Прескочи до съдържание

Как се прибрах от чужбина без пари и документи


Препоръчани мнения

Винаги ме е било страх да остана в чужбина без пари и документи. За щастие до сега никога не ми се е случавало, но но на двама мои познати им се случи. Предлагам ви две много поучителни истории за загуба на документи и пари в Милано:

 

Как се прибрах от Италия без пари и документи

http://www.peika.bg/statia/Kak_se_pribrah_ot_Italiya_bez_pari_i_dokumenti_l.a_i.98591_bez_dokumenti_italiya_ot_pari_pribrah_se.html

 

Без документи в Италия: цялата истина
Самотник в чужбина или какво става, когато си загубим документите?

Прочети още на: http://www.dnes.bg/travel/2008/09/04/bez-dokumenti-v-italiia-cialata-istina.56805
 
  • Харесвам 9
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Това кой как се предпазва срещу загуба на документи и пари сме го обсъждали много пъти. По интересно е кой какво е направил, когато наистина му се е случило?

 

От горните истории за мен е пълен абсурд отношението на българската държава към изпаднали в беда. Защо не може издаването на пасаван да е безплатно (подобен документ се издава на човек изпаднал в беда, без документи и предполагаемо пари). Ако непременно трябва да се искат пари защо не дадат поне опция таксата да се плати с 30 дни закъснение?

Някои държави до колкото знам дават дори спешен заем за хотел и самолетен билет. Нищо не пречи със закон този заем да се превърне в един вид данъчно задължение и с цялата машина на държавата да може да се изисква ако случайно някой не иска да си го плати. В крайна сметка държавата ли е в услуга на гражданина или обратното?

 

Напълно нова информация беше за мен, че в Италия не може да обмениш дори и 100 долара без документ за самоличност! (Изумително е колко полицейска държава са станали!)

 

Не бях се замислял до сега да не се блокирам веднага кредитните и дебитните ми карти ако ги откраднат, но възможността да си купиш евентуално самолетен билет, да платиш Uber такси или да си резервираш хотел без да блокираш картата веднага не е за пренебрегване. Може да ти откраднат някакви пари, но по добре ли е да спиш на улицата?

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Със сигурност не бих се сетила да блокирам кредитни и дебитни карти, ако ги загубя в чужбина. Вероятно това ще ми е последната мисъл в главата. Друг е въпроса, че дори и да се сетя, няма да знам как, защото нито си помня номерата на картите, нито ги имам някъде записани. (Това е въпрос, който е добре да се обсъди/обмисли). Веднъж се озовах в сравнително сложна ситуация в Лондон, и за капак се оказа, че Уникредит са ми блокирали кредитната карта -сторило им се странно да я използвам от UK. Тогава се обадих на телефона на Борика и единствено научих беше че картата ми е блокирана и като се върна в страната да ходя да се обяснявам с банката.

 

Едната ни девойка си затри документи и карти в Германия (откраднаха й ги, за да бъдем точни), и дълго и сложно си вади документ от консулството. Първо документ от полицията, после час в консулството за след няколко дни и така. Чак се чудех как става номера, ако ти се налага да пътуваш на същия или следващия ден. От публикуваното от теб ми стана ясно, че общо-взето номерът не става, освен в изключителни случаи (направо да не повярваш).

Връзка към коментар

Това винаги е било най-големият ми страх. Други като престъпност и подобни винаги са ми звучали някак отнесени и на по-заден план.

Много полезно да научим перипетии от първа ръка , но никак не съм изненадан :)

В държави дето нямаме и посолства и дипломатическата поща е примерно веднъж месечно ...това в 21 век , дето уж всичко е на един клик разстояние.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Със сигурност не бих се сетила да блокирам кредитни и дебитни карти, ако ги загубя в чужбина. Вероятно това ще ми е последната мисъл в главата. Друг е въпроса, че дори и да се сетя, няма да знам как, защото нито си помня номерата на картите, нито ги имам някъде записани. (Това е въпрос, който е добре да се обсъди/обмисли). 

Не е нужно да знаеш номерата на картите, намират ги по ЕГН и ако са повече трябва да знаеш още нещо - краен срок, вид на картата, такива неща. Добре е за често пътуващите да си осигурят тел.номер не на Борика, а на хората в своята банка, които се занимават с блокирането. Преди месец ми се наложи и успях да измоля разблокиране докато се изтеглят пари на банкомат, след което блокираха картата пак. Как ще стане този номер от чужбина, ако заедно с картите ти изчезне телефонът... безнадеждно почти.

Връзка към коментар

 

Как ще стане този номер от чужбина, ако заедно с картите ти изчезне телефонът... безнадеждно почти.

 

Направо си е "Бай бабо, да не те срещне мечка..." ;) 

 

Търсих аз телефони на банката, но общо взето ме пуснаха по течението тогава.

Връзка към коментар

Направо кошмар ! На негово място едва ли щях да се справя, най-вероятно щях да се паникьосам и до там ..... и да звънна на мъжа ми да ме спасява - без значение как  :lol:

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Една позната ми разказа случай за нейна позната австралийка, на която са и били откраднали паспорта в Тайланд. Отишла в австралийското посолство и я помолили да каже името на австралийски гражданин, който може да свидетелства, че и тя е гражданин на Австралия. Дала телефона на майка си, която по телефона потвърдила данните на дъщеря си е след половин час и издали нормален 10 годишен паспорт, а не пасаван с който спокойно си е продължила околосветското пътуване.

 

Ще ми е интересно някой да разкаже история от първа ръка за издаване на пасаван в държава, където няма българско посолство.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Тук във форума е описано от миналата година в Тайланд, чрез немското посолство. 

 

Спомних си за историята, но е хубаво, че все пак е останала банкова карта и 12 дни не са спали на улицата.

 

Винаги съм се чудил ако човек остане наистина без никакви пари, банкови карти и документи как може да се справи?

 

До посолство на ЕС могат ли да се пратят пари от България? Някой опитвали се е да получава пари през Western union без да има документи за самоличност? Някои банки имат услуга за пращане на нова дебитна или кредитна карта през DHL. Има ли вариант човек да си я получи ако няма документ за самоличност?

 

С документ от полицията, че са му откратнати документите, може ли човек да се настани в хотел или има държави, където отказват?

Връзка към коментар

Не знам за вас, ама в историята откривам доста голямо продуктово позициониране на Uber :P То не бяха лимузини, последен модел Мерцедеси и т.н. :) Иначе аз обикновено действам така - личната карта и едната карта на едно място, паспорта и другата карта на друго място. Кешът също е разделен на 2 части. Естествено, двете купчинки не се държат в една и съща чанта, яке и т.н. Отделно имам и ксерокопие на паспорта ;)

Редактирано от Hayasko
  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Много поучителни истории. Мерси, за споделянето. 

 

Преди няколко години загубих личната карта на мъжа ми на летището в Мюнхен, когато сме пристигали. Аз държах двете уж за по-сигурно. Разбрахме го в хотела. По някаква голяма случайност той си носеше и паспорта, но след 3 дни картата му ни чакаше в полицията на летището - само беше голямо разкарване, докато ги намерим. 

 

От тогава всеки сам си носи картите и личните и кредитните.  :rolleyes:

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

От всички тези истории, мога само да кажа, че до момента съм имала уникален късмет, при положение че в цял свят, където и да съм ходила, абсолютно всичките ми документи, пари и карти, та дори и телефона, държах в потмонето си, а него в дамската чанта. За напред, обаче вече ще имам едно наум и всичко ще е разделено !

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Аз искам да попитам,в случай, че са загубени лк/паспорт какво може да се направи с копие от тях?

 

Евентуално може да се чекираш в хотел, защото те искат само копие от документите ти. При молба за пасаван това може да ускори процедурата ти по идентифициране, защото имаш номер на паспорт, лична карта и т.н. Когато подаваш жалба в полицията за откраднат паспорт може да напишеш номера на паспорта, като така намалиш шанса някой да злоупотреби с документа ти и ти да имаш проблем от това и т.н.

 

Копието от документите е препоръчително освен физически, да ги държиш и някъде в интернет от където лесно може да ги свалиш и разпечаташ. Същото се отнася и за кредитните карти. Ако имаш копие от тях можеш евентуално да ги ползваш за онлайн плащания или по бързо да ги блокираш.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Иначе аз обикновено действам така - личната карта и едната карта на едно място, паспорта и другата карта на друго място. Кешът също е разделен на 2 части. Естествено, двете купчинки не се държат в една и съща чанта, яке и т.н. 

Точно така, основен принцип - никога не се слагат всички яйца в една кошница;)

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Поучителна история за връщане в България от Хонг Конг само с лична карта цък

 

Най-поучителното за мен от тази история е, че е полезно човек да си носи разделено два вида документи. В ЕС лична карта и паспорт могат да се ползват успоредно, но от горния случай се вижда, че извън ЕС също не е невъзможно да се ползва личната карта ;)

 

Теоритично обаче човек може да има и два международни паспорта. Единият варинт е да има двойно гражданство, а другият е официално да си иска два паспорта. Мен лично ме изненада, че едни мои познати унгарци, които тръгнаха на околосветско пътешествие поискаха и получиха два валидни международни паспорта. От тъх разбрах, че ако човек предостави достатъчно добре аргументирана молба, могат да му издадат два паспорта. Един от аргументите може да бъде, че ако човек има в паспорта израелски печат, може да има проблеми със същия паспорт в други държави. Друг аргумент може да бъде, че при пътуване в много държави някой път трябва да се оставя международния паспорт за седмици в различни посолства за чакане на виза и т.н., като до тогава човек остава без валиден международен паспорт и не може да пътува, да се чекира в хотел, евентуално да обменя пари и т.н.

Не знам каква е регулацията в България но бих се изненадал, ако няма никаква възможност човек да си извади два паспорта.

Ако човек има два паспорта би могло единият да си го държи при познат вкъщи и ако му се случи случка да се обади на познатия да му изпрати паспорта по DHL. Последното обаче не означава, че човек ще има непременно безпроблемно пътуване, защото в повечето държави на излизане търсят печата за влизане в държавата и ако го няма вероятно е добре човек да покаже протокол от полицията, че са му откраднали единия паспорт.

Връзка към коментар
Георги Матеев

В България може с молба да си запазиш стария (невалиден вече) паспорт. Не съм чувала да издават два паспорта - дано някой сподели, ако знае.

В България със сигурност не можеш да имаш 2 валидни паспорта едновременно. Лично проверено. Иначе щеше да е прекалено лесно :)

Връзка към коментар

 

Винаги ме е било страх да остана в чужбина без пари и документи. За щастие до сега никога не ми се е случавало, но но на двама мои познати им се случи. Предлагам ви две много поучителни истории за загуба на документи и пари в Милано:

 

Как се прибрах от Италия без пари и документи

http://www.peika.bg/statia/Kak_se_pribrah_ot_Italiya_bez_pari_i_dokumenti_l.a_i.98591_bez_dokumenti_italiya_ot_pari_pribrah_se.html

 

Без документи в Италия: цялата истина

Самотник в чужбина или какво става, когато си загубим документите?

 

Прочети още на: http://www.dnes.bg/travel/2008/09/04/bez-dokumenti-v-italiia-cialata-istina.56805

 

 

Мен също винаги ме влудява мисълта,че може да увисна някъде в чужбина без лични документи и/или

пари!Благодаря за съветите!

Връзка към коментар

В България със сигурност не можеш да имаш 2 валидни паспорта едновременно. Лично проверено. Иначе щеше да е прекалено лесно :)

 

От друга страна стар, невалиден, даже перфориран, често върши работа.

Граница не съм пробвал да минавам с такъв, но са ми ги приемали в банки, хотели, местна полиция ... 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.