Прескочи до съдържание

Истанбул и Турция - новини и дискусии

Mary

Препоръчани мнения

Публикувано:

Днес официално откриха линията от гара Халкалъ до летище Истанбул.

Ще се пътува 30 минути между тях. 
До 31.07.2026г. ще бъде безплатна. 

Червената отсечка на картата е това. 

IMG_3466.jpeg

• Харесвам 16
Публикувано:

Здравейте, моля препоръчайте ми esim оператор за дата пакет за Турция. Нещо схемата с Yettel Балкани не ме кефи като разход.

Публикувано:
преди 22 минути , Nayden Bondzhev каза:

Здравейте, моля препоръчайте ми esim оператор за дата пакет за Турция. Нещо схемата с Yettel Балкани не ме кефи като разход.

Най-евтиния вариант е с BNEsim.

Можеш да ползваш реферал за някакво намаление за първата поръчка.

Аз ползвам Airalo също.

Каквото и да избереш, важното е да е свалено и активирано от чужбина, защото на място ограничиха доста е-сим картите. Но активирани отвън си работят. 

• Харесвам 1
Публикувано:

@jul Регистрирах се в сайта, след като платя пакета, мога ли да го актвириам на друг номер и как става принципно. Благодаря. (Никога не съм ползвал есим)

Публикувано:
преди 7 минути , Nayden Bondzhev каза:

@jul Регистрирах се в сайта, след като платя пакета, мога ли да го актвириам на друг номер и как става принципно. Благодаря. (Никога не съм ползвал есим)

Не смятам, че би имало проблем. Като купиш есим-а получаваш QR код - дали ще го активираш ти или някой друг, не би трябвало да има разлика. Но не сме пробвали, при нас всеки си купуваше от неговия телефон. Пробвай, цените са такива, че и да се прецакаш, ще е за центове /вземи за начало някакъв супер малък пакет/ 😉

Обаче този другият телефон дали поддържа есим? Защото като купуваш ти изписва дали твоят телефон поддържа?

Иначе ще те пита разни неща - на кой номер на получаваш съобщения, мобилните данни на кой сим и разни подобни. Не е сложно изобщо.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 часа, Nayden Bondzhev каза:

Инсталирай си приложението, през него е най-лесно

Публикувано:

Да споделя, Waze ме прекара през селското ГКПП Pazarkule, имаше две коли на кръст, но за първи път ме засилиха на рентген и сега дремя. На Капитан Андреево било мазало.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, Nayden Bondzhev каза:

Да споделя, Waze ме прекара през селското ГКПП Pazarkule, имаше две коли на кръст, но за първи път ме засилиха на рентген и сега дремя. На Капитан Андреево било мазало.

През годините назад това беше честа прктика. Даже мисля, че  съм писал за тази особеност тук във форума. (Имаше една мини дискусия) Обаче, след скорошното  модернизиране на пункта "Пазаркуле" си мислех, че там вече си имат свой ренген и евентуално, ако ще се минава ренген, то ще е направо на Пазаркуле, а не с ескорт до Капъкуле. Във всеки случай крайно неприятно изживяване е. 

P.S. Всъщност, разбирам, че ще минаваш ренген направо на Пазаркуле.

Публикувано:

Пазаркуле е модернизирано, за разлика от лавката на края на гръцкото село. Рентгена е веднага в дясно след като минеш втората будка, като почти всяка българска кола я пращат. Един час ми отне, т.к. пред мен имаше други две коли.

Публикувано:
преди 2 часа, Nayden Bondzhev каза:

Един час ми отне,

Този един час  дали щеше да бъде достатъчен за чакане на опашка на Капитан Андреево? 

Публикувано:
преди 2 часа, epetkov каза:

Този един час  дали щеше да бъде достатъчен за чакане на опашка на Капитан Андреево? 

Еми не, но като видях, че пред мен има само две коли на влизане в Турция такова настроение ме обзе, а после попарено. Но сега се възстановявам.

IMG20260626202456.jpg

• Харесвам 4
Публикувано:
На 26.06.2026 г. в 18:38, epetkov каза:

Днес ранния следобед двете граници сумарно 3 часа в обратна посока. 

• Шок 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Имах следната случка в Истанбул миналата събота. 
По закона за всеобщата гадост един проблем бива последван от друг и заради това стана така, че трябваше да бързам доста към летището. На първата спирка на линия М11 за летището установявам, че не мога да платя с карта, а човека там криво ляво обясни, че трябва да си купя Istanbulkart от автомата, която да заредя с 61 лири за да ме пусне. До тук добре, но автомата се оказа, че не работи с карта, а аз издумках малко преди това, последния кеш, а си знам че трябва да го държа до последно за такива ситуации. Идва някакво момче, на английски ми обяснява, че няма да стане на този апарат, докато едни китайци се бореха и те и каза, ела горе работи. Отиваме горе нацъка нещата, плащам с картата и в последствие забелязвам, че транзакцията, която очаквах да е за около 225-230 лири е за 1154.03, което е много странна сума с тази 0.03 лири даже... момчето каза, че остатъка щял да се върне по сметката, нямах време за проверки и директно тръгнах. Тъй като ТБИ няма да покажат обратната транзакция, има малък шанс да установя нещо. Днес реших да потърся в гугъл и намирам някакви истории в редит за подобни случки с хора, които са измамени за да може човека да си зареди друга карта, а на теб подава някаква предварително заредена... не знам, човека изглеждаше, че помага наистина и сякаш риска за някакви 21€ е твърде голям за да се правят подобни шмекерии. 

Отделно установявам, че типичната турска система за транспорт, която е смотана ама смотана колкото само тя може и тук не прави нещо по различно. HGS e такава борба, че нямам думи... и така де, разбирам че Istanbulkart апа не може да се инсталира на моя телефон iOS, пробвах и на Андроид, пак без успех, защото не важало за моя регион. Сега съм във Филипините, сменях ВПН-ни, не става, явно гледа какъв е акаунта. 

Та въпроса ми е, има ли някакъв начин да се инсталира приложение или да видя какво има в тази карта? За справка instanbulkart.online не работи от тук.

• Замислям се 1
Публикувано:

Истанбулкарт работи само за местни, регистрирани карти, доколкото зная. 
За неприятната случка със зареждането е трябвало да попиташ тук по-рано. 

С банкова карта не може да се плаща директно все още в някои държавни линии, М11 е такава. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 час, Shlosera каза:

Имах следната случка в Истанбул миналата събота. 
По закона за всеобщата гадост един проблем бива последван от друг и заради това стана така, че трябваше да бързам доста към летището. На първата спирка на линия М11 за летището установявам, че не мога да платя с карта, а човека там криво ляво обясни, че трябва да си купя Istanbulkart от автомата, която да заредя с 61 лири за да ме пусне. До тук добре, но автомата се оказа, че не работи с карта, а аз издумках малко преди това, последния кеш, а си знам че трябва да го държа до последно за такива ситуации. Идва някакво момче, на английски ми обяснява, че няма да стане на този апарат, докато едни китайци се бореха и те и каза, ела горе работи. Отиваме горе нацъка нещата, плащам с картата и в последствие забелязвам, че транзакцията, която очаквах да е за около 225-230 лири е за 1154.03, което е много странна сума с тази 0.03 лири даже... момчето каза, че остатъка щял да се върне по сметката, нямах време за проверки и директно тръгнах. Тъй като ТБИ няма да покажат обратната транзакция, има малък шанс да установя нещо. Днес реших да потърся в гугъл и намирам някакви истории в редит за подобни случки с хора, които са измамени за да може човека да си зареди друга карта, а на теб подава някаква предварително заредена... не знам, човека изглеждаше, че помага наистина и сякаш риска за някакви 21€ е твърде голям за да се правят подобни шмекерии. 

Отделно установявам, че типичната турска система за транспорт, която е смотана ама смотана колкото само тя може и тук не прави нещо по различно. HGS e такава борба, че нямам думи... и така де, разбирам че Istanbulkart апа не може да се инсталира на моя телефон iOS, пробвах и на Андроид, пак без успех, защото не важало за моя регион. Сега съм във Филипините, сменях ВПН-ни, не става, явно гледа какъв е акаунта. 

Та въпроса ми е, има ли някакъв начин да се инсталира приложение или да видя какво има в тази карта? За справка instanbulkart.online не работи от тук.

Винаги около автоматите има такива "услужливи" момчета....нахални са като конски мухи и трябва да се внимава с тях. Направил си грешка,че не си оставил кеш за зареждане на картата. Минал си сравнително леко....дали си заслужава риска питаш? ....ако закачи 10 ина туристи днес се получава прилична сума. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Нямам представа дали е на всички линии, но от летище Сабиха, където кацат Pegasus, в метрото влизахме с кредитна карта (вкл. и с Револют) и Истанбулкард не сме зареждали.

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

НОВИ ЦЕНИ ЗА ТРАНСПОРТ В ИСТАНБУЛ от 20 юли 2026г. 
Обществен транспорт:
Автобус, метро, Телеферик, Фуникуляр, трамвай -46, 20 лири;
- Мармарай-  82,17 лири
- Метробус- 68,59 лири
- Кораби на Шехир Хатларъ 
Еминюню - Юскудар - 58,52 лири
Еминюню - Къдакьой - 65,21 лири
Принцови острови -171, 89 лири
Долмуши от 43 лири до 52 лири зависи от км. изминати.

IMG_20260717_201405.jpg

• Харесвам 9
  • 4 седмици по-късно ...
  • 5 седмици по-късно ...
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

На 9-ти октомври в Турция официално ще открият обновената отсечка Çerkezköy–Kapıkule - високоскоростна отсечка, с което пътуването в тази част ще се намали от 4 часа на 1,5 часа.

За българската част на маршрута ... нямам какво да кажа.

832777967_1959546501976150_7509298135666866353_n.jpg

И още една новина - през декември ще открият още една линия на метрото в Истанбул - М12 Umraniye-Atasehir-Goztepe Metro. 

830873397_1572039257485966_8407937195716822761_n.jpeg

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• swimmer
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.