Прескочи до съдържание

Радар 24

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 46 минути , Иван Попов каза:

Нещо wizz правят яко разместване на самолетите си.

Сега къде тръгна този самолет на обиколка не знам..... Той по-вероятно в София да кацне.

Untitled.png.fc5d4205be35a3d7db821d6cdaddffaa.png

Може да е бил пренасочен заради лоши метеорологични условия.

Публикувано:

Да, заради лошо време полетът от Айндховен до Скопие е бил пренасочен към Солун. След това самолетът се връща в Скопие, заобикаляйки още лошо време.

image.png.44b1389fc5a6c9e48442d57ac0f9568d.png

• Харесвам 2
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Гледам пак има проблем по гръцките острови, нещо става на Закинтос.... Доста полети кацат на Кефалония, вместо на Закинтос.

image.png.c5df97dfd9bd0f28454a87c60d108fa0.png

• 5 месеца по-късно ...
Публикувано:

За първи път виждам полет Атина - Варна 

image.png.36c61c7c5e8c3da47ecf95bcc4759e78.png

А иначе тези Еlectra аirways си са само частни полети, нали така? 

• Харесвам 2
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

В момента се движи това самолетче от Варна за София 😉

Интересно ми е какво ли е? 

image.png.cee8711ced33da825600181e5d452984.png

• Шок 1
  • 2 месеца по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:
Преди 1 час, Oshko каза:

Разбра ли се нещо?

В крайна сметка кацнаха на Барселона, но нямам информация какво е станало.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Руският самолет, който прелетя над България, се е отклонил в посока "Безмер"

https://clubz.bg/178594

При проследяване на неговата траектория в българското небе обаче се  забелязва интересна промяна на движението му. На север от Несебър той отклонява в посока югозапад и минава през Ямбол и намиращата се на 10 км западно от града авиобаза "Безмер". Това показват данните на полета му, проследени през тракера ADS-B Exchange.

Допълнителен и важен детайл е, че на картата линията на полета на въпросния самолет става накъсана почти веднага след като той навлиза в България. Накъсаната линия при използвания самолетен-тракер означава загуба на директен сигнал и изчисление на позицията по приблизителни данни. Тя се появява, когато самолетът навлезе в зона без покритие на наземни антени, в райони с GPS заглушаване или при изключване на транспондера на самолета, при което системата спира да получава реалните му координати.

В такива случаи платформата ADS-B Exchange свързва последната точка, в която е имало сигнал, със следващата точка на появяване чрез пунктираната линия. Това означава, че в този конкретен участък маршрутът на екрана е само приблизителен и системата няма точно потвърждение за движението секунда по секунда, въпреки че самолетът най-вероятно е летял по показаната права линия, макар и тя да е "накъсана".

Ако данните на тракера за проследяване на полети са коректни, то значи руският Ил-76ТД е извършил едно много странно движение – отклонявайки се в посока Ямбол и Безмер, а след това връщайки се обратно и адаптирайки полета си в първоначалната права линия.

Ил-76 е четиримоторен тежък военно-транспортен самолет. Версията, използвана от руското Министерство на извънредните ситуации (МЧС) за гасене на пожари, е модифицирана и известна като Ил-76ТД. Именно тази модификация на самолета е прелетяла през българското въздушно пространство.Тук българските институции, на базата на информацията за движението на руския самолет, с която те разполагат, трябва да потвърдят или отхвърлят така "начертания" маршрут от използваната за проследяване на полети платформа.

Въпреки че прелитането на руски самолети с хуманитарен статут се разрешава по силата на законови изключения от международните санкции, като цяло нараства недоверието към реалните цели на тези мисии поради доказани практики за използване на гражданската авиация за военна логистика.

Така например има данни, че Русия все по-често използва транспортни машини от типа на Ил-76, декларирани като граждански или хуманитарни, за скрито транспортиране на оръжия, военна техника и санкционирани стоки с цел избягване на въздушните ограничения. Този двоен капацитет, съчетан с теоретичната възможност за инсталиране на скрита апаратура за фото и електронно наблюдение по време на полети, прави европейските държави подозрителни спрямо тези полети, поради което НАТО прилага засилен радарен контрол при всяко издадено разрешение.

Предвдид така проследената от тракер-платформата траектория на руския Ил-76ТД, според която той е преминал в непосредствена близост до авиобаза „Безмер“, възниква логичният въпрос дали Русия чрез този самолет, ако е бил оборудван с разузнавателна апаратура, няма да предостави получените данни на Иран.

image.png.1872802d4f27193a440304e2943d0dc5.png

p.s. Не знам в коя тема може да се публикува това. "Авиоинциденти"? Ако модератор прецени, нека премести темата.

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:

Самолетът Ил 76 на руското Министерство на извънредните ситуации потуши основните пожари в природния резерват Делиблатска Пешчара и в планинската местност близо до град Кралево в Сърбия, съобщи ТАСС. 

"През деня самолетите извършиха четири полета, бяха хвърлени 168 тона вода", се казва в доклада.

Както добави пресслужбата, за четири дни работа екипажът на отдела е извършил 19 полета и е изпуснал общо 798 тона вода. Благодарение на координирани действия е възможно да се предотврати разпространението на огъня. "Работата на въздушната група допринася значително за стабилизирането на пожарната ситуация", отбеляза пресслужбата.

Европейският комисар по равенството, готовността и управлението на кризи Хаджа Лабиб съобщи в Екс, че ЕС изпраща в Сърбия четири хеликоптера и два противопожарни екипа.

Четири хеликоптера от Чехия, Румъния и Словакия, заедно с пожарникари от Германия и Румъния, ще бъдат разположени в Сърбия чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, съобщи в Екс Хаджа Лабиб.

Хеликоптерите от Румъния и Словакия вече са пристигнали и ще започнат своите мисии. От противопожарната служба на Чехия съобщиха в Инстаграм, че са изпратени два хеликоптера, информира телевизия Ен1.

Ръководителят на сръбския департамент за извънредни ситуации Лука Каушич съобщи, че освен хеликоптерите ще пристигнат 55 пожарникари и 24 пожарни коли от Германия и 69 огнеборци с 15 коли от Румъния, допълва агенция Ройтерс.

• Харесвам 3
  • 2 седмици по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой с абонамент може ли да провери ротациите на машината от полет LH1429 на 28 август ? Трябваше да изпълни вечерния полет София-Франкфурт  , но той беше канселиран под претекст " лоша метеорологична обстановка във Франкфурт". Справка в сайта на FRA показва , че София е единственият канселиран полет в този часови интервал и всички останали са изпълнявани нормално или с минимални закъснения.

Интересно ми е къде е летяла машината по-рано и дали има закъснения в този ден.Искам да имам повече детайли преди жалбата към ГВА .Комуникацията с Луфтханза по-нататък е безпредметна и загуба на време.

Публикувано:

Аз нямам абонамент, но направих скриншотове.

Полетите от Франкфурт в часовия пояс около 15 ч. Само София е отменен.

Screenshot(1).png.fa83d4813f974b9c51b22227b6b1685e.png

Самолетът:

Screenshot(2).png.1f2296bb5f95ec1f7e7640b970f6af32.png

Нека все пак да видят хора с абонамент, че тогава беше малко каша.

*На моите хора им излязоха с инфо, че имало лошо време във Франкфурт, което видимо е такова само за софийския полет...
(Те вече подадоха иск през фирма, така си решиха).

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз имам скрийншотове само от летището във Франкфурт. Полезна информация, благодаря ! От Луфти излязоха със същото обяснение , което дори не изглежда като да е прегледано от човек.Все пак пуснах клейм първо към авиокомпанията и сега вече отивам към ГВА.Мисля , че бот разпраща автоматичните откази от Луфтханза.

Поне сега ще видим заедно какво се случва с този казус :

1. Авиокомпанията - крият се ✓

2.Агенция за искове ?

3.ГВА ? 

• Харесвам 3
Публикувано:

В същия ден следобед четох за буря в Цюрих, но самолетът там не е бил. За закъсненията навсякъде в Европа писаха.

*А как действа редовият потребител – в отговор на онези, които първо смятат обезщетения за закъснения или отмяна.
Редовият потребител не си знае правата и казва - „ами те ни казаха „лошо време“ и това е.“ И се вайка.
И друг отговор съм чувала преди време - „така ли?“, „не ми се занимава“. Но това са случайни хора от летища, на които съм казвала да си търсят правата. 
По-познати и приятели няма да ги оставя така неконсултирани. :wink:

П.П. Въобще не се учудвам за Луфтханза, то не е закъснение, че да е доказуемо, а е твоята дума срещу тяхната.
Според мен трябва да ги регулират тези обезщетения вече, че не съответстват на инфлацията. Ако 3+ часа закъснение понякога не е голяма работа (но понякога проваля планове), отмяната вече си е дърво и носи сериозни разходи.

• Харесвам 3
Публикувано:
32 minutes ago, stanimir said:

Някой с абонамент може ли да провери ротациите на машината от полет LH1429 на 28 август ? Трябваше да изпълни вечерния полет София-Франкфурт  , но той беше канселиран под претекст " лоша метеорологична обстановка във Франкфурт". Справка в сайта на FRA показва , че София е единственият канселиран полет в този часови интервал и всички останали са изпълнявани нормално или с минимални закъснения.

Интересно ми е къде е летяла машината по-рано и дали има закъснения в този ден.Искам да имам повече детайли преди жалбата към ГВА .Комуникацията с Луфтханза по-нататък е безпредметна и загуба на време.

IMG_775469A01149-1.jpeg

• Харесвам 3
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.