Георги Матеев Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май Без да искам се озовах в Русия, област Оренбург. Пътувам си аз с нощния влак от Актобе (Казахстан) до Уралск (Казахстан) и неочаквано се оказа, че маршрутът минавал през Русия. Дребен детайл, който казахстанските железници бяха пропуснали да споменат, но им прощавам тъй като искаха скромните 12 лв. за 10-часово пътуване в спален вагон. Пълна програма, руски и казахстански погранични служби, подробни проверки както си трябва и прочие. Снимаха ми паспорта 3 пъти, добре поне, че никой не спомена нещо за транзитна виза, че щеше да стане весело. Та след лекия адреналин се полюбувах 3 часа на оренбургските степи и на световно-неизвестната руска жп гара Илецк-1, а в момента съм на границата и влизам обратно в Казахстан. 32 6 7 1
Anna Kalinovska Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май Напът към и вече В Исфахан. Знамето нахранено, разходено и по персийски килими, и по втория по големина площад в света. 40 4
Hakkâri Spor Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май В момента, Георги Матеев каза: Без да искам се озовах в Русия, област Оренбург. Пътувам си аз с нощния влак от Актобе (Казахстан) до Уралск (Казахстан) и неочаквано се оказа, че маршрутът минавал през Русия. Мда, тези релси са слагани, когато не е имало граници там. И никой не е знаел, че след години ще има нова държава насред линията. По същия начин четох... не помня дали в "Съветистан" (на Е.Фатланд) или "Узбекистан" (на Л.Гетов) как си пътуваш в Узбекистан c влак в най-южната част на страната и изведнъж оп... влизаш в Туркменистан за малко. След около час пак се връщаш в Узбекистан. Това за местните не е проблем, явно нямат визов режим помежду си. Но за чужденците е огромен проблем. Релсовият път е строен, когато е било една държава (СССР). Супер късмет си имал, че не са ти искали транзитна виза. Защото щом на паспорта ти пише ЕС, трябва да имаш виза за РФ. Току виж слезеш нерегламентирано на гара Илецк-1 или на следващата (преди да си се върнал в Казахстан) и останеш на тяхна територия 😉 p.s. Сега видях... Гражданите на Казахстан нямат визов режим с нито една съседна държава: https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_requirements_for_Kazakhstani_citizens 8
jorocontrola Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май преди 7 минути , Hakkâri Spor каза: Супер късмет си имал, че не са ти искали транзитна виза. Защото щом на паспорта ти пише ЕС, трябва да имаш виза за РФ. Току виж слезеш нерегламентирано на гара Илецк-1 или на следващата (преди да си се върнал в Казахстан) и останеш на тяхна територия 😉 99% не е показал БГ паспорт 😉 8 1 1
Magelanko Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май След прекрасен предиобед с пандите в Чънду, денят ни взе неочакван завой — лежим с леко хранително натравяне от храна, взета точно от парка. Не е най-добрият сувенир, но поне не сме на системи. Пандите са страшни сладури. 20 4 1 1
Hakkâri Spor Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май В момента, jorocontrola каза: 99% не е показал БГ паспорт 😉 Е какъв друг? А този надпис ме разсмя. Значи нещо от рода на "Светъл път". Идва от арабското "нур" (светлина), с -лъ и -ли накрая става прилагателно в тюркските езици, демек светлинен, светъл. В Казахстан и Киргизстан обикновено е с "-лы" накрая. И "жол" си е като турското/азербайджанското "yol" - път. И на казахски, и на киргизки означава същото. Та така, пожелават на пътниците "светъл път" 😄 Жоро ще разкаже как е влакът отвътре. Изглежда от латвийските стари вагони, от времето на СССР? На жп гарата в Алматы съм виждал същите влакове. 7
Дани Магелани Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май Целта на тази част от пътуването ми е Maastriht и, при възможност, малко Лиеж. В Аахен съм била и за това е само база, благодарение любезността на a&o. Впочем и настаняването и закуската приятно ме изненадаха за цената си. Купихме си еднодневни билети по 22,90 евро за целия регион от Белгия и Холандия за влакове и автобуси. Вижте на картата. 17 1
jorocontrola Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май преди 11 минути , Дани Магелани каза: Целта на тази част от пътуването ми е Maastriht и, при възможност, малко Лиеж. Ако ти кажа, че утре следобед летя за Дортмунд, вечерта съм в Аахен и в неделя минавам през Маастрихт и втората вечер в Лиеж, може и да не ми повярваш... 6 2
Популярно мнение Георги Матеев Публикувано: 2 май Популярно мнение Публикувано: 2 май @jorocontrola с бг паспорта бях, а спътникът ми - с марокански. Та затова двойно изтръпнах, но за щастие никой не обели и дума за транзитна виза, въпреки екзотичното ни присъствие. Може би е на принципа на безвизовото транзитиране през руски летища. На руска територия имаше само 1 спирка и на слизане проверяваха паспортите още веднъж, там със сигурност щяха да ни спрат и да ни върнат във влака. Но да, беше интересен експеримент, макар и проведен от чисто незнание. @Hakkâri Spor предвид цената на билета (12 лв) влакът беше повече от приличен, климатизиран, чистичък и се спеше удобно. Без отделни купета, нещо като голям хостел на колела, но напълно ок. Пускам няколко снимки. И привет от Уралск! 41 1 12
Дани Магелани Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май преди 31 минути , jorocontrola каза: Ако ти кажа, че утре следобед летя за Дортмунд, вечерта съм в Аахен и в неделя минавам през Маастрихт и втората вечер в Лиеж, може и да не ми повярваш... Утре вечер спим в Дюселдорф. Ще си махаме от влака. Питай, ако те интересува нещо по това трасе. Добро впечатление ми направи Valkenburg. 5
Hakkâri Spor Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май В момента, Георги Матеев каза: @Hakkâri Spor предвид цената на билета (12 лв) влакът беше повече от приличен, климатизиран, чистичък и се спеше удобно. Без отделни купета, нещо като голям хостел на колела, но напълно ок. Е да, т.нар. плацкарт вагони. Има ги из много бивши ССР. Цената затова и е такава. Ако си в кушет (6 легла) или спалено купе (2/3 легла) ще е доста по-скъпо. По същия начин е Транссибирската железница. Скъпо пътуване е, като най-евтиният вариант е плацкарт с 32 легла в един вагон. За застоялия въздух няма да питам. Мароканецът буквално се е озовал на друга планета. Доста различна култура за него. 😄 😄 😄 В момента, jorocontrola каза: Ако ти кажа, че утре следобед летя за Дортмунд, вечерта съм в Аахен и в неделя минавам през Маастрихт и втората вечер в Лиеж, може и да не ми повярваш... През Маастрихт си е само за минаване. Нощувките са безумно скъпи. По време на пандемията имах 2 нощувки там, по-малко от 120 евро/нощ няма. Иначе центърът е супер. 6
Дани Магелани Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май преди 10 минути , Георги Матеев каза: @jorocontrola с бг паспорта бях, а спътникът ми - с марокански. Та затова двойно изтръпнах, но за щастие никой не обели и дума за транзитна виза. Може би е на принципа на безвизовото транзитиране през руски летища. На руска територия имаше само 1 спирка и на слизане проверяваха паспортите още веднъж, там със сигурност щяха да ни спрат и да ни върнат във влака. Но да, беше интересен експеримент, макар и проведен от чисто незнание. @Hakkâri Spor предвид цената на билета (12 лв) влакът беше повече от приличен, климатизиран, чистичък и се спеше удобно. Без отделни купета, нещо като голям хостел на колела, но напълно ок. Пускам няколко снимки. И привет от Уралск! Още ли ги има тези влакове с кушет вагони? Голямо изпитание е! Нямаше ли спални вагони с купета за двама, или поне за четирима?
Дани Магелани Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май преди 16 минути , Hakkâri Spor каза: 😄 😄 😄 През Маастрихт си е само за минаване. Нощувките са безумно скъпи. По време на пандемията имах 2 нощувки там, по-малко от 120 евро/нощ няма. Иначе центърът е супер. Сигурно е било през юли по време на концертите на Андре Рийо. За този юли няма билети. Ще пробвам догодина.
Hakkâri Spor Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май В момента, Дани Магелани каза: Сигурно е било през юли по време на концертите на Андре Рийо. За този юли няма билети. Ще пробвам догодина. Сега проверих. Август 2021. Ясно, че е летен сезон и е по-скъпо, но цените на хотелите са смертелни в цяла Нидерландия Мостът ще се вдига: Катедрала, направена на книжарница. Голяма гавра. Ако се задържате в Маастрихт (или "Мастрихт", както е на нидерландски), идете за няколко часа до Фалкенбурх (Valkenburg), на половин час с влака. Много красиво градче. Известно туристическо местенце е... най-хубавото в обл. Лимбурх. По жп линията Маастрихт-Аахен се пада. 21
muchachote Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май Ден трети we Wrocławiu. Рано сутринта се запътих към Wołów, където е един от замъците на династията Piastowie, управлявала Полша до края на XVII век. Греда! Замъкът беше затворен. Не личеше да има външен или вътрешен ремонт, нямаше и жива душа вътре. Пообиколих градчето, върнах се на гарата и пак на път към следващия замък. 31
cck Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май В Балчик: — На ЦКС-то открих и подаръци/CD-та/DVD-та и Булфон 🙂 23 2
Дани Магелани Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май преди 3 часа, Hakkâri Spor каза: Сега проверих. Август 2021. Ясно, че е летен сезон и е по-скъпо, но цените на хотелите са смертелни в цяла Нидерландия Мостът ще се вдига: Катедрала, направена на книжарница. Голяма гавра. Ако се задържате в Маастрихт (или "Мастрихт", както е на нидерландски), идете за няколко часа до Фалкенбурх (Valkenburg), на половин час с влака. Много красиво градче. Известно туристическо местенце е... най-хубавото в обл. Лимбурх. По жп линията Маастрихт-Аахен се пада. Видяхме го. Мерси!
Георги Матеев Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май @Hakkâri Spor не знам дали мароканецът беше на друга планета, но местните определено го гледаха като извънземно, чак толкова не се вписваше в обстановката 🤣 А въздухът въобще не беше застоял, дори на крака не миришеше, климатизацията си вършеше работата. @Дани Магелани явно още вървят и такива влакове, а този конкретно нямаше други спални опции - само плацкарт варианта. Но повтарям, беше напълно ок (иначе по принцип и аз очаквах някакъв кошмар), беше изненадващо комфортно и спах доста часове без проблем. Отделно, че спестихме 1 торба пари спрямо всички други транспортни опции. Ако се наложи бих го направил пак без да се замисля. Иначе допреди малко се разхождахме из Орал (Уралск) - очаквано скучен дълбоко провинциален казахстански град, който никога нямаше да посетя, ако нямаше летище. Утре летя от тук за Атырау. Даже има и бизнес салон и очаквам с нетърпение да го видя 😊 Пускам за цвят снимка на новата джамия в Уралск и се отдавам на почивка в изключително шикозното ми (не се шегувам, прилича на 5* хотел) 15-еврово airbnb. 36 4
Популярно мнение домосед Публикувано: 2 май Популярно мнение Публикувано: 2 май преди 6 часа, jorocontrola каза: в неделя минавам през Маастрихт В неделя сутринта и мене може да ме намерите в Маастрихт 😎 А днес - ботаническа градина Кукенхоф. Проучвам корените на народната песен Лале ли си, Зюмбюл ли си. Доказва са хипотезата, че са от нашия край. Чичкото с каменния бюст ги бил докарал в Холандия от нашата родна Османска империя. В момента освен мене в градината са Всички туристи (в световен мащаб!). Във вавилонското стълпотворение чувам всякакви езици. Някои разбирам, други - по-малко трети - хич. И най-накрая долавям реплика и на български език: Чи то тук нищо не мъ впечатлява! 26 1 2 22
muchachote Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май В късния следобед се озовах в замъка на Kamieniec Ząbkowicki, сравнително нов замък, от XIX век, в който е живяла някоя си Мариана Оранска, във времената когато тази област на сегашна Полша е била част от Германия. 39 1
shots Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май Всичко си има край - ден шести или по-скоро полуден, че в 14:00 трябваше да си хващаме влака на обратно към Болоня и оттам към летището, от тур Емилия-Романя прекарахме в Модена. Тъй като съпругата ми нямаше да е впечатлена особено от автомобилните музеи в Модена, това предопредели посещението й в последния ден от престоя ни. Прекрасно се вписа в няколкото часа, които имахме - посетихме Палацо дей Музеи с много добрата му галерия и стара библиотека. След това имаше време да се смесим с множеството по улиците около Дуомото и кулата Гирландина, както и да ги посетим, тъй като всъщност те не случайно са топ местата за посещение в града - поредните обекти от листата на ЮНЕСКО за тази седмица 41
master_of_germs Публикувано: 2 май Публикувано: 2 май Цял ден пътуваме из Тюрингия - зеленото сърце на Германия. По-точно в момента сме в Гота, където са фестивални дни. И след малко почва шоуто. Ще гледаме акробатика с мотори на въже на 40 метра над земята. Понеже при едно предно наше пътуване останахме очаровани от Кобург, още тогава си казахме, че задължително ще посетим някога и другото градче, емблематично за династията, управлявала половината свят... По-рано през деня: Ерфурт - със сигурност най-подценяваната провинциална столица в Германия Замъкът Вартбург Айзенах П.П. По средата на шоуто го отмениха, защото почна естествено представление "звук и светлина"... да се чете: гръмотевична буря. Прибираме се към Ваймар с любезното спомоществувателство на ваучер от А&О. 43
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега