, ще ви трябва и по-така точила, такива са например  японските мокри камъни, но трябват и тренировки за да се научите да ги заточвате. Аз си купих три различни по едрина на японската  марка KING и вече съм доста добър.

 

Освен UNIQLO, на мен ми харесва MUJI, там освен дрехи, има  и някои други неща,  като химикали и дори малко  дом.потреби.

 

За феновете на часовниците, там имат модели само за техния пазар.

 

Цял чекиран куфар напълних с покупки и се въздържах много.

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Самурайка, чудесно че преместихме пазаруването в нова тема- малко на БГ-мама го избива, но виждам, че се включват и господа- темата е интересна :)

Искам да попитам отново за кимоната, как да разпозная магазините втора употреба и какви са цените.

Спреят за слънце е страхотно попадение и за мен- в момента ползвам корейски, задължително ще купя и японски.

Никой не даде отзиви за Beauty Facial Instruments- явно не са много популярни, аз смятам да заложа на известните марки- Hitachi, Panasonic и т.н. Имат ли те отделни магазини или да търся в големите магазини за електроника в секциите за Beauty care? Кой квартал е подходящ ( ценово:-) ) за пазаруване на електроника - в Токио или Осака?

Връзка към мнение

orehovo - не съм забравила за кимоната. Препоръчвам едно магазинче в Нара, което е малко забито, но продават стари кимона на най-ниски цени - 500 йени за кимоно и 500 йени за оби. Стари са и не са луксозни, а по-скоро ежедневни, но така или иначе нали не са за носене - стават. Имат и истински старинни кукли за по 500 йени - също е на късмет, но има страхотни попадения. Продават и красиви парчета плат (за умелите в ръцете) както и ръчно изработени изделия от тях. Ето го, не е толкова трудно за намиране - може да се ориентирате по голямата пагода на Кофуку-джи. Иначе подобни магазини има и в Киото (Гион), но цените не са съпоставими въобще!

За техника мисля, че няма разлика между Токио и Осака - така или иначе големите мегавериги са еднакви. Зависи къде ти пасва на програмата. Гиндза в Токио е меката на шопинга и ако там си отделите един ден - LAOX е магазинЪТ за техника - с много информация, техника на 220 волта, англоговорящи продавачи и т.н. BIC CAMERA е другият гигант с магазин на Шинджуку в Токио и Намба в Осака. Токио е по-подходящо за съвременни артикули (техника, козметика, дрехи) а Кансай (Киото, Нара, Осака) е за традиционни, ръчни и уникални изделия. Тенджинбаши-суджи е преживяване само по себе си, дори нищо да не си купиш (невъзможно е да се устои, обаче). В Киото има много красиви неща, но там цените са убийствени. В Нара е пълно със скрити перли, особенно в Нарамачи (стария занаятчийски град), но не се пънат много да печелят клиенти (затварят рано, не се рекламират достатъчно, нямат сайтове на английски). Все пак споделям две любими местенца, които ги има само в Нара - Tabi-ji влюбена съм във всичко тяхно (освен в цените им). Другата ми любов са тези портмоненца и аксесоари - собственика ги прави на място в магазинчето, всички са ръчно изработени и много изразителни (сладки не е точната дума - пипнати, характерни, уникални....)

 

П.С. и аз бих си купила такова кисело мляко! :)

 

Ако сте почитатели на Zakka идеята хубаво е да си предвидите не един, а два чекирани куфара само за шопинг. MUJI са пристрастяващо пленителни и правят всичко от паста за зъби до къщи. Но чарът на японския шопинг са малките магазинчета с ръчно изработени и деликатно представени нещица.

Редактирано от samuraika
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Самурайка, Wow....колко много полезна информация  :P

Благодаря, благодаря и прощавай за нетърпението ми - чисто по български, не както би трябвало да изчакам спокойно отговора ти в духа на будизма  :huh: Признавам, има още много да се учим от изключителната култура на Азия.

П.С. Относно млякото - ще те почерпя с удоволствие, стига да имаш път насам - Найпидо, Бирма. :)

Редактирано от orehovo
Връзка към мнение

В японската стомана няма въглерод и заради това ръждясват толкова лесно. Естествено, никой няма да сложи такъв нож нарочно в миялна, но нашият майка ми го сложи на 2рия ден от завръщането ни от Япония :-) Стават грешки. 

 

orehovo - защо ти е кимоно? В смисъл, много е красиво и аз дори имам, купено преди близо 10 години като не съм го обличала нито веднъж, а беше адски скъпо. 

 

Самурайка - това е стика, много е добър. Ако мога да си поръчам още от Амазон, както и слънцезащитни - би било супер, че скоро нямаме път към Япония. 

Връзка към мнение

В японската стомана няма въглерод и заради това ръждясват толкова лесно. Естествено, никой няма да сложи такъв нож нарочно в миялна, но нашият майка ми го сложи на 2рия ден от завръщането ни от Япония :-) Стават грешки. 

 

*********************

 

 

Точно обратното е, в хубавите японските стомани има много въглерод сравнено с другите стомани по света. Точно заради това скъпите им ножове имат много висока твърдост за която писах вече и са много скъпи.

Нормалните им стомани без въглерод не са интересни и не знам кой би си купил такъв нож с характеристики на обикновен нож за 15лв, само защото е японски.

 

В средна хубост стомана въглерода е около 0.5%, като в AUS6 и 8 и други.

При качествени стомани били те японски или други, въглерода е 1%, като VG10-(японска) и D2,  AUS10, 154CM и т.н.

Само  някои японски стомани имат над 2,5%, като ZDP-189 има въглерод  3%, което е ужасно много(нож от ZDP-189 струва над 500-600евро).

Разбира се, за качеството на стомана от значение са и другите примеси Хром, Молибден, Ванадий, Силиций и др, като някои елементи спомагат и   са важни за да не ръждясват ножа, но най-важният е въглерода за твърдостта му и от наличието му не се определя дали ножа ще ръждясва или не.

 

Та с две думи, всеки който иска хубав японски нож, би трябвало да търси такъв от стомана с високо съдържания на въглерод от поне 1%, което е доста над средното ниво, иначе не виждам смисъл да го купува от Япония, освен, ако не го купува за сувенир.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Alexanderмерси за корекцията. Докато го пишех се чудех имаше ли...нямаше ли Въглерод, но в крана сметка реших, че няма. :-) 

Редактирано от Isa
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Isa, купувам си националните дрехи на всяка държава, която посетя- какъв по- хубав спомен от това, събирам и по една банкнотка от валутата им :)

Кимоното ще го нося в къщи, надявам се, тук е много топло и в момента съм с една малайзийска роба, която е изключително удобна. Така се връщам отново в мислите си в страната, в която съм била.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ейййй, страшни сте. Ще препиша всички препоръки за продукти и магазинчета, ама къде ще го вместя тоя шопинг в програмата, не знам :blush:  Аз искам да купя и саке и нещо за ядене за почерпка. Сакето има ли значение какво или все е гадно :) Някакви по-интересни бонбони, бисквитки, сушена риба на чипс (в Исландия имаше и предполагам в Япония като още по-големи почитатели на рибата също) ?

Връзка към мнение

Бомбони и десерти да искаш. Избира е огромен на всяла крачка има различни видове. На мен ми харесаха много, понеже не са много сладки и са различни от познатите в Европа. Дори на летищата има голям избор и народа купува яко.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Предлагам издаване на Магеланска Голяма Енциклопедия на Япония.След всичките супер сложни организации по предвижването,сега и толкова простирна шопинг тема....

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Сакето не гадно, но е много по-различно от това, което хората в БГ си представят и си иска свикване, върви си със съответното мезе (сашими) и, както японската кухня, не съм видяла някой да го е обикнал от първата чашка. Но любители познавам много :)

Вискито е много по-сигурно да ви хареса.

Моите препоръки относно добрият дух на алкохола са : опитвате саке в разните му тестинг производителници в старите градове на Каназава или Нара. С чисто образователна цел. После от летището си купувате бутилка саке и бутилка уиски - за да ви е ръчен багаж, че куфарите пълни с кимона и кукли ;)  Прибирате се и щедро черпите гостите си със саке в традиционни чашчици (всички искат да опитат, никой не повтаря, стига за около 30-40 почерпки). Ускито си го пиете вие, спомняйки си това и онова от пътването. :P

  • Харесвам 5
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Значи сакето върви с чашчици :) Сигурно са някакви нюню, за да се пие по малко и да има за всички :) А японците пият ли го традиционно както тук си пием вино и ракия ?

Връзка към мнение

 А японците пият ли го традиционно както тук си пием вино и ракия ?

Да, и не само японците :)  Любителите на суши също. Точнo днес едни американци ми обясняваха, че едвам си тътразят куфара, щото са си купили прекалено много "саки" (така си го произнасят те sake).

Върви с ето тези чашки, a в Harushika за 500 йени ти сервират 6 вида саке (в ню-ню чашките) с обяснения, опитваш вид туршия, която се приготва като зеленчуци се наложат в джибрите от сакето и накрая чашката ти остава за подарък. И да не ти хареса сакето - пак си е интересно, образователно и автентично (една от старите японски сакеварни).

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.