Прескочи до съдържание

Истанбул и Турция - новини и дискусии

Mary

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 16 часа, Otnesen каза:

Турската агенция за информационни и комуникационни технологии (BTK) блокира достъпа на 8 различни доставчици на услуги. Те включват Saily, Airalo, Holafly, Nomad, Instabridge, Mobimatter, Alosim и BNESIM.

Надявам се да има благоприятно развитие.

Според различни източници е блокирано ползването на приложенията в Турция(нещо като ситуацията с Букинг), но ако вече е инсталирана и активирана карта за Турция от чужбина, би трябвало да работи.

В сряда имам път натам и ще проверя лично. 

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 51 минути , Nayden Bondzhev каза:

Почивката ни в Турция генерира разход и за мобилни услуги уж с най-високите роуминг пакети на Йеттел, дойде фактура за над 1000 лева.

Ама то има допълнителен пакет за Турция, пуснат ли е бил по това време?

Преди 2 години имах включен пакет (аз съм на виваком) за Турция (той мисля, че е заедно с Македония и Сърбия) и пак ми изписваше, че имам сметка за над 200 лв. като проверявах с 123, но като платих в Б-я сметката ми, те ми казаха, че това е била грешка при проверката ми в Турция.

Така, че дано да е някаква грешка и при вас......  

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Nayden Bondzhev каза:

Почивката ни в Турция генерира разход и за мобилни услуги уж с най-високите роуминг пакети на Йеттел, дойде фактура за над 1000 лева.

Дано се окаже някаква грешка. Иначе би трябвало да може да сложите лимит на допълнителните услуги и поне сумата да не е толкова голяма. И аз съм с Виваком. Имам 2 GB извън европейския съюз, както и лимит от 300 лв за допълнителни услуги на цялата група, т.е. семейството ни. Изрично исках да сложат минимален лимит заради децата.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 23 часа, Nayden Bondzhev каза:

Ние сме имали подобна ситуация с  Йеттел в Турция. Сметката беше набъбнала значително след еднодневен престой в Одрин. Мъжът ми се разправя с Йеттел. Била станала грешка. Сторнираха част от сумата.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 5 часа, chandni каза:

Ние сме имали подобна ситуация с  Йеттел в Турция. Сметката беше набъбнала значително след еднодневен престой в Одрин. Мъжът ми се разправя с Йеттел. Била станала грешка. Сторнираха част от сумата.

Жена ми имаше среща с поредния нов Key Account, нищо не произлезе, общи приказки и извинения.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

Тествах два варианта - Airalo и MobiMatter - и двата работят в Турция. Предварително са активирани от България. 

• Харесвам 19
Публикувано:
На 19.07.2025 г. в 15:13, Mary каза:

Тествах два варианта - Airalo и MobiMatter - и двата работят в Турция. Предварително са активирани от България. 

Не съм пробвал да превеждам, но предполагам, че са посочени блокираните доставчици: https://ifade.org.tr/engelliweb/bir-cok-e-sim-saglayicisi-daha-erisime-engellendi/

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

В Истанбул започва реставрацията на историческата гара „Сиркеджи“ – последната спирка на Ориент експрес

От днес историческата гара „Сиркеджи“, която се намира в центъра на Истанбул и е била последната спирка по маршрута на Ориент експрес, е затворена за посетители заради извършването на цялостна реставрация, предаде Анадолската агенция. 

По информация на турското министерство на културата и туризма в рамките на реставрационните дейности се предвижда връщането на оригиналния вид на залите в комплекса, реставрирането на всички елементи по покрива, фасадата и интериора, както и обновяването на всички витражи, които красят историческото здание. 

В рамките на проекта се предвижда и създаването Музей на миграцията, който да се помещава в сградата на гарата наред със съществуващия Музей на истанбулските железници. По информация на министерството идеята за създаването на такъв музей точно на това място е свързана с ролята на „Сиркеджи“ като отправна точка за турците, които са заминавали към Западна Европа през 60-те години на ХХ в. 

Според плана на Министерството залите, в които не се помещават двата музея, ще бъдат използвани за различни изложби и културни мероприятия. 

Основите на гарата „Сиркеджи“, която е възприемана като „вратата на Истанбул към Европа“, са положени с церемония на 11 февруари 1888 г., а гарата е пусната в експлоатация на 3 ноември 1890 г., припомня Анадолската агенция. 

С откриването на подземната железница „Мармарай“ през 2013 г. железопътният транспорт на гарата е спрян, но през 2024 г. тя отново влиза в експлоатация, тъй като е включена в маршрута на трамвайна линия Т6.

Линк

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Властите в Истанбул планират превръщането на историческия център на града в пешеходна зона чрез серия от нови регулации

Със скорошното въвеждане в експлоатация на нов транспортен план в Истанбул местните власти планират превръщането на историческия център на града в пешеходна зона, в която достъпът с личен автомобил ще бъде напълно ограничен, съобщава сайтът „Хюриет дейли нюз“, позовавайки се на представители от Истанбулската голяма община. 

Първата стъпка към превръщането на историческия център на града, в който се намират забележителности като храма „Света София“, „Синята джамия“, двореца „Топкапъ“ и пазара „Капалъ чаршъ“, е преместването на едната от спирките на фериботната линия за коли от Сиркеджи (близо до двореца „Топкапъ“) в Йеникапъ (на около 3 километра от историческия център). Наред с това новият транспортен план предвижда и цялостното отделяне на района около „Синята джамия“ и улиците около него и превръщането на тази част от града в зона за пешеходци, в която достъпът с личен автомобил ще е напълно ограничен. 

По думите на Пелин Алпкьокин, заместник главен секретар на Истанбулската голяма община, дългосрочната цел на общината е премахването на автомобилния трафик от „сърцето на града“ и създаването на голяма пешеходна зона, като настоящите промени са „първите стъпки“ към постигането на тази цел. 

„Настоящият хаос в тази част на града не помага на никого. Хората нямат място нито за разходка, нито за забавление“, заяви още Алпкьокин, подчертавайки, че общината планира разширяване на мерките и в азиатската част след пускането на новите метролинии до Бешикташ и Кабаташ, които се очаква да са готови до 2027 г. От думите на Алпкьокин става ясно още, че занапред общината планира множество допълнителни мерки като създаване на повече "бус" ленти, изграждане на автобусни връзки между хотелите и забележителностите в центъра на града, изграждането на нови буферни паркинги и транспортни връзки и др. 

Линк

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 23 минути , MayaS каза:

Има ли хора които са минавали сухопътно границата към Одрин д лични карти. Моля потвърдете дали може.

Да, може както сухопътно, така и с полет да влезеш само с лична карта.

При полетите дават допълнително едно малко листче с печат кога влизаш.

На сухопътната граница не дават такова листче. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Mary каза:

Благодаря. С ужас днес установих, че са ни изтекли паспортите. Така се случва когато има засушаване на пътуванията.

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 4
Публикувано:

Повече от година съпругата ми минава през няколко сухопътни граници (България и Гърция към Турция) с лична карта, дължи няколко бона на КАТ глоби и паспорта й е на трупчета 🫣

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, Mary каза:

През Декември 2024-та минахме сухопътно границата с Автобус от България към Турция и пак получихме листче, че даже ни казаха да си го пазим, докато не излезем. Еми... дори не ни го поискаха на летището след това, но ние си го дадохме. Та явно това с листчетата е опционално...

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Замислям се 2
Публикувано:
4 hours ago, Nayden Bondzhev said:

дължи няколко бона на КАТ глоби и паспорта й е на трупчета

Това не мина ли през съда като незаконна практика на минцифайките?

Публикувано:
преди 16 часа, Gisp каза:

Това не мина ли през съда като незаконна практика на минцифайките?

За да си извади нов паспорт (стария изтече) трябва да си плати глобите.

Публикувано:
18 minutes ago, Nayden Bondzhev said:

За да си извади нов паспорт (стария изтече) трябва да си плати глобите.

Разбирам, ама мисля тая практика съда я обяви за незаконна. 

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Нови цени на транспорта в Истанбул от понеделник 15.09.2025г.

Единично таксуване с Истанбулкарт в метро и автобус ще струва 35 лири.

Üsküdar-Eminönü корабче - 44,33 лири

Kadıköy-Eminönü и Kadıköy-Beşiktaş - 49,40 лири

Такситата също ще са с нови цени - първоначална такса 54,50 лири, километър 36,30лири, минимална такса 175 лири.

В понеделник ще обновя цялата информация за цените на транспорта в Пътеводителя, като излязат всички цени.

• Харесвам 15
  • Благодаря 1
Публикувано:

В пътеводителя обнових информацията, но ето и тук новите цени на транспорт, валидни от днес.

Метро и автобуси на община Истанбул:

Transport-2025.09.15..jpeg

Корабчета:

Ferry-2025.09.15.jpg

В таблицата липсва тарифата до Принцовети острови - 114,57т.лири.

Градските автобуси до летището:

Airportbus-2025.09.15.jpg

И шатълите от/до летището:

AirportSuttlebus-2025.09.15.jpg

Без увеличение са държавните линии:

✅ Marmaray
✅ Halkalı–Bahçeşehir Banliyö Hattı
✅ Gayrettepe–İstanbul Havalimanı–Arnavutköy Metro Hattı
✅ Sirkeci–Kazlıçeşme Yüzeysel Hat

• Харесвам 11
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Няколко пъти споменах преди как постоянно и навсякъде опитват да ни лъжат в Турция, но случилото се миналата седмица надмина всичко и държа да го споделя.

Резервирах кола от летището в Малатя, компания с ОК ревюта, пълно предплащане (както правя винаги), изрично съм указал, че съм чужденец, всичко изглежда нормално. 2 дни преди пристигане от компанията ми пишат на WhatsApp - пратете шофьорска книжка и паспорт за да подготвим документите предварително и да не ви бавим при взимане - ок пращам, никакъв допълнителен коментар, дотук добре. Ден преди пристигане обаче пишат пак - пратете турско ID. Е как да пратя, аз съм чужденец. И почва един безумно тъп спор, в който някой от другата страна лъже като дърт циганин, че не можели да ми дадат кола освен ако не пратя турско ID. Въпроси като как да си го измисля това ID, след като не съм турчин, и как съм взимал 50 пъти кола в Турция с БГ паспорт - остават без отговор. Очевидно бяха намерили друг клиент и просто ме прецакаха най-безцеремонно.

След като отмениха колата ласт минит спешно разрових и открих друга компания на подобна цена. Резервирах, отдъхнах доволно и така. На следващата сутрин (5 часа преди полета) от новата компания се свързаха с мен по WhatsApp отново с искане за шофьорска книжка и паспорт. И след като пратих почна епизод 2. Ауу, ама вие сте чужденец (е, и?). Ауу, ама не можем да ви дадем кола освен ако не вземете допълнителен ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН застрахователен пакет. Излишно е да споменавам, че при резервация не пишеше нищо подобно като условие. Не се трогнаха и от факта, че имам външна застраховка, която покрива всякакви щети за всякакви коли в целия свят. И понеже вече реално нямах време, а без кола ми се проваляше част от програмата, реших да махна с ръка и да им взема безсмислената застраховка, въпреки че беше явно изнудване. Питам, колко? И оня тиквеник отсреща... 500 евро. Моля??? Викам, успокойте се малко, не купувам тая кола, наемам я за 2 дни. Не и не, това било финално и само така можели да ми я дадат. Казах няколко доста силни думи на пича, които със сигурност ще помни поне месец, блокирах им номера и отмених резервацията.

След 3 часа летях и вече почти се бях отказах от идеята за кола, ама викам хайде за последно да проверя пак търсачките. Излиза трета кола, макар и с 30% по-скъпа, но този път от реномирана международна марка. Казах си ей това е, тези няма как да се издънят вече. Резервирам, предплащам и се усмихнах облекчено. Уви, за кратко. 30 минути по-късно WhatsApp-ът ми дрънна и хоп, здравейте, ние сме от рентала, ама искате ли ъпгрейд на колата и ми пращат картинка на някакво BMW на тройна цена. Викам не благодаря, имам вече каквото ми трябва. Ааа, ама ние всъщност нямаме свободни коли, само това има в момента. ОК, дайте ми него, приемам го като ъпгрейд заради вашата грешка, че продавате нещо онлайн, което нямате в наличност. Ми не можело така, много по-висок клас било, трябвало доплащане. Тотална измама и тотално изнудване. Вече истеризирах и ако всичко това се случваше наживо, а не със съобщения, със сигурност щях доста сериозно да повиша тон. Каквото и да кажех нямаше значение - само това BMW е, доплащане х 3 и ако щеш.

Отмених и тази резервация, даже се наложи да се боря за парите си защото колата беше в non-refundable период, добре че сайтът влезна в положение като описах ситуацията и пратих скриншот от разговора.

Та така. 3 опита за наем, 3 лъжи, 3 опита за измама, 0 кола, много загубено време и меко казано горчив привкус. Без коментар съм.

Остават ми само 9 летища в Турция, от които все още не съм летял, и когато покрия и тях мисля да дам една много, много дълга почивка на комшиите.

• Харесвам 8
  • Шок 20
  • Замислям се 1
Публикувано:
23 minutes ago, Duke said:

Журналистически словоред, помисли си Щирлиц...

На фона на това е нищо.Долари , рупии ..."журналисти"  :

"Столичната община на Истанбул (IBB) одобри 30% увеличение на цените на билетите в обществения транспорт на града, включително автобуси, метро, метробуси, фериботи, микробуси, таксита и училищни автобуси, пише Turkey Today. 

Решението беше прието с мнозинство от гласовете на общинския съвет в петък и ще влезе в сила на 15 септември.

Нови цени за автобуси, метро и фериботи

Цената на стандартен електронен билет ще се повиши от 27 рупии ( 0,65 долара) на 35 рупии, докато месечната карта за пътуване "Синя карта“ ще се увеличи от 2120 рупии ( 51,26 долара) на 2748 рупии.

По фериботните маршрути цената на билета по линията Ускюдар–Еминёню ще се увеличи от 34,20 рупии на 44,33 рупии, докато цената на билетите по линиите Кадъкьой–Еминёню и Кадъкьой–Бешикташ ще се увеличи от 38,11 рупии на 49,40 рупии. По-дългите пътувания, като например линията Бостанджъ–Адалар (Принцовите острови), ще се покачат от 100,45 рупии на 130,22 рупии.

Тарифи за таксита и микробуси

Цените на такситата също ще се повишат съгласно новото разписание. Базовата цена ще се увеличи от ₺42 на ₺54.50, докато таксата за километър ще се промени от ₺28 на ₺36.30. Почасовата тарифа за чакане ще достигне ₺453.71, в сравнение с ₺350. Минималната цена за къси разстояния ще се увеличи от ₺135 на ₺175.

За микробусите цената на билета за къси разстояния, която важи за пътувания до 4 километра, ще се увеличи от ₺25 на ₺32,50. Други тарифи, базирани на разстояние, ще се повишат пропорционално, като студентските тарифи ще се променят от ₺16 на ₺21.

Транспортни услуги за училища и персонал

Таксите за училищния транспорт също ще бъдат коригирани. За разстояния до 1 километър месечните такси за транспорт ще се увеличат от ₺2 605 на ₺3 376. Цените на услугите за транспорт на персонал ще се повишат от ₺1 355 на ₺1 757.

Новите увеличения следват 35% увеличение, въведено на 15 януари, когато Центърът за координация на транспорта на града (UKOME) за последно ревизира цените на билетите за обществен транспорт, таксита и училищни услуги."

• Харесвам 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Крайова- Истанбул самолет
От месец октомври 2025г. има директни полети от летище Крайова до летище Истанбул. Два пъти седмично на румънска авиокомпания.
https://www.google.com/travel/clk/g?w=EsQGCIoEEqwEaHR0cHM6Ly9ib2 … MY7WhO9WLjt98rRiU
Открита е автобусна линия от Видин до ✈️ Крайова – директен транспорт до летището!
🌍  Union Business & Travel предлага  придвижване от Видин директно до летището в Крайова.
🎟️ Резервация на билет онлайн: www.ubt.ro
📞 Телефони за информация: 0884 890 900 | 0897 828 080
Автобусната линия не съм звъняла да попитам откъде тръгват, но има посочени телефони. Ще видим дали ще просъществува.

Извинявам се , ако информацията не е за тази тема.

• Харесвам 7
Публикувано:

FB_IMG_1759953888857.jpg.21ff3eb2265a833f61fd01b860f50e9b.jpgДо 1 март 2026г.   Имението Abdulmecit Efendi Köşkü в Кузгунджук е отворено, има изложба 
„Folia“.
Входът за изложбата е безплатен.
Отворено от 11:00 до 19:00 часа.
Понеделник почивен ден.
Снимка : Интернет

• Харесвам 7
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.